Odstavec předpisu 133/2025 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 133/2025 Sb., o požadavcích na škrob, luštěniny, olejnatá semena a výrobky z nich
Příl.5

Příloha 5
Smyslové a fyzikální požadavky na jakost luštěnin
Tabulka 1
Smyslové a fyzikální požadavky na luštěniny
I-------------I--------------------------I-------------------------I---------I
I   Skupina   I          Barva           I       Propad sítem      I Vlhkost I
I    nebo     I--------------I-----------I-----------I-------------I    %    I
I podskupina  I jednotlivých I hmotnost  I     s     I % hmotnosti I nejvýše I
I             I     zrn      I zrn jiné  I kruhovými I             I         I
I             I              I   barvy   I   otvory  I             I         I
I             I              I  nejvýše  I o průměru I             I         I
I             I              I           I    mm     I             I         I
I-------------I--------------I-----------I-----------I-------------I---------I
I Hrách žlutý I hněděžlutá,  I    5 %    I    4,5    I nejvýše 4,0 I  16,0   I
I             I  oranžová,   I  hrachu   I           I             I         I
I             I    žlutá     I zeleného  I           I             I         I
I-------------I--------------I-----------I-----------I-------------I---------I
I    Hrách    I    světle    I    5 %    I    4,5    I nejvýše 4,0 I  16,0   I
I   zelený    I   zelená,    I  hrachu   I           I             I         I
I             I   olivová,   I  žlutého  I           I             I         I
I             I    zelená    I           I           I             I         I
I-------------I--------------I-----------I-----------I-------------I---------I
I Fazole bílé I     bílá     I    6 %    I    3,5    I nejvýše 4,0 I  16,0   I
I             I              I barevných I           I             I         I
I-------------I--------------I-----------I-----------I-------------I---------I
I   Fazole    I   jednotná   I 6 % jiné  I    3,5    I nejvýše 4,0 I  16,0   I
I   barevné   I podle odrůdy I   barvy   I           I             I         I
I-------------I--------------I-----------I-----------I-------------I---------I
I    Sója     I   jednotná   I     -     I    3,5    I nejvýše 4,0 I  13,0   I
I             I podle odrůdy I           I           I             I         I
I-------------I--------------I-----------I-----------I-------------I---------I
I   Cizrna    I      -       I     -     I    5,0    I nejvýše 4,0 I  14,0   I
I-------------I--------------I-----------I-----------I-------------I---------I
I     Bob     I      -       I     -     I    6,0    I nejvýše 4,0 I  16,0   I
I-------------I--------------I-----------I-----------I-------------I---------I
I    Čočka    I   jednotná   I     -     I    6,0    I   nejvýše   I  15,0   I
I velkozrnná  I podle odrůdy I           I           I    20,0     I         I
I             I              I           I-----------I-------------I---------I
I             I              I           I    2,5    I nejvýše 4,0 I         I
I-------------I--------------I-----------I-----------I-------------I---------I
I    Čočka    I   jednotná   I     -     I    6,0    I  více než   I  15,0   I
I drobnozrnná I podle odrůdy I           I           I    20,0     I         I
I             I              I           I-----------I-------------I---------I
I             I              I           I    2,5    I nejvýše 4,0 I         I
I-------------I--------------I-----------I-----------I-------------I---------I
I  Luštěniny  I   jednotná   I 10 % jiné I    1,0    I nejvýše 0,5 I  10,0   I
I předvařené  I    podle     I   barvy   I           I             I         I
I             I   suroviny   I           I           I             I         I
I-------------I--------------I-----------I-----------I-------------I---------I
I  Luštěniny  I   jednotná   I 10 % jiné I    1,0    I nejvýše 0,5 I  15,0   I
I   loupané   I    podle     I   barvy   I           I             I         I
I    celé     I   suroviny   I           I           I             I         I
I-------------I--------------I-----------I-----------I-------------I---------I
I  Luštěniny  I   jednotná   I 10 % jiné I    1,0    I nejvýše 0,5 I  15,0   I
I   loupané   I    podle     I   barvy   I           I             I         I
I   půlené    I   suroviny   I           I           I             I         I
I-------------I--------------I-----------I-----------I-------------I---------I
I  Luštěniny  I   jednotná   I 10 % jiné I     -     I      -      I  16,0   I
I  naklíčené  I    podle     I   barvy   I           I             I         I
I             I   suroviny   I           I           I             I         I
I-------------I--------------I-----------I-----------I-------------I---------I
Tabulka 2
Požadavky na jakost luštěnin
I------------------------I----------------I----------------I-----------------I
I     Jakostní znak      I   Luštěniny    I   Luštěniny    I    Luštěniny    I
I                        I  nezpracované  I   předvařené   I     loupané     I
I------------------------I----------------I----------------I-----------------I
I Nečistoty % hmotnosti  I   celkem 1,0   I organické 0,5  I   celkem 1,0    I
I        nejvýše         I    z toho:     I minerální 0,5  I     z toho:     I
I                        I minerální 0,5  I                I  minerální 0,2  I
I------------------------I----------------I----------------I-----------------I
I Závažně poškozená zrna I      6,0       I       -        I       1,0       I
I      nebo jejich       I                I                I                 I
I    deklarované části   I                I                I                 I
I         celkem,        I                I                I                 I
I  % hmotnosti nejvýše   I   čočka: 0,1   I       -        I        -        I
I z toho: muškovitá zrna I  ostatní: 0,5  I       -        I        -        I
I------------------------I----------------I----------------I-----------------I
I  Lehce poškozená zrna  I      12,0      I                I      20,0       I
I      nebo jejich       I                I                I                 I
I    deklarované části   I                I                I                 I
I        celkem,         I                I                I                 I
I  % hmotnosti nejvýše   I                I                I                 I
I z toho: a) požraných   I      3,0       I       -        I       3,0       I
I            škůdci      I                I                I                 I
I         b) zlomky      I      3,0       I      3,0       I       3,0       I
I------------------------I----------------I----------------I-----------------I
I Vařivost provedená za  I       90       I       -        I        -        I
I  stanovených podmínek  I                I                I                 I
I  a v předepsané době,  I                I                I                 I
I   % početní nejméně    I                I                I                 I
I------------------------I----------------I----------------I-----------------I
Vysvětlivky:
Minerální nečistoty jsou zemina, písek, prach nebo kamínky.
Organické nečistoty jsou lodyhy, listy, slupky, všechna cizí zrna a semena nebo jejich části.
Závažně poškozená zrna jsou zrna luštěnin poškozená chorobami, samozahříváním nebo sušením se zřejmě změněnou barvou slupky a současně porušeným jádrem, u loupaných luštěnin pouze se zřejmě změněnou barvou děloh, dále zrna se zřejmými znaky klíčení a zrna muškovitá - celá zrna obsahující mrtvého zrnokaze (Bruchidae) v kterémkoliv stadiu vývoje.
Lehce poškozená zrna jsou zrna se zřejmě změněnou barvou slupky a neporušeným jádrem, zrna luštěnin s výrazně zvrásněnou slupkou a současně se zvrásněným jádrem, zrna nevyvinutá, mechanicky poškozená, pokud poškození dosahuje nejvýše čtvrtiny jádra a dělohy nejsou odděleny, zrna požraná škůdci a zlomky zrn nebo jejich deklarovaných částí menších než polovina deklarovaného celku.

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.