366/2005 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 5. září 2005 o požadavcích vztahujících se na některé zmrazené potraviny Změna: 312/2023 Sb. Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 18 odst. 1 písm. a), g), h) a m) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 316/2004 Sb., (dále jen "zákon"): § 1 Předmět úpravy Tato vyhláška^1) zapracovává příslušné předpisy Evropské unie^2) a upravuje způsob označování, minimální technologické požadavky, způsob skladování a manipulace během uvádění na trh, požadavky na přepravu a na odběr vzorků pro některé zmrazené potraviny. § 2 Vymezení pojmů (1) Pro účely této vyhlášky se rozumí a) zmrazováním - konzervace potravin snížením teploty pod bod mrazu na hodnotu, při které se zpomaluje nebo zastavuje průběh fyzikálních, biochemických a mikrobiologických procesů v těchto potravinách, b) některými zmrazenými potravinami - hluboce zmrazené potraviny, které byly podrobeny procesu zmrazování tak, aby byla co nejrychleji překonána zóna maximální tvorby krystalů a dosažena konečná teplota po tepelné stabilizaci -18 °C nebo nižší ve všech částech výrobku. (2) Za hluboce zmrazené potraviny se nepovažují zmrzliny, mražené krémy a zmrazené máslo. § 3 Označování (1) Kromě údajů uvedených v nařízení o poskytování informací o potravinách spotřebitelům ^3), v zákoně a v právním předpise upravujícím některé způsoby označování potravin ^4) se obaly označí a) slovy, že potravina byla hluboce zmrazena, b) datem minimální trvanlivosti při teplotě skladování -18 °C nebo nižší, c) teplotou skladování, d) slovy "po rozmrazení znovu nezmrazujte". (2) Na obalu pro spotřebitele musí být uvedena informace o době, po kterou má být potravina uchovávána spotřebitelem, a teplota uchování. Informace se uvede slovy "Uchování u spotřebitele". § 4 Technologické požadavky (1) Jako zmrazovací média, která přicházejí do přímého kontaktu s hluboce zmrazovanou potravinou, lze použít pouze a) vzduch, b) oxid uhličitý, c) kapalný dusík. (2) Suroviny používané pro výrobu hluboce zmrazených potravin musí splňovat požadavky stanovené dalšími prováděcími předpisy^9). (3) Příprava a zmrazování výrobků se musí provádět neprodleně za použití vhodného technického zařízení tak, aby chemické, biochemické a mikrobiologické změny byly omezeny na nejnižší možnou míru. (4) Hluboce zmrazené potraviny musí být chráněny vhodným obalem^5) před mikrobiální nebo jinou vnější kontaminací a proti vysychání. (5) Mrazírenské sklady musí být provozovány tak, aby byla udržena, při minimálním kolísání teploty vzduchu a jeho cirkulaci, teplota ve všech částech výrobku -18 °C nebo nižší. Vyjadřování mrazírenských teplot je uvedeno v příloze č. 1. (6) V mrazírenských skladech menších než 10 m3 určených pro ukládání zásob v maloobchodních prodejnách lze provádět měření teploty pouze jedním dobře viditelným teploměrem, který měří teplotu v nejteplejším místě skladovacího prostoru^6). (7) Odběr vzorků pro měření teploty hluboce zmrazené potraviny a vlastní měření teploty se provádí v souladu s příslušnou českou technickou normou^7). (8) Přípustné záporné hmotnostní odchylky balení hluboce zmrazených potravin jsou uvedeny v příloze č. 2. § 5 Uvádění na trh (1) Hluboce zmrazené potraviny se přepravují dopravními prostředky, které umožňují zachování teploty hluboce zmrazených potravin -18 °C nebo nižší. Při přepravě se může teplota výrobku krátkodobě zvýšit nejvýše o 3 °C. (2) Nabízení k prodeji hluboce zmrazených potravin v mrazicích boxech spotřebiteli musí být prováděno za takových podmínek, aby nedošlo ke zvýšení teploty hluboce zmrazené potraviny více než o 3 °C. § 6 Přechodné ustanovení Obaly vyrobené před nabytím účinnosti této vyhlášky lze používat nejdéle do 30. června 2007. § 7 Zrušovací ustanovení Zrušuje se: 1. Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 326/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro zmrazené potraviny. 2. Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 44/2000 Sb., kterou se mění vyhláška Ministerstva zemědělství č. 326/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro zmrazené potraviny. 3. Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 160/2002 Sb., kterou se mění vyhláška Ministerstva zemědělství č. 326/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro zmrazené potraviny, ve znění vyhlášky č. 44/2000 Sb. § 8 Účinnost Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. ledna 2006. Ministr: Ing. Zgarba v. r. Příl.1 Vyjadřování mrazírenských teplot Vysvětlení: Nejvýše - 12 st. C znamená - 12 st. C a vyšší teploty Nejméně - 22 st. C znamená - 22 st. C a nižší teploty Příl.2 Přípustné záporné hmotnostní odchylky ------------------------------------------------------------------------------- Výrobek Hmotnost balení Přípustná záporná hmotnostní odchylka ------------------------------------------------------------------------------ Hluboce zmrazená zelenina a výrobky Výrobky balené ručně: z hluboce zmrazené zeleniny ----------------------------------------- do 250 g - 5 % ----------------------------------------- nad 250 g nebo 500 g - 3 % Hluboce zmrazené ovoce a výrobky ----------------------------------------- z ovoce, protlaky nad 500 g nebo 1500 g - 2 % ----------------------------------------- nad 1500 g - 1 % Hluboce zmrazené výrobky z brambor ----------------------------------------- ----------------------------------------- Výrobky balené strojně: Hluboce zmrazené pekařské ----------------------------------------- a cukrářské výrobky do 250 g - 10 % ----------------------------------------- nad 250 g do 500 g - 10 % Hluboce zmrazené pokrmy, polévky (s hmotností jednotlivých a polotovary kusů vyšší než 3 g) ----------------------------------------- nad 250 g do 500 g - 6 % Hluboce zmrazené výrobky z vajec (ostatní výrobky) ----------------------------------------- nad 500 g do 1500 g - 4 % Hluboce zmrazené maso, masné ----------------------------------------- výrobky a masné polotovary nad 1500 g - 2 % ------------------------------------------------------------------------------- Hluboce zmrazené ryby, ostatní Výrobky balené ručně: vodní živočichové, polotovary ----------------------------------------- z ryb, ostatních vodních živočichů do 250 g - 6 % a ze strojně odděleného masa ryb ----------------------------------------- a ostatních vodních živočichů, nad 250 g nebo 500 g - 5 % Surimi (s hmotností jednotlivých kusů ryb vyšší než 200 g) (- 7 %) ----------------------------------------- nad 500 g nebo 1500 g - 3 % ----------------------------------------- nad 1500 g - 2 % ----------------------------------------- ----------------------------------------- Výrobky balené strojně: ----------------------------------------- do 250 g - 10 % ----------------------------------------- nad 250 g do 500 g - 6 % ----------------------------------------- nad 500 g do 1500 g - 4 % ----------------------------------------- nad 1500 g - 2 % ------------------------------------------------------------------------------- 1) Je vydána na základě a v mezích zákona, jehož obsah umožňuje zapracovat příslušné předpisy Evropských společenství vyhláškou. 2) Směrnice Rady 89/108/EHS ze dne 21. prosince 1988 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se hluboce zmrazených potravin určených pro lidskou spotřebu. Směrnice Komise 92/2/EHS ze dne 13. ledna 1992, kterou se stanoví postup odběru vzorků a metoda analýzy Společenství při kontrole teploty hluboce zmrazených potravin určených k lidské spotřebě. 3) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, o změně nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 a (ES) č. 1925/2006 a o zrušení směrnice Komise 87/250/EHS, směrnice Rady 90/496/EHS, směrnice Komise 1999/10/ES, směrnice Evropského parlamentu a Rady 2000/13/ES, směrnic Komise 2002/67/ES a 2008/5/ES a nařízení Komise (ES) č. 608/2004, v platném znění. 4) Vyhláška č. 417/2016 Sb., o některých způsobech označování potravin. 5) Vyhláška č. 38/2001 Sb., o hygienických požadavcích na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy, ve znění vyhlášky č. 186/2003 Sb. 6) Čl. 3 odst. 2 nařízení Komise (ES) č. 37/2005 ze dne 12. ledna 2005 o sledování teplot v přepravních prostředcích, úložných a skladovacích prostorech pro hluboce zmrazené potraviny určené k lidské spotřebě. 7) ČSN 56 0290-2 Metody zkoušení zmrazených výrobků. Část 2: Odběr vzorků. ČSN 56 0290-7 Metody zkoušení zmrazených výrobků. Část 7: Měření teplot. 9) Například vyhláška č. 397/2021 Sb., o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány, vyhláška č. 398/2016 Sb., o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčici, vyhláška č. 18/2020 Sb., o požadavcích na mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta, vyhláška č. 397/2016 Sb., o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje, ve znění vyhlášky č. 274/2019 Sb., vyhláška č. 76/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové bonbony, ve znění pozdějších předpisů, vyhláška Ministerstva zemědělství č. 329/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro škrob a výrobky ze škrobu, luštěniny a olejnatá semena, ve znění pozdějších předpisů.