Praktický souhrn: |
Hlavním cílem projektu je výroba polotvrdých a tvrdých sýrů s prodlouženou trvanlivostí bez použití konzervačních prostředků. Pro dosažení tohoto cíle byly vybudovány nové výrobní prostory, pořízena nová technologie balení a porcování sýrů. K prodloužení trvanlivosti významně přispívá zejména vysoký hygienický standard nových prostor, robotická linka na vybalování sýrů ze zracích fólií a způsob porcování a balení sýrů v ochranné atmosféře.
Hlavním přínosem projektu pro spotřebitele jsou sýry v inovovaném balení, které mají prodlouženou trvanlivost, balení je znovu-uzavíratelné. Přínosem pro výrobce je vyšší konkurenceschopnost na tuzemském i zahraničním trhu, tedy i zlepšení exportních možností. Robotické vybalování a využití paletizátoru snižuje nároky na pracovní sílu.
Výstupy projektu jsou: inovované polotvrdé a tvrdé sýrů s trvanlivostí prodlouženou o 25%, dále nová technologie balení a porcování sýrů, která je v ČR unikátní, nové laboratorní vybavení a postupy hodnocení složení plynu v obalu a sýrů a nové výrobní prostory.
|