Odstavec předpisu 335/1997 Sb.
Vyhláška č. 335/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro nealkoholické nápoje a koncentráty k přípravě nealkoholických nápojů, ovocná vína, ostatní vína a medovinu, pivo, konzumní líh, lihoviny a ostatní alkoholické nápoje, kvasný ocet a droždí
Příl.10
Příl.10
Smyslové a chemické požadavky na jakost
Tabulka 1
Smyslové požadavky
ocet vzhled barva vůně a chuť
-----------------------------------------------------------------
čirá tekutina, bezbarvá nebo octová, podle
kvasný lihový výskyt jemného slabě žlutá až použitých
sedimentu žlutohnědá surovin, bez
přípustný cizích pachů a
příchutí
kvasný vinný a čirá tekutina, odstín octová, podle
ovocný výskyt jemného odpovídající použitých
sedimentu použitým surovin, bez
přípustný surovinám cizích pachů a
příchutí
kvasný ochucený čirá až odstín octová, podle
opalizující odpovídající
tekutina, výskyt použitým použitých
surovinám surovin, bez
jemného cizích pachů a
sedimentu příchutí
je přípustný
Tabulka 2
Chemické požadavky
ocet kyselost jako extrakt v %
kyselina octová v % nejméně
nejvýše
-----------------------------------------------------------------
kvasný lihový a 10 -
kvasný ochucený
kvasný vinný a 10 0,1
ovocný a
kvasný nebo ovocný
ochucený