450/2004 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 21. července 2004 o označování výživové hodnoty potravin Změna: 330/2009 Sb. Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle § 19 odst. 1 písm. d) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 306/2000 Sb. a zákona č. 146/2002 Sb., (dále jen "zákon"): § 1 (1) Tato vyhláška stanoví v souladu s právem Evropských společenství^1) způsob výpočtu a označování výživové (nutriční) hodnoty potravin uváděných do oběhu určených konečnému spotřebiteli nebo pro zařízení společného stravování. (2) Tato vyhláška se nevztahuje na a) balené vody, které upravuje zvláštní právní předpis^2), b) doplňky stravy, které upravuje zvláštní právní předpis^3), c) potraviny určené pro zvláštní výživu, které upravuje zvláštní právní předpis^4). § 2 Pro účely této vyhlášky se rozumějí: a) značením výživové hodnoty - veškeré údaje uváděné na obalu udávající 1. energetickou hodnotu, 2. živiny, a to bílkoviny, sacharidy, tuky, vlákninu, sodík, vitaminy nebo minerální látky, uvedené v příloze, vyskytující se v potravině ve významných množstvích; významným množstvím se rozumí hodnota vitaminů a minerálních látek vyšší než 15 % doporučené denní dávky ve 100 g nebo ve 100 ml potraviny nebo v jednom balení či jednotlivé porci potraviny. Doporučené denní dávky vitaminů a minerálních látek jsou stanoveny v příloze, b) výživovým tvrzením - tvrzení, jak je uvedeno v zákoně^5), c) bílkovinou nebo bílkovinami v potravině - celkový obsah dusíku stanovený metodou podle Kjeldahla x 6,25^6), d) sacharidem - jakýkoliv sacharid, který je metabolizován člověkem, včetně vícesytných alkoholů (polyolů), e) cukry - všechny v potravině přítomné monosacharidy a disacharidy bez polyolů, f) tuky - celkové lipidy, včetně fosfolipidů, g) nasycenými mastnými kyselinami - mastné kyseliny bez dvojné vazby, h) mononenasycenými mastnými kyselinami - mastné kyseliny s jednou dvojnou cis- vazbou, i) polynenasycenými mastnými kyselinami - mastné kyseliny se dvěma nebo více dvojnými vazbami, které jsou oddělené cis,cis-methylenovou skupinou, j) vlákninou - polysacharidy s třemi nebo více monomerními jednotkami, které nejsou tráveny ani vstřebávány v tenkém střevě člověka, náležející do skupin 1. jedlé polysacharidy přirozeně se vyskytující v přijímané potravě, 2. jedlé polysacharidy, které byly získány z potravních surovin fyzikálními, enzymatickými nebo chemickými prostředky a které mají prospěšný fyziologický účinek prokázaný obecně uznávanými vědeckými poznatky, nebo 3. jedlé polysacharidy, které mají prospěšný fyziologický účinek prokázaný obecně uznávanými vědeckými poznatky, k) průměrnou hodnotou - hodnota, která nejvhodněji vyjadřuje množství živiny v potravině s ohledem na změny ročního období, spotřebitelské zvyklosti a další faktory, které mohou způsobit kolísání aktuální hodnoty. § 3 Výživová tvrzení se mohou týkat jen energetické hodnoty, živin uvedených v § 2 písm. a) bodu 2 a látek, které patří do některé skupiny těchto živin nebo jsou jejich složkami. § 4 (1) Energetická hodnota se vypočítá s použitím těchto přepočítacích koeficientů pro 1 g látky: a) sacharidy, s výjimkou polyolů 17 kJ = 4 kcal b) polyoly 10 kJ = 2,4 kcal c) bílkoviny 17 kJ = 4 kcal d) tuky (triacylglyceroly) 37 kJ = 9 kcal e) alkohol 29 kJ = 7 kcal f) organické kyseliny 13 kJ = 3 kcal g) vláknina 8 kJ = 2 kcal h) erythritol 0 kJ = 0 kcal. (2) Přepočítací koeficient pro salatrimy, jimiž se rozumí tuky se sníženým obsahem energie řazené mezi potraviny nového typu, se stanoví pro 1 gram látky takto: salatrimy 25 kJ - 6 kcal. § 5 Uvádění výživové hodnoty je ve stanovených případech uloženo zákonem^7) . Jestliže je při označování potraviny uváděné do oběhu, při předkládání a nabídce této potraviny nebo v reklamě, s výjimkou obecně zaměřené reklamní akce, uvedeno výživové tvrzení, pak je uvádění výživové hodnoty povinné. § 6 (1) Pokud se označuje výživová hodnota, musí se údaje uvádět podle skupiny 1 nebo skupiny 2, a to v tomto pořadí: a) skupina 1 1. energetická hodnota, 2. obsah bílkovin, sacharidů a tuků, b) skupina 2 1. energetická hodnota, 2. obsah bílkovin, sacharidů, cukrů, tuků, nasycených mastných kyselin, vlákniny a sodíku. (2) Pokud se výživové tvrzení vztahuje na cukry, nasycené mastné kyseliny, vlákninu nebo sodík, musí se údaje uvádět podle ustanovení skupiny 2. V ostatních případech se označování výživové hodnoty řídí podle skupiny 1. (3) Označování výživové hodnoty může zahrnovat také následující látky: a) škrob, b) polyoly, c) mononenasycené (monoenové) mastné kyseliny, d) polynenasycené (polyenové) mastné kyseliny, e) cholesterol, f) minerální látky a vitaminy uvedené v příloze, přítomné v potravině ve významném množství [§ 2 písm. a) bod 2]. (4) Pokud se uvádí výživové tvrzení, je uvedení látek nebo jejich složek, které náleží do některé skupiny živin podle odstavců 1 a 3, povinné. Pokud je uveden obsah polynenasycených (polyenových), mononenasycených (monoenových) mastných kyselin a cholesterolu, musí být rovněž udán obsah nasycených mastných kyselin. § 7 (1) Kde jsou uvedeny volné cukry, polyoly nebo škrob, následují tyto údaje bezprostředně po údajích o obsahu sacharidů v tomto uspořádání a v těchto jednotkách: sacharidy g z nich: a) cukry g b) polyoly g c) škrob g. (2) Kde je uvedeno množství, popřípadě i typ mastných kyselin a hodnota cholesterolu, musí tyto údaje následovat bezprostředně po údaji o obsahu celkových tuků v tomto uspořádání: tuk g z něho: a) nasycené mastné kyseliny g b) mononenasycené mastné kyseliny g c) polynenasycené mastné kyseliny g d) cholesterol mg. § 8 (1) Údaje o energetické hodnotě a obsahu živin nebo jejich složek musí být vyjádřeny číselně. Přitom se použijí tyto jednotky: a) energetická hodnota - kJ i kcal b) bílkoviny - g c) sacharidy - g d) tuk - g e) vláknina - g f) sodík - g g) cholesterol - mg h) vitaminy a minerály - mg nebo jednotky uvedené v příloze. (2) Údaje musí být uvedeny pro 100 g nebo pro 100 ml potraviny. Tyto údaje mohou být též vztaženy na podávanou dávku, jejíž množství je vyznačeno, nebo na jednu porci, pokud je uveden jejich počet v jednom balení. Údaje o vitaminech a minerálních látkách musí být též vyjádřeny v procentech doporučené denní dávky, uvedené v příloze. U vitaminů a minerálních látek se jejich množství v potravině označuje na obalu jen v případě, že toto množství převyšuje hodnotu 15 % celkové doporučené denní dávky. Údaje o procentech doporučené denní dávky vitaminů a minerálních látek mohou být provedeny i graficky. (3) Uváděná množství se musí vztahovat na potravinu ve stavu, v jakém je uváděna do oběhu nebo, pokud je to vhodné, na potravinu připravenou ke spotřebě podle návodu výrobce. Návod musí být připojen k výrobku a musí obsahovat podrobné pokyny pro tuto přípravu. § 9 Hodnoty uvedené v § 7 a 8 musí být uvedeny jako průměrné, založené na výsledcích: a) analýz výrobce potraviny, b) výpočtu známých nebo aktuálních průměrných hodnot použitých složek potraviny, c) výpočtu s použitím obecně uznávaných údajů nebo vědeckých poznatků. § 10 (1) Údaje podle této vyhlášky musí být na obale určeném pro spotřebitele uvedeny na jednom místě v tabulce s přiřazenými číselnými hodnotami. Kde to prostor na obale nedovoluje, uvádějí se informace v lineární formě. Tisk těchto údajů musí být proveden čitelně a nesmazatelně a musí být umístěn na dobře viditelném místě, nesmí se dodatečně přelepovat, měnit či zakrývat. (2) Údaje musí být uvedeny v českém jazyce. Toto ustanovení nevylučuje uvedení údajů též ve více jazycích. § 11 Zrušuje se vyhláška č. 293/1997 Sb., o způsobu výpočtu a uvádění výživové (nutriční) hodnoty potravin a o značení údaje o možném nepříznivém ovlivnění zdraví. § 12 Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. srpna 2004. Ministr: MUDr. Kubinyi, Ph.D. v. r. Příl. Doporučené denní dávky (DDD) vitamínů a minerálních látek +-----------------------------------+-----------------------------+ | Vitamin nebo minerální látka | Doporučená denní dávka | +-----------------------------------+-----------------------------+ | Vitamín A | 800 mikrog | | Thiamin (vitamin B1) | 1,1 mg | | Riboflavin (vitamin B2) | 1,4 mg | | Vitamín B6 | 1,4 mg | | Vitamín B12 | 2,5 mikrog | | Kyselina pantothenová | 6 mg | | Vitamín C | 80 mg | | Vitamín D | 5 mikrog | | Vitamín E | 12 mg | | Vitamin K | 75 mikrog | | Biotin | 50 mikrog | | Kyselina listová | 200 mikrog | | Niacin | 16 mg | | Draslík | 2000 mg | | Fosfor | 700 mg | | Fluoridy | 3,5 mg | | Hořčík | 375 mg | | Chloridy | 800 mg | | Chrom | 40 mikrog | | Jód | 150 mikrog | | Mangan | 2 mg | | Měď | 1 mg | | Molybden | 50 mikrog | | Selen | 55 mikrog | | Vápník | 800 mg | | Zinek | 10 mg | | Železo | 14 mg | +-----------------------------------+-----------------------------+ Vybraná ustanovení novel Čl. II vyhlášky č. 330/2009 Sb. Přechodné ustanovení Potraviny, které nemají označení hodnoty v souladu s § 4 odst. 1 a přílohou č. 4 k této vyhlášce, lze uvádět na trh nejdéle do 31. října 2012. 1) Směrnice Rady 90/496/EHS ze dne 24. září 1990 o nutričním označování potravin. Směrnice Komise 2003/120/ES ze dne 5. prosince 2003, kterou se mění směrnice Rady 90/496/EHS o nutričním označování potravin. Směrnice Komise 2008/100/ES ze dne 28. října 2008, kterou se mění směrnice Rady 90/496/EHS o nutričním označování potravin, pokud jde o doporučené denní dávky, převodní faktory pro energetickou hodnotu a definice. 2) Vyhláška č. 292/1997 Sb., o požadavcích na zdravotní nezávadnost balených vod a o způsobu jejich úpravy, ve znění vyhlášky č. 241/1998 Sb. a vyhlášky č. 465/2000 Sb. 3) Vyhláška č. 446/2004 Sb., kterou se stanoví požadavky na doplňky stravy a na obohacování potravin potravními doplňky. 4) Vyhláška č. 54/2004 Sb., o potravinách určených pro zvláštní výživu. 5) § 2 písm. w) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 306/2000 Sb. 6) ČSN ISO 1871 Zemědělské a potravinářské výrobky. Obecné pokyny pro stanovení dusíku metodou podle Kjeldahla. 7) § 6 odst. 1 písm. m) zákona č. 110/1997 Sb., ve znění zákona č. 306/2000 Sb.