Praktický souhrn: |
Projekt spolupráce řeší zavedení inovativních přístupů v low input chovu dojených koz ve specifických regionálních podmínkách podhorské pastvy na farmě s produkcí specifických, regionálních mléčných produktů. Spolupracujícím subjektem v projektu byla společnost MILCOM a.s. Cílem zbudování moderního oplůtkového areálu, inovací systému a technologie péče o něj a zlepšení napájení zvířat bylo zlepšit welfare zvířat a následně tak podpořit kvalitu produkovaného syrového mléka. K těmto inovacím byly souběžně v rámci spolupráce provedeny analýzy současného stavu a navrženy, vypracovány a doporučeny zlepšené přístupy k péči o zdraví zvířat a jejich reprodukci, zejména kontrolu mléčné žlázy a tím kvalitu produkovaného mléka jako suroviny, které se projevuje možností zvýšit přidanou hodnotu v navazující zpracovatelské mlékařské technologii. Je možné považovat za prokázané, že zlepšení technologie chovu zvířat, a následně jejich welfare, vyústí pravidelně ve zlepšení jejich zdraví a tím do vzrůstu kvality potravinových surovin a potravin. V současné době roste zájem o regionální potraviny nejen z důvodu zájmu o zachování pracovních příležitostí v odlehlejších oblastech, ale také pro možnost zhodnotit v kvalitě místně produkovaných potravin a jejich zdravotních benefitech přírodní specifické charakteristiky zejména ještě antropogenně relativně doposud nenarušených oblastí. Realizace projektu přispívá k: - stabilizaci místních pracovních sil a produkci kvalitních a zdravotně přínosných, regionálně specifických potravinových produktů; - stabilizaci šetrného zemědělského hospodaření v marginální oblasti ČR; - podpoře turistického ruchu prodejem lokálních potravinových produktů (mléka a mléčných produktů) na regionálním trhu. |