Odstavec předpisu 187/2023 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 187/2023 Sb., o požadavcích na čaj, kávu a kávoviny
Příl.9
Příl. 9
Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost kávovin
Tabulka 1
Smyslové požadavky na jakost kávovin
I-------------I----------------I----------------I--------------I-------------I I druh I vzhled I barva I vůně I chuť I I-------------I----------------I----------------I--------------I-------------I I kávovina I zdravá, čistá, I hnědá až tmavě I kávovinová I - I I I odpovídající I hnědá, I I I I I použité I popřípadě se I I I I I surovině I světlejšími I I I I I I částicemi I I I I I I suroviny I I I I-------------I----------------I----------------I--------------I-------------I I kávovinový I jiskrný nebo I - I kávovinová, I kávovinová, I I nálev I lehce zakalený I I částečně I částečně I I I I I karamelová I karamelová I I I I I typická po I typická po I I I I I surovině I surovině I I-------------I----------------I----------------I--------------I-------------I
Tabulka 2
Fyzikální a chemické požadavky na jakost kávovin
I-----------------------I------------I------------I-------------I------------I I druh I vodný I vlhkost v I popel v I minerální I I I extrakt v I % nejvíce I sušině % I příměsi I I I sušině % I I nejvýše I (písek) % I I I nejméně I I I nejvýše I I-----------------------I------------I------------I-------------I------------I I kávovinová směs I 46 I 10 I 6 I 1 I I-----------------------I------------I------------I-------------I------------I I pražená cikorka I 60 I 10 I 6 I 3 I I-----------------------I------------I------------I-------------I------------I I obilná kávovina I 25 I 5 I 7 I 2,5 I I-----------------------I------------I------------I-------------I------------I I fíková kávovina I 50 I 18 I 5 I 2,5 I I-----------------------I------------I------------I-------------I------------I I kávovinový extrakt s I - I 6 I - I - I I výjimkou cikorkového I I I I I I extraktu I I I I I I-----------------------I------------I------------I-------------I------------I