Odstavec předpisu 133/2025 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 133/2025 Sb., o požadavcích na škrob, luštěniny, olejnatá semena a výrobky z nich
Příl.2

Příloha 2
Fyzikální, chemické a smyslové požadavky na jakost škrobu a výrobků ze škrobu
Tabulka 1
Fyzikální a chemické požadavky na škrob/škrob nativní
I-------------------I------------------I------------------I------------------I
I Ukazatel          I Škrob bramborový I Škrob pšeničný   I Škrob Kukuřičný  I
I-------------------I------------------I------------------I------------------I
I Obsah sušiny v %  I nejméně 79,0     I nejméně 86,0     I nejméně 86,0     I
I-------------------I------------------I------------------I------------------I
I Celkový obsah     I nejvýše 0,5      I nejvýše 0,4      I nejvýše 0,5      I
I popela v sušině % I                  I                  I                  I
I-------------------I------------------I------------------I------------------I
I Obsah N-látek     I nejvýše 0,15     I nejvýše 0,55     I nejvýše 1,0      I
I v sušině %        I                  I                  I                  I
I-------------------I------------------I------------------I------------------I
I Množství stipů    I nejvýše 200      I -                I -                I
I viditelných       I                  I                  I                  I
I pouhým okem na    I                  I                  I                  I
I 1 dm
2
I I I I I-------------------I------------------I------------------I------------------I
Tabulka 2
Smyslové požadavky na škrob/škrob nativní
I------------I--------------------I--------------------I---------------------I
I Ukazatel   I  Škrob bramborový  I   Škrob pšeničný   I   Škrob kukuřičný   I
I------------I--------------------I--------------------I---------------------I
I Vzhled     I velmi jemný sypký prášek bez nežádoucích příměsí              I
I------------I--------------------I--------------------I---------------------I
I Barva      I bílá               I bílá s odstínem do I bílá s odstínem do  I
I            I                    I Šeda               I žluta               I
I------------I--------------------I--------------------I---------------------I
Vysvětlivka:
Nežádoucí příměsi jsou mechanické nečistoty, prach, písek, zemina, kaménky a skleněné nebo kovové částice.
Tabulka 3
Fyzikální a chemické požadavky na puding v prášku
I----------------------I---------------I------------------I------------------I
I        Výrobek       I  Obsah sušiny I   Obsah popela   I  Obsah škrobové  I
I                      I  v % nejméně  I   v sušině v %   I    složky v %    I
I                      I               I      nejvýše     I     nejméně      I
I----------------------I---------------I------------------I------------------I
I Puding v prášku na   I 82,0          I 4,0              I 65,0             I
I vaření               I               I                  I                  I
I----------------------I---------------I------------------I------------------I
I Puding v prášku za   I 88,0          I 6,0              I 60,0             I
I studena              I               I                  I                  I
I----------------------I---------------I------------------I------------------I
Tabulka 4
Fyzikální a chemické požadavky na škrob modifikovaný enzymy/maltodextrin a škrob modifikovaný fyzikálním způsobem
I---------------------I-----------------I-----------------I------------------I
I       Výrobek       I  Obsah sušiny   I   Obsah popela  I    Dextrózový    I
I                     I   v % nejméně   I   v sušině v %  I ekvivalent (DE)  I
I                     I                 I     nejvýše     I    % nejvýše     I
I---------------------I-----------------I-----------------I------------------I
I Škrob modifikovaný  I      89,0       I       1,0       I       20,0       I
I enzymy/maltodextrin I                 I                 I                  I
I---------------------I-----------------I-----------------I------------------I
I Škrob modifikovaný  I      79,0       I       1,0       I        -         I
I fyzikálním způsobem I                 I                 I                  I
I---------------------I-----------------I-----------------I------------------I
Tabulka 5
Smyslové požadavky na škrob modifikovaný enzymy /maltodextrin, škrob modifikovaný fyzikálním způsobem a puding v prášku
I----------I---------------I---------------I---------------------------------I
I Ukazatel I     Škrob     I     Škrob     I         Puding v prášku         I
I          I modifikovaný  I  modifikovaný I                                 I
I          I    enzymy /   I   fyzikálním  I                                 I
I          I maltodextrin  I    způsobem   I                                 I
I----------I---------------I---------------I---------------------------------I
I Vzhled   I prášek bez    I prášek bez    I sypký prášek bez nežádoucích    I
I          I nežádoucích   I nežádoucích   I příměsí, s přísadami tvořícími  I
I          I příměsí       I příměsí       I rozpadavé hrudky s jemnými      I
I          I               I               I částicemi užitých přísad; po    I
I          I               I               I kulinární přípravě podle návodu I
I          I               I               I je hmota pudingu pružná,        I
I          I               I               I nelepivá, případně pouze        I
I          I               I               I částečně lepivá                 I
I----------I---------------I---------------I---------------------------------I
I Barva    I bílá          I bílá          I                                 I
I          I s odstínem do I s odstínem do I                                 I
I          I Šeda nebo     I Šeda nebo do  I                                 I
I          I žluta         I žluta         I                                 I
I----------I---------------I---------------I---------------------------------I
Vysvětlivka:
Nežádoucí příměsi jsou mechanické nečistoty, prach, písek, zemina, kamínky a skleněné nebo kovové částice.

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.