Odstavec předpisu 133/2025 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 133/2025 Sb., o požadavcích na škrob, luštěniny, olejnatá semena a výrobky z nich
Příl.2
Příloha 2
Fyzikální, chemické a smyslové požadavky na jakost škrobu a výrobků ze škrobu
Tabulka 1
Fyzikální a chemické požadavky na škrob/škrob nativní
I-------------------I------------------I------------------I------------------I I Ukazatel I Škrob bramborový I Škrob pšeničný I Škrob Kukuřičný I I-------------------I------------------I------------------I------------------I I Obsah sušiny v % I nejméně 79,0 I nejméně 86,0 I nejméně 86,0 I I-------------------I------------------I------------------I------------------I I Celkový obsah I nejvýše 0,5 I nejvýše 0,4 I nejvýše 0,5 I I popela v sušině % I I I I I-------------------I------------------I------------------I------------------I I Obsah N-látek I nejvýše 0,15 I nejvýše 0,55 I nejvýše 1,0 I I v sušině % I I I I I-------------------I------------------I------------------I------------------I I Množství stipů I nejvýše 200 I - I - I I viditelných I I I I I pouhým okem na I I I I I 1 dm2I I I I I-------------------I------------------I------------------I------------------I
Tabulka 2
Smyslové požadavky na škrob/škrob nativní
I------------I--------------------I--------------------I---------------------I I Ukazatel I Škrob bramborový I Škrob pšeničný I Škrob kukuřičný I I------------I--------------------I--------------------I---------------------I I Vzhled I velmi jemný sypký prášek bez nežádoucích příměsí I I------------I--------------------I--------------------I---------------------I I Barva I bílá I bílá s odstínem do I bílá s odstínem do I I I I Šeda I žluta I I------------I--------------------I--------------------I---------------------I
Vysvětlivka:
Nežádoucí příměsi jsou mechanické nečistoty, prach, písek,
zemina, kaménky a skleněné nebo kovové částice.
Tabulka 3
Fyzikální a chemické požadavky na puding v prášku
I----------------------I---------------I------------------I------------------I I Výrobek I Obsah sušiny I Obsah popela I Obsah škrobové I I I v % nejméně I v sušině v % I složky v % I I I I nejvýše I nejméně I I----------------------I---------------I------------------I------------------I I Puding v prášku na I 82,0 I 4,0 I 65,0 I I vaření I I I I I----------------------I---------------I------------------I------------------I I Puding v prášku za I 88,0 I 6,0 I 60,0 I I studena I I I I I----------------------I---------------I------------------I------------------I
Tabulka 4
Fyzikální a chemické požadavky na škrob modifikovaný enzymy/maltodextrin
a škrob modifikovaný fyzikálním způsobem
I---------------------I-----------------I-----------------I------------------I I Výrobek I Obsah sušiny I Obsah popela I Dextrózový I I I v % nejméně I v sušině v % I ekvivalent (DE) I I I I nejvýše I % nejvýše I I---------------------I-----------------I-----------------I------------------I I Škrob modifikovaný I 89,0 I 1,0 I 20,0 I I enzymy/maltodextrin I I I I I---------------------I-----------------I-----------------I------------------I I Škrob modifikovaný I 79,0 I 1,0 I - I I fyzikálním způsobem I I I I I---------------------I-----------------I-----------------I------------------I
Tabulka 5
Smyslové požadavky na škrob modifikovaný enzymy /maltodextrin,
škrob modifikovaný fyzikálním způsobem a puding v prášku
I----------I---------------I---------------I---------------------------------I I Ukazatel I Škrob I Škrob I Puding v prášku I I I modifikovaný I modifikovaný I I I I enzymy / I fyzikálním I I I I maltodextrin I způsobem I I I----------I---------------I---------------I---------------------------------I I Vzhled I prášek bez I prášek bez I sypký prášek bez nežádoucích I I I nežádoucích I nežádoucích I příměsí, s přísadami tvořícími I I I příměsí I příměsí I rozpadavé hrudky s jemnými I I I I I částicemi užitých přísad; po I I I I I kulinární přípravě podle návodu I I I I I je hmota pudingu pružná, I I I I I nelepivá, případně pouze I I I I I částečně lepivá I I----------I---------------I---------------I---------------------------------I I Barva I bílá I bílá I I I I s odstínem do I s odstínem do I I I I Šeda nebo I Šeda nebo do I I I I žluta I žluta I I I----------I---------------I---------------I---------------------------------I
Vysvětlivka:
Nežádoucí příměsi jsou mechanické nečistoty, prach, písek,
zemina, kamínky a skleněné nebo kovové částice.