Odstavec předpisu 330/1997 Sb.
Vyhláška č. 330/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro čaj, kávu a kávoviny
Příl.3
Příl.3
Smyslové požadavky na jakost čaje
-----------------------------------------------------------------------------------------
vzhled barva vůně a chuť
-----------------------------------------------------------------------------------------
čaj pravý svinuté čajové listy, podle druhu čaje typické pro surovinu,
před spařením nebo jejich části a světle zelená čisté bez cizích
části stonku s odstíny šedé pachů, případně
u ochucených a u zeleného čaje, ovlivněná použitou
aromatizovaných čajů hnědá až černá částí jiných rostlin
s částmi rostlin u čaje fermentovaného,
jiných než z čajovníku u čaje aromatizovaného
nebo ochuceného
s částmi rostlin
jiné barvy
po spaření nálev čirý, nebo charakteristická,
s mírnou opalescencí mírně natrpklá
až mírným zákalem
barva světle zelená
s odstíny žluté,
červené až tmavě
hnědé v závislosti
na použitém druhu čaje
-----------------------------------------------------------------------------------------
bylinné jsou tvořeny části rostlin barevně typická po použité
a ovocné čaje z různých částí odlišné, typické surovině, čistá, bez
před přípravou rostlin pro použité suroviny cizích pachů
a způsob zpracování
po přípravě nálev, odvar nebo charakteristické
macerát čirý s mírnou po použitých surovinách
opalescencí až mírným bez cizích pachů
zákalem v závislosti a příchutí
na použité surovině
a způsobu přípravy
-----------------------------------------------------------------------------------------
čajové extrakty viskozní tekutina, typická po použité čistá, aromatická,
čirá až opalizující surovině typická pro použitou
nebo zakalená surovinu
se sedimentem
-----------------------------------------------------------------------------------------
Fyzikální a chemické požadavky na jakost čaje
-----------------------------------------------------------------
znak čaj černý instantní
-----------------------------------------------------------------
celkový popel % hmotnosti 8,0 20
nejvýše
-----------------------------------------------------------------
vlhkost % hmotnosti nejvýše - 6,0
-----------------------------------------------------------------
vodní extrakt % hmotnosti 25 -
nejméně
-----------------------------------------------------------------
úbytek hmotnosti sušením 10,0 -
při 103 st.C % hmotnosti
nejvýše
----------------------------------------------------------------