Odstavec předpisu 335/1997 Sb.
Vyhláška č. 335/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro nealkoholické nápoje a koncentráty k přípravě nealkoholických nápojů, ovocná vína, ostatní vína a medovinu, pivo, konzumní líh, lihoviny a ostatní alkoholické nápoje, kvasný ocet a droždí
Příl.3
Příl.3
Požadavky na jakost ovocných vín, ostatních vín a medoviny
Tabulka 1 Smyslové požadavky vzhled barva vůně a chuť ----------------------------------------------------------------- ovocná vína a čirý, jiskrný odpovídající harmonická u ostatní ovocná šťávě použitého dezertních vína mimo druhu ovoce kořeněných ovocných vín ovlivněná sladových použitým kořením medovina a čirý, jiskrný, zlatohnědá harmonická sladová vína přípustná opalescence
Tabulka 2 Chemické požadavky
+-------------+-------------+---------+-------------+ |druh vína | obsah | obsah |obsah cukru v| | | ethanolu v %|těkavých | g/l | | | objemových |kyselin | | | | |(x) v g/l| | | | |nejvýše | | +-------------+-------------+---------+-------------+ |ovocná vína |nejméně 10 | 1,3 |nejvýše 20 | | stolní | | | | +-------------+-------------+---------+-------------+ |ovocná vína |nejméně 11 | 1,3 |více než 20, | |polosladká | | |nejvýše 80 | +-------------+-------------+---------+-------------+ |ovocná vína |nejméně 14 | 1,3 |více než 80 | | dezertní | | | | +-------------+-------------+---------+-------------+ |ovocná vína |nejméně 14 | 1,3 | x | | dezertní | | | | | kořeněná | | | | +-------------+-------------+---------+-------------+ |ovocná vína |nejvýše 20 | 1,7 | x | | likérová | | | | +-------------+-------------+---------+-------------+ |ovocná vína |nejvýše 12 | 1,3 | x | | perlivá | | | | +-------------+-------------+---------+-------------+ |cidry a perry|nejméně 1,2 | 1,4 | x | | |a nejvýše 8,5| | | +-------------+-------------+---------+-------------+ |sladové |nejméně 13,5 | 1,3 |55, odchylka | | | | | +/-5 | +-------------+-------------+---------+-------------+ |bylinné |nejméně 14 | 1,7 |nejvýše 120 | +-------------+-------------+---------+-------------+ |medovina |nejméně 10 | 1,6 |nejméně 40 | +-------------+-------------+---------+-------------+
Tabulka 3 Množství ovocné šťávy v ovocných vínech z jednoho druhu ovoce ovocné víno druh ovoce množství ovocné šťávy v litrech na 1000 l výrobku nejméně -------------------------------------------------------------- rybízové rybíz 300 třešňové třešně 700 višňové višně 550 jablečné jablka 600 hruškové hrušky 800 šípkové šípky 700 borůvkové borůvky 500