Rostlinolékařský portál
kotrč kadeřavý
Sparassis crispa 
 
 říše: Fungi třída: Agaricomycotina čeleď: Sparassidaceae
Vědecká synonyma: Manina crispa, Clavaria crispa, Masseeola crispa, Clavaria crispa, Sparassis radicata, Sparassis ramosa
EPPO kód: SPASCR
Hostitelské spektrum
Mezi hostitele patří výhradně staré jehličnany, zejména pak borovice (Pinus spp.), o poznání méně  modříny (Larix spp.) a smrky (Picea spp.) a výjimečně i douglasky (Pseudotsuga spp.).
 
Popis
Kotrč kadeřavý vytváří velmi nápadné jednoleté plodnice nacházející se na bázi kmene, anebo častěji na povrchu hrabanky v místech infikovaných kořenů. Obvykle fruktifikuje v červenci až srpnu, někdy až v září či v říjnu. Plodnice jsou kulovitého tvaru, bohatě rozvětvené a složené z mnoha drobných lístkovitých úkrojků, které jsou na konci ploché a kadeřavé. V průměru může dosahovat až 35 cm a vážit až 6 kg. Obecně má bíložlutou až smetanově bílou bravu. Třeň může být bělavý, někdy ovšem až do černa, silný a kořenující. Dužnina je bílá s příjemnou oříškovou chutí a kořeněnou vůní. Výtrusný prach má obvykle světle okrovou barvu.
 
Možnost záměny
V České republice se vyskytují ještě 2 druhy kotrčů, se kterými by se dal kotrč kadeřavý splést. Jsou to kotrč Němcův (Sparassis nemecii) a kotrč štěrbákový (Sparassis laminosa). Oba druhy jsou ovšem velmi vzácné a parazitují na jiných hostitelích (k. Němcův na jedlích a k. štěrbákový na dubech), tudíž je záměna nepravděpodobná.
 
Příznaky poškození/napadení
Tento druh kotrče způsobuje hnědou hnilobu, jež se šíří skrz jádrové dřevo až do výšky cca 3 m. Dřevo se hranolovitě rozpadá a v trhlinách lze nalézt bílé mycelium. Po několika letech infekce bývá narušena stabilita stromu.
 
Životní cyklus
Na hostitele se dostane skrze poranění kořenů či v pařezové části kmene. Plodnice vytváří nejčastěji v letních měsících a do konce roku je lze na místě ještě najít. Plodnice se dají nalézt na stejném místě téměř každoročně. Po několika letech může dojít k selhání stromu. V některých případech lze nalézt i na odumřelém dřevě.
 
Hospodářský význam
Vyskytuje se převážně u velmi starých borovic, u kterých může po několika letech narušit stabilitu. Těší se veliké oblibě v kuchyni, neboť je to velmi chutná houba, která se skvěle hodí do polévek, omáček a houbového guláše. Dle přílohy č. 13 vyhlášky 157/2003 Sb. se jedná o houbu, která je určena k přímému prodeji nebo k dalšímu zpracování pro potravinářské účely.
 
Autoři textu
J. Rozsypálek, MENDELU