Webinář „Biopotraviny – volba pro naše zdraví i krajinu“
Datum akce: | 17. 9. 2025 18:30–20:00 |
---|---|
Místo konání: | on line |
Cílová skupina: | široká veřejnost |
Kategorie akce: | Vzdělávací akce (konference, kurzy, přednášky atd.) |
Zveme Vás na webinář Hanky Zemanové: „Biopotraviny – volba pro naše zdraví i krajinu“
Jak zlepšit svůj jídelníček a změnit vztah k jídlu – jednoduše, sezónně a s respektem k přírodě. Dozvíte se, proč jíst v biokvalitě, jak si plánovat plnohodnotné menu a jak postupně přizpůsobit rodinnou logistiku při nákupu lokálních a sezónních biopotravin.
Webinář bude nahráván, záznam bude zveřejněn.
Registrace: https://events.teams.microsoft.com/event/306cc732-ad05-4192-8292-ae5cc20e7dd7@aab35912-72ba-41d0-bebe-ce4e08d298b2
Citace Hanky Zemanové:
„Půda není továrna. Zvířata nejsou stroje.
A jídlo není zboží – jídlo je vztah, který si zaslouží naši pozornost a péči…“
„Vraťme jídlu hodnotu a péči, kterou si zaslouží…“
Mgr. Hana Zemanová (1975)
Autorka bestsellerů Nová Biokuchařka, Nový BioAbecedář a Rytmus roku (www.smartpress.cz), který získal 1. místo v mezinárodní soutěži Gourmand World Cookbook Awards a 2. místo v Ceně čtenářů v soutěži Český Bestseller.
Vystudovala pedagogickou fakultu, ale místo dětí ve škole učí lidi již téměř 25 let, jak žít a jíst zdravěji a přirozeněji podle rytmů přírody.
Webinář bude nahráván a jeho záznam následně zveřejněn na www.mesicbiopotravin.cz a facebook.com/zarimesicbiopotravin. Pokud si nepřejete být v záznamu zachyceni, doporučujeme mít vypnutou kameru a mikrofon.
Program
1. Úvod: Jídlo v číslech a souvislostech
Kolik jídla sníme za život a proč na tom záleží.
Každý nákup = podpora určité krajiny a zemědělství.
2. Jídlo dnes: věda, chaos a odcizení
Jídlo jako vědecká disciplína a přetlak dietních doporučení.
„Anonymní jídlo“ – ztráta vědomí o tom, co skutečně jíme (antropologický pohled).
3. Praktické kroky ke změně
Proč je důležité jíst v biokvalitě, sezónně a lokálně.
Jak se orientovat při nákupu biopotravin v obchodech vč. supermarketů (značení, certifikace BIO).
Jak si obstarávat jídlo i mimo supermarket.
Základní suroviny jako klíč ke zdravému jídelníčku – i v supermarketu se dají najít.
4. Co vyřadit, čím obohatit
Ultra-zpracované potraviny (UZPP) a proč jim říci „ne“.
Jednoduché způsoby, jak jídelníček obohatit – více čerstvých, celistvých potravin.
5. Nadčasová doporučení odborníků
Co se nemění napříč kulturami a dietami.
Jak hledat rovnováhu bez extrémů a zákazů.
6. Závěr: Laskavá motivace ke změně
Malé kroky, velký dopad na zdraví i planetu.
Inspirace: jídlo jako radost, péče a vědomá volba.