Odstavec předpisu 335/1997 Sb.
Vyhláška č. 335/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro nealkoholické nápoje a koncentráty k přípravě nealkoholických nápojů, ovocná vína, ostatní vína a medovinu, pivo, konzumní líh, lihoviny a ostatní alkoholické nápoje, kvasný ocet a droždí
Příl.5
Příl.5
Fyzikální a chemické požadavky na jakost piva1)
Tabulka 1 +------------------------+-------------------------------------------------------------------------------+ | | Skupina piva | | +-------------+-------------+--------+---------+--------+---------+-------------+ |Ukazatel |nealkoholická| se sníženým | stolní | výčepní |ležáky |speciální| portery | | | | obsahem | | | | | | | | | alkoholu | | | | | | +----------------+-------+-------------+-------------+--------+---------+--------+---------+-------------+ |Skutečné |tmavá | nestanoveno | min.45 | |prokvašení % |piva | | | +----------------+-------+---------------------------+-------------------------------------+-------------+ | |ostatní| nestanoveno | min.50 | nestanoveno | | |piva | | | | +----------------+-------+-------------+-------------+-------------------------------------+-------------+ |alkohol2) | max.0,5 | 0,5 - 1,2 | více než 1,2 | |v % objemových | | | | +------------------------+---------------------------+--------+---------+--------+---------+-------------+ |extrakt původní | nestanoveno | max. 6 | 7 až 10 |11 až 12| min.13 | min.18 | |mladiny4) | | | | | | | |v hmotnostních % | | | | | | | +------------------------+---------------------------+--------+---------+--------+---------+-------------+ Poznámka: 1) U údajů, s výjimkou údajů uvedených v poznámkách 2 a 3, označených na obale v množstevních jednotkách, se připouští absolutní hodnota kladné i záporné odchylky 10 % relativních, pokud není uvedeno, že jde o průměrné hodnoty. 2) U piv s obsahem alkoholu do 1,2 % včetně se připouští absolutní hodnota kladné i záporné odchylky 0,3 % objemových od deklarované hodnoty, u piv s obsahem alkoholu nad 1,2 do 5,5 % objemových včetně se připouští absolutní hodnota kladné i záporné odchylky 0,5 % objemových od deklarované hodnoty a u piv s obsahem alkoholu nad 5,5 % objemových se připouští absolutní hodnota kladné i záporné odchylky 1,0 % objemových od deklarované hodnoty, přičemž musí být dodrženy minimální nebo maximální stanovené hodnoty. 3) Obsah extraktu původní mladiny, stanovený výpočtem podle velkého Ballingova vzorce, se posuzuje hodnotou zaokrouhlenou na celé číslo směrem dolů.
Tabulka 2 Přípustné záporné objemové odchylky od deklarovaného objemu +--------------------------+-------------------------------------+ |obaly; deklarovaný obsah | nejvýše přípustná záporná odchylka | +--------------------------+-------------------------------------+ |přepravní obaly (sudy, | - 1,0 % | |cisterny apod.) | | +--------------------------+-------------------------------------+ |spotřebitelské obaly (láhve, plechovky, minisoudky apod.): | +--------------------------+-------------------------------------+ | 0,25 l | - 3,6 % | +--------------------------+-------------------------------------+ | 0,33 l, 0,375 l, 0,5 l | - 3,0 % | +--------------------------+-------------------------------------+ | 0,75 l | - 2,0 % | +--------------------------+-------------------------------------+ | 1,0 l až 5,0 l | - 1,5 % | +--------------------------+-------------------------------------+