Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 474/2000 Sb., o stanovení požadavků na hnojiva

14. 10. 2016

Informace o legislativním procesu návrhu vyhlášky, který je od 4. 8. 2017 publikován ve Sbírce zákonů pod č.237/2017 Sb., s účinností od 3. 9. 2017.

Rok vydání:2016
Tématické oblasti:
Legislativa (národní/EU)

Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 474/2000 Sb., o stanovení požadavků na hnojiva, ve znění pozdějších předpisů

Vyhláška je od 4. 8. 2017 publikována ve Sbírce zákonů pod č. 237/2017 Sb., s účinností od 3. 9. 2017.

Návrh vyhlášky byl projednán orgány Evropské komise v rámci notifikace technických předpisů podle požadavků směrnice EU č. 2015/1535.

Návrh vyhlášky byl dne 21. 2. 2017 projednán v pracovní komisi Legislativní rady vlády.

Meziresortní připomínkové řízení proběhlo od 13. 10. 2016 do 4. 11. 2016.

Návrh vyhlášky je předkládán v návaznosti na novelu zákona o hnojivech (č. 61/2017 Sb.), která rozšiřuje sledované parametry hnojiva o mikrobiologické činitele. Při aplikaci upravených kalů na zemědělské půdy se uplatňují limitní hodnoty vybraných mikrobiálních parametrů kalů podle vyhlášky Ministerstva životního prostředí č. 382/2001 Sb., o podmínkách použití upravených kalů na zemědělské půdě, ve znění pozdějších předpisů. Při zpracování kalů do organických hnojiv a substrátů se dosud mikrobiální kontaminace při procesu registrace nehodnotila, což se jeví jako disproporce. Navíc takto zpracované kaly nemají aplikační omezení například pro použití při pěstování zeleniny. Pro účely ochrany zdraví lidí je žádoucí, aby výrobky z takto rizikového materiálu podléhaly odpovídající kontrole. Návrh vyhlášky stanoví výrobky, na které se mikrobiální parametry mají vztahovat, a jejich hodnoty.

Znění návrhu vyhlášky s odůvodněním je k dispozici zde (webové stránky Úřadu vlády – Portálu ODok - veřejně přístupná Knihovna připravované legislativy).

Znění textu vyhlášky č. 237/2017 Sb. publikované ve Sbírce zákonů je k dispozici zde (webové stránky Ministerstva vnitra).

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.