370/2008 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 26. září 2008, kterou se mění vyhláška č. 77/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje, ve znění pozdějších předpisů Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 18 odst. 1 písm. a) a g) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 146/2002 Sb., zákona č. 247/2003 Sb., zákona č. 316/2004 Sb. a zákona č. 120/2008 Sb.: Čl. I Vyhláška č. 77/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje, ve znění vyhlášky č. 124/2004 Sb. a vyhlášky č. 78/2005 Sb., se mění takto: 1. V úvodní větě se poznámka pod čarou č. 1 včetně odkazu na poznámku pod čarou zrušuje. 2. V § 1 odstavec 1 včetně poznámek pod čarou č. 1 a 1a zní: „(1) Tato vyhláška zapracovává příslušné předpisy Evropských společenství^1), zároveň navazuje na přímo použitelný předpis Evropských společenství^1a) a upravuje požadavky pro mléko a mléčné výrobky. 1) Směrnice Rady 83/417/EHS z 25. července 1983 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se některých druhů mléčných bílkovin (kaseinů a kaseinátů) určených k lidské spotřebě. Směrnice 2001/114/ES ze dne 20. prosince 2001 o některých druzích zahuštěného a sušeného mléka určeného k lidské spotřebě. Směrnice Rady 2007/61/ES ze dne 26. září 2007, kterou se mění směrnice 2001/114/ES o některých druzích zahuštěného a sušeného mléka určeného k lidské spotřebě. 1a) Nařízení Rady (ES) č. 1234/2007 ze dne 22. října 2007, kterým se stanoví společná organizace zemědělských trhů a zvláštní ustanovení pro některé zemědělské produkty (jednotné nařízení o společné organizaci trhů).“. 3. V § 1 se na konci odstavce 3 tečka nahrazuje čárkou a doplňují se písmena ee) až gg), která znějí: „ee) mléčným retentátem – výrobek získaný koncentrací mléčných bílkovin na základě ultrafiltrace mléka, částečně odstředěného mléka nebo odstředěného mléka, ff) mléčným permeátem – výrobek získaný odstraněním mléčných bílkovín a mléčného tuku z mléka, částečně odstředěného mléka nebo odstředěného mléka na základě ultrafiltrace, gg) laktózou – přírodní složka mléka, která se běžně získává ze syrovátky s obsahem bezvodé laktózy ve výši nejméně 99,0 % m/m v sušině; může být bezvodá nebo obsahovat jednu molekulu krystalové vody nebo může být směsí obou forem.“. 4. V § 3 odst. 1 se číslo „44“ nahrazuje číslem „43“. 5. V § 3 odst. 24 se písmeno f) zrušuje. Dosavadní písmeno g) se označuje jako písmeno f). 6. V § 3 se odstavec 34 zrušuje. Dosavadní odstavce 35 až 44 se označují jako odstavce 34 až 43. 7. V § 4 se za odstavec 8 vkládá nový odstavec 9, který zní: „(9) U zahuštěného mléka a sušeného mléka lze obsah bílkovin v mléku upravit na minimální hranici 34 % hmotnostních v tukuprosté sušině, a to přidáním nebo odstraněním mléčných složek takovým způsobem, aby v upravovaném mléku nebyl změněn poměr mezi syrovátkovými bílkovinami a kaseinem. K této úpravě lze použít mléčný retentát, mléčný permeát a laktózu.“. Dosavadní odstavce 9 až 13 se označují jako odstavce 10 až 14. 8. V § 11 písmeno l) zní: „l) panenským olejem – olej podle jednotného nařízení o společné organizaci trhů^1a).“. 9. V příloze č. 2 tabulky 5 a 6 znějí: "Tabulka 5 Zahuštěné mléčné výrobky Zahuštěné mléčné výrobky neslazené ----------------------------------------------------------- ------------------------------------------ Druh výrobku Obsah tuku (v % hmot.) Mléčná sušina (v % Mléčná sušina hmot. nejméně) tukuprostá (v % hmot. nejméně) ----------------------------------------------------------- ------------------------------------------ Zahuštěná neslazená smetana více než 15,0 včetně 26,5 11,5 ----------------------------------------------------------- ------------------------------------------ Zahuštěné neslazené plnotučné mléko více než 7,5 včetně 25,0 ----------------------------------------------------------- ------------------------------------------ Zahuštěné částečně odstředěné mléko 1,0 až 7,5 20,0 17,5 ----------------------- --------------------- Zahuštěné odstředěné mléko méně než 1,0 včetně ----------------------------------------------------------- ------------------------------------------ Zahuštěné mléčné výrobky slazené ------------------------------------------------------ ----------------------------------------------- Zahuštěné mléčné výrobky ------------------------------------------------------- --------------------------------------------- Druh výrobku Obsah tuku (v % hmot.) Mléčná sušina (v % Mléčná sušina hmot. nejméně) tukuprostá (v % hmot. nejméně) ------------------------------------------------------- --------------------------------------------- Zahuštěná slazená smetana více než 16,0 včetně 14,0 ------------------------------------------------------- --------------------------------------------- Zahuštěné slazené plnotučné více než 8,0 včetně 28,0 mléko ------------------------------------------------------- --------------------------------------------- Zahuštěné slazené mléko více než 1,0 nejvíce však 24,0 20,0 částečně odstředěné 8,0 ------------------------------------------------------- --------------------------------------------- Zahuštěné slazené mléko méně než 1,0 včetně 24,0 20,0 odstředěné ------------------------------------------------------- --------------------------------------------- Tabulka 6 Sušené mléčné výrobky ----------------------------------------- ------------------------------ Druh výrobku Obsah tuku (v % hmot.) ----------------------------------------- ----------------------------- Sušená smetana více než 42,0 včetně Sušené plnotučné mléko 26,0 až 42,0 Sušené částečně odstředěné mléko více než 1,5 až 26,0 včetně Sušené odstředěné mléko méně než 1,5 včetně" ----------------------------------------- ----------------------------- Čl. II Účinnost Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem jejího vyhlášení. Ministr: Mgr. Gandalovič v. r.