Odstavec předpisu 133/2025 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 133/2025 Sb., o požadavcích na škrob, luštěniny, olejnatá semena a výrobky z nich
§ 2
§ 2
Vymezení některých pojmů
(1) Pro účely této vyhlášky se rozumí
a) škrobem prášek získaný izolací ze škrobnatých surovin rostlinného původu, popřípadě
následně modifikovaný fyzikálním způsobem nebo enzymy,
b) maltodextrinem škrob modifikovaný enzymatickou hydrolýzou škrobu,
c) výrobkem ze škrobu škrob s přídavkem dalších látek, určený pro přípravu pokrmů,
d) pudingem v prášku výrobek ze škrobu s obsahem škrobové složky nejméně 60 % s přídavkem
dalších látek, určený pro přípravu pokrmů,
e) dextrózovým ekvivalentem (DE) obsah redukujících cukrů v sušině v procentech vyjádřený
jako glukóza, který určuje stupeň hydrolýzy škrobu,
f) luštěninami vyluštěná, suchá, čištěná a tříděná zrna luskovin,
g) předvařenými luštěninami luštěniny technologicky upravené tak, aby se zkrátila
doba jejich varu,
h) luštěninami loupanými celá technologicky upravená zrna bez vnější slupky a půlená
technologicky upravená zrna bez vnější slupky s oddělenými dělohami,
i) luštěninovou moukou loupané luštěniny mleté na stejnorodý prášek, popřípadě tříděné
podle velikosti částic, ze sójové mouky odhořčené,
j) luštěninovými vločkami příčně řezaná a mačkaná zrna luštěnin, v případě sóji příčně
řezaná, mačkaná a odhořčená,
k) vlákninovým luštěninovým koncentrátem stejnorodý prášek získaný mletím a proséváním
luštěnin a vnějších slupek luštěnin,
l) naklíčenými luštěninami luštěniny technologicky upravené klíčením tak, aby došlo
ke zvýšení výživových hodnot a zvýšení stravitelnosti,
m) bílkovinným hydrolyzátem z luštěnin luštěniny technologicky upravené tak, že hydrolytickým
rozštěpením bílkovin dojde ke vzniku směsi různých peptidů a aminokyselin, případně
směsi aminokyselin,
n) proteinovým izolátem z luštěnin prášek získaný hydrolýzou při štěpení bílkovin
obsažených v luštěninách,
o) sójovým výrobkem potravina vyrobená z tepelně zpracovaných sójových bobů, sójové
mouky nebo sójové bílkoviny,
p) sójovou moukou loupané sójové boby mleté na stejnorodý prášek, popřípadě tříděné
podle velikosti částic,
q) sójovým extrudátem výrobek získaný za použití extruze ze sójových mouk, krupic,
sójových koncentrátů nebo izolátů,
r) tekutým sójovým bílkovinným hydrolyzátem sójový výrobek ze sójových bobů nebo
jejich částí získaný kyselou hydrolýzou, při které dochází ke štěpení bílkovin a
polysacharidů na směs aminokyselin a dalších jednodušších látek,
s) tofu sójový výrobek ze sójových bobů získaný vysrážením bílkovin,
t) sufu fermentovaný sójový výrobek z tofu fermentovaného plísní Actinomucor elegans,
Mucor spp. a Rhizopus spp.,
u) tempehem tepelně upravená fermentovaná sója, jiná luštěnina, obilnina nebo jejich
kombinace,
v) natto sójový výrobek ze sójových bobů fermentovaný pomocí Bacillus subtilis,
w) sójovou omáčkou omáčka vyrobená fermentací sójových bobů nebo směsi sójových bobů
a pšenice anebo vyrobená ze sójového bílkovinného hydrolyzátu,
x) miso fermentovaná pasta z luštěnin nebo ze směsi luštěnin a obilnin,
y) okarou drť ze sójových bobů vznikající jako vedlejší produkt při jejich zpracování,
z) hummusem pomazánka vyrobená z převažujícího podílu cizrny a ze sezamové pasty.
(2) Pro účely této vyhlášky se dále rozumí
a) olejnatými semeny suchá, čištěná a tříděná semena olejnin neloupaná nebo loupaná,
b) obsahem opiových alkaloidů suma opiových alkaloidů morfinu a 0,2násobku kodeinu,
c) sezamovou pastou pasta vyrobená z drcených loupaných nebo neloupaných sezamových
semen,
d) moukou z olejnatých semen výrobek získaný mletím a proséváním olejnatých semen
a vnějších slupek,
e) vlákninou z olejnatých semen stejnorodý prášek získaný mletím neodtučněných olejnatých
semen.