Rostlinolékařský portál se načítá...

Rostlinolékařský portál

laktobacily
Lactobacillus

třída: Firmicutes řád: Lactobacillales

EPPO kód: 1LACBO

Základní charakteristika
Hostitelské spektrum
Hostitelské spektrum zahrnuje původce houbových a bakteriálních onemocnění rostlin např: Alternaria solani, Botrytis sp., Colletotrichum capsici, Cladosporium sp., Alternaria brassicicola, Alternaria sp., Aspergillus flavus, Fusarium sp., Rhizoctonia solani, Rhizopus sp., Sclerotinia sp., Gaeumannomyces graminis, Pythium sp., Phytophtora sp., dále bakterie Ralstonia solanacearum, Erwinia amylovora, Pectobacterium carotovorum, Pseudomonas, Xanthomonas sp.
Opatření podporující výskyt
Přípravky na ochranu rostlin mohou mít přímý dopad na užitečné organismy, případně na ně mohou působit nepřímo, např. ovlivnit plodnost, zdárný vývoj (svlékání) nebo působit repelentně. Kompatibilitu přípravků/konkrétních účinných látek a vybraných užitečných organismů je doporučeno před aplikací ověřit na webových stránkách firmy Biobest nebo Koppert v tzv. side effect manuálech.
Popis
LAB je skupina grampozitivních, nesporulujících, fakultativně anaerobních, tyčinkovitých (bacily) nebo kulovitých (koky) bakterií. Produkují kyselinu mléčnou jako primární konečný produkt sacharolytického metabolismu. Bakterie mléčného kvašení se nacházejí prakticky všude v přírodě, včetně fylosféry, endosféry a rhizosféry. 
Nejznámější představitelé rodu jsou: Lactobacillus (Lactobacillus plantarum), Lactococcus, Enterococcus, Streptococcus, Pediococcus, Leuconostoc (Leuconostoc mesenteroides), WeissellaBifidobacterium.
Možnost záměny
U houbových a bakteriálních patogenů způsobuje retardaci růstu a potlačuje rozvoj symptomů u napadených rostlin.
Životní cyklus
Lactobacily aplikované k potlačení patogenní myko a bakteriální flóry netvoří spory. Vývoj probíhá zpravidla v několika krocích zahájených přichycením volných buněk k povrchu hostitele, následovaným vytvořením mikrokolonií, které vznikají binárním dělením. Nově vytvořené buňky se oddělují z kolonie a zaujímají nové plochy. V průběhu celého cyklu buňky produkují celou řadu látek, které ovlivňují rostlinu i patogenní faunu a flóru v blízkém okolí rostliny.
Hospodářský význam
Laktobacily napomáhají v boji s chorobami rostlin a podporují jejich růst pomocí modulace příjmu důležitých živin, jako je fosfor a draslík, dále usnadňuje fixaci dusíku a produkují rostlinné hormony a siderofory. Nepřímo laktobacily napomáhají biologické kontrole fytopatogenů prostřednictvím produkce široké škály antimikrobiálních sloučenin mastných kyselin, peroxidu vodíku dále dokáží modulovat obranný mechanismus vytvořením systémové rezistence. Tyto vlastnosti propůjčují laktobacilům možnost se prosadit v různých odvětvích, jako je farmacie, průmysl a zemědělství. S využitím laktobacilů a jejich extraktů se počítá v uzavřených i otevřených systémech, prakticky je využitelná pro všechny pěstované druhy kulturních plodin (ovoce, zelenina, réva, polní plodiny). 
Kmeny Lactobacillus plantarumLeuconostoc mesenteroides jsou součástí komerčních preparátů. 
Ve světě jsou dostupné komerční preparáty na bázi Lactobacillus sp., v ČR jsou to zpravidla přípravky a prostředky s obsahem extraktů z laktobacilů.
Autoři textu
Š. Radová, ÚKZÚZ