Odstavec předpisu 335/1997 Sb.
Vyhláška č. 335/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro nealkoholické nápoje a koncentráty k přípravě nealkoholických nápojů, ovocná vína, ostatní vína a medovinu, pivo, konzumní líh, lihoviny a ostatní alkoholické nápoje, kvasný ocet a droždí
§ 4a
§ 4a
Technologické požadavky
(1) Jsou-li ovocné nebo zeleninové šťávy zpracovávány z ovoce nebo zeleniny
s jádry, peckami a kůrou, nesmějí být části jader, pecek a kůry obsaženy ve šťávě.
První věta se nevztahuje na případy, kdy části jader, pecek nebo kůry nelze odstranit
vhodným výrobním postupem. Směs ovocné šťávy a ovocné dřeně je při výrobě ovocné
šťávy přípustná.
(2) Ovocná nebo zeleninová šťáva z koncentrované ovocné nebo zeleninové šťávy
musí vykazovat přinejmenším organoleptické, fyzikální, chemické a výživové vlastnosti
odpovídající průměrným hodnotám šťávy získané z téhož druhu ovoce nebo zeleniny podle
§ 1 písm. d). Směs ovocné šťávy nebo koncentrované ovocné šťávy s ovocnou dření nebo
koncentrovanou ovocnou dření je při výrobě ovocné šťávy z koncentrátu povolena.
(3) Další technologické požadavky jsou uvedeny v příloze č. 13 k této vyhlášce.
2f) Vyhláška č. 38/2001 Sb., o hygienických požadavcích na výrobky určené pro
styk s potravinami a pokrmy, ve znění vyhlášky č. 186/2003 Sb.
7) Vyhláška č. 225/2008 Sb., kterou se stanoví požadavky na doplňky stravy a
na obohacování potravin.
8) Vyhláška č. 447/2004 Sb., o požadavcích na množství a druhy látek určených
k aromatizaci potravin, podmínky jejich použití, požadavky na jejich zdravotní nezávadnost
a podmínky použití chininu a kofeinu.