Odstavec předpisu 428/2001 Sb.
Vyhláška č. 428/2001 Sb., kterou se provádí zákon č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu a o změně některých zákonů (zákon o vodovodech a kanalizacích)
Příl.9

Příl.9
TECHNICKÉ UKAZATELE PRO PLÁN KONTROL JAKOSTI VOD V PRŮBĚHU VÝROBY PITNÉ VODY
ČÁST 1
MÍSTA ODBĚRŮ VZORKŮ V KONTROLNÍCH PROFILECH
Místy odběrů vzorků v kontrolních profilech jsou místa:
a) na přítoku surové vody používané k úpravě na vodu pitnou a pro vodu bez úpravy; vzorky surové vody se odebírají před prvním technologickým zásahem; v případě, že surová voda je přiváděna z několika vodních zdrojů, odebírají se vzorky z jejich směsi; kontrola jednotlivých zdrojů se provádí, pokud kvalita směsné surové vody je horší než pro kategorii A2,
b) v průběhu úpravy vody technologickou linkou, pokud existuje technologie úpravy; kontrola vody v průběhu úpravy technologickou linkou se provádí, je-li to možné, mezi jednotlivými stupni; místa kontroly a rozsah a četnost sledovaných parametrů za jednotlivými stupni stanoví osoba odpovědná za technologii úpravy,
c) za filtrací nebo na výstupu z úpravny vody, kde se provádí kontrola účinnosti filtrace měřením zákalu jako provozního parametru; místo sledování zákalu stanoví osoba odpovědná za technologii úpravy,
d) na výstupu vyrobené vody z úpravny vody, výstup vyrobené vody hygienicky zabezpečené,
e) strategická místa distribuční sítě včetně vodojemů,
f) kde pitná voda vytéká z kohoutků určených k odběru pro lidskou spotřebu; tato místa se stanoví podle právního předpisu upravujícího hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu.
ČÁST 2
MINIMÁLNÍ ROZSAH POŽADOVANÝCH ROZBORŮ SUROVÉ VODY
Podle rozsahu ukazatelů a v závislosti na potřebných požadavcích monitorování se rozlišují následující typy rozborů:
1. ÚPLNÝ ROZBOR
2. KRÁCENÝ ROZBOR
3. PROVOZNÍ ROZBOR
1. ÚPLNÝ ROZBOR ODEBÍRANÉ SUROVÉ VODY
Úplný rozbor surové vody se provádí v rozsahu tabulky č. 1. V případě surové vody pro vodu upravovanou v četnosti podle tabulky č. 4 a vždy při prvním zařazení surové vody do kategorie podle § 22 a následně pro potvrzení kategorie surové vody. V případě surové vody pro vodu bez úpravy v četnosti podle tabulky č. 5.
Pouze u surové vody pro vodu bez úpravy lze vykázat jako rozbor surové vody, pokud se neprokáže žádná změna jakosti vody dopravou, vzorek odebraný v distribuční síti co nejblíže ke zdroji. Je-li to možné, k tomuto odběru se provede časově souvztažný odběr surové vody pro rozbor mikrobiologických ukazatelů.
Odběry vzorků a analýza v rozsahu úplného rozboru surové vody musí být zajištěny u držitele osvědčení o akreditaci, držitele osvědčení o správné činnosti laboratoře nebo u držitele autorizace.
Rozsah parametrů úplného rozboru surové vody se rozšíří o ukazatele, které vyplynou jako rizikové z posouzení rizik provedeného podle právního předpisu upravujícího plány povodí a plány pro zvládání povodňových rizik nebo právního předpisu upravujícího hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu, a to pro daný zdroj surové vody. Výsledky posouzení a řízení rizik částí povodí souvisejících s místy odběru vody k lidské spotřebě poskytne jednotlivým provozovatelům vodovodů v elektronické a editovatelné formě příslušný správce povodí.
                          Úplný rozsah rozboru surové vody
           
                                   Tabulka č. 1
 
I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I
I  Pořadové  I           Ukazatel          I Zkratka  I         Jednotka          I
I   číslo    I                             I          I                           I
I ukazatele  I                             I          I                           I
I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I
I     1.     I Reakce vody (pH)            I    pH    I                           I
I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I
I     2.     I Barva (po filtraci)         I          I          mg/l Pt          I
I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I
I     3.     I Zákal                       I    Z     I       ZF
n
nebo ZF
t
I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 4. I Nerozpuštěné látky I NL
105
I mg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 5. I Teplota I t I °C I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 6. I Konduktivita I K I mS/m I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 7. I Pach I I přijatelný/nepřijatelný I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 8. I Dusičnany I NO
3
-
I mg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 9. I Dusitany I NO
2
-
I mg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 10. I Amonné ionty I NH
4
+
I mg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 11. I Celkový dusík I N
celk.
I mg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 12. I Fluoridy I F
-
I mg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 13. I Železo celkové I Fe I mg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 14. I Mangan I Mn I mg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 15. I Hliník
1)
I Al I mg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 16. I Měď I Cu I µg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 17. I Zinek I Zn I mg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 18. I Bór I B I mg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 19. I Berylium
1)
I Be I µg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 20. I Kobalt
1)
I Co I µg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 21. I Nikl
1)
I Ni I mg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 22. I Vanad
1)
I V I mg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 23. I Arsen I As I µg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 24. I Kadmium I Cd I µg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 25. I Chrom (veškerý) I Cr I µg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 26. I Olovo I Pb I µg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 27. I Selen
1)
I Se I µg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 28. I Rtuť I Hg I µg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 29. I Baryum
1)
I Ba I µg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 30. I Kyanidy celkové I CN
-
I mg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 31. I Sírany I SO
4
2-
I mg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 32. I Chloridy I Cl
-
I mg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 33. I Tenzidy aniontové I PAL-A I mg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 34. I Fosforečnany I PO
4
3-
I mg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 35. I Fosfor celkový I P
celk.
I mg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 36. I Uhlovodíky C10-C40 I C10-C40 I mg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 37. I Polycyklické aromatické I PAU I µg/l I I I uhlovodíky I I I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 38. I Pesticidní látky celkem I PLC I µg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 39. I Pesticidní látky I PL I µg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 40. I Chemická spotřeba kyslíku I CHSK
Mn
I mg/l I I I manganistanem I I I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 41. I Celkový organický uhlík I TOC I mg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 42. I Nasycení kyslíkem I % O2 I % I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 43. I Vápník a hořčík I Ca + Mg I mmol/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 44. I Vápník I Ca I mg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 45. I Hořčík I Mg I mg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 46. I Huminové látky
1)
I HL I mg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 47. I Absorbance při 254 nm I A
1
254
I I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 48. I Kyselinová neutralizační I KNK 4,5 I mmol/l I I I kapacita do pH 4,5 I I I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 49. I Zásadová neutralizační I ZNK 8,3 I mmol/l I I I kapacita do pH 8,3 I I I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 50. I Escherichia coli I ECOLI I KTJ/100 ml I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 51. I Intestinální (střevní) I ENT I KTJ/100 ml I I I enterokoky I I I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 52. I Mikroskopický obraz: Počet I PO I jedinci/ml I I I organismů I I I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 53. I Abioseston I I % I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 54. I Adsorbovatelné org. vázané I AOX I mg/l I I I halogeny (AOX)
1)
I I I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 55. I Termotolerantní koliformní I TBK I KTJ/100 ml I I I bakterie I I I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 56. I Benzo(a)pyren I BaP I µg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 57. I Bisfenol A
1)
I BPA I µg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 58. I PFAS suma
1)
I I µg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 59. I Somatické kolifágy I I PTJ
2)
/100 ml I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 60. I Clostridium perfringens I I KTJ/100 ml I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 61. I Microcystin - LR I I µg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 62. I 17-beta-estradiol
1)
I I ng/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 63. I Nonylfenol
1)
I I ng/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I I 64. I Uran I U I µg/l I I------------I-----------------------------I----------I---------------------------I
1)
Stanovuje se v souvislosti s možným nebo prokázaným výskytem na základě posouzení a řízení rizik částí povodí souvisejících s místy odběru provedeného podle právního předpisu upravujícího plány povodí a plány pro zvládání povodňových rizik pro daný zdroj surové vody a při prvním zařazení surové vody do kategorie podle § 22, nejméně však jednou za šest let.
2)
PTJ - plak tvořící jednotka. Poznámky k tabulce č. 1: Ukazatel č. 37 je vyjádřen jako součet koncentrací: (benzo(b)fluoranten, benzo(k)fluoranten, benzo(ghi) perylen, indeno(1,2,3-cd)pyren. Není-li látka zjištěna kvantitativně, k součtu se přičítá nula. Ukazatel č. 38 je vyjádřen jako součet jednotlivých pesticidů a jejich relevantních metabolitů. Jedná se o pesticidy, u kterých je pravděpodobné, že se budou vyskytovat v surové vodě, a to podle používaných pesticidů v daném území. Není-li látka zjištěna kvantitativně, k součtu se přičítá nula. Ukazatel č. 39: sledují se všechny jednotlivé pesticidy a jejich významné metabolity s pravděpodobným výskytem v surové vodě, zejména ty, které vyplývají ze závěrů posouzení rizik provedeného podle právního předpisu upravujícího hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu nebo posouzení a řízení rizik částí povodí souvisejících s místy odběru vody provedeného podle právního předpisu upravujícího plány povodí a plány pro zvládání povodňových rizik, a to pro daný zdroj surové vody. K ukazatelům č. 40 a 41: U ukazatelů TOC a CHSK
Mn
je možné zvolit pouze jeden ukazatel. K ukazateli č. 47: Stanoví se jako indikační hodnota pro rozhodnutí o analýze dalších ukazatelů, zvláště organických mikropolutantů, a to od dosažení hodnoty A1 254 = 0,08. K ukazateli 58: PFAS suma se rozumí suma per- a polyfluorovaných alkylových sloučenin, které se považují v pitné vodě za rizikové, tj. zejména perfluorobutanová kyselina (PFBA), perfluoropentanová kyselina (PFPA), perfluorohexanová kyselina (PFHxA), perfluoroheptanová kyselina (PFHpA), perfluoroktanová kyselina (PFOA), perfluorononanová kyselina (PFNA), perfluorodekanová kyselina (PFDA), perfluoroundekanová kyselina (PFUnDA), perflurododekanová kyselina (PFDoDA), perflurotridekanová kyselina (PFTrDA), perfluorobutansulfonová kyselina (PFBS), perfluoropentansulfonová kyselina (PFPS), perfluorohexansulfonová kyselina (PFHxS), perfluoroheptansulfonová kyselina (PFHpS), perfluoroktansulfonová kyselina (PFOS), perfluorononansulfonová kyselina (PFNS), perfluorodekansulfonová kyselina (PFDS), perfluoroundekansulfonová kyselina, perfluorododekansulfonová kyselina, perfluorotridekansulfonová kyselina. Vybrané látky se sledují tehdy, pokud při posouzení a řízení rizik částí povodí souvisejících s místy odběru provedeném podle právního předpisu upravujícího plány povodí a plány pro zvládání povodňových rizik a právního předpisu upravujícího hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu příslušný správce povodí dospěje k závěru, že je pravděpodobný výskyt vybraných látek v daném zdroji vody, respektive pokud se prokáže v rámci monitoringu kvality podzemních a povrchových vod prováděného za účelem zjišťování stavu vod podle vodního zákona překročení 30% limitní hodnoty pro pitnou vodu podle vyhlášky č. 252/2004 Sb., kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné vody, ve znění pozdějších předpisů, pro tento parametr. Vybrané látky se sledují od okamžiku předání informace o jejich pravděpodobném výskytu, respektive předání výsledku monitoringu správcem povodí. K ukazateli č. 59: Tento ukazatel se stanoví, pokud to vyplyne z posouzení a řízení rizik podle právního předpisu upravujícího plány povodí a plány pro zvládání povodňových rizik nebo právního předpisu upravujícího hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu. Je-li zjištěna přítomnost v surové vodě v koncentraci > 50 PTJ/100 ml, provede se rozbor po jednotlivých krocích úpravy, aby bylo možné určit hodnotu log odstranění prostřednictvím existujících bariér v rámci úpravy. K ukazatelům č. 60 a 63: Stanovuje se pouze u povrchových vod nebo je-li podzemní voda ovlivněna povrchovými vodami. K ukazateli č. 61: Stanovuje se pouze u povrchových vod na základě posouzení a řízení rizik částí povodí souvisejících s místy odběru vody provedeného podle právního předpisu upravujícího plány povodí a plány pro zvládání povodňových rizik pro daný zdroj surové vody a v případě zjištění masivního výskytu sinic.
2. KRÁCENÝ ROZBOR SUROVÉ VODY
Krácený rozbor surové vody slouží k upřesnění kategorie surové vody podle § 22 a ke stálému sledování jakosti. Přihlíží se i k výsledkům provozních rozborů.
V roce, kdy se provádí potvrzení kategorie surové vody úplným rozborem, úplný rozbor nahradí krácený rozbor.
Do rozsahu kráceného rozboru se zahrnují ukazatele podle tabulky č. 2, krácený rozbor se rozšíří o
a) ukazatele z úplného rozboru surové vody, které překračují více než 75% limitní hodnoty určené pro pitnou vodu podle vyhlášky č. 252/2004 Sb., kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné vody, ve znění pozdějších předpisů; pokud se následnými analýzami po dobu 2 kalendářních roků prokáže pokles hodnoty pod 75% limitní hodnoty určené pro pitnou vodu podle vyhlášky č. 252/2004 Sb., je možné v rámci kráceného rozboru ukazatel ze sledování vyloučit. Podmínkou je, že v daném kalendářním roce budou provedeny alespoň 2 analýzy,
b) ukazatele, které se rovnají nebo překračují hodnotu kategorie A 2 určenou při předchozí kategorizaci surové vody (podle přílohy č. 13 k této vyhlášce),
c) ukazatele, které vyplynou jako rizikové z posouzení a řízení rizik provedeného podle právního předpisu upravujícího hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu nebo posouzení a řízení rizik částí povodí souvisejících s místy odběru provedeného podle právního předpisu upravujícího plány povodí a plány pro zvládání povodňových rizik, a to pro daný zdroj surové vody; výsledky posouzení a řízení rizik částí povodí souvisejících s místy odběru vody k lidské spotřebě poskytne jednotlivým provozovatelům vodovodů v elektronické a editovatelné formě příslušný správce povodí,
d) ukazatele, které významně kolísají v průběhu roku (výskyt sledovaného ukazatele ve dvou kategoriích, například sezónní změny).
Odběry vzorků a analýza v rozsahu kráceného rozboru surové vody musí být zajištěny u držitele osvědčení o akreditaci, držitele osvědčení o správné činnosti laboratoře nebo u držitele autorizace.
                          Minimální rozsah kráceného rozboru surové vody
                          
                                           Tabulka č. 2
                           
I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I
I  Pořadové  I   Pořadové   I          Ukazatel           I Zkratka I         Jednotka          I
I   číslo    I   číslo z    I                             I         I                           I
I ukazatele  I   úplného    I                             I         I                           I
I            I   rozboru    I                             I         I                           I
I            I (tab. č. 1)  I                             I         I                           I
I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I
I     1.     I      1.      I Reakce vody (pH)            I   pH    I                           I
I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I
I     2.     I      2.      I Barva (po filtraci)         I         I          mg/l Pt          I
I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I
I     3.     I      3.      I Zákal                       I    Z    I       ZFn nebo ZFt        I
I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I
I     4.     I      4.      I Nerozpuštěné látky
1)
I NL
105
I mg/l I I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I I 5. I 5. I Teplota I T I °C I I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I I 6. I 6. I Konduktivita I K I mS/m I I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I I 7. I 7. I Pach (druh, pokud lze) I I přijatelný/nepřijatelný I I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I I 8. I 8. I Dusičnany I NO
3
-
I mg/l I I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I I 9. I 9. I Dusitany I NO
2
-
I mg/l I I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I I 10. I 10. I Amonné ionty I NH
4
+
I mg/l I I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I I 11. I 13. I Železo celkové I Fe I mg/l I I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I I 12. I 14. I Mangan I Mn I mg/l I I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I I 13. I 15. I Hliník
1)
I Al I mg/l I I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I I 14. I 31. I Sírany I SO
4
2-
I mg/l I I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I I 15. I 32. I Chloridy I Cl
-
I mg/l I I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I I 16. I 34. I Fosforečnany I PO
4
3-
I mg/l I I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I I 17. I 40. I Chemická spotřeba kyslíku I CHSK
Mn
I mg/l I I I I manganistanem I I I I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I I 18. I 41. I Celkový organický uhlík I TOC I mg/l I I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I I 19. I 43. I Vápník a hořčík I Ca + Mg I mmol/l I I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I I 20. I 44. I Vápník I Ca I mg/l I I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I I 21. I 45. I Hořčík I Mg I mg/l I I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I I 22. I 46. I Huminové látky
1)
I HL I mg/l I I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I I 23. I 47. I Absorbance při 254 nm
1)
I A
1
254
I I I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I I 24. I 48. I Kyselinová neutralizační I KNK 4,5 I mmol/l I I I I kapacita do pH 4,5 I I I I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I I 25. I 49. I Zásadová neutralizační I ZNK 8,3 I mmol/l I I I I kapacita do pH 8,3 I I I I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I I 26. I 50. I Escherichia coli I E coli I KTJ/100 ml I I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I I 27. I 51. I Intestinální (střevní) I ENT I KTJ/100 ml I I I I enterokoky I I I I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I I 28. I 52. I Mikroskopický obraz: Počet I PO I jedinci/ml I I I I organismů I I I I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I I 29. I 53. I Abioseston I I % I I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I I 30. I 59. I Somatické kolifágy I I PTJ/100 ml I I------------I--------------I-----------------------------I---------I---------------------------I
1)
Stanoví se pouze v souvislosti s možným nebo prokázaným výskytem ve zdroji a pouze při prvním zařazení surové vody do kategorie podle § 22, nejméně však jednou za šest let. Poznámky k ukazatelům tabulky č. 2: K ukazatelům č. 17 a 18: U ukazatelů TOC a CHSK
Mn
je možné zvolit pouze jeden ukazatel. K ukazateli č. 23: Stanoví se jako indikační hodnota pro rozhodnutí o analýze dalších ukazatelů, a to od dosažení hodnoty A1 254 = 0,08. K ukazateli č. 30: Tento ukazatel se stanoví, pokud to vyplyne z posouzení a řízení rizik podle právního předpisu upravujícího plány povodí a plány pro zvládání povodňových rizik nebo právního předpisu upravujícího hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu. Je-li zjištěna přítomnost v surové vodě v koncentraci > 50 PTJ/100 ml, provede se rozbor po jednotlivých krocích úpravy, aby bylo možné určit hodnotu log odstranění prostřednictvím existujících bariér v rámci úpravy. Toto prověření snížení hodnoty log odstranění v rámci technologie úpravy vody se provede jednorázově a v případě, že dojde ke změně technologie.
3. PROVOZNÍ ROZBORY SUROVÉ VODY A VODY MEZI TECHNOLOGICKÝMI STUPNI
Provozní rozbory vody slouží především k technologickému řízení provozu. Rozsah provozních rozborů mezi jednotlivými technologickými stupni určuje provozovatel podle složitosti úpravy, složení technologické linky úpravny vody a podle výsledků posouzení rizik zpracovaného podle právního předpisu upravujícího hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu. Tyto rozbory musí zabezpečit řádné provozování úpravny vody a zdrojů bez úpravy nebo podle výstupů z posouzení a řízení rizik částí povodí souvisejících s místy odběru provedeného podle právního předpisu upravujícího plány povodí a plány pro zvládání povodňových rizik.
Při provádění provozních rozborů provozovatel zohlední tyto podmínky:
a) součástí provozního rozboru je monitorování ukazatele zákalu s cílem pravidelně kontrolovat účinnost fyzikálního odstraňování nečistot filtračními procesy v souladu s referenčními hodnotami a četností kontrol uvedenými v tabulce č. 6 v části 4; stanoví se v případě, že technologický stupeň úpravy zahrnuje filtraci,
b) pro analýzy je možné používat i mobilní analytické soupravy, pokud zajišťují požadovanou mez stanovitelnosti a nejistotu měření,
c) provozní rozbory mohou být částečně nebo úplně nahrazeny kontinuálním provozním měřením. Kontinuální analyzátory musí být vhodné pro daný typ vody a sledovaný rozsah parametrů; funkčnost kontinuálních analyzátorů musí být pravidelně a prokazatelně ověřována,
d) výsledky provozních rozborů včetně kontinuálních analyzátorů musí být metrologicky navázány na laboratoř, která je držitelem osvědčení o akreditaci, držitelem osvědčení o správné činnosti laboratoře nebo držitelem autorizace v souladu s monitorovacím programem podle právního předpisu upravujícího hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a podle doporučení výrobce,
e) odběry a analýzy provozních rozborů nemusí být zajištěny u držitele osvědčení o akreditaci, držitele osvědčení o správné činnosti laboratoře nebo u držitele autorizace, ale musí se prokázat, že výsledky jsou stanoveny s požadovanou mezí stanovitelnosti a nejistotou měření,
f) technologické zkoušky (zvláště určení dávky chemikálií) pro řádné provozování určuje provozovatel podle potřeby a podle složitosti technologie.
V tabulce jsou uvedeny typické ukazatele pro provozní rozbory. Výběr z typických ukazatelů a rozšíření o další ukazatele, které jsou potřebné k řízení provozu, určuje provozovatel v závislosti na způsobu a složitosti technologie úpravy vody podle výstupů z posouzení a řízení rizik provedeného podle právního předpisu upravujícího hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu nebo podle výstupů z posouzení a řízení rizik částí povodí souvisejících s místy odběru provedeného podle právního předpisu upravujícího plány povodí a plány pro zvládání povodňových rizik.
                            Typické ukazatele provozních rozborů vody
 
                                           Tabulka č. 3
 
I------------------------------------I
I           Povrchová voda           I
I---------------------------I--------I
I Teplota                   I   °C   I
I---------------------------I--------I
I Reakce vody (pH)          I        I
I---------------------------I--------I
I Chemická spotřeba kyslíku I  mg/l  I
I manganistanem nebo        I        I
I celkový organický uhlík   I        I
I---------------------------I--------I
I Kyselinová neutralizační  I mmol/l I
I kapacita do pH 4,5        I        I
I---------------------------I--------I
I Hliník
1)
I mg/l I I---------------------------I--------I I Železo
1)
I mg/l I I---------------------------I--------I I Mangan I mg/l I I---------------------------I--------I I Vybrané mikrobiologické a I I I biologické ukazatele
2)
I I I---------------------------I--------I I Zákal I NTU I I---------------------------I--------I I Dezinfekční činidlo
4)
I mg/l I I---------------------------I--------I I------------------------------------I I Podzemní voda I I---------------------------I--------I I Teplota I °C I I---------------------------I--------I I Reakce vody (pH) I I I---------------------------I--------I I Železo I mg/l I I---------------------------I--------I I Mangan I mg/l I I---------------------------I--------I I Formy oxidu uhličitého
3)
I mg/l I I---------------------------I--------I I Chemická spotřeba kyslíku I mg/l I I manganistanem nebo I I I celkový organický uhlík I I I---------------------------I--------I I Vybrané mikrobiologické a I I I biologické ukazatele I I I---------------------------I--------I I Zákal I NTU I I---------------------------I--------I I Dezinfekční činidlo
4)
I mg/l I I---------------------------I--------I
1)
Stanoví se podle použitého koagulantu nebo výskytu v surové vodě.
2)
Pravidelné sledování mikroskopického obrazu při zvýšeném biologickém oživení surové povrchové vody se musí provádět v závislosti na délce tohoto období a na charakteru tohoto biologického oživení vody.
3)
V případě kolísání, například z důvodu míšení více zdrojů.
4)
Stanoví se zbytkové desinfekční činidlo v případě chemické desinfekce vody. Ukazatele provozních rozborů vody se stanovenou referenční hodnotou I--------I----------------------------I----------------------I----------------------------------I I Č. I Ukazatel I Jednotka I Referenční hodnota I I--------I----------------------------I----------------------I----------------------------------I I 1 I Somatické kolifágy I PTJ/100 ml I 50 (v případě surové vody) I I--------I----------------------------I----------------------I----------------------------------I I 2 I Zákal I NTU I 0,3 NTU v 95 % vzorků a žádný I I I I I nepřesahující 1 NTU I I--------I----------------------------I----------------------I----------------------------------I Poznámky: 1. Při překročení referenční hodnoty je nutné posoudit účinnost úpravy vody po jednotlivých krocích úpravy, aby bylo možné určit hodnotu log odstranění prostřednictvím existujících bariér v rámci úpravy. Toto posouzení se provede jednorázově v případě, že dojde ke změně technologie. 2. Hodnota zákalu platí za technologickým stupněm filtrace. Nejistota měření by měla být odhadnuta v souladu s normou EN ISO 7027 nebo s jinou rovnocennou standardní metodikou na úrovni 1,0 NTU (jednotky nefelometrického měření zákalu).
ČÁST 3
ROZBORY PITNÉ VODY
Kontrola profilů uvedených v části 1 pod body c), d), e) v rozsahu úplného a kráceného rozboru se provádí podle přílohy č. 5 vyhlášky č. 252/2004 Sb., kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné vody, ve znění pozdějších předpisů.
Tato kontrola může být doplněna o provozní rozbory.
PROVOZNÍ ROZBORY PITNÉ VODY
1. Kontrola v distribuční síti v rozsahu provozního rozboru slouží k technologickému ověření řádného provozu distribuční sítě, nebo k ověření správnosti a účinnosti zásahů do distribuční sítě, ke kontrole čištění vodojemů a ke kontrole účinnosti opatření po stavebním zásahu.
2. Četnost a rozsah provozních rozborů v distribuční síti určuje provozovatel podle velikosti zásobované oblasti (podle množství pitné vody dodávané do zásobované oblasti), podle výsledků posouzení rizik zpracovaného podle právního předpisu upravujícího hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a podle konkrétních nestandardních situací v zásobované oblasti. Tyto rozbory zabezpečují ověření řádného provozování distribuční sítě.
3. Kontrolu obsahu dezinfekčního činidla za místem dávkování určí individuálně provozovatel podle použitého způsobu dezinfekce a podle množství pitné vody dodávané do zásobované oblasti.
4. Vzorky vyrobené upravované vody se odebírají na odtoku z konečného stupně úpravy vody během ustáleného provozu.
5. Vzorky vody bez úpravy se odebírají na přítoku do vodovodních řadů během ustáleného provozu.
6. V případě přerušovaného provozu zdroje bez úpravy nebo přímé dezinfekce do zdroje nebo vodojemu lze nahradit místo na odtoku odběrem z nejbližší akumulační nádrže nebo z distribuční sítě.
7. Pro analýzy je možné používat mobilní analytické soupravy, pokud zajišťují požadovanou mez stanovitelnosti a nejistotu měření.
8. Provozní rozbory mohou být částečně nebo úplně nahrazeny kontinuálním provozním měřením. Kontinuální analyzátory musí být vhodné pro daný typ vody a sledovaný rozsah parametrů. Funkčnost kontinuálních analyzátorů se pravidelně a prokazatelně ověřuje.
9. Výsledky provozních rozborů včetně kontinuálních analyzátorů musí být metrologicky navázány na laboratoř, která je držitelem osvědčení o akreditaci, držitelem osvědčení o správné činnosti laboratoře nebo držitelem autorizace v souladu s monitorovacím programem podle právního předpisu upravujícího hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a dle doporučení výrobce.
10. Odběry a analýzy provozních rozborů nemusí být zajištěny u držitele osvědčení o akreditaci, držitele osvědčení o správné činnosti laboratoře nebo u držitele autorizace.
ČÁST 4
MINIMÁLNÍ ČETNOST ODBĚRŮ VZORKŮ A ANALÝZ
A) SUROVÁ VODA
Minimální četnost sledování surové vody v rozsahu úplného, kráceného a provozního rozboru je uvedena v tabulce č. 4 a 5.
V případě, že surová voda je přiváděna z několika vodních zdrojů, pak četnosti uvedené v tabulce č. 4 a 5 představují četnosti rozborů výsledné směsi surové vody.
Pokud se odebírá více vzorků za rok podle tabulky č. 4 a 5, odběr vzorků musí být rovnoměrně rozdělen v roce.
Pokud některý z parametrů kráceného rozboru surové vody podle tabulky č. 2 trvale v průběhu kalendářního roku vykazuje hodnotu nižší než 0,3 MH, respektive NMH pro pitnou vodu podle právního předpisu upravujícího hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu, lze parametr sledovat s nižší četností, minimálně však jednou za 3 roky.
DOPORUČENÁ A MINIMÁLNÍ ČETNOST ODBĚRŮ VZORKŮ A ANALÝZ SUROVÉ VODY PRO VODU UPRAVOVANOU
 
                                  Tabulka č. 4
 
I----------------------------------------------------------------------------I
I                                 Četnost /rok                               I
I---------------------I-----------------I----------------I-------------------I
I Objem vody vyrobené I provozní rozbor I krácený rozbor I   úplný rozbor    I
I       m
3
/den I (tab. č. 3) I (tab. č. 2) I (tab. č. 1) I I (stanoví se dle I Doporučená I Minimální I Minimální četnost I I předchozího I četnost a dále I četnost I pro upřesnění I I kalendářního roku) I podle x I I kategorie I I---------------------I-----------------I----------------I-------------------I I do 100 I x I 1 I x I I---------------------I-----------------I----------------I-------------------I I 101 - 1 000 I 6 I 2 I 1 I I---------------------I-----------------I----------------I-------------------I I 1 001 - 4 000 I 26 I 4 I 1 I I---------------------I-----------------I----------------I-------------------I I 4 001 - 10 000 I 26 I 8 I 1 I I---------------------I-----------------I----------------I-------------------I I 10 001 - 20 000 I 104 I 12 I 2 I I---------------------I-----------------I----------------I-------------------I I 20 001 - 30 000 I 365 I 12 I 2 I I---------------------I-----------------I----------------I-------------------I I nad 30 000 I x I 24 I 4 I I---------------------I-----------------I----------------I-------------------I Poznámka: x = Četnost a rozsah určí provozovatel individuálně podle výsledků posouzení rizik zpracovaného podle právního předpisu upravujícího hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu nebo posouzení a řízení rizik částí povodí souvisejících s místy odběru provedenými podle právního předpisu upravujícího plány povodí a plány pro zvládání povodňových rizik, minimálně však 1 x za 6 let. V rámci úplného rozboru s četností nižší než 4x se doporučuje střídat roční období. MINIMÁLNÍ ČETNOST ODBĚRŮ VZORKŮ A ANALÝZ SUROVÉ VODY PRO VODU BEZ ÚPRAVY Tabulka č. 5 V případě, že se neprokáže žádná změna jakosti vody dopravou, lze vykázat jako rozbor surové vody vzorek odebraný v distribuční síti co nejblíže ke zdroji. I----------------------------------------------------------------------------I I Četnost /rok I I--------------------------------I---------------------I---------------------I I Objem vody vyrobené m
3
/den I krácený rozbor I úplný rozbor I I I (tab. č. 2) I (tab. č. 1) I I--------------------------------I---------------------I---------------------I I do 100 I 1 I x I I--------------------------------I---------------------I---------------------I I 101 - 1 000 I 2 I 1 I I--------------------------------I---------------------I---------------------I I 1 001 - 4 000 I 4 I 1 I I--------------------------------I---------------------I---------------------I I 4 001 - 10 000 I 8 I 1 I I--------------------------------I---------------------I---------------------I I 10 001 - 20 000 I 12 I 1 I I--------------------------------I---------------------I---------------------I I 20 001 - 30 000 I 12 I 1 I I--------------------------------I---------------------I---------------------I I nad 30 000 I x I x I I--------------------------------I---------------------I---------------------I Poznámka: x = Četnost a rozsah určí provozovatel individuálně a podle výsledků posouzení rizik zpracovaného podle právního předpisu upravujícího hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu nebo posouzení a řízení rizik částí povodí souvisejících s místy odběru provedeného podle právního předpisu upravujícího plány povodí a plány pro zvládání povodňových rizik, minimálně však 1 x za 6 let. V rámci úplného rozboru se doporučuje střídat roční období.
B) PROVOZNÍ ROZBORY MEZI TECHNOLOGICKÝMI STUPNI
Četnost provozních rozborů ve stanovených místech kontroly mezi jednotlivými technologickými stupni určuje provozovatel podle složitosti úpravy, složení technologické linky úpravny vody a podle výsledků posouzení rizik zpracovaného podle právního předpisu upravujícího hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu. Tyto rozbory musí zabezpečit řádné provozování úpravny vody a zdrojů bez úpravy. Součástí provozních rozborů je monitorování ukazatele zákalu s cílem pravidelně kontrolovat účinnost fyzikálního odstraňování nečistot filtračními procesy v souladu s referenčními hodnotami a četností kontrol uvedenými v následující tabulce (nevztahuje se na zdroje podzemní vody, kde je zákal způsoben přítomností železa a manganu).
             MINIMÁLNÍ ČETNOST ODBĚRŮ VZORKŮ A ANALÝZ K PROVOZNÍMU SLEDOVÁNÍ ZÁKALU
        
                                          Tabulka č. 6
 
I-------------------------------------------------------I---------------------------------------I
I            Objem vody vyrobené v m
3
/den I Provozní rozbor I I-------------------------------------------------------I---------------------------------------I I <= 1 000 I týdně I I-------------------------------------------------------I---------------------------------------I I > 1 000 až <= 10 000 I denně I I-------------------------------------------------------I---------------------------------------I I > 10 000 I průběžně I I-------------------------------------------------------I---------------------------------------I Poznámka: Minimální lhůta pro uchovávání dat je 3 roky.
C) VYROBENÁ PITNÁ VODA, V DISTRIBUČNÍ SÍTI A U SPOTŘEBITELE
Kontrola profilů uvedených v části 1 pod písmeny d), e), f) v rozsahu úplného a kráceného rozboru se provádí v souhrnu v definované četnosti podle právního předpisu upravujícího hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu.
ČÁST 5
ZPŮSOB ZPRACOVÁNÍ A HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ
1. Výsledky rozborů se zaznamenávají do protokolů, ve kterých musí být uvedeny zvláště údaje o místu odběru vzorků, datu odběru, časovém rozpětí odběru vzorku, typ vzorku, jméno a příjmení osoby, která vzorky odebrala, datum analýzy a použitá metoda. Výsledky analýz se zpracovávají zpravidla v digitální formě s ohledem na přenos dat.
2. Laboratoř, která provádí úplné a krácené rozbory surové a pitné vody, se prokazuje platným osvědčením o akreditaci, nebo je držitelem osvědčení o správné činnosti laboratoře nebo držitelem autorizace.
3. Hodnocení výsledků jakosti vyrobené vody provádí provozovatel podle
a) překročení počtu hodnot jednotlivých ukazatelů podle jednotlivých typů limitů pro pitnou vodu (mezní hodnota, nejvyšší mezní hodnota, doporučená hodnota) podle právního předpisu upravujícího hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu; pro vodu vyrobenou se neprovádí hodnocení v ukazateli volný chlor na výstupu z úpravny vody,
b) počtu nevyhovujících vzorků (nevyhovující vzorek je ten, ve kterém alespoň jeden ukazatel ve vzorku překračuje limitní hodnoty podle typu: mezní hodnota, nejvyšší mezní hodnota) podle právního předpisu upravujícího hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu,
c) počtu dnů v roce, kdy byl u vyrobené nebo dodané vody překročen limit alespoň v jednom ukazateli typu NMH.
4. Technické ukazatele, které nemají určen hygienický limit, jsou hodnoceny provozovatelem podle konkrétních potřeb technologie provozu a rozvodu vody vodovodním řadem (např. korozivní vlastnosti). Zdravotně významné ukazatele, které mají překročenou stanovenou směrnou hodnotu podle právního předpisu upravujícího hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu nebo nemají tímto předpisem určen hygienický limit, se hodnotí podle limitu určeného orgánem ochrany veřejného zdraví.
5. Protokoly podle bodu 1 se uchovávají po dobu 5 let. Protokoly o výsledcích nebo databáze výsledků mohou být uchovávány pouze v elektronické podobě.
6. Výsledky provozních rozborů surové vody a výsledky rozborů pitné vody, včetně informací o zdroji surové vody za poslední dva roky musí být na vyžádání poskytnuty zpracovatelům posouzení a řízení rizik částí povodí souvisejících s místy odběru prováděného podle právního předpisu upravujícího plány povodí a plány pro zvládání povodňových rizik pro daný zdroj.
1) Typy limitů podle přílohy č. 1 vyhlášky ministerstva zdravotnictví č. 376/2000 Sb., kterou se stanoví požadavky na pitnou vodu a rozsah a četnost její kontroly. Pro vodu vyrobenou se neprovádí hodnocení v ukazateli volný chlor na výstupu z úpravny vody.
30) § 2 písm. b) a c) vyhlášky č. 252/2004 Sb.

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.