Odstavec předpisu 428/2001 Sb.
Vyhláška č. 428/2001 Sb., kterou se provádí zákon č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu a o změně některých zákonů (zákon o vodovodech a kanalizacích)
Příl.9
Příl.9
TECHNICKÉ UKAZATELE PRO PLÁN KONTROL JAKOSTI VOD V PRŮBĚHU VÝROBY PITNÉ VODY
ČÁST 1
MÍSTA ODBĚRŮ VZORKŮ V KONTROLNÍCH PROFILECH
Místy odběrů vzorků v kontrolních profilech jsou místa:
a) na přítoku surové vody používané k úpravě na vodu pitnou a pro vodu
bez úpravy; vzorky surové vody se odebírají před prvním technologickým zásahem; v
případě, že surová voda je přiváděna z několika vodních zdrojů, odebírají se vzorky
z jejich směsi; kontrola jednotlivých zdrojů se provádí, pokud kvalita směsné surové
vody je horší než pro kategorii A2,
b) v průběhu úpravy vody technologickou linkou, pokud existuje technologie
úpravy; kontrola vody v průběhu úpravy technologickou linkou se provádí, je-li to
možné, mezi jednotlivými stupni; místa kontroly a rozsah a četnost sledovaných parametrů
za jednotlivými stupni stanoví osoba odpovědná za technologii úpravy,
c) za filtrací nebo na výstupu z úpravny vody, kde se provádí kontrola
účinnosti filtrace měřením zákalu jako provozního parametru; místo sledování zákalu
stanoví osoba odpovědná za technologii úpravy,
d) na výstupu vyrobené vody z úpravny vody, výstup vyrobené vody hygienicky
zabezpečené,
e) strategická místa distribuční sítě včetně vodojemů,
f) kde pitná voda vytéká z kohoutků určených k odběru pro lidskou spotřebu;
tato místa se stanoví podle právního předpisu upravujícího hygienické požadavky na
pitnou a teplou vodu.
ČÁST 2
MINIMÁLNÍ ROZSAH POŽADOVANÝCH ROZBORŮ SUROVÉ VODY
Podle rozsahu ukazatelů a v závislosti na potřebných požadavcích monitorování
se rozlišují následující typy rozborů:
1. ÚPLNÝ ROZBOR
2. KRÁCENÝ ROZBOR
3. PROVOZNÍ ROZBOR
1. ÚPLNÝ ROZBOR ODEBÍRANÉ SUROVÉ VODY
Úplný rozbor surové vody se provádí v rozsahu tabulky č. 1. V případě surové
vody pro vodu upravovanou v četnosti podle tabulky č. 4 a vždy při prvním zařazení
surové vody do kategorie podle § 22 a následně pro potvrzení kategorie surové vody.
V případě surové vody pro vodu bez úpravy v četnosti podle tabulky č. 5.
Pouze u surové vody pro vodu bez úpravy lze vykázat jako rozbor surové vody,
pokud se neprokáže žádná změna jakosti vody dopravou, vzorek odebraný v distribuční
síti co nejblíže ke zdroji. Je-li to možné, k tomuto odběru se provede časově souvztažný
odběr surové vody pro rozbor mikrobiologických ukazatelů.
Odběry vzorků a analýza v rozsahu úplného rozboru surové vody musí být zajištěny
u držitele osvědčení o akreditaci, držitele osvědčení o správné činnosti laboratoře
nebo u držitele autorizace.
Rozsah parametrů úplného rozboru surové vody se rozšíří o ukazatele, které
vyplynou jako rizikové z posouzení rizik provedeného podle právního předpisu upravujícího
plány povodí a plány pro zvládání povodňových rizik nebo právního předpisu upravujícího
hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu, a to pro daný zdroj surové vody. Výsledky
posouzení a řízení rizik částí povodí souvisejících s místy odběru vody k lidské
spotřebě poskytne jednotlivým provozovatelům vodovodů v elektronické a editovatelné
formě příslušný správce povodí.
Úplný rozsah rozboru surové vody Tabulka č. 1 I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I Pořadové I Ukazatel I Zkratka I Jednotka I I číslo I I I I I ukazatele I I I I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 1. I Reakce vody (pH) I pH I I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 2. I Barva (po filtraci) I I mg/l Pt I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 3. I Zákal I Z I ZFnnebo ZFtI I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 4. I Nerozpuštěné látky I NL105I mg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 5. I Teplota I t I °C I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 6. I Konduktivita I K I mS/m I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 7. I Pach I I přijatelný/nepřijatelný I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 8. I Dusičnany I NO3-I mg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 9. I Dusitany I NO2-I mg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 10. I Amonné ionty I NH4+I mg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 11. I Celkový dusík I Ncelk.I mg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 12. I Fluoridy I F-I mg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 13. I Železo celkové I Fe I mg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 14. I Mangan I Mn I mg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 15. I Hliník1)I Al I mg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 16. I Měď I Cu I µg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 17. I Zinek I Zn I mg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 18. I Bór I B I mg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 19. I Berylium1)I Be I µg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 20. I Kobalt1)I Co I µg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 21. I Nikl1)I Ni I mg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 22. I Vanad1)I V I mg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 23. I Arsen I As I µg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 24. I Kadmium I Cd I µg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 25. I Chrom (veškerý) I Cr I µg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 26. I Olovo I Pb I µg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 27. I Selen1)I Se I µg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 28. I Rtuť I Hg I µg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 29. I Baryum1)I Ba I µg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 30. I Kyanidy celkové I CN-I mg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 31. I Sírany I SO42-I mg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 32. I Chloridy I Cl-I mg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 33. I Tenzidy aniontové I PAL-A I mg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 34. I Fosforečnany I PO43-I mg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 35. I Fosfor celkový I Pcelk.I mg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 36. I Uhlovodíky C10-C40 I C10-C40 I mg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 37. I Polycyklické aromatické I PAU I µg/l I I I uhlovodíky I I I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 38. I Pesticidní látky celkem I PLC I µg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 39. I Pesticidní látky I PL I µg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 40. I Chemická spotřeba kyslíku I CHSKMnI mg/l I I I manganistanem I I I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 41. I Celkový organický uhlík I TOC I mg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 42. I Nasycení kyslíkem I % O2 I % I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 43. I Vápník a hořčík I Ca + Mg I mmol/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 44. I Vápník I Ca I mg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 45. I Hořčík I Mg I mg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 46. I Huminové látky1)I HL I mg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 47. I Absorbance při 254 nm I A1254I I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 48. I Kyselinová neutralizační I KNK 4,5 I mmol/l I I I kapacita do pH 4,5 I I I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 49. I Zásadová neutralizační I ZNK 8,3 I mmol/l I I I kapacita do pH 8,3 I I I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 50. I Escherichia coli I ECOLI I KTJ/100 ml I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 51. I Intestinální (střevní) I ENT I KTJ/100 ml I I I enterokoky I I I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 52. I Mikroskopický obraz: Počet I PO I jedinci/ml I I I organismů I I I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 53. I Abioseston I I % I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 54. I Adsorbovatelné org. vázané I AOX I mg/l I I I halogeny (AOX)1)I I I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 55. I Termotolerantní koliformní I TBK I KTJ/100 ml I I I bakterie I I I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 56. I Benzo(a)pyren I BaP I µg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 57. I Bisfenol A1)I BPA I µg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 58. I PFAS suma1)I I µg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 59. I Somatické kolifágy I I PTJ2)/100 ml I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 60. I Clostridium perfringens I I KTJ/100 ml I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 61. I Microcystin - LR I I µg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 62. I 17-beta-estradiol1)I I ng/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 63. I Nonylfenol1)I I ng/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 64. I Uran I U I µg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I1)Stanovuje se v souvislosti s možným nebo prokázaným výskytem na základě posouzení a řízení rizik částí povodí souvisejících s místy odběru provedeného podle právního předpisu upravujícího plány povodí a plány pro zvládání povodňových rizik pro daný zdroj surové vody a při prvním zařazení surové vody do kategorie podle § 22, nejméně však jednou za šest let.2)PTJ - plak tvořící jednotka. Poznámky k tabulce č. 1: Ukazatel č. 37 je vyjádřen jako součet koncentrací: (benzo(b)fluoranten, benzo(k)fluoranten, benzo(ghi) perylen, indeno(1,2,3-cd)pyren. Není-li látka zjištěna kvantitativně, k součtu se přičítá nula. Ukazatel č. 38 je vyjádřen jako součet jednotlivých pesticidů a jejich relevantních metabolitů. Jedná se o pesticidy, u kterých je pravděpodobné, že se budou vyskytovat v surové vodě, a to podle používaných pesticidů v daném území. Není-li látka zjištěna kvantitativně, k součtu se přičítá nula. Ukazatel č. 39: sledují se všechny jednotlivé pesticidy a jejich významné metabolity s pravděpodobným výskytem v surové vodě, zejména ty, které vyplývají ze závěrů posouzení rizik provedeného podle právního předpisu upravujícího hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu nebo posouzení a řízení rizik částí povodí souvisejících s místy odběru vody provedeného podle právního předpisu upravujícího plány povodí a plány pro zvládání povodňových rizik, a to pro daný zdroj surové vody. K ukazatelům č. 40 a 41: U ukazatelů TOC a CHSKMnje možné zvolit pouze jeden ukazatel. K ukazateli č. 47: Stanoví se jako indikační hodnota pro rozhodnutí o analýze dalších ukazatelů, zvláště organických mikropolutantů, a to od dosažení hodnoty A1 254 = 0,08. K ukazateli 58: PFAS suma se rozumí suma per- a polyfluorovaných alkylových sloučenin, které se považují v pitné vodě za rizikové, tj. zejména perfluorobutanová kyselina (PFBA), perfluoropentanová kyselina (PFPA), perfluorohexanová kyselina (PFHxA), perfluoroheptanová kyselina (PFHpA), perfluoroktanová kyselina (PFOA), perfluorononanová kyselina (PFNA), perfluorodekanová kyselina (PFDA), perfluoroundekanová kyselina (PFUnDA), perflurododekanová kyselina (PFDoDA), perflurotridekanová kyselina (PFTrDA), perfluorobutansulfonová kyselina (PFBS), perfluoropentansulfonová kyselina (PFPS), perfluorohexansulfonová kyselina (PFHxS), perfluoroheptansulfonová kyselina (PFHpS), perfluoroktansulfonová kyselina (PFOS), perfluorononansulfonová kyselina (PFNS), perfluorodekansulfonová kyselina (PFDS), perfluoroundekansulfonová kyselina, perfluorododekansulfonová kyselina, perfluorotridekansulfonová kyselina. Vybrané látky se sledují tehdy, pokud při posouzení a řízení rizik částí povodí souvisejících s místy odběru provedeném podle právního předpisu upravujícího plány povodí a plány pro zvládání povodňových rizik a právního předpisu upravujícího hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu příslušný správce povodí dospěje k závěru, že je pravděpodobný výskyt vybraných látek v daném zdroji vody, respektive pokud se prokáže v rámci monitoringu kvality podzemních a povrchových vod prováděného za účelem zjišťování stavu vod podle vodního zákona překročení 30% limitní hodnoty pro pitnou vodu podle vyhlášky č. 252/2004 Sb., kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné vody, ve znění pozdějších předpisů, pro tento parametr. Vybrané látky se sledují od okamžiku předání informace o jejich pravděpodobném výskytu, respektive předání výsledku monitoringu správcem povodí. K ukazateli č. 59: Tento ukazatel se stanoví, pokud to vyplyne z posouzení a řízení rizik podle právního předpisu upravujícího plány povodí a plány pro zvládání povodňových rizik nebo právního předpisu upravujícího hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu. Je-li zjištěna přítomnost v surové vodě v koncentraci > 50 PTJ/100 ml, provede se rozbor po jednotlivých krocích úpravy, aby bylo možné určit hodnotu log odstranění prostřednictvím existujících bariér v rámci úpravy. K ukazatelům č. 60 a 63: Stanovuje se pouze u povrchových vod nebo je-li podzemní voda ovlivněna povrchovými vodami. K ukazateli č. 61: Stanovuje se pouze u povrchových vod na základě posouzení a řízení rizik částí povodí souvisejících s místy odběru vody provedeného podle právního předpisu upravujícího plány povodí a plány pro zvládání povodňových rizik pro daný zdroj surové vody a v případě zjištění masivního výskytu sinic.
2. KRÁCENÝ ROZBOR SUROVÉ VODY
Krácený rozbor surové vody slouží k upřesnění kategorie surové vody podle
§ 22 a ke stálému sledování jakosti. Přihlíží se i k výsledkům provozních rozborů.
V roce, kdy se provádí potvrzení kategorie surové vody úplným rozborem, úplný
rozbor nahradí krácený rozbor.
Do rozsahu kráceného rozboru se zahrnují ukazatele podle tabulky č. 2,
krácený rozbor se rozšíří o
a) ukazatele z úplného rozboru surové vody, které překračují více než
75% limitní hodnoty určené pro pitnou vodu podle vyhlášky č. 252/2004 Sb., kterou
se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly
pitné vody, ve znění pozdějších předpisů; pokud se následnými analýzami po dobu 2
kalendářních roků prokáže pokles hodnoty pod 75% limitní hodnoty určené pro pitnou
vodu podle vyhlášky č. 252/2004 Sb., je možné v rámci kráceného rozboru ukazatel
ze sledování vyloučit. Podmínkou je, že v daném kalendářním roce budou provedeny
alespoň 2 analýzy,
b) ukazatele, které se rovnají nebo překračují hodnotu kategorie A 2
určenou při předchozí kategorizaci surové vody (podle přílohy č. 13 k této vyhlášce),
c) ukazatele, které vyplynou jako rizikové z posouzení a řízení rizik
provedeného podle právního předpisu upravujícího hygienické požadavky na pitnou a
teplou vodu nebo posouzení a řízení rizik částí povodí souvisejících s místy odběru
provedeného podle právního předpisu upravujícího plány povodí a plány pro zvládání
povodňových rizik, a to pro daný zdroj surové vody; výsledky posouzení a řízení rizik
částí povodí souvisejících s místy odběru vody k lidské spotřebě poskytne jednotlivým
provozovatelům vodovodů v elektronické a editovatelné formě příslušný správce povodí,
d) ukazatele, které významně kolísají v průběhu roku (výskyt sledovaného
ukazatele ve dvou kategoriích, například sezónní změny).
Odběry vzorků a analýza v rozsahu kráceného rozboru surové vody musí být
zajištěny u držitele osvědčení o akreditaci, držitele osvědčení o správné činnosti
laboratoře nebo u držitele autorizace.
Minimální rozsah kráceného rozboru surové vody Tabulka č. 2 I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I I Pořadové I Pořadové I Ukazatel I Zkratka I Jednotka I I číslo I číslo z I I I I I ukazatele I úplného I I I I I I rozboru I I I I I I (tab. č. 1) I I I I I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I I 1. I 1. I Reakce vody (pH) I pH I I I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I I 2. I 2. I Barva (po filtraci) I I mg/l Pt I I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I I 3. I 3. I Zákal I Z I ZFn nebo ZFt I I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I I 4. I 4. I Nerozpuštěné látky1)I NL105I mg/l I I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I I 5. I 5. I Teplota I T I °C I I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I I 6. I 6. I Konduktivita I K I mS/m I I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I I 7. I 7. I Pach (druh, pokud lze) I I přijatelný/nepřijatelný I I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I I 8. I 8. I Dusičnany I NO3-I mg/l I I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I I 9. I 9. I Dusitany I NO2-I mg/l I I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I I 10. I 10. I Amonné ionty I NH4+I mg/l I I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I I 11. I 13. I Železo celkové I Fe I mg/l I I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I I 12. I 14. I Mangan I Mn I mg/l I I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I I 13. I 15. I Hliník1)I Al I mg/l I I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I I 14. I 31. I Sírany I SO42-I mg/l I I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I I 15. I 32. I Chloridy I Cl-I mg/l I I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I I 16. I 34. I Fosforečnany I PO43-I mg/l I I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I I 17. I 40. I Chemická spotřeba kyslíku I CHSKMnI mg/l I I I I manganistanem I I I I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I I 18. I 41. I Celkový organický uhlík I TOC I mg/l I I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I I 19. I 43. I Vápník a hořčík I Ca + Mg I mmol/l I I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I I 20. I 44. I Vápník I Ca I mg/l I I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I I 21. I 45. I Hořčík I Mg I mg/l I I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I I 22. I 46. I Huminové látky1)I HL I mg/l I I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I I 23. I 47. I Absorbance při 254 nm1)I A1254I I I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I I 24. I 48. I Kyselinová neutralizační I KNK 4,5 I mmol/l I I I I kapacita do pH 4,5 I I I I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I I 25. I 49. I Zásadová neutralizační I ZNK 8,3 I mmol/l I I I I kapacita do pH 8,3 I I I I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I I 26. I 50. I Escherichia coli I E coli I KTJ/100 ml I I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I I 27. I 51. I Intestinální (střevní) I ENT I KTJ/100 ml I I I I enterokoky I I I I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I I 28. I 52. I Mikroskopický obraz: Počet I PO I jedinci/ml I I I I organismů I I I I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I I 29. I 53. I Abioseston I I % I I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I I 30. I 59. I Somatické kolifágy I I PTJ/100 ml I I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I1)Stanoví se pouze v souvislosti s možným nebo prokázaným výskytem ve zdroji a pouze při prvním zařazení surové vody do kategorie podle § 22, nejméně však jednou za šest let. Poznámky k ukazatelům tabulky č. 2: K ukazatelům č. 17 a 18: U ukazatelů TOC a CHSKMnje možné zvolit pouze jeden ukazatel. K ukazateli č. 23: Stanoví se jako indikační hodnota pro rozhodnutí o analýze dalších ukazatelů, a to od dosažení hodnoty A1 254 = 0,08. K ukazateli č. 30: Tento ukazatel se stanoví, pokud to vyplyne z posouzení a řízení rizik podle právního předpisu upravujícího plány povodí a plány pro zvládání povodňových rizik nebo právního předpisu upravujícího hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu. Je-li zjištěna přítomnost v surové vodě v koncentraci > 50 PTJ/100 ml, provede se rozbor po jednotlivých krocích úpravy, aby bylo možné určit hodnotu log odstranění prostřednictvím existujících bariér v rámci úpravy. Toto prověření snížení hodnoty log odstranění v rámci technologie úpravy vody se provede jednorázově a v případě, že dojde ke změně technologie.
3. PROVOZNÍ ROZBORY SUROVÉ VODY A VODY MEZI TECHNOLOGICKÝMI STUPNI
Provozní rozbory vody slouží především k technologickému řízení provozu.
Rozsah provozních rozborů mezi jednotlivými technologickými stupni určuje provozovatel
podle složitosti úpravy, složení technologické linky úpravny vody a podle výsledků
posouzení rizik zpracovaného podle právního předpisu upravujícího hygienické požadavky
na pitnou a teplou vodu. Tyto rozbory musí zabezpečit řádné provozování úpravny vody
a zdrojů bez úpravy nebo podle výstupů z posouzení a řízení rizik částí povodí souvisejících
s místy odběru provedeného podle právního předpisu upravujícího plány povodí a plány
pro zvládání povodňových rizik.
Při provádění provozních rozborů provozovatel zohlední tyto podmínky:
a) součástí provozního rozboru je monitorování ukazatele zákalu s cílem
pravidelně kontrolovat účinnost fyzikálního odstraňování nečistot filtračními procesy
v souladu s referenčními hodnotami a četností kontrol uvedenými v tabulce č. 6 v
části 4; stanoví se v případě, že technologický stupeň úpravy zahrnuje filtraci,
b) pro analýzy je možné používat i mobilní analytické soupravy, pokud
zajišťují požadovanou mez stanovitelnosti a nejistotu měření,
c) provozní rozbory mohou být částečně nebo úplně nahrazeny kontinuálním
provozním měřením. Kontinuální analyzátory musí být vhodné pro daný typ vody a sledovaný
rozsah parametrů; funkčnost kontinuálních analyzátorů musí být pravidelně a prokazatelně
ověřována,
d) výsledky provozních rozborů včetně kontinuálních analyzátorů musí
být metrologicky navázány na laboratoř, která je držitelem osvědčení o akreditaci,
držitelem osvědčení o správné činnosti laboratoře nebo držitelem autorizace v souladu
s monitorovacím programem podle právního předpisu upravujícího hygienické požadavky
na pitnou a teplou vodu a podle doporučení výrobce,
e) odběry a analýzy provozních rozborů nemusí být zajištěny u držitele
osvědčení o akreditaci, držitele osvědčení o správné činnosti laboratoře nebo u držitele
autorizace, ale musí se prokázat, že výsledky jsou stanoveny s požadovanou mezí stanovitelnosti
a nejistotou měření,
f) technologické zkoušky (zvláště určení dávky chemikálií) pro řádné
provozování určuje provozovatel podle potřeby a podle složitosti technologie.
V tabulce jsou uvedeny typické ukazatele pro provozní rozbory. Výběr z typických
ukazatelů a rozšíření o další ukazatele, které jsou potřebné k řízení provozu, určuje
provozovatel v závislosti na způsobu a složitosti technologie úpravy vody podle výstupů
z posouzení a řízení rizik provedeného podle právního předpisu upravujícího hygienické
požadavky na pitnou a teplou vodu nebo podle výstupů z posouzení a řízení rizik částí
povodí souvisejících s místy odběru provedeného podle právního předpisu upravujícího
plány povodí a plány pro zvládání povodňových rizik.
Typické ukazatele provozních rozborů vody Tabulka č. 3 I------------------------------------I I Povrchová voda I I---------------------------I--------I I Teplota I °C I I---------------------------I--------I I Reakce vody (pH) I I I---------------------------I--------I I Chemická spotřeba kyslíku I mg/l I I manganistanem nebo I I I celkový organický uhlík I I I---------------------------I--------I I Kyselinová neutralizační I mmol/l I I kapacita do pH 4,5 I I I---------------------------I--------I I Hliník1)I mg/l I I---------------------------I--------I I Železo1)I mg/l I I---------------------------I--------I I Mangan I mg/l I I---------------------------I--------I I Vybrané mikrobiologické a I I I biologické ukazatele2)I I I---------------------------I--------I I Zákal I NTU I I---------------------------I--------I I Dezinfekční činidlo4)I mg/l I I---------------------------I--------I I------------------------------------I I Podzemní voda I I---------------------------I--------I I Teplota I °C I I---------------------------I--------I I Reakce vody (pH) I I I---------------------------I--------I I Železo I mg/l I I---------------------------I--------I I Mangan I mg/l I I---------------------------I--------I I Formy oxidu uhličitého3)I mg/l I I---------------------------I--------I I Chemická spotřeba kyslíku I mg/l I I manganistanem nebo I I I celkový organický uhlík I I I---------------------------I--------I I Vybrané mikrobiologické a I I I biologické ukazatele I I I---------------------------I--------I I Zákal I NTU I I---------------------------I--------I I Dezinfekční činidlo4)I mg/l I I---------------------------I--------I1)Stanoví se podle použitého koagulantu nebo výskytu v surové vodě.2)Pravidelné sledování mikroskopického obrazu při zvýšeném biologickém oživení surové povrchové vody se musí provádět v závislosti na délce tohoto období a na charakteru tohoto biologického oživení vody.3)V případě kolísání, například z důvodu míšení více zdrojů.4)Stanoví se zbytkové desinfekční činidlo v případě chemické desinfekce vody. Ukazatele provozních rozborů vody se stanovenou referenční hodnotou I--------I----------------------------I----------------------I----------------------------------I I Č. I Ukazatel I Jednotka I Referenční hodnota I I--------I----------------------------I----------------------I----------------------------------I I 1 I Somatické kolifágy I PTJ/100 ml I 50 (v případě surové vody) I I--------I----------------------------I----------------------I----------------------------------I I 2 I Zákal I NTU I 0,3 NTU v 95 % vzorků a žádný I I I I I nepřesahující 1 NTU I I--------I----------------------------I----------------------I----------------------------------I Poznámky: 1. Při překročení referenční hodnoty je nutné posoudit účinnost úpravy vody po jednotlivých krocích úpravy, aby bylo možné určit hodnotu log odstranění prostřednictvím existujících bariér v rámci úpravy. Toto posouzení se provede jednorázově v případě, že dojde ke změně technologie. 2. Hodnota zákalu platí za technologickým stupněm filtrace. Nejistota měření by měla být odhadnuta v souladu s normou EN ISO 7027 nebo s jinou rovnocennou standardní metodikou na úrovni 1,0 NTU (jednotky nefelometrického měření zákalu).
ČÁST 3
ROZBORY PITNÉ VODY
Kontrola profilů uvedených v části 1 pod body c), d), e) v rozsahu úplného
a kráceného rozboru se provádí podle přílohy č. 5 vyhlášky č. 252/2004 Sb., kterou
se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly
pitné vody, ve znění pozdějších předpisů.
Tato kontrola může být doplněna o provozní rozbory.
PROVOZNÍ ROZBORY PITNÉ VODY
1. Kontrola v distribuční síti v rozsahu provozního rozboru slouží k technologickému
ověření řádného provozu distribuční sítě, nebo k ověření správnosti a účinnosti zásahů
do distribuční sítě, ke kontrole čištění vodojemů a ke kontrole účinnosti opatření
po stavebním zásahu.
2. Četnost a rozsah provozních rozborů v distribuční síti určuje provozovatel
podle velikosti zásobované oblasti (podle množství pitné vody dodávané do zásobované
oblasti), podle výsledků posouzení rizik zpracovaného podle právního předpisu upravujícího
hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a podle konkrétních nestandardních situací
v zásobované oblasti. Tyto rozbory zabezpečují ověření řádného provozování distribuční
sítě.
3. Kontrolu obsahu dezinfekčního činidla za místem dávkování určí individuálně
provozovatel podle použitého způsobu dezinfekce a podle množství pitné vody dodávané
do zásobované oblasti.
4. Vzorky vyrobené upravované vody se odebírají na odtoku z konečného stupně
úpravy vody během ustáleného provozu.
5. Vzorky vody bez úpravy se odebírají na přítoku do vodovodních řadů během
ustáleného provozu.
6. V případě přerušovaného provozu zdroje bez úpravy nebo přímé dezinfekce
do zdroje nebo vodojemu lze nahradit místo na odtoku odběrem z nejbližší akumulační
nádrže nebo z distribuční sítě.
7. Pro analýzy je možné používat mobilní analytické soupravy, pokud zajišťují
požadovanou mez stanovitelnosti a nejistotu měření.
8. Provozní rozbory mohou být částečně nebo úplně nahrazeny kontinuálním
provozním měřením. Kontinuální analyzátory musí být vhodné pro daný typ vody a sledovaný
rozsah parametrů. Funkčnost kontinuálních analyzátorů se pravidelně a prokazatelně
ověřuje.
9. Výsledky provozních rozborů včetně kontinuálních analyzátorů musí být
metrologicky navázány na laboratoř, která je držitelem osvědčení o akreditaci, držitelem
osvědčení o správné činnosti laboratoře nebo držitelem autorizace v souladu s monitorovacím
programem podle právního předpisu upravujícího hygienické požadavky na pitnou a teplou
vodu a dle doporučení výrobce.
10. Odběry a analýzy provozních rozborů nemusí být zajištěny u držitele osvědčení
o akreditaci, držitele osvědčení o správné činnosti laboratoře nebo u držitele autorizace.
ČÁST 4
MINIMÁLNÍ ČETNOST ODBĚRŮ VZORKŮ A ANALÝZ
A) SUROVÁ VODA
Minimální četnost sledování surové vody v rozsahu úplného, kráceného a provozního
rozboru je uvedena v tabulce č. 4 a 5.
V případě, že surová voda je přiváděna z několika vodních zdrojů, pak četnosti
uvedené v tabulce č. 4 a 5 představují četnosti rozborů výsledné směsi surové vody.
Pokud se odebírá více vzorků za rok podle tabulky č. 4 a 5, odběr vzorků
musí být rovnoměrně rozdělen v roce.
Pokud některý z parametrů kráceného rozboru surové vody podle tabulky č.
2 trvale v průběhu kalendářního roku vykazuje hodnotu nižší než 0,3 MH, respektive
NMH pro pitnou vodu podle právního předpisu upravujícího hygienické požadavky na
pitnou a teplou vodu, lze parametr sledovat s nižší četností, minimálně však jednou
za 3 roky.
DOPORUČENÁ A MINIMÁLNÍ ČETNOST ODBĚRŮ VZORKŮ A ANALÝZ SUROVÉ VODY PRO VODU UPRAVOVANOU Tabulka č. 4 I----------------------------------------------------------------------------I I Četnost /rok I I---------------------I-----------------I----------------I-------------------I I Objem vody vyrobené I provozní rozbor I krácený rozbor I úplný rozbor I I m3/den I (tab. č. 3) I (tab. č. 2) I (tab. č. 1) I I (stanoví se dle I Doporučená I Minimální I Minimální četnost I I předchozího I četnost a dále I četnost I pro upřesnění I I kalendářního roku) I podle x I I kategorie I I---------------------I-----------------I----------------I-------------------I I do 100 I x I 1 I x I I---------------------I-----------------I----------------I-------------------I I 101 - 1 000 I 6 I 2 I 1 I I---------------------I-----------------I----------------I-------------------I I 1 001 - 4 000 I 26 I 4 I 1 I I---------------------I-----------------I----------------I-------------------I I 4 001 - 10 000 I 26 I 8 I 1 I I---------------------I-----------------I----------------I-------------------I I 10 001 - 20 000 I 104 I 12 I 2 I I---------------------I-----------------I----------------I-------------------I I 20 001 - 30 000 I 365 I 12 I 2 I I---------------------I-----------------I----------------I-------------------I I nad 30 000 I x I 24 I 4 I I---------------------I-----------------I----------------I-------------------I Poznámka: x = Četnost a rozsah určí provozovatel individuálně podle výsledků posouzení rizik zpracovaného podle právního předpisu upravujícího hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu nebo posouzení a řízení rizik částí povodí souvisejících s místy odběru provedenými podle právního předpisu upravujícího plány povodí a plány pro zvládání povodňových rizik, minimálně však 1 x za 6 let. V rámci úplného rozboru s četností nižší než 4x se doporučuje střídat roční období. MINIMÁLNÍ ČETNOST ODBĚRŮ VZORKŮ A ANALÝZ SUROVÉ VODY PRO VODU BEZ ÚPRAVY Tabulka č. 5 V případě, že se neprokáže žádná změna jakosti vody dopravou, lze vykázat jako rozbor surové vody vzorek odebraný v distribuční síti co nejblíže ke zdroji. I----------------------------------------------------------------------------I I Četnost /rok I I--------------------------------I---------------------I---------------------I I Objem vody vyrobené m3/den I krácený rozbor I úplný rozbor I I I (tab. č. 2) I (tab. č. 1) I I--------------------------------I---------------------I---------------------I I do 100 I 1 I x I I--------------------------------I---------------------I---------------------I I 101 - 1 000 I 2 I 1 I I--------------------------------I---------------------I---------------------I I 1 001 - 4 000 I 4 I 1 I I--------------------------------I---------------------I---------------------I I 4 001 - 10 000 I 8 I 1 I I--------------------------------I---------------------I---------------------I I 10 001 - 20 000 I 12 I 1 I I--------------------------------I---------------------I---------------------I I 20 001 - 30 000 I 12 I 1 I I--------------------------------I---------------------I---------------------I I nad 30 000 I x I x I I--------------------------------I---------------------I---------------------I Poznámka: x = Četnost a rozsah určí provozovatel individuálně a podle výsledků posouzení rizik zpracovaného podle právního předpisu upravujícího hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu nebo posouzení a řízení rizik částí povodí souvisejících s místy odběru provedeného podle právního předpisu upravujícího plány povodí a plány pro zvládání povodňových rizik, minimálně však 1 x za 6 let. V rámci úplného rozboru se doporučuje střídat roční období.
B) PROVOZNÍ ROZBORY MEZI TECHNOLOGICKÝMI STUPNI
Četnost provozních rozborů ve stanovených místech kontroly mezi jednotlivými
technologickými stupni určuje provozovatel podle složitosti úpravy, složení technologické
linky úpravny vody a podle výsledků posouzení rizik zpracovaného podle právního předpisu
upravujícího hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu. Tyto rozbory musí zabezpečit
řádné provozování úpravny vody a zdrojů bez úpravy. Součástí provozních rozborů je
monitorování ukazatele zákalu s cílem pravidelně kontrolovat účinnost fyzikálního
odstraňování nečistot filtračními procesy v souladu s referenčními hodnotami a četností
kontrol uvedenými v následující tabulce (nevztahuje se na zdroje podzemní vody, kde
je zákal způsoben přítomností železa a manganu).
MINIMÁLNÍ ČETNOST ODBĚRŮ VZORKŮ A ANALÝZ K PROVOZNÍMU SLEDOVÁNÍ ZÁKALU Tabulka č. 6 I-------------------------------------------------------I---------------------------------------I I Objem vody vyrobené v m3/den I Provozní rozbor I I-------------------------------------------------------I---------------------------------------I I <= 1 000 I týdně I I-------------------------------------------------------I---------------------------------------I I > 1 000 až <= 10 000 I denně I I-------------------------------------------------------I---------------------------------------I I > 10 000 I průběžně I I-------------------------------------------------------I---------------------------------------I Poznámka: Minimální lhůta pro uchovávání dat je 3 roky.
C) VYROBENÁ PITNÁ VODA, V DISTRIBUČNÍ SÍTI A U SPOTŘEBITELE
Kontrola profilů uvedených v části 1 pod písmeny d), e), f) v rozsahu úplného
a kráceného rozboru se provádí v souhrnu v definované četnosti podle právního předpisu
upravujícího hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu.
ČÁST 5
ZPŮSOB ZPRACOVÁNÍ A HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ
1. Výsledky rozborů se zaznamenávají do protokolů, ve kterých musí být uvedeny
zvláště údaje o místu odběru vzorků, datu odběru, časovém rozpětí odběru vzorku,
typ vzorku, jméno a příjmení osoby, která vzorky odebrala, datum analýzy a použitá
metoda. Výsledky analýz se zpracovávají zpravidla v digitální formě s ohledem na
přenos dat.
2. Laboratoř, která provádí úplné a krácené rozbory surové a pitné vody,
se prokazuje platným osvědčením o akreditaci, nebo je držitelem osvědčení o správné
činnosti laboratoře nebo držitelem autorizace.
3. Hodnocení výsledků jakosti vyrobené vody provádí provozovatel podle
a) překročení počtu hodnot jednotlivých ukazatelů podle jednotlivých
typů limitů pro pitnou vodu (mezní hodnota, nejvyšší mezní hodnota, doporučená hodnota)
podle právního předpisu upravujícího hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu;
pro vodu vyrobenou se neprovádí hodnocení v ukazateli volný chlor na výstupu z úpravny
vody,
b) počtu nevyhovujících vzorků (nevyhovující vzorek je ten, ve kterém
alespoň jeden ukazatel ve vzorku překračuje limitní hodnoty podle typu: mezní hodnota,
nejvyšší mezní hodnota) podle právního předpisu upravujícího hygienické požadavky
na pitnou a teplou vodu,
c) počtu dnů v roce, kdy byl u vyrobené nebo dodané vody překročen limit
alespoň v jednom ukazateli typu NMH.
4. Technické ukazatele, které nemají určen hygienický limit, jsou hodnoceny
provozovatelem podle konkrétních potřeb technologie provozu a rozvodu vody vodovodním
řadem (např. korozivní vlastnosti). Zdravotně významné ukazatele, které mají překročenou
stanovenou směrnou hodnotu podle právního předpisu upravujícího hygienické požadavky
na pitnou a teplou vodu nebo nemají tímto předpisem určen hygienický limit, se hodnotí
podle limitu určeného orgánem ochrany veřejného zdraví.
5. Protokoly podle bodu 1 se uchovávají po dobu 5 let. Protokoly o výsledcích
nebo databáze výsledků mohou být uchovávány pouze v elektronické podobě.
6. Výsledky provozních rozborů surové vody a výsledky rozborů pitné vody,
včetně informací o zdroji surové vody za poslední dva roky musí být na vyžádání poskytnuty
zpracovatelům posouzení a řízení rizik částí povodí souvisejících s místy odběru
prováděného podle právního předpisu upravujícího plány povodí a plány pro zvládání
povodňových rizik pro daný zdroj.
1) Typy limitů podle přílohy č. 1 vyhlášky ministerstva zdravotnictví č. 376/2000
Sb., kterou se stanoví požadavky na pitnou vodu a rozsah a četnost její kontroly.
Pro vodu vyrobenou se neprovádí hodnocení v ukazateli volný chlor na výstupu z úpravny
vody.
30) § 2 písm. b) a c) vyhlášky č. 252/2004 Sb.