Odstavec předpisu 329/1997 Sb.
Vyhláška č. 329/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), b), e), f), g) a h) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro škrob a výrobky ze škrobu, luštěniny a olejnatá semena
Příl.6
Příl.6
Smyslové a fyzikální požadavky na jakost luštěnin, luštěnin předvařených a
luštěnin loupaných
Tabulka 1
-------------------------------------------------------------------------------
Skupina Barva Propad sítem Vlhkost
nebo ----------------------------------------------------- %
podskupina jednotlivých hmotnost zrn s kruhovými % nejvýše
zrn jiné barvy otvory hmotnosti
nejvýše o průměru mm nejvýše
---------------------------------------------------------------------------------
Hrách žlutý hněděžlutá, 5 % 4,5 4 16,0
oranžová, žlutá hrachu
zeleného
---------------------------------------------------------------------------------
Hrách zelený světle zelená, 5 % 4,5 4 16,0
olivová, zelená hrachu
žlutého
---------------------------------------------------------------------------------
Fazole bílé bílá 6 % 3,5 4 16,0
barevných
---------------------------------------------------------------------------------
Fazole barevné jednotná podle 6 % 3,5 4 16,0
odrůdy jiné barvy
---------------------------------------------------------------------------------
Sója jednotná podle - 3,5 4 13,0
odrůdy
---------------------------------------------------------------------------------
Cizrna - - 5,0 4 14,0
---------------------------------------------------------------------------------
Bob - - 6,0 4 16,0
---------------------------------------------------------------------------------
Čočka jednotná podle - 6,0 20 15,0
velkozrnná odrůdy 2,5 4
---------------------------------------------------------------------------------
Čočka jednotná podle - 6,0 více než 15,0
drobnozrnná odrůdy 20
2,5
4
---------------------------------------------------------------------------------
Luštěniny jednotná podle 10 % 1,0 0,5 10,0
předvařené suroviny jiné barvy
---------------------------------------------------------------------------------
Luštěniny jednotná podle 10 % 1,0 0,5 15,0
loupané celé suroviny jiné barvy
---------------------------------------------------------------------------------
Luštěniny jednotná podle 10 % 1,0 0,5 15,0
loupané půlené suroviny jiné barvy
---------------------------------------------------------------------------------
Tabulka 2
-------------------------------------------------------------------------------
Jakostní znak Luštěniny Luštěniny Luštěniny
předvařené loupané
-------------------------------------------------------------------------------
Nečistoty *1, celkem 1,0 organické 0,5 celkem 1,0
% hmotnosti z toho: minerální 0,5 z toho:
nejvýše minerální 0,5 minerální 0,2
-------------------------------------------------------------------------------
Závažně poškozená zrna*2 6,0 - 1,0
nebo jejich deklarované
části celkem,
% hmotnosti nejvýše čočka: 0,1 - -
z toho: muškovitá zrna ostatní: 0,5
-------------------------------------------------------------------------------
Lehce poškozená zrna*3 12,0 - 20,0
nebo jejich deklarované
části celkem,
% hmotnosti nejvýše
z toho: a) požraných škůdci 3,0 - 3,0
b) zlomky 3,0 3,0 3,0
-------------------------------------------------------------------------------
Vařivost provedená 90 - -
za stanovených podmínek
a v předepsané době,
% početní
nejméně
-------------------------------------------------------------------------------
Poznámka
*1 Nečistoty jsou nečistoty minerální a organické celkem, přičemž
organickými nečistotami jsou lodyhy, listy, slupky, všechna
cizí zrna a semena nebo jejich části.
*2 Závažně poškozená zrna jsou zrna luštěnin poškozená chorobami,
samozahříváním nebo sušením se zřejmě změněnou barvou slupky a
současně porušeným jádrem, u loupaných luštěnin pouze se zřejmě
změněnou barvou děloh, dále zrna se zřejmými znaky klíčení a
zrna muškovitá - celá zrna obsahující mrtvého zrnokaze
(Bruchidae) v kterémkoliv stadiu vývoje.
*3 Lehce poškozená zrna jsou zrna se zřejmě změněnou barvou slupky
a neporušeným jádrem, zrna luštěnin s výrazně zvrásněnou
slupkou a současně se zvrásněným jádrem, zrna nevyvinutá,
mechanicky poškozená pokud poškození dosahuje nejvýše čtvrtiny
jádra a dělohy nejsou odděleny, zrna požraná škůdci a zlomky
zrn nebo jejich deklarovaných částí menších než polovina
deklarovaného celku.
Tabulka 3
+-------------------------+------------------+------------------+------------------+ | Sójový výrobek | Bílkovina v % | Tuk v sušině v % | Sušina v % | | | hmotnosti min. | hmotnosti max. | hmotnosti min. | +-------------------------+------------------+------------------+------------------+ | Sójový nápoj | 1,8 | 30,0 | 4,0 | +-------------------------+------------------+------------------+------------------+ | Sójový nápoj v prášku | 20,0 | 30,0 | 90,0 | +-------------------------+------------------+------------------+------------------+ | Zakysaný sójový výrobek | 2,5 | 50,0 | 8,0 | +-------------------------+------------------+------------------+------------------+ | Tofu | 4,5 | 40,0 | 10,0 | +-------------------------+------------------+------------------+------------------+ | Sojanéza | 1,0 | | | +-------------------------+------------------+------------------+------------------+ | Tempeh | 10,0 | 50,0 | 27,0 | +-------------------------+------------------+------------------+------------------+ | Miso | 9,0 | | | +-------------------------+------------------+------------------+------------------+ | Sójová omáčka | 2,3 | | | +-------------------------+------------------+------------------+------------------+ | Natto | 15,0 | | | +-------------------------+------------------+------------------+------------------+