Odstavec předpisu 330/1997 Sb.
Vyhláška č. 330/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro čaj, kávu a kávoviny
Příl.3
Příl.3
Smyslové požadavky na jakost čaje ----------------------------------------------------------------------------------------- vzhled barva vůně a chuť ----------------------------------------------------------------------------------------- čaj pravý svinuté čajové listy, podle druhu čaje typické pro surovinu, před spařením nebo jejich části a světle zelená čisté bez cizích části stonku s odstíny šedé pachů, případně u ochucených a u zeleného čaje, ovlivněná použitou aromatizovaných čajů hnědá až černá částí jiných rostlin s částmi rostlin u čaje fermentovaného, jiných než z čajovníku u čaje aromatizovaného nebo ochuceného s částmi rostlin jiné barvy po spaření nálev čirý, nebo charakteristická, s mírnou opalescencí mírně natrpklá až mírným zákalem barva světle zelená s odstíny žluté, červené až tmavě hnědé v závislosti na použitém druhu čaje ----------------------------------------------------------------------------------------- bylinné jsou tvořeny části rostlin barevně typická po použité a ovocné čaje z různých částí odlišné, typické surovině, čistá, bez před přípravou rostlin pro použité suroviny cizích pachů a způsob zpracování po přípravě nálev, odvar nebo charakteristické macerát čirý s mírnou po použitých surovinách opalescencí až mírným bez cizích pachů zákalem v závislosti a příchutí na použité surovině a způsobu přípravy ----------------------------------------------------------------------------------------- čajové extrakty viskozní tekutina, typická po použité čistá, aromatická, čirá až opalizující surovině typická pro použitou nebo zakalená surovinu se sedimentem ----------------------------------------------------------------------------------------- Fyzikální a chemické požadavky na jakost čaje ----------------------------------------------------------------- znak čaj černý instantní ----------------------------------------------------------------- celkový popel % hmotnosti 8,0 20 nejvýše ----------------------------------------------------------------- vlhkost % hmotnosti nejvýše - 6,0 ----------------------------------------------------------------- vodní extrakt % hmotnosti 25 - nejméně ----------------------------------------------------------------- úbytek hmotnosti sušením 10,0 - při 103 st.C % hmotnosti nejvýše ----------------------------------------------------------------