Odstavec předpisu 335/1997 Sb.
Vyhláška č. 335/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro nealkoholické nápoje a koncentráty k přípravě nealkoholických nápojů, ovocná vína, ostatní vína a medovinu, pivo, konzumní líh, lihoviny a ostatní alkoholické nápoje, kvasný ocet a droždí
§ 11
§ 11
nadpis vypuštěn
Pro účely této vyhlášky se rozumí
a) pivem pěnivý nápoj vyrobený zkvašením mladiny připravené ze sladu,
vody, neupraveného chmele, upraveného chmele nebo chmelových produktů, který vedle
kvasným procesem vzniklého alkoholu (ethylalkoholu) a oxidu uhličitého obsahuje i
určité množství neprokvašeného extraktu; slad lze do výše jedné třetiny hmotnosti
celkového extraktu původní mladiny nahradit extraktem, zejména cukru, obilného škrobu,
ječmene, pšenice nebo rýže; u piv ochucených může být obsah alkoholu zvýšen přídavkem
lihovin nebo ostatních alkoholických nápojů,
b) sladem obilná zrna ječmene, pšenice nebo jiných obilovin, u nichž
sladováním došlo k enzymatickým přeměnám endospermu a k vytvoření typických chuťových,
aromatických látek a barvicích látek,
c) pivem spodně kvašeným pivo vyrobené za použití pivovarských kvasinek
spodního kvašení,
d) pivem svrchně kvašeným pivo vyrobené za použití pivovarských kvasinek
svrchního kvašení a případně i spontánní mikroflóry mléčných nebo octových bakterií,
e) světlým pivem pivo vyrobené převážně ze světlých sladů,
f) tmavým a polotmavým pivem pivo vyrobené z tmavých sladů, sladů karamelových,
případně barevných sladů ve směsi se světlými slady,
g) řezaným pivem pivo vyrobené při stáčení smíšením světlých a tmavých
piv,
h) stolním pivem pivo vyrobené převážně z ječných sladů s extraktem původní
mladiny do 6 % hmotnostních včetně,
i) výčepním pivem pivo vyrobené převážně z ječných sladů s extraktem
původní mladiny 7 až 10 % hmotnostních,
j) ležákem pivo vyrobené převážně z ječných sladů s extraktem původní
mladiny 11 až 12 % hmotnostních,
k) pivem speciálním pivo vyrobené převážně z ječných sladů s extraktem
původní mladiny 13 % hmotnostních a vyšším,
l) porterem tmavé pivo vyrobené převážně z ječných sladů s extraktem
původní mladiny 18 % hmotnostních a vyšším,
m) pivem se sníženým obsahem alkoholu pivo s obsahem alkoholu nejvýše
1,2 % objemových (1,0 % hmotnostních),
n) nealkoholickým pivem pivo s obsahem alkoholu nejvýše 0,5 % objemových
(0,4 % hmotnostních),
o) pivem z jiných obilovin pivo vyrobené s podílem extraktu z použitého
sladu jiné obiloviny než ječmene nebo pšenice vyšším než jedna třetina hmotnosti
extraktu,
p) pšeničným pivem pivo vyrobené s podílem extraktu z použitého pšeničného
sladu vyšším než jedna třetina hmotnosti celkově dodaného extraktu,
q) kvasnicovým pivem pivo vyrobené dodatečným přídavkem čisté kvasničné
kultury nebo podílu rozkvašené mladiny do hotového piva,
r) pivem ochuceným pivo vyrobené s přídavkem látek určených k aromatizaci,
potravních doplňků, potravin nebo surovin s vlastním aromatem, lihovin nebo ostatních
alkoholických nápojů uvedených v § 16. Obsah alkoholu pocházejícího z lihovin a ostatních
alkoholických nápojů přitom nesmí překročit obsah alkoholu v původním pivu,
s) sladinou výluh ze sladu získaný za použití pivovarské technologie,
t) nápojem na bázi piva kvašený sladový nápoj nebo míchaný nápoj z piva,
u) kvašeným sladovým nápojem nápoj vyrobený ze sladiny pivovarskou technologií,
popřípadě ochucený,
v) míchaným nápojem z piva (Beercooler) nápoj vyrobený smícháním piva
s nealkoholickým nápojem nebo s nápojovým koncentrátem pro přípravu nealkoholických
nápojů a sodovou vodou.