Odstavec předpisu 329/1997 Sb.
Vyhláška č. 329/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), b), e), f), g) a h) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro škrob a výrobky ze škrobu, luštěniny a olejnatá semena
Příl.6
Příl.6
Smyslové a fyzikální požadavky na jakost luštěnin, luštěnin předvařených a
luštěnin loupaných
Tabulka 1 ------------------------------------------------------------------------------- Skupina Barva Propad sítem Vlhkost nebo ----------------------------------------------------- % podskupina jednotlivých hmotnost zrn s kruhovými % nejvýše zrn jiné barvy otvory hmotnosti nejvýše o průměru mm nejvýše --------------------------------------------------------------------------------- Hrách žlutý hněděžlutá, 5 % 4,5 4 16,0 oranžová, žlutá hrachu zeleného --------------------------------------------------------------------------------- Hrách zelený světle zelená, 5 % 4,5 4 16,0 olivová, zelená hrachu žlutého --------------------------------------------------------------------------------- Fazole bílé bílá 6 % 3,5 4 16,0 barevných --------------------------------------------------------------------------------- Fazole barevné jednotná podle 6 % 3,5 4 16,0 odrůdy jiné barvy --------------------------------------------------------------------------------- Sója jednotná podle - 3,5 4 13,0 odrůdy --------------------------------------------------------------------------------- Cizrna - - 5,0 4 14,0 --------------------------------------------------------------------------------- Bob - - 6,0 4 16,0 --------------------------------------------------------------------------------- Čočka jednotná podle - 6,0 20 15,0 velkozrnná odrůdy 2,5 4 --------------------------------------------------------------------------------- Čočka jednotná podle - 6,0 více než 15,0 drobnozrnná odrůdy 20 2,5 4 --------------------------------------------------------------------------------- Luštěniny jednotná podle 10 % 1,0 0,5 10,0 předvařené suroviny jiné barvy --------------------------------------------------------------------------------- Luštěniny jednotná podle 10 % 1,0 0,5 15,0 loupané celé suroviny jiné barvy --------------------------------------------------------------------------------- Luštěniny jednotná podle 10 % 1,0 0,5 15,0 loupané půlené suroviny jiné barvy --------------------------------------------------------------------------------- Tabulka 2 ------------------------------------------------------------------------------- Jakostní znak Luštěniny Luštěniny Luštěniny předvařené loupané ------------------------------------------------------------------------------- Nečistoty *1, celkem 1,0 organické 0,5 celkem 1,0 % hmotnosti z toho: minerální 0,5 z toho: nejvýše minerální 0,5 minerální 0,2 ------------------------------------------------------------------------------- Závažně poškozená zrna*2 6,0 - 1,0 nebo jejich deklarované části celkem, % hmotnosti nejvýše čočka: 0,1 - - z toho: muškovitá zrna ostatní: 0,5 ------------------------------------------------------------------------------- Lehce poškozená zrna*3 12,0 - 20,0 nebo jejich deklarované části celkem, % hmotnosti nejvýše z toho: a) požraných škůdci 3,0 - 3,0 b) zlomky 3,0 3,0 3,0 ------------------------------------------------------------------------------- Vařivost provedená 90 - - za stanovených podmínek a v předepsané době, % početní nejméně ------------------------------------------------------------------------------- Poznámka *1 Nečistoty jsou nečistoty minerální a organické celkem, přičemž organickými nečistotami jsou lodyhy, listy, slupky, všechna cizí zrna a semena nebo jejich části. *2 Závažně poškozená zrna jsou zrna luštěnin poškozená chorobami, samozahříváním nebo sušením se zřejmě změněnou barvou slupky a současně porušeným jádrem, u loupaných luštěnin pouze se zřejmě změněnou barvou děloh, dále zrna se zřejmými znaky klíčení a zrna muškovitá - celá zrna obsahující mrtvého zrnokaze (Bruchidae) v kterémkoliv stadiu vývoje. *3 Lehce poškozená zrna jsou zrna se zřejmě změněnou barvou slupky a neporušeným jádrem, zrna luštěnin s výrazně zvrásněnou slupkou a současně se zvrásněným jádrem, zrna nevyvinutá, mechanicky poškozená pokud poškození dosahuje nejvýše čtvrtiny jádra a dělohy nejsou odděleny, zrna požraná škůdci a zlomky zrn nebo jejich deklarovaných částí menších než polovina deklarovaného celku.
Tabulka 3
+-------------------------+------------------+------------------+------------------+ | Sójový výrobek | Bílkovina v % | Tuk v sušině v % | Sušina v % | | | hmotnosti min. | hmotnosti max. | hmotnosti min. | +-------------------------+------------------+------------------+------------------+ | Sójový nápoj | 1,8 | 30,0 | 4,0 | +-------------------------+------------------+------------------+------------------+ | Sójový nápoj v prášku | 20,0 | 30,0 | 90,0 | +-------------------------+------------------+------------------+------------------+ | Zakysaný sójový výrobek | 2,5 | 50,0 | 8,0 | +-------------------------+------------------+------------------+------------------+ | Tofu | 4,5 | 40,0 | 10,0 | +-------------------------+------------------+------------------+------------------+ | Sojanéza | 1,0 | | | +-------------------------+------------------+------------------+------------------+ | Tempeh | 10,0 | 50,0 | 27,0 | +-------------------------+------------------+------------------+------------------+ | Miso | 9,0 | | | +-------------------------+------------------+------------------+------------------+ | Sójová omáčka | 2,3 | | | +-------------------------+------------------+------------------+------------------+ | Natto | 15,0 | | | +-------------------------+------------------+------------------+------------------+