Odstavec předpisu 187/2023 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 187/2023 Sb., o požadavcích na čaj, kávu a kávoviny
Příl.3

Příl. 3
Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost čaje
Tabulka 1
Smyslové požadavky na jakost čaje
I----------------I-------------------I-------------------I-------------------I
I      druh      I       vzhled      I       barva       I    vůně a chuť    I
I----------------I-------------------I-------------------I-------------------I
I čaj pravý před I svinuté čajové    I podle druhu čaje  I typické pro       I
I spařením       I listy, nebo       I světle zelená s   I surovinu, čisté   I
I                I jejich části a    I odstíny šedé u    I bez cizích pachů, I
I                I části stonku u    I zeleného čaje,    I případně          I
I                I ochucených a      I hnědá až černá u  I ovlivněná         I
I                I aromatizovaných   I čaje              I použitou částí    I
I                I čajů s částmi     I fermentovaného, u I jiných rostlin    I
I                I rostlin jiných    I čaje              I                   I
I                I než z čajovníku   I aromatizovaného   I                   I
I                I                   I nebo ochuceného s I                   I
I                I                   I částmi rostlin    I                   I
I                I                   I jiné barvy        I                   I
I----------------I-------------------I-------------------I-------------------I
I čaj pravý po   I nálev čirý, nebo  I barva světle      I charakteristická, I
I spaření        I s mírnou          I zelená s odstíny  I mírně natrpklá    I
I                I opalescencí až    I žluté, červené až I                   I
I                I mírným zákalem    I tmavě hnědé v     I                   I
I                I                   I závislosti na     I                   I
I                I                   I použitém druhu    I                   I
I                I                   I čaje              I                   I
I----------------I-------------------I-------------------I-------------------I
I bylinné a      I jsou tvořeny z    I části rostlin     I typická po        I
I ovocné čaje    I různých částí     I barevně odlišné,  I použité surovině, I
I před přípravou I rostlin           I typické pro       I čistá, bez cizích I
I                I                   I použité suroviny  I pachů             I
I                I                   I a způsob          I                   I
I                I                   I zpracování        I                   I
I----------------I-------------------I-------------------I-------------------I
I bylinné a      I nálev, odvar nebo I                   I charakteristické  I
I ovocné čaje    I macerát čirý      I                   I po použitých      I
I po přípravě    I s mírnou          I                   I surovinách bez    I
I                I opalescencí až    I                   I cizích pachů a    I
I                I mírným zákalem v  I                   I příchutí          I
I                I závislosti na     I                   I                   I
I                I použité surovině  I                   I                   I
I                I a způsobu         I                   I                   I
I                I přípravy          I                   I                   I
I----------------I-------------------I-------------------I-------------------I
I čajové         I viskózní          I typická po        I čistá, aromatická I
I extrakty       I tekutina, čirá až I použité surovině  I typická pro       I
I                I opalizující nebo  I                   I použitou surovinu I
I                I zakalená se       I                   I                   I
I                I sedimentem        I                   I                   I
I----------------I-------------------I-------------------I-------------------I
I Ovoněný čaj    I -                 I -                 I dle použitých     I
I                I                   I                   I surovin           I
I----------------I-------------------I-------------------I-------------------I
Tabulka 2
Fyzikální a chemické požadavky na jakost čaje
I------------------------I-------------------------I-------------------------I
I          znak          I        černý čaj        I      instantní čaj      I
I------------------------I-------------------------I-------------------------I
I celkový popel          I 8,0                     I 20                      I
I % hmotnosti nejvýše    I                         I                         I
I------------------------I-------------------------I-------------------------I
I vlhkost % hmotnosti    I -                       I 6,0                     I
I nejvýše                I                         I                         I
I------------------------I-------------------------I-------------------------I
I vodní extrakt          I 25                      I -                       I
I % hmotnosti nejméně    I                         I                         I
I------------------------I-------------------------I-------------------------I
I úbytek hmotnosti       I 10,0                    I -                       I
I sušením při 103 °C     I                         I                         I
I % hmotnosti nejvýše    I                         I                         I
I------------------------I-------------------------I-------------------------I

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.