Odstavec předpisu 330/1997 Sb.
Vyhláška č. 330/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro čaj, kávu a kávoviny
Příl.6
Příl.6
Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost kávy
Smyslové požadavky na jakost kávy
+--------------------+--------------+------------+------------+--------------+ |druh - skupina |vzhled |barva |vůně |chuť | |- podskupina | | | | | +--------------------+--------------+------------+------------+--------------+ |pražená káva zrnková|pražená kávová|kávově hnědá|kávová | | | |zrna matná až | | | | | |s vyloučeným | | | | | |olejem na | | | | | |povrchu*) | | | | +--------------------+--------------+------------+------------+--------------+ |pražená káva mletá |jednotně mletá|kávově hnědá|kávová | | +--------------------+--------------+------------+------------+--------------+ |kávový nálev | | |čistá kávová|velmi jemná | | | | |až výrazně |až výrazně | | | | |ostrá |ostrá kávová, | | | | | |hořká, nakyslá| +--------------------+--------------+------------+------------+--------------+ |kávový extrakt | | |čistá kávová|velmi jemná až| |(nálev) | | |až výrazně |výrazně ostrá | | | | |ostrá, |kávová, hořká,| | | | |karamelová |nakyslá, | | | | | |karamelová | +--------------------+--------------+------------+------------+--------------+ *) pražená káva zrnková může obsahovat max. 2,4 % příměsí
Fyzikální a chemické požadavky na jakost kávy +-----------------------------------+-------------+-------------+-----------+ |druh - skupina - podskupina |obsah kofeinu|vodný extrakt|vlhkost v %| | |v sušině v % | v sušině | nejvíce | | | | % nejméně | | +-----------------------------------+-------------+-------------+-----------+ |Pražená káva |nejméně 0,6 | 22 | 5 | +-----------------------------------+-------------+-------------+-----------+ |pražená káva bez kofeinu |nejvíce 0,1 | 19 | 5 | +-----------------------------------+-------------+-------------+-----------+ |kávový extrakt rozpustný, instantní|nejméně 2,5 | - | 5 | +-----------------------------------+-------------+-------------+-----------+ |kávový extrakt rozpustný, instantní| | | | |bez kofeinu |nejvíce 0,3 | - | 5 | +-----------------------------------+-------------+-------------+-----------+
Kávoviny -------------------------------------------------------------------------- druh - skupina - vodný extrakt vlhkost popel minerální příměsi podskupina v sušině % v sušině (písek) % nejméně nejvýše % % nejvýše nejvýše -------------------------------------------------------------------------- kávovinová směs 46 10 6 1 -------------------------------------------------------------------------- cikorková kávovina 60 10 6 3 -------------------------------------------------------------------------- obilná kávovina 25 5 7 2,5 -------------------------------------------------------------------------- fíková kávovina 50 18 5 2,5 --------------------------------------------------------------------------