650/2004 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 9. prosince 2004, kterou se mění vyhláška č. 157/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich, jakož i další způsoby jejich označování Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 18 odst. 1 písm. a) a g) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 316/2004 Sb., (dále jen "zákon"): Čl.I Vyhláška č. 157/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich, jakož i další způsoby jejich označování, se mění takto: 1. Za § 5 se do oddílu 2 pod nadpis "Zpracované ovoce" vkládá nový § 5a, který včetně poznámek pod čarou č. 3a a 3b zní: "§ 5a Tento oddíl^3a) zapracovává příslušný předpis Evropských společenství^3b) a upravuje další požadavky týkající se zpracovaného ovoce. 3a) Je vydána na základě a v mezích zákona, jehož obsah umožňuje zapracovat příslušné předpisy Evropských společenství vyhláškou. 3b) Směrnice Rady 2001/113/ES ze dne 20. prosince 2001 o ovocných džemech, rosolech a marmeládách a kaštanovém krému určených k lidské spotřebě.". 2. V § 14 odstavec 1 zní: "(1) Kromě údajů uvedených v zákoně a v prováděcím právním předpisu^1) se zpracovaná zelenina dále označí a) botanickým názvem použitého druhu zeleniny podle § 3 písm. c), pokud není zahrnut v názvu výrobku, b) použitým druhem nálevu, c) názvem skupiny, d) údajem, zda se jedná o zeleninový výrobek pálivý, e) u sterilovaného hrášku, cibulky, okurek, zda se jedná o hrášek, cibulku, okurky velikostně tříděné s uvedením velikostní třídy zpracované zeleniny, popřípadě zda se jedná o zeleninu velikostně netříděnou, f) u upravené chlazené čerstvé zeleniny a zeleniny mléčně kvašené 1. datem použitelnosti, 2. teplotou skladování.". 3. V poznámce pod čarou č. 7 se slova "ČSN 46 3088 Mandle slané ve skořápce." nahrazují slovy "ČSN 46 3088 Mandle sladké ve skořápce." a slova "ČSN 46 3089 Jádra slaných mandlí." se nahrazují slovy "ČSN 46 3089 Jádra sladkých mandlí.". 4. V § 30 se odstavec 7 zrušuje. 5. V příloze č. 16 tabulky 1 až 3 znějí: "Tabulka 1 Odrůdová jednotnost a obsah cizích příměsí +------------------------+-------------------+-------------------+ |Ukazatel | Brambory konzumní | Brambory konzumní | | | rané | pozdní | +------------------------+-------------------+-------------------+ |přítomnost cizích odrůd | | | |nejvýše (% hmotnosti) | 2 | 2 | +------------------------+-------------------+-------------------+ |příměsi nejvýše | | | |(% hmotnosti) | 1 | 2 (max. však 1 % | | | | zeminy nalepené | | | | na hlízách) | +------------------------+-------------------+-------------------+ Tabulka 2 Hlízy jakostně neodpovídající +---------------------------------+--------------+---------------+ |Ukazatel | Brambory | Brambory | | |konzumní rané | konzumní | | | | pozdní | +---------------------------------+--------------+---------------+ |celkem nejvýše (% hmotnosti) | 4 | 6 | +--------------+------------------+--------------+---------------+ |z toho nejvýše|s mokrou hnilobou |do 1 % v rámci| do 1 % v rámci| |(% hmotnosti) | |4% tolerance | 6% tolerance | | +------------------+--------------+---------------+ | |se suchou hnilobou|do 1 % v rámci| do 1 % v rámci| | | |4% tolerance | 6% tolerance | | +------------------+--------------+---------------+ | |hlízy zelené |více než 1/8 | více než 1/8 | | | |povrchu | povrchu | | | |a/nebo po | a/nebo více | | | |oloupání | než 1 vrstva | | | |u 1 % hlíz | loupání | | | |v rámci | | | | |povoleného | | | | |výskytu | | | | |do 4 % | | +--------------+------------------+--------------+---------------+ Tabulka 3 Přípustné odchylky na velikost nebo hmotnost hlíz +---------+----------------------+-----------------+-------------+ |Brambory | Třídění podle | Třídění podle | % hmotnosti | |konzumní | velikosti hlíz | hmotnosti hlíz | hlíz | | | (mm) | (g) | nejvýše | +---------+----------------------+-----------------+-------------+ |rané | nejméně 28 | - | 3 | | +----------------------+-----------------+-------------+ | | jiné než dohodnuté | nestanoví se, | - | | | velikosti, ale žádná | ale žádná hlíza | | | | hlíza pod 22 mm | pod 10 g | | +---------+----------------------+-----------------+-------------+ |rané | 17 - 28 | - | 3 | |"drobné" | | | | +---------+----------------------+-----------------+-------------+ |pozdní | nejméně 35 | - | 3". | +---------+----------------------+-----------------+-------------+ 6. Příloha č. 17 se zrušuje. Čl.II Přechodné ustanovení Potraviny vyrobené a uvedené do oběhu přede dnem nabytí účinnosti této vyhlášky se posuzují podle dosavadních právních předpisů. Čl.III Účinnost Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem jejího vyhlášení. Ministr: Ing. Palas v. r.