Odstavec předpisu 121/2023 Sb.
Nařízení Ministerstva zemědělství č. 121/2023 Sb., o požadavcích na pokrmy
Příl.1
Příl. 1
Ukazatele tepelného rozkladu olejů a tuků
I-------------------------------------I--------------------------------------I I Senzorické ukazatele tepelného I hnědá až černá barva oleje nebo tuku I I rozkladu olejů a tuků I--------------------------------------I I I nedostatky ve vůni - I I I nepříjemný zápach typický pro I I I přepálený olej nebo tuk I I I--------------------------------------I I I nedostatky v chuti - I I I chuť typická pro přepálený olej nebo I I I tuk, nahořklá chuť, palčivá chuť I I I--------------------------------------I I I modrošedý kouř při + 180 °C I I I--------------------------------------I I I stálá odolná pěna při vložení I I I potraviny, která se má smažit, I I I fritovat I I I--------------------------------------I I I změny konzistence (například zvýšení I I I viskozity) I I I--------------------------------------I I I přítomnost části zuhelnatělých I I I zbytků dříve smažených potravin I I-------------------------------------I--------------------------------------I I Analytické ukazatele tepelného I obsah polárních látek více než 25 % I I rozkladu olejů a tuků I--------------------------------------I I I obsah polymerních triacylglycerolů I I I více než 12 % I I-------------------------------------I--------------------------------------I