Praktický souhrn: |
Společnost Vodňanská drůbež, a.s., ve spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze, Fakultou potravinářské a biochemické technologie v rámci projektu inovovala a optimalizovala postupy při odchytu, transportu
a vyskladnění drůbeže. Spolupráce a projekt umožnily zlepšení kvality produkovaného drůbežího masa, díky zavedení nové technologie a následné optimalizaci postupů automatizovaného systému odchytu drůbeže, svozu a vyskladnění jatečné drůbeže. Drůbež není vystavována velkému stresu především během odchytu a přepravy, kdy jsou udržovány standardní podmínky během přepravy, díky nimž u kuřat nedochází zbytečně k zvyšování stresu, který ovlivňuje kvalitu masa. Zlepšení podmínek welfare a optimalizace procesů umožnily eliminovat stresovou zátěž drůbeže během odchytu, transportu a naskladnění na porážku a omezit poškození a poranění drůbeže, a tím zajistit minimalizaci negativního dopadu těchto operací na kvalitu produkovaného masa.
Realizace projektu také umožnila zlepšení systému dosledovatelnosti, kdy je nyní možno rozdělit jednotlivé dávky jatečné drůbeže dle svozových aut, což umožňuje snížit velikost šarží na jednotlivé farmy, popřípadě haly. Investice
do nové technologie také umožnila zlepšení kontroly nad jednotlivými procesy odchytu, svozu a naskladnění na porážku. Díky instalaci nové technologie, včetně myčky návěsů s vnitřní technologií návěsu pro automatické naskladnění a vyskladnění jatečných kuřat se výrazně snížilo riziko mikrobiální kontaminace drůbeže. |