Odstavec předpisu 187/2023 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 187/2023 Sb., o požadavcích na čaj, kávu a kávoviny
Příl.3
Příl. 3
Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost čaje
Tabulka 1
Smyslové požadavky na jakost čaje
I----------------I-------------------I-------------------I-------------------I I druh I vzhled I barva I vůně a chuť I I----------------I-------------------I-------------------I-------------------I I čaj pravý před I svinuté čajové I podle druhu čaje I typické pro I I spařením I listy, nebo I světle zelená s I surovinu, čisté I I I jejich části a I odstíny šedé u I bez cizích pachů, I I I části stonku u I zeleného čaje, I případně I I I ochucených a I hnědá až černá u I ovlivněná I I I aromatizovaných I čaje I použitou částí I I I čajů s částmi I fermentovaného, u I jiných rostlin I I I rostlin jiných I čaje I I I I než z čajovníku I aromatizovaného I I I I I nebo ochuceného s I I I I I částmi rostlin I I I I I jiné barvy I I I----------------I-------------------I-------------------I-------------------I I čaj pravý po I nálev čirý, nebo I barva světle I charakteristická, I I spaření I s mírnou I zelená s odstíny I mírně natrpklá I I I opalescencí až I žluté, červené až I I I I mírným zákalem I tmavě hnědé v I I I I I závislosti na I I I I I použitém druhu I I I I I čaje I I I----------------I-------------------I-------------------I-------------------I I bylinné a I jsou tvořeny z I části rostlin I typická po I I ovocné čaje I různých částí I barevně odlišné, I použité surovině, I I před přípravou I rostlin I typické pro I čistá, bez cizích I I I I použité suroviny I pachů I I I I a způsob I I I I I zpracování I I I----------------I-------------------I-------------------I-------------------I I bylinné a I nálev, odvar nebo I I charakteristické I I ovocné čaje I macerát čirý I I po použitých I I po přípravě I s mírnou I I surovinách bez I I I opalescencí až I I cizích pachů a I I I mírným zákalem v I I příchutí I I I závislosti na I I I I I použité surovině I I I I I a způsobu I I I I I přípravy I I I I----------------I-------------------I-------------------I-------------------I I čajové I viskózní I typická po I čistá, aromatická I I extrakty I tekutina, čirá až I použité surovině I typická pro I I I opalizující nebo I I použitou surovinu I I I zakalená se I I I I I sedimentem I I I I----------------I-------------------I-------------------I-------------------I I Ovoněný čaj I - I - I dle použitých I I I I I surovin I I----------------I-------------------I-------------------I-------------------I
Tabulka 2
Fyzikální a chemické požadavky na jakost čaje
I------------------------I-------------------------I-------------------------I I znak I černý čaj I instantní čaj I I------------------------I-------------------------I-------------------------I I celkový popel I 8,0 I 20 I I % hmotnosti nejvýše I I I I------------------------I-------------------------I-------------------------I I vlhkost % hmotnosti I - I 6,0 I I nejvýše I I I I------------------------I-------------------------I-------------------------I I vodní extrakt I 25 I - I I % hmotnosti nejméně I I I I------------------------I-------------------------I-------------------------I I úbytek hmotnosti I 10,0 I - I I sušením při 103 °C I I I I % hmotnosti nejvýše I I I I------------------------I-------------------------I-------------------------I