Odstavec předpisu 147/1998 Sb.
Vyhláška č. 147/1998 Sb., o způsobu stanovení kritických bodů v technologii výroby
§ 1
§ 1
Pro účely této vyhlášky se rozumí
a) kritickým bodem technologický úsek, jímž je postup nebo operace
výrobního procesu nebo procesu uvádění potravin do oběhu1), ve
kterých je největší riziko porušení zdravotní nezávadnosti
potraviny a v nichž se uplatňuje ovládání různých druhů
nebezpečí ohrožujících nezávadnost potraviny s cílem zamezit,
vyloučit, popřípadě zmenšit tato nebezpečí,
b) kritickou mezí znaky a jejich hodnoty, které tvoří hranici mezi
přípustným a nepřípustným stavem v kritickém bodě,
c) plánem systému kritických bodů dokument připravený v souladu se
zásadami systému kritických bodů a stanovující způsob ovládání
nebezpečí významných pro porušení zdravotní nezávadnosti
potraviny ve stanovené části potravinového řetězce,
d) systémem kritických bodů systém, kterým se identifikují,
hodnotí a ovládají významná nebezpečí v kritických bodech,
e) nebezpečím biologický, chemický nebo fyzikální činitel
v potravině, který může porušit její zdravotní nezávadnost,
f) analýzou nebezpečí proces shromažďování a hodnocení informací
o různých druzích nebezpečí pro zdravotní nezávadnost potraviny
a o podmínkách umožňujících jejich přítomnost v potravině,
které jsou nutné pro rozhodnutí o jejich významu pro
nezávadnost potraviny a o jejich zařazení do plánu systému
kritických bodů,
g) ovládacím opatřením jakákoliv činnost, kterou je možno použít
k prevenci nebo k vyloučení nebezpečí ohrožujícího zdravotní
nezávadnost potraviny nebo k jeho zmenšení na přípustnou
úroveň,
h) sledováním pozorování a měření stanovených znaků určeným
postupem pro posouzení, zda kritický bod je ve zvládnutém
stavu,
i) zvládnutým stavem stav, při němž jsou v kritických bodech
dodrženy stanovené postupy a hodnoty sledovaných znaků jsou
v přípustném stavu,
j) ověřovacími postupy posouzení, zda plán systému kritických bodů
účinně ovládá významná nebezpečí a zda se tento plán dodržuje,
k) správnou hygienickou praxí dodržování všech právem upravených
hygienických požadavků a povinností v procesu výroby potraviny
a při jejím uvádění do oběhu a uplatnění hygienických pravidel
odpovídajících obecně uznávanému vědeckému poznání pro dosažení
a uchování zdravotně nezávadných potravin. Ministerstvo
zemědělství zveřejní pravidla správné hygienické praxe ve
Věstníku Ministerstva zemědělství České republiky a v české
technické normě,2)
l) vnitřním auditem systematické a nezávislé hodnocení úrovně
systému kritických bodů a jeho souladu s plánem systému
kritických bodů prováděné pracovníky, kteří nejsou za vytvořený
systém kritických bodů přímo odpovědni.
1) § 2 zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových
výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů,
ve znění zákona č. 306/2000 Sb.
2) Zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky
a o změně a doplnění některých zákonů, ve znění zákona č.
71/2000 Sb., zákona č. 102/2001 Sb., zákona č. 205/2002 Sb.,
zákona č. 226/2003 Sb. a zákona č. 277/2003 Sb.