Odstavec předpisu 329/1997 Sb.
Vyhláška č. 329/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), b), e), f), g) a h) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro škrob a výrobky ze škrobu, luštěniny a olejnatá semena
Příl.6

Příl.6
Smyslové a fyzikální požadavky na jakost luštěnin, luštěnin předvařených a luštěnin loupaných
Tabulka 1

-------------------------------------------------------------------------------
  Skupina                    Barva                   Propad sítem      Vlhkost
    nebo         -----------------------------------------------------    %
 podskupina      jednotlivých     hmotnost zrn  s kruhovými     %      nejvýše
                      zrn          jiné barvy       otvory   hmotnosti
                                    nejvýše     o průměru mm  nejvýše
---------------------------------------------------------------------------------
Hrách žlutý      hněděžlutá,          5 %           4,5         4        16,0
                 oranžová, žlutá    hrachu
                                    zeleného
---------------------------------------------------------------------------------
Hrách zelený     světle zelená,       5 %           4,5         4        16,0
                 olivová, zelená    hrachu
                                    žlutého
---------------------------------------------------------------------------------
Fazole bílé      bílá                 6 %           3,5         4        16,0
                                   barevných
---------------------------------------------------------------------------------
Fazole barevné   jednotná podle       6 %           3,5         4        16,0
                 odrůdy            jiné barvy
---------------------------------------------------------------------------------
Sója             jednotná podle        -            3,5         4        13,0
                 odrůdy
---------------------------------------------------------------------------------
Cizrna                -                -            5,0         4        14,0
---------------------------------------------------------------------------------
Bob                -                   -            6,0         4        16,0
---------------------------------------------------------------------------------
Čočka            jednotná podle        -            6,0        20        15,0
velkozrnná       odrůdy                             2,5         4
---------------------------------------------------------------------------------
Čočka            jednotná podle        -            6,0      více než    15,0
drobnozrnná      odrůdy                                        20
                                                    2,5
                                                                4
---------------------------------------------------------------------------------
Luštěniny        jednotná podle      10 %           1,0        0,5       10,0
předvařené       suroviny          jiné barvy
---------------------------------------------------------------------------------
Luštěniny        jednotná podle      10 %           1,0        0,5       15,0
loupané celé     suroviny          jiné barvy
---------------------------------------------------------------------------------
Luštěniny        jednotná podle      10 %           1,0        0,5       15,0
loupané půlené   suroviny          jiné barvy
---------------------------------------------------------------------------------

Tabulka 2

-------------------------------------------------------------------------------
Jakostní znak                Luštěniny         Luštěniny         Luštěniny
                                               předvařené        loupané
-------------------------------------------------------------------------------
Nečistoty *1,                celkem 1,0        organické 0,5     celkem 1,0
% hmotnosti                  z toho:           minerální 0,5     z toho:
nejvýše                      minerální 0,5                       minerální 0,2
-------------------------------------------------------------------------------
Závažně poškozená zrna*2     6,0               -                 1,0
nebo jejich deklarované
části celkem,
% hmotnosti nejvýše          čočka: 0,1        -                 -
z toho: muškovitá zrna       ostatní: 0,5
-------------------------------------------------------------------------------
Lehce poškozená zrna*3       12,0              -                 20,0
nebo jejich deklarované
části celkem,
% hmotnosti nejvýše
z toho: a) požraných škůdci  3,0               -                 3,0
        b) zlomky            3,0               3,0               3,0
-------------------------------------------------------------------------------
Vařivost provedená           90                -                 -
za stanovených podmínek
a v předepsané době,
% početní
nejméně
-------------------------------------------------------------------------------

Poznámka

*1 Nečistoty jsou nečistoty minerální  a organické celkem, přičemž
   organickými  nečistotami  jsou  lodyhy,  listy, slupky, všechna
   cizí zrna a semena nebo jejich části.
*2 Závažně poškozená zrna jsou  zrna luštěnin poškozená chorobami,
   samozahříváním nebo sušením se  zřejmě změněnou barvou slupky a
   současně porušeným jádrem, u loupaných luštěnin pouze se zřejmě
   změněnou barvou  děloh, dále zrna  se zřejmými znaky  klíčení a
   zrna  muškovitá   -  celá  zrna   obsahující  mrtvého  zrnokaze
   (Bruchidae) v kterémkoliv stadiu vývoje.
*3 Lehce poškozená zrna jsou zrna se zřejmě změněnou barvou slupky
   a neporušeným  jádrem,  zrna   luštěnin  s  výrazně  zvrásněnou
   slupkou  a  současně  se  zvrásněným  jádrem,  zrna nevyvinutá,
   mechanicky poškozená  pokud poškození dosahuje nejvýše čtvrtiny
   jádra a  dělohy nejsou odděleny,  zrna požraná škůdci  a zlomky
   zrn  nebo  jejich  deklarovaných  částí  menších  než  polovina
   deklarovaného celku.
Tabulka 3
+-------------------------+------------------+------------------+------------------+
| Sójový výrobek          | Bílkovina v %    | Tuk v sušině v % | Sušina v %       |
|                         | hmotnosti min.   | hmotnosti max.   | hmotnosti min.   |
+-------------------------+------------------+------------------+------------------+
| Sójový nápoj            | 1,8              | 30,0             | 4,0              |
+-------------------------+------------------+------------------+------------------+
| Sójový nápoj v prášku   | 20,0             | 30,0             | 90,0             |
+-------------------------+------------------+------------------+------------------+
| Zakysaný sójový výrobek | 2,5              | 50,0             | 8,0              |
+-------------------------+------------------+------------------+------------------+
| Tofu                    | 4,5              | 40,0             | 10,0             |
+-------------------------+------------------+------------------+------------------+
| Sojanéza                | 1,0              |                  |                  |
+-------------------------+------------------+------------------+------------------+
| Tempeh                  | 10,0             | 50,0             | 27,0             |
+-------------------------+------------------+------------------+------------------+
| Miso                    | 9,0              |                  |                  |    
+-------------------------+------------------+------------------+------------------+
| Sójová omáčka           | 2,3              |                  |                  |    
+-------------------------+------------------+------------------+------------------+
| Natto                   | 15,0             |                  |                  |    
+-------------------------+------------------+------------------+------------------+

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.