253/2018 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 30. října 2018 o požadavcích na extrakční rozpouštědla používaná při výrobě potravin Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 18 odst. 1 písm. c) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 306/2000 Sb., zákona č. 316/2004 Sb., zákona č. 139/2014 Sb., zákona č. 180/2016 Sb. a zákona č. 302/2017 Sb.: § 1 Předmět úpravy (1) Tato vyhláška zapracovává příslušné předpisy Evropské unie^1) a upravuje množství a druhy extrakčních rozpouštědel, podmínky jejich použití při výrobě potravin a potraviny a skupiny potravin, v nichž se mohou tyto látky vyskytovat. (2) Tato vyhláška se nevztahuje na extrakční rozpouštědla použitá při výrobě potravinářské přídatné látky včetně vitamínů a minerálních látek, které jsou určeny pro použití jako potravinářská přídatná látka, a doplňků stravy včetně vitamínů a minerálních látek jako doplňků stravy, pokud tyto potravinářské přídatné látky, vitamíny a ostatní doplňky stravy nejsou uvedeny v příloze k této vyhlášce. § 2 Vymezení některých pojmů Pro účely této vyhlášky se rozumí a) extrakčním rozpouštědlem látka používaná k rozpouštění potravin nebo jejich součástí včetně všech kontaminujících látek vyskytujících se v potravinách nebo na jejich povrchu, která se používá při extrakčním procesu během zpracování surovin, potravin nebo jejich součástí a která se odstraňuje, může však vést k nezamýšlenému, ale technicky nevyhnutelnému výskytu reziduí nebo derivátů v potravinách nebo ve složkách potravin, b) hexanem obchodní výrobek, který se skládá převážně z acyklických nasycených uhlovodíků obsahujících šest uhlíkových atomů a který se destiluje mezi 64 °C a 70 °C, c) želatinou přírodní rozpustná bílkovina, želírující nebo neželírující, získaná částečnou hydrolýzou kolagenu vyráběného z kostí, kůží a kožek, šlach a vaziv zvířat, d) kolagenem bílkovinný výrobek z kostí, kůží, kožek a šlach zvířat, e) správnou výrobní praxí takové použití extrakčního rozpouštědla, které vede pouze ke vzniku zbytků nebo derivátů v technicky nevyhnutelném množství, které není lidskému zdraví nebezpečné. § 3 Extrakční rozpouštědla (1) Extrakční rozpouštědla povolená při výrobě potravin, podmínky jejich použití a nejvyšší povolená množství reziduí těchto extrakčních rozpouštědel v potravině stanoví tabulky č. 1 a 2 v příloze k této vyhlášce. (2) Dále lze v souladu se správnou výrobní praxí použít při výrobě potravin extrakční rozpouštědla a) propan, b) butan, c) octan ethylnatý, d) ethanol, e) oxid uhličitý, f) aceton s výjimkou rafinace olivového oleje z olivových pokrutin a g) oxid dusný. (3) Jako extrakční rozpouštědlo lze použít i vodu, která může obsahovat regulátory kyselosti nebo zásaditosti, a dále potraviny, které mají vlastnosti extrakčních rozpouštědel. (4) Extrakční rozpouštědla, která jsou používána při výrobě potravinářských přídatných látek, vitamínů a ostatních doplňků stravy, nesmí překročit nejvyšší povolené množství reziduí stanovené v tabulce č. 1 nebo 2 v příloze k této vyhlášce. (5) Extrakční rozpouštědla nesmí obsahovat a) toxikologicky nebezpečné množství žádného prvku ani látky, nebo b) více než 1 mg/kg arsenu nebo více než 1 mg/kg olova kromě výjimek stanovených v tabulkách č. 1 a 2 v příloze k této vyhlášce. § 4 Označování (1) Na obalu, nádobě nebo etiketě extrakčního rozpouštědla se při uvádění na trh uvede čitelně, zřetelně, nesmazatelně a srozumitelně a) obchodní označení uvedené v § 3 odst. 2, v tabulce č. 1 v příloze k této vyhlášce nebo v tabulce č. 2 v příloze k této vyhlášce, b) název, popřípadě obchodní firma, a adresa sídla výrobce, dovozce, prodávajícího nebo balírny nebo jméno a příjmení, popřípadě obchodní firma, a adresa místa trvalého pobytu, popřípadě sídla výrobce, dovozce, prodávajícího nebo balírny, c) slova "pro potraviny", d) údaj k identifikaci šarže, e) údaj o čistém množství v jednotkách objemu a f) podmínky uchování a použití, pokud je jejich uvedení nezbytné. (2) Údaje uvedené v odstavci 1 písm. c) až f) mohou být uvedeny ke každé šarži pouze v průvodní dokumentaci, která se předkládá společně s dodávkou nebo předem. § 5 Přechodné ustanovení Extrakční rozpouštědla a potraviny je obsahující, vyrobené nebo uvedené na trh přede dnem nabytí účinnosti této vyhlášky, se posuzují podle vyhlášky č. 4/2008 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti této vyhlášky, a mohou být prodávány do vyčerpání zásob. § 6 Zrušovací ustanovení Zrušují se: 1. Vyhláška č. 4/2008 Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin. 2. Vyhláška č. 130/2010 Sb., kterou se mění vyhláška č. 4/2008 Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin. 3. Vyhláška č. 122/2011 Sb., kterou se mění vyhláška č. 4/2008 Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin, ve znění vyhlášky č. 130/2010 Sb. § 7 Účinnost Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 9. listopadu 2018. Ministr: Ing. Toman, CSc., v. r. Příloha Extrakční rozpouštědla povolená při výrobě potravin, pro něž jsou stanoveny podmínky jejich použití a nejvyšší povolená množství reziduí extrakčních rozpouštědel v potravině Tabulka č. 1 I-------------------I----------------------------I---------------------------I I Název látky I Podmínky použití I Nejvyšší povolené I I I I množství reziduí I I I I rozpouštědla v I I I I extrahované potravině I I-------------------I----------------------------I---------------------------I I Hexan I Výroba nebo frakcionace I 1 mg/kg v tuku, oleji I I I tuků a olejů a výroba I nebo kakaovém másle I I I kakaového másla I I I I----------------------------I---------------------------I I I Výroba či frakcionace I 10 mg/kg v bílkovinném I I I bílkovinných produktů a I produktu či mlýnském I I I odtučněných mlýnských I výrobku I I I výrobků I---------------------------I I I I 30 mg/kg v odtučněném I I I I sójovém produktu při I I I I prodeji konečnému I I I I spotřebiteli I I I----------------------------I---------------------------I I I Výroba odtučněných I 5 mg/kg v odtučněných I I I obilných klíčků I obilných klíčcích I I-------------------I----------------------------I---------------------------I I Octan methylnatý I Výroba kávy a čaje bez I 20 mg/kg v kávě nebo čaji I I I kofeinu nebo se sníženým I I I I obsahem kofeinu nebo I I I I odstraňování senzoricky I I I I nežádoucích látek a hořčin I I I I z těchto produktů I I I I----------------------------I---------------------------I I I Výroba cukru z melasy I 1 mg/kg v cukru I I-------------------I----------------------------I---------------------------I I Ethylmethyl-keton I Frakcionace tuků a olejů I 5 mg/kg v tuku nebo oleji I I I----------------------------I---------------------------I I I Výroba kávy a čaje bez I 20 mg/kg v kávě nebo čaji I I I kofeinu nebo se sníženým I I I I obsahem kofeinu nebo I I I I odstraňování senzoricky I I I I nežádoucích látek a hořčin I I I I z těchto produktů I I I-------------------I----------------------------I---------------------------I I Dichlormethan I Výroba kávy a čaje bez I 2 mg/kg v pražené kávě a I I I kofeinu nebo se sníženým I 5 mg/kg v čaji I I I obsahem kofeinu nebo I I I I odstraňování senzoricky I I I I nežádoucích látek a hořčin I I I I z těchto produktů I I I-------------------I----------------------------I---------------------------I I Methanol I Výroba potravin I 10 mg/kg v potravině I I-------------------I----------------------------I---------------------------I I Propan-2-ol I Výroba potravin I 10 mg/kg v potravině I I-------------------I----------------------------I---------------------------I I Dimethylether I Výroba odtučněných I 0,009 mg/kg v odtučněné I I I bílkovinných potravin I bílkovinné potravině I I I živočišného původu včetně I (včetně želatiny) I I I želatiny I I I I----------------------------I---------------------------I I I Příprava kolagenu a I 3 mg/kg v kolagenu a I I I derivátů kolagenu, kromě I derivátech kolagenu, I I I želatiny I kromě želatiny I I-------------------I----------------------------I---------------------------I Poznámky: Kombinované použití hexanu a ethylmethylketonu je zakázáno. Přípustné množství n-hexanu v rozpouštědle Dimethylether je nejvýše 50 mg/kg. Tabulka č. 2 I-------------------------I--------------------------------------------------I I Název látky I Nejvyšší povolené množství reziduí rozpouštědla I I I v potravině při použití extrakčních rozpouštědel I I I při přípravě látek určených k aromatizaci z I I I přírodních aromatických surovin I I-------------------------I--------------------------------------------------I I Diethylether I 2 mg/kg I I-------------------------I--------------------------------------------------I I Hexan I 1 mg/kg I I-------------------------I--------------------------------------------------I I Octan methylnatý I 1 mg/kg I I-------------------------I--------------------------------------------------I I Butan-1-ol I 1 mg/kg I I-------------------------I--------------------------------------------------I I Butan-2-ol I 1 mg/kg I I-------------------------I--------------------------------------------------I I Ethylmethylketon I 1 mg/kg I I-------------------------I--------------------------------------------------I I Dichlormethan I 0,02 mg/kg I I-------------------------I--------------------------------------------------I I 1,1,1,2-tetrafluorethan I 0,02 mg/kg I I-------------------------I--------------------------------------------------I I Propan-1-ol I 1 mg/kg I I-------------------------I--------------------------------------------------I I Cyklohexan I 1 mg/kg I I-------------------------I--------------------------------------------------I I Methanol I 1,5 mg/kg I I-------------------------I--------------------------------------------------I I Propan-2-ol I 1 mg/kg I I-------------------------I--------------------------------------------------I Poznámka: Kombinované použití hexanu a ethylmethylketonu je zakázáno. 1) Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/32/ES ze dne 23. dubna 2009 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se extrakčních rozpouštědel používaných při výrobě potravin a složek potravin. Směrnice Komise 2010/59/EU ze dne 26. srpna 2010 o změně směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/32/ES o sbližování právních předpisů členských států týkajících se extrakčních rozpouštědel používaných při výrobě potravin a složek potravin. Směrnice Komise (EU) 2016/1855 ze dne 19. října 2016, kterou se mění směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/32/ES o sbližování právních předpisů členských států týkajících se extrakčních rozpouštědel používaných při výrobě potravin a složek potravin.