Praktický souhrn: |
Společnost MASO UZENINY PÍSEK, a.s. v rámci projektu "Zlepšení kvality a bezpečnosti vepřového masa zvýšením hygienické a veterinární úrovně porážky" inovovala a optimalizovala postupy při jatečném zpracování vepřových jatečných zvířat. Projekt byl realizován ve spolupráci Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze, Fakultou potravinářské a biochemické technologie. Hlavními cíli projektu bylo zvýšení kvality produkovaného vepřového masa pro výsek a masnou výrobu, snížení ztrát, zvýšení hygienické a veterinární úrovně na jatkách, zlepšení podmínek welfare zvířat, a v neposlední řadě i zlepšení pracovních podmínek a hygieny práce pracovníků provozu jatek. V rámci projektu byly inovovány a optimalizovány výrobní postupy týkající se ustájení, nahánění, porážení a následného jatečného opracování vepřových jatečných zvířat a zpracování vedlejších živočišných produktů.
Díky inovacím v procesu ustájení jatečných zvířat před porážkou, nahánění a porážení vepřových jatečných zvířat se snížil počet poranění masných kusů a déle se snížilo riziko výskytu méně hodnotných druhů vepřového masa. Zásadním krokem, který snížil riziko výskytu vad masa, byl přechod z omračování elektrickým proudem na omračování plynem s oxidem uhličitým. Metoda omračování zvířat pomocí oxidu uhličitého má nejen příznivý vliv na kvalitu masa, ale také je také přijatelnější z pohledu welfare. Projekt umožnil zlepšení prostředí pro zvířata, personál a také zlepšil hygienickou a veterinární úroveň jatečného opracování, což mělo pozitivní dopad na zvýšení kvality produkovaného vepřového masa. |