Odstavec předpisu 333/1997 Sb.
Vyhláška č. 333/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů pro mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta
Příl.2
Příl.2
Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost
Mouky
Fyzikální a chemické požadavky
Vlhkost mouk ze všech druhů obilovin, pohanky a rýže smí být nejvýše 15,0
%.
Kukuřičné mouky a krupice smí obsahovat nejvýše 3,0 % tuku v sušině.
Mouky nesmějí být chemicky běleny.
Tabulka 1
+------------------------+-------------------------------+-------------------------+
| Podskupina | Granulace *1 |Minerální látky (popel)*2|
| | (velikost ok/propad) | (% hmot. v sušině) |
| | (mikrom/%) | nejvýše |
+------------------------+-------------------------------+-------------------------+
|Mouky hladké | | |
|z toho: | | |
|pšeničná světlá |257/nejméně 96 - 162/nejméně 75| 0,60 |
|pšeničná polosvětlá |257/nejméně 96 - 162/nejméně 75| 0,75 |
|pšeničná chlebová |257/nejméně 96 - 162/nejméně 75| 1,15 |
|žitná světlá (výražková)| | 0,65 |
|žitná tmavá (chlebová) | | 1,10 |
+------------------------+-------------------------------+-------------------------+
|Mouky polohrubé |366/nejméně 96 - 162/nejvýše 75| 0,50 |
+------------------------+-------------------------------+-------------------------+
|Mouky hrubé |485/nejméně 96 - 162/nejvýše 15| 0,50 |
+------------------------+-------------------------------+-------------------------+
|Mouky celozrnné pšeničné|2800/nejméně 96 | 1,90 |
+------------------------+-------------------------------+-------------------------+
*1 granulace velikost podílu částic, které propadají sítem
o stanovené velikosti ok
*2 minerální látky (popel) nespalitelné látky, které zůstanou po
spálení vzorku za stanovených podmínek
Tabulka 2 Smyslové požadavky na jakost mouky +-----------------------------------+-----------------------------------+-----------------------------------+ | Název mouky | Barva | Vůně a chuť | +-----------------------------------+-----------------------------------+-----------------------------------+ | pšeničná | bílá s nažloutlým odstínem | Příjemná, charakteristická pro | +-----------------------------------+-----------------------------------+ mouku z dané obiloviny, bez | | pšeničná chlebová | bílá se žlutošedým nebo našedlým | cizích pachů a příchutí | | | odstínem | | +-----------------------------------+-----------------------------------+ | | pšeničná celozrnná | hnědavý, načervenalý nebo | | | | tmavočervený odstín | | +-----------------------------------+-----------------------------------+ | | žitná světlá (výražková) | bílá | | +-----------------------------------+-----------------------------------+ | | žitná tmavá (chlebová) | šedobílá se zelenomodrým odstínem | | +-----------------------------------+-----------------------------------+-----------------------------------+
Tabulka 3 Krupice
+----------------------+-----------------+-------------+--------------------------------+ | Druh | Minerální látky | Vlhkost | Granulace (mikrom/%) | | | (popel) |(% hmotnosti)| (velikost ok/propad) | | | (% hmotnosti | nejvýše | | | |v sušině) nejvýše| | | +----------------------+-----------------+-------------+--------------------------------+ |Krupice pšeničná | | | | |hrubá | 0,50 | 15,0 | 853/nejméně 96 - 446/nejvýše 15| +----------------------+-----------------+-------------+--------------------------------+ |Krupice pšeničná | | | | |jemná | 0,50 | 15,0 | 485/nejméně 96 - 257/nejvýše 15| +----------------------+-----------------+-------------+--------------------------------+ |Krupice jemná pšeničná| | | | |dehydrovaná | 0,50 | 12,0 | 485/nejméně 96 - 257/nejvýše 15| +----------------------+-----------------+-------------+--------------------------------+ |Krupice kukuřičná | 0,90 | 15,0 | - | +----------------------+-----------------+-------------+--------------------------------+
Tabulka 4
Vločky
Vlhkost Podíl Obsah částí Černé
Druh nerozmačkaných stébel, vločky *3
v % zrn pluch a
v % oplodí v %
nejvýše nejvýše v %
nejvýše nejvýše
---------------------------------------------------------------
ovesné 12,0 0,1 0,2 0,5
ovesné 12,0 - 0,2 - drcené
pšeničné 14,0 0,2 0,1 - žitné 14,0 0,2 0,2 - ječné 14,0 0,2 0,2 - ostatní 14,0 0,2 - -
*3 černé vločky vločky se změněnou barvou na více než 50 %
povrchu
Tabulka 5
Trhanka
Ukazatel Hodnota nejvýše
---------------------------------------------------------------
Vlhkost 15,0 %
Minerální látky (popel) 1,9 % v sušině
Podíl nerozdrcených zrn 3,0 %
Tabulka 6
Kroupy, lámanka
Podíl Podíl pluch Minerální Vlhkost
částečně a slupek nečistoty *4
Druh obroušených v % v %
nebo v %
neobroušených
zrn v % nejvýše nejvýše
nejvýše nejvýše
---------------------------------------------------------------
Perličky 1,0 - 0,15 15,0
Lámanka 1,0 - 0,15 15,0
Kroupy malé 1,0 0,1 0,15 15,0
Kroupy 2,0 0,1 0,15 15,0
ostatní
*4 minerální nečistoty kaménky, písek, hrudky zeminy, prach,
v případě rýže i mastek,
Tabulka 7
Třídění dle velikosti % propadu / průměr kruhových ok (mikrom)
nejméně nejvýše
-----------------------------------------------------------------------------
kroupy velké - 30/3500
kroupy střední 70/3500 15/3000
kroupy zabíjačkové 40/3000 2/2000
kroupy malé 95/3000 5/2000
perličky 85/2000 1/1000
lámanka 98/3000 1/1000
Tabulka 8 Jáhly, pohanka
Vlhkost Minerální Obsah Obsah
Druh nečistoty cizích neloupaných
*4 semen a zrn a
v % v % slupek zlomků
nejvýše nejvýše v % v %
nejvýše nejvýše
--------------------------------------------------------------
pohanka 15,0 0,15 0,2 1,0
loupaná
jáhly 15,0 0,15 0,2 2,0
*4 minerální nečistoty kaménky, písek, hrudky zeminy, prach,
v případě rýže i mastek,
Tabulka 9
Barva pohanka loupaná světle hnědá až hnědá, na lomu jasně bílá
jáhly žlutá, žlutooranžová až žlutohnědá
Chuť pohanka loupaná slabě nahořklá, charakteristická pro pohanku
jáhly slabě nasládlá, charakteristická pro proso
Tabulka 10 Klíčky
Ukazatel klíčky tepelně klíčky tepelně neupravené
Vlhkost stabilizované nejvýše 15,0 %
nejvýše 10,0 %
Tabulka 11 Obiloviny pro přímou spotřebu Ukazatel Hodnota -------------------------------------------------------- Vlhkost nejvýše 14,0 % Zlomky *5 nejvýše 1,0 % Příměsi *6 nejvýše 1,0 %
Minerální nečistoty *4 nejvýše 0,15 %
*4 minerální nečistoty kaménky, písek, hrudky zeminy, prach,
v případě rýže i mastek,
*5 zlomky části zrna příslušné obiloviny, zůstalo-li méně než
polovina obilky
*6 příměsi zrna příslušného druhu obilovin s odlišnou jakostí
snižující celkovou hodnotu výrobku nebo technologicky
neodstranitelná zrna a semena jiných než příslušných druhů
obilovin
Tabulka 12
Směsi z obilovin
Smyslové požadavky
Ukazatel Vyjádření
-------------------------------------------------------------------------
Konzistence sypká směs, menší snadno roztíratelné hrudky nejsou na
závadu
Barva vyrovnaná, po použitých surovinách
Vůně a chuť příjemná, přirozená, odpovídající charakteru použitých
složek a ochucovadel
Tabulka 13 Fyzikální a chemické požadavky
+----------------------------------+-------------------+-----------------+ |Směsi pro užití |Vlhkost v % nejvýše|Popel v % nejvýše| +----------------------------------+-------------------+-----------------+ |na chlebové výrobky | 14,0 | 4,0 | +----------------------------------+-------------------+-----------------+ |na pšeničné pečivo běžné | 14,0 | 3,0 | +----------------------------------+-------------------+-----------------+ |na pšeničné pečivo jemné | 14,0 | 2,5 | +----------------------------------+-------------------+-----------------+ |na šlehané nebo třené hmoty | 11,0 | 2,5 | +----------------------------------+-------------------+-----------------+ |na přípravu trvanlivého pečiva vč.| | | |perníků | 11,0 | 2,5 | +----------------------------------+-------------------+-----------------+ |na přípravu knedlíků | 15,0 | 3,0 | +----------------------------------+-------------------+-----------------+ |na přípravu smažených výrobků | 14,0 | 3,0 | +----------------------------------+-------------------+-----------------+ |na přípravu obilné kaše | 15,0 | - | +----------------------------------+-------------------+-----------------+ |na přípravu moučníků bez cukru | 15,0 | - | +----------------------------------+-------------------+-----------------+