196/2002 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zemědělství ze dne 10. května 2002, kterou se mění vyhláška Ministerstva zemědělství č. 147/1998 Sb., o způsobu stanovení kritických bodů v technologii výroby Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 18 písm. e) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 306/2000 Sb.: Čl.I Vyhláška č. 147/1998 Sb., o způsobu stanovení kritických bodů v technologii výroby, se mění takto: 1. V § 1 písmeno e) zní: "e) nebezpečím biologický, chemický nebo fyzikální činitel v potravině, který může porušit její zdravotní nezávadnost,". 2. V § 1 písmena j) a k) znějí: "j) ověřovacími postupy posouzení, zda plán systému kritických bodů účinně ovládá významná nebezpečí a zda se tento plán dodržuje, k) správnou výrobní a hygienickou praxí dodržování všech právem upravených výrobních postupů a požadavků a uplatnění technických, technologických a hygienických pravidel odpovídajících obecně uznávanému vědeckému poznání pro dosažení zdravotně nezávadných výrobků a zveřejněných Ministerstvem zemědělství ve Věstníku Ministerstva zemědělství České republiky,". 3. V § 2 odstavec 1 včetně poznámky pod čarou č. 1a) zní: "(1) Systém kritických bodů se upravuje pro každý výrobní proces odděleně podle druhu výrobku a způsobu výroby. Výrobce může přizpůsobit systém kritických bodů také podle rozsahu výroby, popřípadě i podle uplatnění správné výrobní a hygienické praxe, nejde-li o výrobu pokrmů v zařízeních poskytujících stravovací služby.^1a) 1a) § 24 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů.". 4. V § 2 odstavec 5 zní: "(5) Po vymezení výrobní činnosti a odpovědnosti výrobce se provede popis výrobku, sestavení diagramu výrobního procesu a jeho potvrzení za provozu. Do popisu výrobku se zahrnou údaje: a) vztahující se ke zdravotní nezávadnosti, zejména o složení, biologických, chemických a fyzikálních vlastnostech, b) o mikrobicidním nebo mikrobiostatickém ošetření (tepelné úpravě, zmrazování, nakládání, uzení, solení, použití konzervačních látek), c) o způsobu balení, d) o datu použitelnosti nebo datu minimální trvanlivosti a vlastnostech potraviny podmiňujících způsob jejího skladování, včetně dokladů o správnosti určení data použitelnosti nebo data minimální trvanlivosti a podmínek skladování, e) o způsobu a podmínkách pro uvádění výrobku do oběhu, f) o technologickém postupu výroby výrobku, g) o předpokládaném použití výrobku.". 5. V § 2 se za odstavec 6 vkládá nový odstavec 7, který zní: "(7) Pokud se výrobce rozhodne uplatnit při výrobě potravin pravidla správné výrobní a hygienické praxe a prokáže analýzou nebezpečí schopnost po jejich zavedení ovládat nebezpečí, systém a rozsah kritických bodů může této skutečnosti přizpůsobit.". Dosavadní odstavce 7 až 12 se označují jako odstavce 8 až 13. 6. V § 2 odstavec 11 zní: "(11) Dále se stanoví časový harmonogram ověřovacích postupů a vnitřních auditů, kterými se zjišťuje správnost plánu a účinnost systému kritických bodů. Ověřovací postupy zahrnují zejména a) ověření správnosti plánu kritických bodů (přezkoumání jednotlivých prvků plánu, analýza nebezpečí, určení sledovaných znaků, metody a četnost sledování, hodnoty kritických mezí a nápravná opatření, časový harmonogram ověřovacích postupů a vnitřních auditů), b) ověřování metod sledování v kritických bodech při provozování systému kritických bodů (použití jiných metod, ověřování čidel, kontrola správnosti), c) ověřování funkce systému kritických bodů (přezkoumávání systému kritických bodů a jeho záznamů, přezkoumávání překročení kritických mezí a způsobu rozhodnutí o nakládání s výrobkem, potvrzení, že kritické body jsou ve zvládnutém stavu, vyhodnocování dalších souvisejících informací, výsledků výstupní kontroly, rozborů výrobků, reklamací).". 7. V § 2 odst. 12 písm. a) se vkládá nový bod 1, který zní: "1. vymezení výrobní činnosti a odpovědnosti výrobce,". Dosavadní body 1 až 6 se označují jako body 2 až 7. 8. V § 2 odst. 12 se na konci písmene a) doplňují body 8 a 9, které znějí: "8. stanovení nápravných opatření, 9. časovém harmonogramu ověřovacích postupů a vnitřních auditů,". 9. V § 2 odst. 12 písm. b) bod 4 zní: "4. výsledcích použitých ověřovacích postupů a vnitřních auditů,". 10. Příloha zní: "Příl. Zásady postupu stanovení systému kritických bodů a postupnost jejich plnění Čl.II Účinnost Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. července 2002. Ministr: Ing. Fencl v. r.