Praktický souhrn: |
Hlavním cílem projektu byl návrh receptury nového jogurtu s vysokým obsahem bílkovin a dlouhou trvanlivostí a prodloužení trvanlivosti stávajícího sortimentu jogurtů. Spoluprací s odborným subjektem bylo, na základě laboratorních a poloprovozních pokusů, navrženo složení nového jogurtového výrobku a jeho výrobní postup. Z monitoringu stávajícího stavu výroby byly navrženy úpravy výrobních postupů a odpovídající doplnění výrobní linky potřebnými novými zařízeními.
Výsledkem je inovovaná výroba jogurtů s prodlouženou trvanlivostí na 50 dní a výroba nového jogurtu s vysokým obsahem bílkovin / obchodní název – Protein jogurt s ochucením a bez ochucení s dlouhou trvanlivostí 50 dní. Pro nový výrobek a pro stávající sortiment jogurtů byly zavedeny nové výrobní postupy v sekci přídavku ochucující složky, plnění a balení a byla instalována nová zařízení. Pro dávkování ochucující složky byla instalována a uvedena do provozu ovocná stanice a technologický systém řízení a dopravy sestávající se z ovocné stanice s dynamickým mixerem, z technologického potrubního propojení technologických celků pro dopravu produktů, médií a provozování centrálního čistění CIP a z řídicího systému /HW a SW/ včetně jeho propojení do stávajícího řídicího systému. V sekci plnění a balení byly instalovány a uvedeny do provozu balicí linka zajišťující balení se zvýšeným stupněm hygieny ULTRACLEAN LOG4. Plnicí zařízení se sestává z vlastní plničky, pakeru a skládačky trejů.
Hlavními přínosy projektu je rozšíření sortimentu a odběrateli žádané prodloužení trvanlivosti, čímž se zvýší konkurenceschopnost společnosti.
|