305/2004 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 6. května 2004, kterou se stanoví druhy kontaminujících a toxikologicky významných látek a jejich přípustné množství v potravinách Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle § 19 odst. 1 písm. a) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 306/2000 Sb. a zákona č. 146/2002 Sb., (dále jen "zákon"): § 1 Tato vyhláška v souladu s právem Evropských společenství^1) stanoví přípustná množství a druhy kontaminujících látek, toxikologicky významných látek a látek vznikajících činností mikroorganismů, které smějí potraviny a suroviny obsahovat. Nejvyšší přípustné úrovně radioaktivní kontaminace potravin stanoví zvláštní právní předpisy.^2) § 2 (1) Pro hodnocení výskytu jednotlivých kontaminujících látek v potravinách se používá: a) nejvyšší přípustné množství (dále jen "NPM"), při jehož překročení je potravina a potravinová surovina vyloučena z oběhu, je stanoveno v příloze, nebo b) přípustné množství (dále jen "PM"), podmínky posouzení potravin podle této limitní hodnoty se řídí limitní hodnotou stanovenou v příloze pro kontaminující látku histamin. (2) Kontaminující látky,^3) toxikologicky významné látky a látky vznikající činností mikroorganismů, limity a další podmínky jejich výskytu v potravinách jsou uvedeny v příloze. (3) Množství nežádoucích příměsí a kontaminujících látek, jejichž obsah v čisté látce (v potravním doplňku a přídatné látce) je omezen zvláštním právním předpisem,^4) se v naředěných formách snižuje podle stupně naředění. (4) Stanovené limitní hodnoty jednotlivých kontaminujících látek platí pro jedlý podíl potraviny. Jedlým podílem se rozumí potravina zbavená nejedlých částí (například slupka, pecky, kosti). Sušené a dehydratované výrobky se hodnotí, pokud jsou obnovovány s přídavkem vody, ve stavu po obnovení. Zahušťované výrobky se hodnotí podle limitu pro původní suroviny a přepočtou se koeficientem charakterizujícím příslušnou ztrátu vody, pokud není určen limit přímo pro zahuštěný nebo sušený výrobek. (5) Pokud je u potravin určených pro dětskou a kojeneckou výživu uváděno: "na bázi mléka", "na bázi obilovin" a jiných, rozumí se tím, že výrobek obsahuje více než 50 procent uvedené suroviny. Pokud se uvádí: "s obsahem ...", rozumí se podíl nižší než 50 procent. (6) Množství dusičnanů je stanoveno jako dusičnanový iont NO3-. § 3 Přechodné ustanovení Potraviny, které byly vyrobeny a uvedeny do oběhu přede dnem účinnosti této vyhlášky, se posuzují podle dosavadních právních předpisů. § 4 Účinnost Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 20. května 2004. Ministr: MUDr. Kubinyi, Ph.D. v. r. Příl. Oddíl A Část 1 ARSEN ------------------------------------------------------------------ Potravina NPM mg.kgE-1 ------------------------------------------------------------------ čokoláda a kakaové máslo 0,5 ------------------------------------------------------------------ výrobky z kakaa 1,0 ------------------------------------------------------------------ dětská a kojenecká výživa 0,1 ------------------------------------------------------------------ ocet 1,0 ------------------------------------------------------------------ ovoce a ovocné šťávy 0,2 ------------------------------------------------------------------ Část 2 KADMIUM ------------------------------------------------------------------ Potraviny NPM mg.kgE-1 ------------------------------------------------------------------ mléko 0,01 ------------------------------------------------------------------ vejce 0,02 ------------------------------------------------------------------ luštěniny 0,2 ------------------------------------------------------------------ chléb, pečivo 0,1 ------------------------------------------------------------------ dětská a kojenecká výživa 0,1 ------------------------------------------------------------------ nealkoholické nápoje 0,05 ------------------------------------------------------------------ pivo 0,05 ------------------------------------------------------------------ víno 0,05 ------------------------------------------------------------------ Část 3 MĚĎ ------------------------------------------------------------------ Potravina NPM mg.kgE-1 ------------------------------------------------------------------ jedlé tuky a oleje 0,1 ------------------------------------------------------------------ živočišné tuky 0,4 ------------------------------------------------------------------ oleje panenské a lisované za studena 0,4 ------------------------------------------------------------------ margariny, minariny 0,1 ------------------------------------------------------------------ Část 4 OLOVO ------------------------------------------------------------------ Potravina NPM mg.kgE-1 ------------------------------------------------------------------ potraviny v plechových obalech s výjimkou nápojů a kojenecké a dětské výživy 1,0 ------------------------------------------------------------------ brambory a výrobky z brambor* 0,2 ------------------------------------------------------------------ * U brambor se hodnota vztahuje na loupané brambory. Část 5 RTUŤ ------------------------------------------------------------------ Potravina NPM mg.kgE-1 ------------------------------------------------------------------ drůbež 0,05 ------------------------------------------------------------------ obiloviny 0,05 ------------------------------------------------------------------ mouka 0,03 ------------------------------------------------------------------ rýže 0,03 ------------------------------------------------------------------ zelenina 0,03 ------------------------------------------------------------------ brambory 0,02 ------------------------------------------------------------------ ovoce 0,03 ------------------------------------------------------------------ ovoce 0,03 ------------------------------------------------------------------ dětská a kojenecká výživa 0,02 ------------------------------------------------------------------ Část 6 ZINEK ------------------------------------------------------------------ Potravina NPM mg.kgE-1 ------------------------------------------------------------------ ovocné šťávy 5,0 ------------------------------------------------------------------ Část 7 ŽELEZO ------------------------------------------------------------------ Potravina NPM mg.kgE-1 ------------------------------------------------------------------ jedlé tuky, oleje 2,5 ------------------------------------------------------------------ jedlé oleje panenské a lisované za studena 5,0 ------------------------------------------------------------------ margariny, minariny 1,5 ------------------------------------------------------------------ Část 8 POLYCYKLICKÉ AROMATICKÉ UHLOVODÍKY* ------------------------------------------------------------------ Potravina NPM mg.kgE-1 ------------------------------------------------------------------ jedlé oleje 0,002 ------------------------------------------------------------------ * Polycyklickými aromatickými uhlovodíky se rozumí benzo(a)anthracen, benzo(b)fluoranthen, benzo(k)fluoranthen, chryzen, dibenzo(a,h)anthracen, benzo(a)pyren, indeno(1,2,3-cd)pyren, dibenzo(a,i)pyren, dibenzo(a,h)pyren. Nejvyšší přípustné množství je stanoveno pro jednotlivé látky jednotlivě. Celkový obsah vyjmenovaných látek v potravině nesmí překročit desetinásobek nejvyššího přípustného množství. Část 9 N-NITROSAMINY ------------------------------------------------------------------ Potravina NPM NDMA* NPM mg.kgE-1 Suma nitrosaminů mg.kgE-1 ------------------------------------------------------------------ pivo 0,0005 0,0015 ------------------------------------------------------------------ * Nejvyšší přípustné množství pro N-nitrosodimetylamin. ** Nejvyšší přípustné množství pro sumu nitrosaminů zahrnující (N-nitrosodimetylamin, N-nitrosodiethylamin, N-nitrosopyrrolidin, a N-nitrosopiperidin, N-nitrosomorfolin a N-nitrosodi-n-butylamin. Část 10 POLYCHLOROVANÉ BIFENYLY (PCB) ------------------------------------------------------------------ Potravina NPM mg.kgE-1 ------------------------------------------------------------------ mléko a mléčné výrobky 0,1 2),3) ------------------------------------------------------------------ kojenecká a dětská výživa na bázi mléka 0,05 2),3) ------------------------------------------------------------------ maso hovězí a masné výrobky 0,2 2),3) ------------------------------------------------------------------ maso vepřové a masné výrobky 0,2 2),3) ------------------------------------------------------------------ játra hovězí 0,7 2),3) ------------------------------------------------------------------ játra vepřová 0,5 2),3) ------------------------------------------------------------------ lůj hovězí 0,7 2),3) ------------------------------------------------------------------ sádlo vepřové 0,5 2),3) ------------------------------------------------------------------ drůbeží maso a drůbeží výrobky 0,2 2),3) ------------------------------------------------------------------ játra drůbeží 0,5 2),3) ------------------------------------------------------------------ vejce, vaječné výrobky 0,2 2),3) ------------------------------------------------------------------ ryby mořské1) 1,0 3) ------------------------------------------------------------------ ryby mořské dravé1) 3,0 3) ------------------------------------------------------------------ ryby sladkovodní dravé1) 2,0 3) ------------------------------------------------------------------ rybí výrobky 2,0 2),3) ------------------------------------------------------------------ játra rybí (tresčí) 5,0 2),3) ------------------------------------------------------------------ zvěřina1) 2,0 3) ------------------------------------------------------------------ zajíci1) 1,0 3) ------------------------------------------------------------------ Poznámky k tabulce: 1) jedlý podíl 2) vztaženo na tuk 3) hodnoty představují sumu kongenerů 28, 52, 101, 118, 138, 153, 180 Část 11 MYKOTOXINY Tabulka č. 1 Deoxinivalenol (DON) ------------------------------------------------------------------ Potravina NPM mg.kgE-1 ------------------------------------------------------------------ obiloviny pro přímou spotřebu a zpracované obilí, kromě tvrdé pšenice 0,5 ------------------------------------------------------------------ chléb a jemné pečivo 0,35 ------------------------------------------------------------------ výrobky z obilovin určené pro dětskou výživu 0,1 ------------------------------------------------------------------ Tabulka č. 2 Zearalenon ------------------------------------------------------------------ Potravina NPM mg.kgE-1 ------------------------------------------------------------------ dětská výživa a kojenecká výživa z obilovin 0,02 ------------------------------------------------------------------ obiloviny a výrobky z obilovin 0,05 ------------------------------------------------------------------ Část 12 PŘIROZENĚ SE VYSKYTUJÍCÍ TOXIKOLOGICKY VÝZNAMNÉ LÁTKY A LÁTKY VZNIKAJÍCÍ PŮSOBENÍM BIOLOGICKÝCH FAKTORŮ Glykoalkaloidy ------------------------------------------------------------------ Potravina NPM mg.kgE-1 ------------------------------------------------------------------ brambory (alfa-solanin) 200,0 ------------------------------------------------------------------ Část 13 TOXICKÉ LÁTKY VZNIKAJÍCÍ PŘI VÝROBĚ POŽIVATIN Tabulka č. 1 Ethylkarbamat (uretan) ------------------------------------------------------------------ Potravina NPM mg.lE-1 ------------------------------------------------------------------ víno 0,03 ------------------------------------------------------------------ ovocná a likérová vína 0,1 ------------------------------------------------------------------ lihoviny s výjimkou ovocných destilátů 0,15 ------------------------------------------------------------------ saké 0,2 ------------------------------------------------------------------ ovocné destiláty a ovocné, míchané a ostatní lihoviny 0,4 ------------------------------------------------------------------ Tabulka č. 2 Methanol ------------------------------------------------------------------ Potravina NPM mg.lE-1 vyjádřeno na 100 % objemových etanolu ------------------------------------------------------------------ vinný destilát 2 000 ------------------------------------------------------------------ vínovice 2 000 ------------------------------------------------------------------ matolinovice vinná 15 000 ------------------------------------------------------------------ ovocný destilát a ovocný průtahový destilát s výjimkou destilátů ze švestek, slív, mirabelek, jablek a hrušek 10 000 ------------------------------------------------------------------ matolinovice ovocná 15 000 ------------------------------------------------------------------ ovocná lihovina z červeného rybízu, černého rybízu a černého bezu 13 500 ------------------------------------------------------------------ ovocný destilát výhradně z hrušek odrůdy Williams 15 000 ------------------------------------------------------------------ genever 50 ------------------------------------------------------------------ lihoviny ostatní, konzumní líh 800 ------------------------------------------------------------------ lihoviny míchané 1 800 ------------------------------------------------------------------ destiláty ostatní 6 000 ------------------------------------------------------------------ destiláty pravé, destiláty ze švestek, slív, mirabelek, jablek, malin, ostružin a hrušek, s výjimkou hrušek odrůdy Williams 12 000 ------------------------------------------------------------------ ODDÍL B Část 1 CÍN (anorganický) Upraveno nařízením Komise 242/2004/ES, kterým se mění nařízení 466/2001/ES. Část 2 KADMIUM Upraveno nařízením Komise 221/2002/ES, kterým se mění nařízení 466/2001/ES. Část 3 OLOVO Upraveno nařízením Komise 221/2002/ES, kterým se mění nařízení 466/2001/ES. Část 4 RTUŤ Upraveno nařízením Komise 221/2002/ES, kterým se mění nařízení 466/2001/ES. Část 5 DUSIČNANY Upraveno nařízením Komise 563/2002/ES a 655/2004/ES. Část 6 MYKOTOXINY Upraveno nařízením Komise 472/2002/ES, 257/2002/ES, 1425/2003/ES, 2174/2003/ES, 683/2004 a 684/2004. Část 7 PŘIROZENĚ SE VYSKYTUJÍCÍ TOXIKOLOGICKY VÝZNAMNÉ LÁTKY A LÁTKY VZNIKAJÍCÍ PŮSOBENÍM BIOLOGICKÝCH FAKTORŮ Tabulka č. 1 Histamin ------------------------------------------------------------------ Potravina PM mg.kgE-1 (9/2) ------------------------------------------------------------------ ryby, rybí výrobky 100* ------------------------------------------------------------------ * U dvou vzorků překročení maximálně o 100 %. Tabulka č. 2 Kyselina eruková ------------------------------------------------------------------ Potravina NPM ------------------------------------------------------------------ rostlinné oleje, tuky 5 % z celkových mastných kyselin ------------------------------------------------------------------ potraviny s obsahem více než 5 % tuku 5 % z celkových mastných kyselin ------------------------------------------------------------------ Část 8 3-MONOCHLORPROPAN-1,2 DIOL (3-MCPD) Upraveno nařízením Komise 466/2001/ES. Část 9 KYSELINA KYANOVODÍKOVÁ Upraveno nařízením Komise 1014/90/ES. 1) Směrnice Rady č. 76/621/EHS ze dne 20. července 1976, kterou se stanoví nejvyšší množství kyseliny erukové v olejích a tucích určených jako takových k lidské spotřebě a v potravinách obsahujících oleje nebo tuky. Nařízení Komise č. 1014/90/EHS ze dne 24. dubna 1990, kterým se stanoví prováděcí pravidla pro definici, označování a obchodní úpravu lihovin. Nařízení Komise č. 466/2001/ES ze dne 8. března 2001, kterým se stanoví maximální limity určitých kontaminujících látek v potravinách. Nařízení Rady č. 2375/2001/ES ze dne 29. listopadu 2001, kterým se mění nařízení Komise č. 466/2001/ES, kterým se stanoví maximální limity určitých kontaminujících látek v potravinách. Doporučení Komise č. 201/2002/ES ze dne 4. března 2002 o snížení výskytu dioxinů, furanů a polychlorovaných bifenylů v krmivech a potravinách. Nařízení Komise č. 221/2002/ES ze dne 6. února 2002, kterým se mění nařízení č. 466/2001/ES, kterým se stanoví maximální limity určitých kontaminujících látek v potravinách. Nařízení Komise č. 257/2002/ES ze dne 12. února 2002, kterým se mění nařízení č. 194/97/ES, kterým se stanoví maximální limity určitých kontaminujících látek v potravinách, a nařízení č. 466/2001/ES, kterým se stanoví maximální limity určitých kontaminujících látek v potravinách. Nařízení Komise č. 472/2002/ES ze dne 12. března 2002, kterým se mění nařízení č. 466/2001/ES, kterým se stanoví maximální limity určitých kontaminujících látek v potravinách. Nařízení Komise č. 563/2002/ES ze dne 2. dubna 2002, kterým se mění nařízení č. 466/2001/ES, kterým se stanoví maximální limity určitých kontaminujících látek v potravinách. Nařízení Komise č. 1425/2003/ES ze dne 11. srpna 2003 týkající se patulinu. Nařízení Komise č. 2174/2003/ES ze dne 12. prosince 2003, kterým se mění nařízení Komise č. 466/2001/ES, týkající se aflatoxinů. Nařízení Komise č. 655/2004/ES ze dne 7. dubna 2004, kterým se mění nařízení Komise č. 466/2001/ES, týkající se dusičnanů v potravinách pro kojence a malé děti. Nařízení Komise č. 683/2004/ES ze dne 13. dubna 2004, kterým se mění nařízení Komise č. 466/2001/ES, týkající se aflatoxinů a ochratoxinu A v potravinách pro kojence a malé děti. Nařízení Komise č. 684/2004/ES ze dne 13. dubna 2004, kterým se mění nařízení č. 466/2001/ES, týkající se dioxinů. Doporučení komise 2003/10/ES týkající se a koordinující úřední kontrolu potravin ve shodě se směrnicí 91/493/EHS. 2) Zákon č. 18/1997 Sb., o mírovém využívání jaderné energie a ionizujícího záření (atomový zákon) a o změně a doplnění některých zákonů, ve znění zákona č. 83/1998 Sb., zákona č. 71/2000 Sb., zákona č. 132/2000 Sb., zákona č. 13/2002 Sb., zákona č. 310/2002 Sb., zákona č. 320/2002 Sb. a zákona č. 279/2003 Sb. Vyhláška č. 307/2002 Sb., o radiační ochraně. 3) § 2 zákona č. 110/1997 Sb., ve znění zákona č. 306/2000 Sb. 4) Vyhláška č. 54/2002 Sb., kterou se stanoví zdravotní požadavky na identitu a čistotu přídatných látek, ve znění vyhlášky č. 318/2003 Sb.