Odstavec předpisu 110/1997 Sb.
Zákon Parlamentu České republiky č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů
§ 4
§ 4
Ozařování potravin
(1) Podmínky použití ultrafialových paprsků a ionizujícího zařízení k ošetření
potravin, druhy potravin a surovin, které lze takto ošetřit, nejvyšší celkové průměrné
přípustné dávky záření, kterým mohou být jednotlivé druhy potravin vystaveny, a způsob
označení ozářených potravin na obale stanoví prováděcí právní předpis. Potraviny
neuvedené v prováděcím právním předpise lze způsobem podle věty první ošetřit pouze
se souhlasem Ministerstva zdravotnictví a za podmínek v něm stanovených.
(2) Osoba provádějící ozařování potravin ionizujícím zářením musí
a) jmenovitě určit fyzickou osobu odpovědnou za dodržování podmínek pro
ozařování, stanovených prováděcím právním předpisem,
b) vést u každého zdroje ionizujícího záření dokumentaci obsahující způsob
ozáření potraviny podle jednotlivých druhů, jejich ozářené množství, označení šarže,
jméno objednatele a příjemce ozářených potravin, datum ozáření, druh obalového materiálu
použitého během ozáření, údaje nezbytné ke kontrole ozařovacího procesu včetně údajů
o průběžné dozimetrické kontrole použité dávky záření, detaily zahrnující limitní,
nejnižší a nejvyšší absorbovanou dávku záření a jeho povahu, odkaz na validační měření,
údaj o zvláštních podmínkách při ozáření,
c) dokumentaci podle písmena b) uchovávat po dobu 5 let.
(3) Ozařování potravin ionizujícím zářením lze provádět pouze za předpokladu,
že o postupu a způsobu ozařování bylo na základě žádosti provozovatele ozařovny rozhodnuto
(dále jen "rozhodnutí o schválení ozařovny") Státní zemědělskou a potravinářskou
inspekcí; žádost o vydání rozhodnutí podléhá správnímu poplatku.
(4) Žádost podle odstavce 3 obsahuje kromě obecných náležitostí žádosti
podle správního řádu
a) jméno, příjmení, datum narození a místo pobytu odpovědného zástupce
fyzické osoby, je-li ustanoven,
b) jméno, příjmení a místo pobytu osoby, která je statutárním orgánem
právnické osoby nebo jeho členem,
c) adresu ozařovny a úředně ověřený podpis žadatele,
d) předmět a rozsah činnosti, pro kterou je schválení žádáno, a způsob
jejího zabezpečení,
e) zdůvodnění technologické potřeby ozařování potravin,
f) analýzu rizik a kritických kontrolních bodů možného porušení zdravotní
nezávadnosti potravin podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004,
v platném znění, a
g) specifikaci zdrojů ionizujícího záření, sanitační řád a dokumentaci
podle odstavce 2 písm. b).
Státní zemědělská a potravinářská inspekce si k žádosti podle odstavce
3 vyžádá od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost kopii povolení k nakládání se
zdrojem ionizujícího záření a kopii rozhodnutí o schválení typu zdroje ionizujícího
záření, je-li vyžadováno.
(5) Rozhodnutí o schválení ozařovny lze vydat za předpokladu, že byly splněny
podmínky pro ozařování stanovené zvláštními právními předpisy. Státní zemědělská
a potravinářská inspekce může rozhodnutí o schválení ozařovny pozastavit nebo zrušit,
zjistí-li skutečnosti, které jsou způsobilé ohrozit nebo které ohrožují jeho řádný
výkon, případně zjistí-li neplnění stanovených předpokladů a podmínek pro řádný výkon
rozhodnutí o schválení ozařovny.
(6) Státní zemědělská a potravinářská inspekce po vydání rozhodnutí o schválení
ozařovny neprodleně informuje příslušný orgán Evropské komise o této skutečnosti
a současně předá dokumentaci potřebnou ke schválení za účelem zveřejnění ozařovny
v Úředním věstníku Evropské unie. Státní zemědělská a potravinářská inspekce informuje
též příslušný orgán Evropské komise o případném pozastavení nebo odebrání rozhodnutí
o schválení.
(7) Dovoz potravin ozářených ionizujícím zářením ze třetích zemí lze
jen za podmínky, že
a) ozářené potraviny splňují podmínky a požadavky stanovené zákonem a
prováděcím právním předpisem,
b) byly ozářeny v ozařovně schválené příslušným orgánem Evropské unie
a která je uvedena na seznamu ozařoven zveřejněném v Úředním věstníku Evropské unie,
c) ozářená potravina je doprovázena dokumentací s údaji o názvu a adrese
ozařovny a dalšími údaji podle odstavce 2.
(8) Potraviny ozářené ionizujícím zářením v členských státech Evropské unie,
které nejsou určeny konečnému spotřebiteli ani provozovateli potravinářského podniku,
který provozuje stravovací službu, musí být při uvádění na trh v České republice
doprovázeny dokumentací obsahující jméno a adresu schválené ozařovny, která ozáření
provedla, nebo údaji o referenčním čísle a způsobu ozáření jednotlivých druhů potravin.