381/2000 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zemědělství ze dne 19. října 2000 o metodice zkoušek odrůd brambor pro zápis do Seznamu doporučených odrůd Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 17 odst. 2 zákona č. 92/1996 Sb., o odrůdách, osivu a sadbě pěstovaných rostlin, (dále jen "zákon"): § 1 Metodika zkoušek odrůd brambor pro zápis do Seznamu doporučených odrůd (dále jen "Seznam") je uvedena v příloze č. 1. § 2 Vzor přihlášky odrůd brambor ke zkouškám pro zápis do Seznamu je uveden v příloze č. 2. § 3 Rozčlenění odrůd brambor podle užití a základní kritéria pro zařazení do Seznamu jsou uvedeny v příloze č. 3. § 4 Vyhodnocení a ukončení zkoušek (1) Na základě vyhodnocení výsledků zkoušek vydavatel Seznamu rozhodne o zápisu do Seznamu ve lhůtě do 31. ledna následujícího roku. (2) Vydavatel Seznamu ukončí zkoušení odrůdy, jestliže a) žadatel nedodá předepsané množství sadbových hlíz ve stanoveném termínu, b) odrůda nedosáhne v průběhu tříletých zkoušek kritérií stanovených touto metodikou, c) byla zrušena registrace odrůdy, nebo d) žadatel o to požádá. § 5 Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem vyhlášení. Ministr: Ing. Fencl v. r. Příl.1 Metodika zkoušek odrůd brambor (Solanum tuberosum L.) pro zápis do Seznamu 1. Doba zkoušení Odrůdy přihlášené do zkoušek pro zařazení do Seznamu se zkouší po dobu tří let. Je-li odrůda na základě průměrného výnosu ve zkušebním období zařazena do Seznamu, pokračuje její každoroční zkoušení. 2. Charakteristika zkušebních míst a) Počet míst podle technologie pěstování ------------------------------------------------------------------ Stanoviště s využitím závlah a netkané textilie 3 ------------------------------------------------------------------ Ostatní stanoviště 10 ------------------------------------------------------------------ b) Počet zkušebních míst podle užití ------------------------------------------------------------------ Velmi rané odrůdy pro přímý konzum 6 ------------------------------------------------------------------ Ostatní konzumní odrůdy 10 ------------------------------------------------------------------ Brambory průmyslové 3 ------------------------------------------------------------------ 3. Vlastní zkoušky Základní prvky pokusu ------------------------------------------------------------------ Parametr Stanoviště ------------------------------------------------------------------ S využitím závlahy Ostatní a netkané textilie ------------------------------------------------------------------ Výměra sklizňového dílce 3,93 m2 10,875 m2 ------------------------------------------------------------------ Vzdálenost řádku 0,75 m 0,75 m ------------------------------------------------------------------ Vzdálenost rostlin v řádku 0,21 m 0,29 m ------------------------------------------------------------------ Počet řádků na dílci 1 2 ------------------------------------------------------------------ Počet rostlin na dílci 25 50 ------------------------------------------------------------------ Počet opakování 3 3 ------------------------------------------------------------------ 4. Agrotechnika pokusu a sklizeň ------------------------------------------------------------------ Předplodina Obiloviny a zelené hnojení ------------------------------------------------------------------ Příprava půdy 35 t/ha hnoje zaorat na podzim s fosforečnými a draselnými hnojivy podle zásoby v půdě, 120 kg čistých živin dusíku na jaře při přípravě půdy. Hluboké kypření před výsadbou a nashonkování. ------------------------------------------------------------------ Výsadba Sadba 35 - 45 mm, velmi rané předklíčit, ostatní narašit. Výsadba ručně, u velmi raných co nejdříve, u ostatních do 5. května. ------------------------------------------------------------------ Kultivace Před vzejitím vláčení, slepá proorávka a vláčení, možno opakovat. Před položením netkané textilie aplikovat herbicid. Při vzestupu teplot nad 20 st. C odstranit textilii. ------------------------------------------------------------------ Chemická ochrana V souladu s návodem na použití přípravků proti plevelům, chorobám a škůdcům.^1) ------------------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------------ Sklizeň - odběr Sklízí se každý dílec samostatně, poklesne-li počet trsů pod 95 %, dílec se vyloučí z hodnocení. vzorků Vzorky se odebírají pouze z tržního zboží. Zkušební místa: Odeberou vzorky, sledují výnos hlíz, podíl tržní velikosti, obsah škrobu a připraví vzorek k odeslání. Případné další rozbory provedou vydavatelem pověřené ústavy. ------------------------------------------------------------------ Termíny sklizně ------------------------------------------------------------------ Rané brambory Bez závlahy 13. 6., 20. 6., 4. 7. ------------------------------------------------------------------ Se závlahou 6. 6., 13. 6., 27. 6. ------------------------------------------------------------------ Se závlahou a netkanou textilií 31. 5., 6. 6., 20. 6. ------------------------------------------------------------------ Pozdní konzumní Pokusné plochy se sklízejí podle ranosti brambory sortimentu jednorázově celé v době, kdy u a průmyslové většiny odrůd nastala fyziologická zralost. brambory Nejzazší termín sklizně je 10. 10. ------------------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------------ Příl.2 Vzor Přihláška odrůd ke zkouškám pro zápis do Seznamu doporučených odrůd Žadatel: ................................. Trvalý pobyt (sídlo) žadatele: ..................... Název odrůdy: ............................ Užitkový směr pro který bude odrůda zkoušena: .............. Zvláštní požadavky na zkoušky: .................. Vegetační doba odrůdy: ................. Datum podání přihlášky: Podpis a razítko žadatele: Poznámka: Přihláška se podává do 15. ledna příslušného kalendářního roku na adresu vydavatele. Vydavatel Seznamu doporučených odrůd potvrzuje podanou přihlášku nejdéle do 15. února téhož roku. Příl.3 1. Rozčlenění odrůd brambor podle užití ------------------------------------------------------------------ Konzumní rané Pro přímý konzum - velmi rané odrůdy ------------------------------------------------- Konzumní pozdní Pro přímý konzum - velmi rané až polopozdní odrůdy BRAMBORY ------------------------------- Pro potravinářské výrobky - velmi rané až polopozdní odrůdy ------------------------------------------------- Průmyslové Pro výrobu škrobu - rané až polopozdní odrůdy ------------------------------------------------------------------ 2. Základní kritéria pro zařazení odrůdy do Seznamu a) Výnos tržních hlíz brambor konzumních raných podle sklizňových termínů ------------------------------------------------------------------ Sklizňový termín Výnos Velikost tržních hlíz ------------------------------------------------------------------ První sklizňový termín 12 t/ha >= 30 mm oválných, ------------------------------------- dlouzeoválných a Druhý sklizňový termín 18 t/ha kulovitooválných hlíz >= 35 mm u kulovitých hlíz ------------------------------------------------------------------ Třetí sklizňový termín 35 t/ha >= 35 mm oválných, dlouzeoválných a kulovitooválných hlíz >= 40 mm u kulovitých hlíz ------------------------------------------------------------------ Kvalitativní parametry hlíz ------------------------------------------------------------------ Vady hlíz Rozprasky, rzivost, Celkem do 3 % dutost ------------------------------------------------- Mokrá hniloba Nepřipouští se ------------------------------------------------- Plíseň Celkem do 1 % ------------------------------------------------------------------ b) Brambory konzumní pozdní - výnos tržních hlíz ------------------------------------------------------------------ Odrůdy dle ranosti Minimální výnos Velikost tržních hlíz ------------------------------------------------------------------ Velmi rané odrůdy 35 t/ha ---------------------------------------- >= 35 <= 70 mm Rané odrůdy 36 t/ha U oválných a ---------------------------------------- dlouzeoválných Polorané odrůdy 38 t/ha ---------------------------------------- >= 40 <= 70 Polopozdní odrůdy 40 t/ha u kulovitých a kulovitooválných ------------------------------------------------------------------ Kvalitativní parametry hlíz ------------------------------------------------------------------ Vady hlíz (dutost, rzivost, rozprasky) Celkem do 3 % ------------------------------------------------------------------ Hniloby (plíseň na hlízách, mokrá hniloba, suchá hniloba) Celkem do 2 % ------------------------------------------------------------------ Odolnost strupovitosti 7 - 9*) ------------------------------------------------------------------ Skladovatelnost 5 - 9*) ------------------------------------------------------------------ Varný typ A, B, C ------------------------------------------------------------------ *) 9 - Nejvyšší odolnost. 9 - Nejlepší skladovatelnost. c) Kvalitativní parametry pro hlízy určené na loupání za syrova ------------------------------------------------------------------ Vyrovnanost hlíz 5 - 9**) ------------------------------------------------------------------ Kvalita tvaru hlíz (hloubka oček) 7 - 9**) ------------------------------------------------------------------ Suchá hniloba, mokrá hniloba, plíseň na hlízách Celkem do 2 % ------------------------------------------------------------------ Tmavnutí hlíz po loupání 7 - 9**) ------------------------------------------------------------------ Varný typ A, B, C ------------------------------------------------------------------ **) 9 - Nejvyšší vyrovnanost. 9 - Mělká očka. 9 - Netmavne. 3. Pozdní konzumní brambory pro potravinářské výrobky a) Lupínky ------------------------------------------------------------------ Odrůdy dle ranosti Minimální výnos Velikost tržních hlíz ------------------------------------------------------------------ U raných odrůd 32 t/ha >= 40 =< 70 mm ---------------------------------------- U poloraných odrůd 34 t/ha ---------------------------------------- U polopozdních odrůd 36 t/ha ------------------------------------------------------------------ Kvalitativní parametry hlíz ------------------------------------------------------------------ Barva lupínků 6 - 9x) ------------------------------------------------------------------ Tvar hlíz Kulovitý a kulovitooválný ------------------------------------------------------------------ Vady hlíz (dutost, rzivost, rozprasky) Celkem do 3 % ------------------------------------------------------------------ Hniloby (suchá hniloba, mokrá hniloba, plíseň na hlízách) Celkem do 2 % ------------------------------------------------------------------ Obsah redukujících cukrů Pod 0,3 % ------------------------------------------------------------------ Obsah sušiny 20 - 26 % ------------------------------------------------------------------ x) 9 - Bez barevných změn. b) Hranolky ------------------------------------------------------------------ Odrůdy dle ranosti Minimální výnos Velikost tržních hlíz ------------------------------------------------------------------ U raných odrůd 36 t/ha >= 40 mm ---------------------------------------- U poloraných odrůd 38 t/ha ---------------------------------------- U polopozdních odrůd 40 t/ha ------------------------------------------------------------------ Kvalitativní parametry hlíz ------------------------------------------------------------------ Barva hranolků 6 - 9x) ------------------------------------------------------------------ Tvar hlíz Kulovitooválný, oválný až dlouze oválný ------------------------------------------------------------------ Hniloby (suchá hniloba, mokrá hniloba, plíseň na hlízách) Celkem do 2 % ------------------------------------------------------------------ Obsah redukujících cukrů Pod 0,5 % ------------------------------------------------------------------ Obsah sušiny 19 - 23 % ------------------------------------------------------------------ x) 9 - Bez barevných změn. c) Kaše ------------------------------------------------------------------ Odrůdy podle ranosti Minimální výnos Velikost tržních hlíz ------------------------------------------------------------------ U raných odrůd 36 t/ha Není omezena ---------------------------------------- U poloraných odrůd 38 t/ha ---------------------------------------- U polopozdních odrůd 40 t/ha ------------------------------------------------------------------ Kvalitativní parametry hlíz ------------------------------------------------------------------ Hniloby (suchá hniloba, mokrá hniloba, plíseň na hlízách Celkem do 2 % ------------------------------------------------------------------ Obsah redukujících cukrů Pod 0,5 % ------------------------------------------------------------------ Obsah sušiny 20 - 25 % ------------------------------------------------------------------ 4. Brambory průmyslové z hlediska výnosu škrobu a kvalitativní parametry ------------------------------------------------------------------ Brambory Výnos škrobu Nad 8,5 t/ha průmyslové ------------------------------------------------- Obsah škrobu Nad 17 % ------------------------------------------------- Kvalitativní parametry hlíz ------------------------------------------------- Suchá a mokrá hniloba, plíseň na hlízách Celkem do 2 % ------------------------------------------------------------------ 1) § 24 odst. 2 zákona č. 147/1996 Sb., o rostlinolékařské péči a změnách některých souvisejících zákonů.