Odstavec předpisu 110/1997 Sb.
Zákon Parlamentu České republiky č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů
§ 18
§ 18
(1) Ministerstvo stanoví vyhláškou
a) způsob poskytování informací o potravinách a tabákových výrobcích
v návaznosti na jejich členění podle druhu, skupiny nebo podskupiny a způsob označení
šarže;
b) druhy potravin a tabákových výrobků s členěním na skupiny a podskupiny;
c) množství a druhy přídatných látek a extrakčních rozpouštědel, podmínky
jejich použití při výrobě potravin a potraviny a skupiny potravin, v nichž se mohou
tyto látky vyskytovat,
d) požadavky na potraviny rostlinného původu a zacházení s nimi, pravidla
pro prodej a dodávání malého množství vlastních produktů z prvovýroby a zacházení
s nimi a malé množství produktů rostlinného původu,
e) druhy potravin podléhající rychle zkáze a které musí být označeny
datem použitelnosti;
f) druhy potravin z jiného členského státu Evropské unie nebo ze třetí
země, rozsah informačních povinností příjemců těchto potravin v místě určení a termín
a způsob jejich předávání,
g) pro jednotlivé druhy potravin, včetně zmrazených, pro tabákové výrobky,
pro vybrané složky, ze kterých se potraviny a tabákové výrobky vyrábějí, požadavky
na jakost, technologické požadavky, požadavky na jakost vztahující se k názvu a přípustné
záporné hmotnostní a objemové odchylky balení;
h) pro jednotlivé druhy potravin, včetně zmrazených, pro jednotlivé
druhy tabákových výrobků a složek, ze kterých se potraviny vyrábějí, jež jsou uvedeny
ve vyhlášce, též
1. teplotní režimy a relativní vlhkost vzduchu při uchovávání či
zmrazování potravin,
2. způsoby uchovávání a manipulace s potravinami a tabákovými
výrobky během jejich uvádění na trh,
3. zvláštní požadavky na přepravu,
4. minimální
technologické požadavky;
i) podmínky pro velkoobjemovou přepravu tuků a olejů a cukrů po moři;
j) jeden nebo více dalších způsobů vyjadřování nebo uvádění výživových
údajů použitelných při poskytování informací o potravinách spotřebitelům, kromě způsobů
stanovených čl. 30 až 34 nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011,
k) pro tabákové výrobky
1. požadavky na vzhled, vlastnosti, obsah,
složení a způsob uvádění na trh,
2. maximální úrovně emisí cigaret,
3. požadavky na
laboratoře schválené pro měření emisí tabákových výrobků,
4. umístění a vlastnosti
jedinečného identifikátoru, rozsah údajů v něm obsažených a způsob nakládání s údaji,
včetně jejich převádění, zpracovávání a uchovávání a přístupu k nim,
5. umístění a
vlastnosti bezpečnostního prvku,
6. zakázané prvky a rysy podle § 12b odst. 1,
7. další
povinné údaje pro tabákové výrobky určené ke kouření podle § 12d odst. 1 písm. i),
8.
informace týkající se odvykání kouření podle § 12d odst. 2 a skupiny kombinovaných
zdravotních varování podle § 12d odst. 3,
9. rozsah, lhůty, způsob informování a způsob
nakládání s informacemi podle § 13 odst. 1 a 4,
10. prioritní seznam přísad, rozsah,
prvky, lhůty, způsob zpracování, zaměření a způsob předložení studie podle § 13a
odst. 1, rozsah, lhůty a způsob zpracování zprávy o výsledku studie podle § 13a odst.
2 a rozsah, lhůty a způsob předložení zprávy podle § 13e odst. 6,
11. rozsah údajů
požadovaných pro registraci podle § 13c odst. 2 až 5 a způsob jejího provedení,
12.
seznam látek povolených k výrobě tabákových výrobků a jejich přípustné množství,
13.
seznam zakázaných látek, které nesmí obsahovat tabákové výrobky uváděné na trh,
14.
rozsah, lhůty a způsob informování o novém tabákovém výrobku,
15. další požadavky
na informace o studiích, výzkumu a na další informace o novém tabákovém výrobku,
které jsou výrobce a dovozce nového tabákového výrobku povinni oznámit podle § 12g
odst. 3,
l) způsob provádění klasifikace, označení jatečně upravených těl jatečných
zvířat, vzor protokolu o klasifikaci, způsob a rozsah sdělování výsledků klasifikace,
způsob a rozsah odborné přípravy, složení zkoušek a vydávání osvědčení o odborné
způsobilosti, dobu jeho platnosti a způsob prodloužení osvědčení;
m) pro potraviny a tabákové výrobky a pro podmínky jejich výroby
a uvádění na trh
1. požadavky na odběr a přípravu kontrolních vzorků, požadavky na
jejich balení, označování, přepravu a uchování, včetně požadavků na záznam o odběru
vzorků,
2. požadavky na odbornou kvalifikaci osob provádějících odběr, přípravu a
zkoušení kontrolních vzorků,
3. požadavky na nakládání s kontrolními vzorky a zkoušení
kontrolních vzorků a náležitosti protokolu o zkoušce,
4. způsob posouzení výsledků
zkoušek kontrolních vzorků,
n) seznam potravin podle § 9b odst. 1 písm. c),
o) způsob poskytování údajů podle § 12g odst. 1, § 12h odst. 3, § 12j
odst. 3 a § 13 odst. 1, 2 a 4,
p) výši paušální částky nákladů dodatečné kontroly podle § 16 odst.
11, výši paušální částky nákladů na ověření souladu se specifikacemi podle § 16 odst.
12, výši paušální částky nákladů vzniklých v souvislosti se vstupem potravin ze třetích
zemí podle § 16 odst. 13 a výši paušální částky nákladů vzniklých v souvislosti s
dovozem potravin ze třetích zemí podle § 16 odst. 13 a 14,
q) způsob úpravy balených vod,
r) rozsah znalosti pro získání osvědčení prokazujícího znalost hub,
způsob zkoušek, jakož i náležitosti žádosti a osvědčení,
s) doplňky stravy, požadavky na jejich složení, označování a způsob
jejich použití,
t) způsob poskytování informací o pokrmech, technologické požadavky
na jejich výrobu nebo přípravu, požadavky na způsob uvádění pokrmů na trh, podmínky
uchovávání a manipulace s pokrmy, smyslové, fyzikální, chemické a mikrobiologické
požadavky na bezpečnost pokrmů a požadavky na označování pokrmů ve fázi jejich výroby,
přípravy nebo uvádění na trh před jejich nabízením spotřebiteli.
(2) Vláda stanoví nařízením systém rychlého varování o vzniku rizika ohrožení
zdraví z potravin, případně surovin, v souladu s přímo použitelným předpisem Evropské
unie a v návaznosti na obdobné systémy v členských zemích Evropské unie; současně
stanoví úkoly příslušných ústředních orgánů státní správy zapojených do systému rychlého
varování.