Webinář „Biopotraviny – volba pro naše zdraví i krajinu“

Datum akce: 17. 9. 2025 18:30–20:00
Místo konání:
on line
Cílová skupina:
široká veřejnost
Kategorie akce: Vzdělávací akce (konference, kurzy, přednášky atd.)

Zveme Vás na webinář Hanky Zemanové: „Biopotraviny – volba pro naše zdraví i krajinu“ 

Jak zlepšit svůj jídelníček a změnit vztah k jídlu – jednoduše, sezónně a s respektem k přírodě. Dozvíte se, proč jíst v biokvalitě, jak si plánovat plnohodnotné menu a jak postupně přizpůsobit rodinnou logistiku při nákupu lokálních a sezónních biopotravin. 

​​ Webinář bude nahráván, záznam bude zveřejněn. 

​​ Registrace: https://events.teams.microsoft.com/event/306cc732-ad05-4192-8292-ae5cc20e7dd7@aab35912-72ba-41d0-bebe-ce4e08d298b2

Citace Hanky Zemanové:

„Půda není továrna. Zvířata nejsou stroje.
 A jídlo není zboží – jídlo je vztah, který si zaslouží naši pozornost a péči…“

„Vraťme jídlu hodnotu a péči, kterou si zaslouží…“

Mgr. Hana Zemanová (1975)

Autorka bestsellerů Nová Biokuchařka, Nový BioAbecedář a Rytmus roku (www.smartpress.cz), který získal 1. místo v mezinárodní soutěži Gourmand World Cookbook Awards a 2. místo v Ceně čtenářů v soutěži Český Bestseller.

Vystudovala pedagogickou fakultu, ale místo dětí ve škole učí lidi již téměř 25 let, jak žít a jíst zdravěji a přirozeněji podle rytmů přírody.

Webinář bude nahráván a jeho záznam následně zveřejněn na www.mesicbiopotravin.cz a facebook.com/zarimesicbiopotravin. Pokud si nepřejete být v záznamu zachyceni, doporučujeme mít vypnutou kameru a mikrofon. 

Program

1. Úvod: Jídlo v číslech a souvislostech

Kolik jídla sníme za život a proč na tom záleží.

Každý nákup = podpora určité krajiny a zemědělství.

2. Jídlo dnes: věda, chaos a odcizení

Jídlo jako vědecká disciplína a přetlak dietních doporučení.

„Anonymní jídlo“ – ztráta vědomí o tom, co skutečně jíme (antropologický pohled).

3. Praktické kroky ke změně

Proč je důležité jíst v biokvalitě, sezónně a lokálně.

Jak se orientovat při nákupu biopotravin v obchodech vč. supermarketů (značení, certifikace BIO).

Jak si obstarávat jídlo i mimo supermarket.

Základní suroviny jako klíč ke zdravému jídelníčku – i v supermarketu se dají najít.

4. Co vyřadit, čím obohatit

Ultra-zpracované potraviny (UZPP) a proč jim říci „ne“.

Jednoduché způsoby, jak jídelníček obohatit – více čerstvých, celistvých potravin.

5. Nadčasová doporučení odborníků

Co se nemění napříč kulturami a dietami.

Jak hledat rovnováhu bez extrémů a zákazů.

6. Závěr: Laskavá motivace ke změně

Malé kroky, velký dopad na zdraví i planetu.

Inspirace: jídlo jako radost, péče a vědomá volba.

 

 

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.