Vývoj nových ovocno-zeleninových výrobků do plastových obalů

Příjemce dotace

Název: FRUTA Podivín, a.s. (IČO: 49968556)
Adresa: Rybáře 157/40, 691 45 Podivín

Projekt

Registrační číslo: 16/003/16220/564/000065
Operace: 16.2.2 Podpora vývoje nových produktů, postupů a technologií při zpracování zemědělských produktů a jejich uvádění na trh
Název: Vývoj nových ovocno-zeleninových výrobků do plastových obalů
Praktický souhrn: Společnost Fruta Podivín, a.s. v rámci projektu vyvinula nové výrobky a zavedla nové výrobní postupy týkající se výroby ovocno-zeleninových výrobků balených do plastových obalů (sáčků). Novými produkty, které byly vyvinuty během spolupráce, jsou dvě řady výrobků balené do plastových stojatých sáčků a to ovocno-zeleninové kojenecké výživy ( Hamánek jablko s dýní, Hamánek jablko s mrkví a Hamánek jablko s mrkví a červenou řepou). a ovocno-zeleninové pyré (EASY Exotic party). Výroba řad nových produktů byla umožněna díky investicím do nové technologie a optimalizaci nových výrobních postupů, včetně přípravy produktů, balení, šetrného tepelného opracování a skupinového balení a značení finálních ovocno-zeleninových výrobků. Nové výrobky jsou vyráběny na nové technologii, která umožňuje produkci ovocno-zeleninových výrobků do nových plastových obalů. Nové výrobky (nové receptury, nové technologické postupy, nové způsoby balení a nový obalový materiál) z ovoce a zeleniny vyžadují vysoké nároky na hygienu a přesnost celého technologického procesu. Díky šetrnému a přesně nastavenému výrobnímu procesu, který se sestává z přípravy produktů, balení a plnění produktu, tepelného opracování, chlazení a finálního balení a značení produktu si výrobky zachovají své nutriční a senzorické vlastnosti původních surovin. Nový způsob a postup balení a plnění produktu, kdy se plastový obal vytvoří z folie těsně před naplněním produktu, umožní šetrnější postupy, které vedou ke stabilnější barvě výrobků a nižším ztrátám vitamínů, barviv, antioxidantů a dalších nutričně a senzoricky cenných látek. Díky plnění za horka je možno následně použít šetrné tepelné ošetření, které zbytečně negativně nepůsobí na senzoricky a nutričně významné látky ve finálním produktu. Nový obal je navíc velmi atraktivní pro spotřebitele, především díky atraktivnímu designu a jeho praktičnosti.
Celkové výdaje na projekt (Kč): 60 819 530
Požadovaná dotace z PRV (Kč): 23 000 000
Schválená dotace (Kč): 23 000 000
Schválená dotace (EUR):
Webové stránky projektu:
Odkaz na video:
Počet spolupracujících subjektů: 1
Místo realizace - kraj: Jihomoravský
Místo realizace - adresa: Rybáře 157/40, Podivín, 69145
Datum zveřejnění: 27.2.2018

Klíčová slova

  • ovocno-zeleninové pyré
  • plastové obaly
  • šetrného tepelného opracování
  • nutričně cenné látky
  • ovocno-zeleninové kojenecké výživy

Spolupracující subjekty - fyzické osoby

  • Ing. Libor Bůšek
  • Prof. Ing. František Kvasnička, CSc.

Fotografie