330/1997 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zemědělství ze dne 11. prosince 1997, kterou se provádí § 18 písm. a), d), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro čaj, kávu a kávoviny Změna: 91/2000 Sb. Změna: 78/2003 Sb. Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 18 písm. a), d), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, (dále jen "zákon") pro čaj, kávu a kávoviny: ODDÍL 1 ČAJ § 1 Pro účely této vyhlášky se rozumí a) čajem výrobek rostlinného původu sloužící k přípravě nápoje určeného k přímé spotřebě nebo nápoj připravený z tohoto výrobku, b) čajem pravým - čaj vyrobený z výhonků, listů, pupenů, nebo jemných částí zdřevnatělých stonků čajovníku Camellia sinennsis (Linaeus) O. Kunze, popřípadě jejich kombinací, c) zeleným čajem čaj pravý, ve kterém neproběhla fermentace, d) polofermentovaným čajem (oolongem) čaj pravý, ve kterém proběhla částečná fermentace, e) černým čajem čaj pravý, ve kterém proběhla plná fermentace, f) čajovým extraktem výrobek získaný vodní extrakcí čaje sloužící po rozpuštění ve vodě k přípravě nápoje, g) instantním čajem instantní výrobek, obsahující čajový extrakt a jiné složky, určený k přípravě nápojů rozpuštěním ve vodě, h) ovoněným čajem čaj, který absorboval požadované vůně a pachy, i) ochuceným čajem směs čaje pravého s ochucujícími částmi rostlin uvedenými v příloze č. 2, jejichž obsah nepřesahuje 50 % hmotnosti směsi, j) aromatizovaným čajem čaj, který obsahuje látky určené k aromatizaci, k) bylinným čajem čaj z částí bylin nebo jejich směsí uvedených v příloze č. 2 nebo bylin s pravým čajem nebo jejich směsí s ovocem, přičemž obsah bylin musí činit minimálně 50 % hmotnosti, l) ovocným čajem čaj ze sušeného ovoce a částí sušených rostlin uvedených v příloze č. 2, kde podíl sušeného ovoce je vyšší než 50 % hmotnosti. § 2 Členění na druhy a skupiny Členění na druhy a skupiny je uvedeno v příloze č. 1. § 3 Označování (1) Kromě údajů uvedených v zákoně a ve zvláštním právním předpise^2) se a) čaj pravý označí názvem skupiny, b) ochucený čaj, bylinný čaj a ovocný čaj označí názvem druhu, c) výrobky z čaje označí názvem skupiny, d) u ovocných čajů, bylinných čajů a výrobků z čaje ovocného nebo bylinného uvede upozornění na obsah kofeinu, pokud jej obsahují, e) při použití třezalky, pohanky, nebo římského kmínu uvede upozornění "u citlivých osob možnost fotosenzibilizace", f) u aromatizovaného čaje v blízkosti názvu uvede označení "aromatizovaný" a u ovoněného čaje označení "ovoněný". (2) Přípustné záporné hmotnostní odchylky jsou uvedeny v příloze č. 4. § 4 Požadavky na jakost Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost jsou uvedeny v příloze č. 3. § 5 Technologické požadavky K výrobě bylinných a ovocných čajů lze použít a) části rostlin uvedené v příloze č. 2 části A bez omezení, b) části rostlin uvedené v příloze č. 2 části B do výše 30 % hmotnosti, c) části rostlin uvedené v příloze č. 2 části C do výše 5 % hmotnosti. § 6 zrušen ODDÍL 2 KÁVA § 7 Pro účely této vyhlášky se rozumí a) zelenou kávou - sušená semena kávovníku rodu Coffea zbavená pergamenové slupky, b) praženou kávou - výrobek získaný pražením zelené kávy, c) praženou kávou bez kofeinu - výrobek získaný pražením zelené kávy, který obsahuje nejvýše 0,1 % kofeinu v sušině, d) kávovým extraktem, instantní kávou, rozpustnou kávou, rozpustným kávovým extraktem - výrobek v jakékoliv koncentraci, získaný pražením kávy a následnou extrakcí s použitím vody jako extrakčního prostředí a s vyloučením všech postupů hydrolýzy zahrnujících přídavek kyseliny nebo zásady, obsahující rozpustné a aromatické složky kávy, které mohou obsahovat nerozpustné oleje pocházející z kávy, stopy jiných nerozpustných látek pocházejících z kávy nebo z vody, použité pro extrakci, e) kávovým extraktem sušeným - kávový extrakt ve formě prášku, granulí, vloček, kostek nebo v jiné formě, u něhož sušina na bázi kávy činí nejméně 95 % hmotnosti a který nesmí obsahovat jiné látky než látky pocházející z extrakce kávy, f) kávovým extraktem ve formě pasty - kávový extrakt v pastovité formě, u něhož sušina na bázi kávy činí nejméně 70 % a nejvýše 85 % hmotnosti a který nesmí obsahovat jiné látky než látky pocházející z extrakce kávy, g) kávovým extraktem ve formě tekuté - kávový extrakt v tekuté formě, u něhož sušina na bázi kávy činí nejméně 15 % a nejvýše 55 % hmotnosti a který může obsahovat přírodní sladidla v množství nepřekračujícím 12 % hmotnosti, h) kávovým extraktem bez kofeinu - výrobek, který obsahuje nejvýše 0,3 % kofeinu v sušině, i) příměsí pražené kávy zrnkové - kávová zrna přepražená, černá nebo světlá, která se po rozlomení vyznačují jinou vůní než kávovou. § 8 Členění na druhy, skupiny a podskupiny Členění na druhy, skupiny a podskupiny je uvedeno v příloze č. 5. § 9 Označování (1) Kromě údajů uvedených v zákoně a ve zvláštním právním předpise^2) se na obalu výrobku dále uvede a) název druhu a podskupiny; u kávového extraktu sušeného se název podskupiny neuvádí, b) u kávového extraktu ve formě tekuté, ke kterému bylo přidáno přírodní sladidlo, výraz "s . . .", "konzervovaný . . .", "s přídavkem . . .", nebo "pražený s . . ." obsahující název použité skupiny přírodního sladidla podle zvláštního právního předpisu;^3) tento výraz se uvede u názvu výrobku "kávový extrakt ve formě tekuté" nebo "kávový extrakt tekutý", c) "s cukrem" nebo "s přídavkem cukru", byl-li cukr přidán po pražení, d) "aromatizováno" v případě, že káva byla aromatizována, e) u kávového extraktu ve formě pasty a kávového extraktu ve formě tekuté minimální obsah sušiny na bázi kávy, uvedený v procentech hmotnostních v konečném výrobku, f) u názvu druhu a podskupiny výrobku podle přílohy č. 5 výraz "bez kofeinu", pokud obsah kofeinu v sušině výrobků na bázi kávy nepřesáhne 0,3 % u kávového extraktu a 0,1 % u pražené kávy. (2) Kávový extrakt ve formě tekuté, u něhož sušina na bázi kávy činí více než 25 % hmotnosti, lze v označení názvu doplnit výrazem "koncentrovaný". (3) Přípustné záporné hmotnostní odchylky jsou uvedeny v příloze č. 7. § 10 Požadavky na jakost (1) Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost jsou uvedeny v příloze č. 6. (2) Pražená káva a kávový extrakt nesmí obsahovat jakýkoliv přídavek kávoviny. ODDÍL 3 KÁVOVINY A JEJICH SMĚSI § 10a Pro účely této vyhlášky se rozumí a) kávovinami - výrobky získané pražením různých částí rostlin bohatých na sacharidy, b) praženou čekankou (cikorkovou kávovinou) - výrobek získaný z kořenů čekanky obecné (Cichorium intybus L.), které nebyly použity ve formě "witloof" (salátové čekanky), dostatečně čistý, suchý, pražený s přídavkem nebo bez přídavku malých množství potravinářských olejů nebo tuků, přírodních sladidel a melasy; může obsahovat stopy nerozpustných látek, které nepochází z cikorky, c) obilnou kávovinou - výrobek vyrobený z praženého ječmene, žita, nebo pšenice, d) sladovou kávovinou - výrobek vyrobený ze sladovaného a praženého ječmene, žita, nebo pšenice, e) fíkovou kávovinou - výrobek vyrobený z fíkových plodů, f) směsí kávovin - směs z kávovin a dalších surovin, včetně pražené kávy mleté, g) kávovinovým extraktem - výrobek získaný extrakcí kávovin za použití vody jako extrakčního prostředí, s vyloučením všech postupů hydrolýzy zahrnujících přídavek kyseliny nebo zásady, h) cikorkovým extraktem, rozpustnou cikorkou, instantní cikorkou - výrobek získaný extrakcí z pražené čekanky, kdy se jako extrakční médium použije jen voda a kdy je vyloučen jakýkoli proces hydrolýzy zahrnující přidávání kyseliny nebo zásady, i) cikorkovým extraktem sušeným - cikorkový extrakt ve formě prášku, granulí, vloček, kostek nebo v jiné formě, u něhož sušina na bázi cikorky činí nejméně 95 % hmotnosti; výrobek může obsahovat jiné látky, než které pocházejí z extrakce cikorky, v množství nejvýše 1 % hmotnosti, j) cikorkovým extraktem ve formě pasty - cikorkový extrakt v pastovité formě, u něhož sušina na bázi cikorky činí nejméně 70 % a nejvýše 85 % hmotnosti; výrobek může obsahovat jiné látky, než které pocházejí z extrakce cikorky, v množství nejvýše 1 % hmotnosti, k) cikorkovým extraktem ve formě tekuté - cikorkový extrakt v tekuté formě, u něhož sušina na bázi cikorky činí nejméně 25 % a nejvýše 55 % hmotnosti a který může obsahovat přírodní sladidla v množství nepřekračujícím 35 % hmotnosti, l) instantní směsí kávovin - výrobek získaný smícháním jednotlivých extraktů nebo společnou extrakcí směsi kávovin, popřípadě ve směsi s kávou, m) instantním kávovinovým výrobkem - výrobek obsahující kávovinový extrakt a jiné složky, určený k přípravě nápojů rozpuštěním ve vodě. § 10b Členění na druhy, skupiny a podskupiny Členění na druhy, skupiny a podskupiny je uvedeno v příloze č. 8. § 10c Označování (1) Kromě údajů uvedených v zákoně a ve zvláštním právním předpise^2) se na obalu výrobku dále uvede a) hmotnostní procento obsahu kávy nebo kávového extraktu u kávovin ve směsi s kávou a u kávovinových extraktů, b) u cikorkového extraktu ve formě tekuté, ke kterému bylo přidáno přírodní sladidlo, výraz "s . . .", "konzervovaný . . .", "s přídavkem . . .", nebo "pražený s . . ." obsahující název použité skupiny přírodního sladidla podle zvláštního právního předpisu;^3) tento výraz se uvede u názvu výrobku "cikorkový extrakt ve formě tekuté" nebo "cikorkový extrakt tekutý", c) "s cukrem" nebo "s přídavkem cukru", byl-li cukr přidán po pražení, d) u cikorkového extraktu ve formě pasty a cikorkového extraktu ve formě tekuté minimální obsah sušiny na bázi cikorky, uvedený v procentech hmotnostních v konečném výrobku, e) u výrobků podle § 10a písm. h) označení "cikorkový extrakt", "rozpustná cikorka", nebo "instantní cikorka". (2) Označení podle odstavce 1 písm. e) se u výrobku ve formě pasty doplní výrazem "pasta" nebo "ve formě pasty" a u výrobku ve formě tekuté výrazem "tekutý" nebo "ve formě tekuté". (3) Cikorkový extrakt ve formě tekuté, u něhož sušina na bázi cikorky činí více než 45 % hmotnosti, lze v označení názvu doplnit výrazem "koncentrovaný". (4) Přípustné záporné hmotnostní odchylky jsou uvedeny v příloze č. 7. § 10d Požadavky na jakost Smyslové, fyzikální a chemické požadavky jsou uvedeny v příloze č. 9. § 11 Přechodné ustanovení Označení čaje, kávy a kávovin balených v období od 1. ledna 1998 do 31. března 1998 se posuzuje jen v rozsahu § 6 zákona. § 12 Účinnost Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem vyhlášení, s výjimkou § 3 a 9, které nabývají účinnosti dnem 1. dubna 1998. Ministr: Ing. Lux v. r. Příl.1 Členění na druhy a skupiny +---------------+----------------------+ |Druh | Skupina | +---------------+----------------------+ | | zelený čaj | | +----------------------+ | | polofermentovaný čaj | | +----------------------+ |čaj pravý | černý čaj | +---------------+----------------------+ |ochucený čaj | | +---------------+ | |bylinný čaj | | +---------------+ | |ovocný čaj | | +---------------+----------------------+ |výrobky z čaje | čajový extrakt | | +----------------------+ | | instantní čaj | +---------------+----------------------+ Příl.2 Seznam rostlin a jejich částí pro výrobu ovocných a bylinných čajů A) Části rostlin, které lze použít bez omezení 1. Artyčok Cynara scolymus L. květní lůžko C. cardunculus L. řapík 2. Borůvka Vaccinium myrtillus L. plod 3. Čajovník Camellia sinennsis L. list sušený nebo fermentovaný 4. Čekanka Cichorium intybus L. nať, kořen 5. Dobromysl Origanum vulgare L. nať 6. Fenykl Foeniculum vulgare Mill. plod 7. Granátovník Punica granatum L. plod 8. Heřmánek Matricaria chamomilla L. květ 9. Heřmánek římský Anthemis nobilis L. květ 10. Hluchavka Lamium album L. květ, nať 11. Ibišek Hibiscus sabdariffa L. květ 12. Jahoda Fragaria vesca L. list 13. Jeřabina Sorbus aucuparia L. plod 14. Lípa Tilia platyphyllos Scopoli, Tilia cordata Miller, Tillia euchlora Koch květ 15. Malina Rubus idaeus L. listy 16. Máta Mentha sp. list, nať 17. Maté Ilex paraguayensis St.-Hi. list 18. Mateřídouška Thymus serpyllum L. nať 19. Meduňka Melissa officinalis L. nať, list 20. Ostružina Rubus fructicosus L. list 21. Rakytník Hippophae rhamnoides L. plod 22. Rooibos Aspalathus linearis nať 23. Růže Rosa centifolia L. Rosa gallica L. korunní lístek 24. Šípek Rosa sp. L. plod 25. Rybíz Ribes nigrum L. list, plod 26. Svatojánský chléb Ceratonia siliqua L. plod 27. Ostatní nejmenované sušené ovoce a jádra skořápkového ovoce B) Části rostlin, které lze použít do výše 30 % hmotnosti 1. Borůvka Vaccinium myrtillus L. list, nať 2. Bříza Betula pendula Roth. B. pubescens Ehrh. list 3. Celík (zlatobýl) Solidago virgaurea L., S. gigantea Ait., S. canadensis L. nať 4. Chmel Humulus lupulus L. šištice 5. Citron Citrus limon (L.) Burm. oplodí 6. Černý bez Sambucus nigra L. květ, plod 7. Černucha Nigella sativa L. semeno 8. Fazolové lusky Phaseolus vulgaris L. oplodí 9. Jasmín Jasminum grandiflorum L. list, květ 10. Jestřabina Galega officinalis L. nať 11. Klanopraška Schizandra chinensis MICHX. plod, nať 12. Kmín římský Cuminum cyminum L. plod 13. Kokoška Capsella bursa-pastoris L. nať 14. Konopice Galeopsis sp. div. nať 15. Kontryhel Alchemilla sp. div. nať 16. Kopřiva Urtica dioica L. list, nať 17. Len Linum usitatissimum L. semeno 18. Lichořeřišnice Tropaeolum majus L. nať, plod 19. Lomikámen Saxifraga granulata L. nať 20. Lžičník Cochlearia officinalis L. nať 21. Maceška Viola tricolor L., V. arvensis MURRAY květ, nať 22. Měsíček Calendula officinalis L. květ 23. Oves Avena sativa L. nať, plod 24. Pískavice Trigonella foenumgraecum L. semeno 25. Pomeranč Citrus aurantium L. ssp. aurantium Engler list, oplodí, květ 26. Popenec Glechoma hederacea L. nať 27. Proskurník Althaea officinalis L. kořen, list, květ 28. Sedmikráska Bellis perennis L. květ 29. Sezam Sezamum indicum L. semeno 30. Sléz Malva silvestris L., M. neglecta L., M. mauritiana L. květ, list 31. Smetánka Taraxacum officinale Web. kořen, nať, list 32. Sporýš Verbena officinalis L. nať 33. Trnka Prunus spinosa L. květ, plod 34. Truskavec Polygonum aviculare L. nať 35. Voňatka Cymbopogon nardus (L.), W. Wats list 36. Vřes Calluna vulgaris (L.) Hill. nať, květ 37. Ženšen Panax ginseng C. A. Meyer kořen 38. Ostatní nejmenovaná sušená zelenina a nejmenované koření. C) Části rostlin, které lze použít do výše 5 % hmotnosti 1. Harphagophytum procumbens kořen (BURCHELI) DC. 2. Andělika lékařská Archangelica officinalis HOFFM. kořen, plod 3. Badyáník pravý Illicium verum HOOK plod 4. Bazalka Ocimum basilicum L. nať 5. Bedrník větší Pimpinella major (L.) HUDS. kořen 6. Benedikt lékařský Conicus benediktus L. nať 7. Blahovičník Eucalyptus sp. list 8. Borovice Pinus sp. jehlice, vrcholky, větve 9. Borovice kleč Pinus mugo ssp. pumilio jehlice, vrcholky, větve (HAENKE) FRANCO 10. Brusinka Vaccinium vitis idaea L. list 11. Celer Apium graveolens L. plod 12. Cola Cola acuminata (Beauv.) Schott et End. a C. nitida (Vent.) Schott et E. semeno 13. Čípek objímavý Ruscus aculeatus L. nať 14. Divizna sápovitá Verbascum phlomoides L. květ 15. Divizna velkokvětá Verbascum densiflorum BERTOL. květ 16. Dub letní Querrcus robur L. kůra 17. Dub zimní Querrcus petraea (MATTUSCH.) LIEBL. kůra 18. Galgán lékařský Alpinia officinarum HANCE kořen 19. Hadí kořen větší Bistorta major S. F. GRAY kořen 20. Hořec Gentiana sp. kořen 21. Chaluha bublinatá Fuccus vesiculosus L. stélka 22. Chrpa Centaurea cyanus (L.) MILLER květ 23. Jablečník obecný Marrubium vulgare L. nať 24. Jalovec obecný Juniperus communis L. dřevo, plod 25. Jehlice Ononis sp. kořen 26. Jetel červený Trifolium pratense L. květ 27. Jetel bílý Trifolium repens L. květ 28. Jitrocel indický Plantago ovata FORSK. semeno 29. Jitrocel kopinatý Plantago repens L. list, nať 30. Jmelí Viscum sp. nať 31. Kardamon léčivý Eletaria cardamomum (L.) plod, semeno WHITE et MASON 32. Komonice lékařská Melilotus officinalis (L.) PALLAS nať 33. Kosatec Iris germanica L., I. pallida Lam., kořen florentina L. 34. Kramerie trojmužná Krameria triandra RUIZ et PAV kořen 35. Kuklík městský Geum urbanum L. kořen 36. Kukuřice Zea mays L. blizna 37. Kurkuma Curcuma sp. kořen 38. Lékořice lysá Glycyrrhiza glabra L. kořen 39. Levandule lékařská Lavandula angustifolia MILLER květ 40. Libeček lékařský Levisticum officinale KOCH kořen 41. Líska obecná Corylus avellana L. list 42. Lopuch Arctium sp. kořen 43. Marsdenie kondurangová Marschenia condurango REICHB. kůra 44. Mořinka vonná Galium odoratum (L.) SCOP nať 45. Mochna husí Potentilla anserina L. nať 46. Mochna nátržník Potentilla erecta(L.) RÄUSCHEL kořen 47. Mučenka Passiflora sp. nať 48. Muškátovník vonný Myristica fragrans HOUT. plod, semeno, oplodí 49. Mydlice lékařská Saponaria officinalis L. kořen 50. Myrtovník Commiphora sp. klejopryskyřice 51. Olivovník Olea europaea L. list 52. Oman pravý Inula helenium L. kořen 53. Ořešák Juglans regia L. list 54. Ostropestřec mariánský Silybum mariannum(L.) GAERTN. plod 55. Ostrožka polní Consolida regalis S. F. GRAY květ 56. Pelargonie Pelargonium sp. list 57. Pelyněk černobýl Artemisia vulgaris L. nať 58. Pelyněk pravý Artemisia absinthium nať 59. Petržel Petroselinum sativum Hoffm. plod 60. Petržel kadeřavá Petroselinum crispum (MILL.) kořen NYM ex A. W. HILL 61. Pivoňka Paeonia officinalis L. korunní lístek 62. Plicník lékařský Pulmonaria officinalis L. list, nať 63. Podběl obecný Tussilago farfara L. list 64. Pohanka Fagopyrum aesculentum Moench., nať, plod tatricum (L.) Gaertn. 65. Prha Arnica sp. květ, kořen 66. Průtržník Herniaria sp. nať 67. Prvosenka jarní Primula veris L. kořen, květ 68. Prvosenka vyšší Primula elatior (L.)Hill kořen, květ 69. Přeslička rolní Equisetum arvense L. nať 70. Pukléřka islandská Cetraria islandica (L.) ACH stélka 71. Puškvorec obecný Acorus calamus L. kořen 72. Pýr plazivý Elytrigia repens (L.) DESV. kořen 73. Rdesno blešník Persicaria lapathifolia(L.) S. F. GRAY nať 74. Rdesno peprník Persicaria hydropiper(L.)SPACH nať 75. Rmenec sličný Camaemelum nobile(L.) ALL květ 76. Rosnatka Drosera sp. nať 77. Rozmarýna lékařská Rosmarinus officinalis L. list 78. Rozrazil lékařský Veronica officinalis L. nať 79. Řebříček obecný Achillea millefolium L. nať, květ 80. Řecký horský čaj Sideritis scardica Griseb. nať 81. Řepík Agrimonia sp. nať 82. Řimbaba Chrysanthemum parthenium(L.) nať BERNH. 83. Slunečnice Helianthus annuus L. jazykový květ 84. Smil písečný Helichrysum arenarium L. MOENCH květ 85. Smrk Picea sp. jehlice, vrcholky, větve 86. Srdečník obecný Leonurus cardiac L. nať 87. Světlík Euphrasia sp. nať 88. Šalvěj lékařská Salvia officinalis L. list, nať 89. Topol Populus sp. pupen 90. Topolovka růžová Alcea rosea L. cv. nigra květ 91. Toten lékařský Sanguisorba officinalis L. květ 92. Trnovník bílý Robinia pseudo-arabica L. květ 93. Trubkovec Orthosiphon sp. list 94. Třapatka nachová Echinacea angustifolia DC nať, kořen 95. Třezalka Hypericum sp. nať 96. Tužebník jilmový Filipoendula uimaria(L.)MAXIM květ, nať 97. Tymián Thymus zygis L. nať 98. Vachta trojlistá Menyanthes trifoliata L. list 99. Vilín viržinský Hamamelis virginiana L. list 100.Violka trojbarevná Viola tricolor L. nať 101.Vítod senega Polygala senega L. kořen 102.Vrba Salix sp. kůra 103.Vrbovka Epilobium sp. nať 104.Yzop lékařský Hyssopus officinalis L. nať 105.Zeměžluč hořká Centarium erythraea RAFN nať Příl.3 Smyslové požadavky na jakost čaje ----------------------------------------------------------------------------------------- vzhled barva vůně a chuť ----------------------------------------------------------------------------------------- čaj pravý svinuté čajové listy, podle druhu čaje typické pro surovinu, před spařením nebo jejich části a světle zelená čisté bez cizích části stonku s odstíny šedé pachů, případně u ochucených a u zeleného čaje, ovlivněná použitou aromatizovaných čajů hnědá až černá částí jiných rostlin s částmi rostlin u čaje fermentovaného, jiných než z čajovníku u čaje aromatizovaného nebo ochuceného s částmi rostlin jiné barvy po spaření nálev čirý, nebo charakteristická, s mírnou opalescencí mírně natrpklá až mírným zákalem barva světle zelená s odstíny žluté, červené až tmavě hnědé v závislosti na použitém druhu čaje ----------------------------------------------------------------------------------------- bylinné jsou tvořeny části rostlin barevně typická po použité a ovocné čaje z různých částí odlišné, typické surovině, čistá, bez před přípravou rostlin pro použité suroviny cizích pachů a způsob zpracování po přípravě nálev, odvar nebo charakteristické macerát čirý s mírnou po použitých surovinách opalescencí až mírným bez cizích pachů zákalem v závislosti a příchutí na použité surovině a způsobu přípravy ----------------------------------------------------------------------------------------- čajové extrakty viskozní tekutina, typická po použité čistá, aromatická, čirá až opalizující surovině typická pro použitou nebo zakalená surovinu se sedimentem ----------------------------------------------------------------------------------------- Fyzikální a chemické požadavky na jakost čaje ----------------------------------------------------------------- znak čaj černý instantní ----------------------------------------------------------------- celkový popel % hmotnosti 8,0 20 nejvýše ----------------------------------------------------------------- vlhkost % hmotnosti nejvýše - 6,0 ----------------------------------------------------------------- vodní extrakt % hmotnosti 25 - nejméně ----------------------------------------------------------------- úbytek hmotnosti sušením 10,0 - při 103 st.C % hmotnosti nejvýše ---------------------------------------------------------------- Příl.4 Přípustné záporné hmotností odchylky balení čaje +---------------+--------------------+---------------------------+ | druh | hmotnost balení | odchylka hmotnosti | +---------------+--------------------+---------------------------+ | | do 50 g | - 5,0 % | |čaj pravý +--------------------+---------------------------+ |bylinný čaj | do 100 g | - 3,0 % | |ovocný čaj +--------------------+---------------------------+ |výrobky z čaje | do 250 g | - 2,0 % | |ochucený čaj +--------------------+---------------------------+ | | nad 250 g | - 1,0 % | +---------------+--------------------+---------------------------+ Příl.5 Členění na druhy, skupiny a podskupiny +------------------------+-------+---------------------------+ | Druh |Skupina| Podskupina | +------------------------+-------+---------------------------+ | káva |pražená| zrnková | | | | mletá | +------------------------+-------+---------------------------+ | instantní káva | | | | rozpustná káva |extrakt| sušená | | kávový extrakt | | pasta nebo ve formě pasty | |rozpustný kávový extrakt| |tekutá nebo ve formě tekuté| +------------------------+-------+---------------------------+ Příl.6 Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost kávy Smyslové požadavky na jakost kávy +--------------------+--------------+------------+------------+--------------+ |druh - skupina |vzhled |barva |vůně |chuť | |- podskupina | | | | | +--------------------+--------------+------------+------------+--------------+ |pražená káva zrnková|pražená kávová|kávově hnědá|kávová | | | |zrna matná až | | | | | |s vyloučeným | | | | | |olejem na | | | | | |povrchu*) | | | | +--------------------+--------------+------------+------------+--------------+ |pražená káva mletá |jednotně mletá|kávově hnědá|kávová | | +--------------------+--------------+------------+------------+--------------+ |kávový nálev | | |čistá kávová|velmi jemná | | | | |až výrazně |až výrazně | | | | |ostrá |ostrá kávová, | | | | | |hořká, nakyslá| +--------------------+--------------+------------+------------+--------------+ |kávový extrakt | | |čistá kávová|velmi jemná až| |(nálev) | | |až výrazně |výrazně ostrá | | | | |ostrá, |kávová, hořká,| | | | |karamelová |nakyslá, | | | | | |karamelová | +--------------------+--------------+------------+------------+--------------+ *) pražená káva zrnková může obsahovat max. 2,4 % příměsí Fyzikální a chemické požadavky na jakost kávy +-----------------------------------+-------------+-------------+-----------+ |druh - skupina - podskupina |obsah kofeinu|vodný extrakt|vlhkost v %| | |v sušině v % | v sušině | nejvíce | | | | % nejméně | | +-----------------------------------+-------------+-------------+-----------+ |Pražená káva |nejméně 0,6 | 22 | 5 | +-----------------------------------+-------------+-------------+-----------+ |pražená káva bez kofeinu |nejvíce 0,1 | 19 | 5 | +-----------------------------------+-------------+-------------+-----------+ |kávový extrakt rozpustný, instantní|nejméně 2,5 | - | 5 | +-----------------------------------+-------------+-------------+-----------+ |kávový extrakt rozpustný, instantní| | | | |bez kofeinu |nejvíce 0,3 | - | 5 | +-----------------------------------+-------------+-------------+-----------+ Kávoviny -------------------------------------------------------------------------- druh - skupina - vodný extrakt vlhkost popel minerální příměsi podskupina v sušině % v sušině (písek) % nejméně nejvýše % % nejvýše nejvýše -------------------------------------------------------------------------- kávovinová směs 46 10 6 1 -------------------------------------------------------------------------- cikorková kávovina 60 10 6 3 -------------------------------------------------------------------------- obilná kávovina 25 5 7 2,5 -------------------------------------------------------------------------- fíková kávovina 50 18 5 2,5 -------------------------------------------------------------------------- Příl.7 Přípustné záporné hmotnostní odchylky balení kávy a kávovin ----------------------------------------------------------------- Druh Balení Odchylka hmotnosti ----------------------------------------------------------------- Káva pražená do 10 g - 10 % 11 - 150 g - 3 % 151 - 250 g - 2 % nad 250 g - 1 % ----------------------------------------------------------------- Ochucené instantní do 20 g - 10 % kávy nebo kávoviny 21 - 100 g - 5 % a jejich směsi 101 - 500 g - 3 % 501 - 1000 g - 1 % ---------------------------------------------------------------- Příl.8 Členění kávovin na druhy, skupiny a podskupiny +---------------+-------------------------+-----------------------+ |druh |skupina |podskupina | +---------------+-------------------------+-----------------------+ |kávoviny |pražené |jednodruhové | | |instantní nebo rozpustné |směsi s kávou | | | |směsi s jinými složkami| +---------------+-------------------------+-----------------------+ Příl.9 Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost kávovin Smyslové požadavky na jakost kávovin +------------------+------------------+------------------+-------------------+-------------------+ |druh - skupina |vzhled |barva |vůně |chuť | |- podskupina | | | | | +------------------+------------------+------------------+-------------------+-------------------+ |kávovina |zdravá, čistá, |hnědá až tmavě |kávovinová | | | |odpovídající |hnědá, popřípadě | | | | |použité surovině |se světlejšími | | | | | |částicemi suroviny| | | +------------------+------------------+------------------+-------------------+-------------------+ |kávovinový nálev |jiskrný nebo lehce| |kávovinová, |kávovinová, | | |zakalený | |částečně karamelová|částečně karamelová| | | | |typická po surovině|typická po surovině| +------------------+------------------+------------------+-------------------+-------------------+ Fyzikální a chemické požadavky na jakost kávovin +---------------------------+-------------+---------+---------+---------------+ |druh - skupina - podskupina|vodný extrakt|vlhkost |popel |minerální | | |v sušině |% nejvýše|v sušině |příměsi (písek)| | |% nejméně | |% nejvýše|% nejvýše | +---------------------------+-------------+---------+---------+---------------+ |kávovinová směs |46 |10 |6 |1 | +---------------------------+-------------+---------+---------+---------------+ |cikorková kávovina |60 |10 |6 |3 | +---------------------------+-------------+---------+---------+---------------+ |obilná kávovina |25 | 5 |7 |2,5 | +---------------------------+-------------+---------+---------+---------------+ |fíková kávovina |50 |18 |5 |2,5 | +---------------------------+-------------+---------+---------+---------------+ |kávovinový extrakt | - | 6 |- | - | |s výjimkou cikorkového | | | | | |extraktu | | | | | +---------------------------+-------------+---------+---------+---------------+ Vybraná ustanovení novel Čl.II vyhlášky č. 78/2003 Sb. Přechodná ustanovení 1. Potraviny vyrobené a uvedené do oběhu přede dnem účinnosti této vyhlášky se posuzují podle dosavadních právních předpisů. 2. Označování potravin podle dosavadních právních předpisů lze provádět nejpozději do 30. dubna 2004. 2) Vyhláška č. 324/1997 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, o přípustné odchylce od údajů o množství výrobku označeného symbolem "e", ve znění vyhlášky č. 24/2001 Sb. 3) Vyhláška č. 76/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové bonbony.