Odstavec předpisu 147/1998 Sb.
Vyhláška č. 147/1998 Sb., o způsobu stanovení kritických bodů v technologii výroby
§ 2
§ 2
Způsob stanovení kritických bodů
(1) Systém kritických bodů se upravuje
a) v případě výroby potravin pro každý výrobní proces odděleně
podle druhu potraviny, s přihlédnutím ke způsobu a rozsahu
výroby potravin v příslušném potravinářském podniku,3)
b) v případě uvádění potravin do oběhu pro každý proces uvádění
potravin do oběhu odděleně podle skupiny potravin stejného
charakteru, s přihlédnutím ke způsobu a podmínkám jejich
uvádění do oběhu příslušným potravinářským podnikem.
V rámci systému kritických bodů může provozovatel potravinářského
podniku uplatnit pravidla správné hygienické praxe. (2) Existuje-li nebezpečí, které je nutno ovládat, a jestliže
nebyl nalezen v daném postupu výroby nebo uvádění do oběhu žádný
kritický bod, přepracuje se tento postup tak, aby kritický bod
mohl být stanoven. Když nebyl kritický bod nalezen ani po úpravě
výrobního postupu nebo při uvádění do oběhu, nelze daný výrobní
postup nebo uvádění do oběhu používat.
(3) Při uplatňování systému kritických bodů ve výrobním procesu
nebo při uvádění do oběhu se při každé úpravě (modifikování)
výrobku, procesu a rozsahu výroby nebo uvádění do oběhu nebo
kteréhokoliv kroku systém kritických bodů přezkoumá a provedou se
potřebné změny pro stanovení kritických bodů.
(4) Při stanovení kritických bodů se postupuje podle zásad
a v postupnosti jejich plnění, uvedených v příloze.
(5) Po vymezení výrobní činnosti a odpovědnosti provozovatele
potravinářského podniku se provede popis výrobku, sestavení
diagramu výrobního procesu a jeho potvrzení za provozu. Do popisu
výrobku se zahrnou údaje:
a) vztahující se ke zdravotní nezávadnosti, zejména o složení,
biologických, chemických a fyzikálních vlastnostech,
b) o mikrobicidním nebo mikrobiostatickém ošetření (tepelné
úpravě, zmrazování, nakládání, uzení, solení, použití
konzervačních látek),
c) o způsobu balení,
d) o datu použitelnosti nebo datu minimální trvanlivosti
a vlastnostech potraviny podmiňujících způsob jejího
skladování, včetně dokladů o správnosti určení data
použitelnosti nebo data minimální trvanlivosti a podmínek
skladování,
e) o způsobu a podmínkách pro uvádění výrobku do oběhu,
f) o technologickém postupu výroby výrobku,
g) o předpokládaném použití výrobku.
(6) Dále se provede analýza nebezpečí, která zahrnuje
a) shromažďování a hodnocení informací o různých druzích nebezpečí
a o podmínkách jejich přítomnosti, jakož i rozhodnutí
o zařazení nebezpečí významných pro porušení zdravotní
nezávadnosti potravin do plánu systému kritických bodů, včetně
stanovení ovlá
dacích opatření k jejich prevenci nebo
zmírňování,
b) identifikaci těch nebezpečí v plánu systému kritických bodů,
jejichž vyloučení nebo zmenšení na přípustnou úroveň je
nezbytné pro výrobu zdravotně nezávadné potraviny nebo uchování
nezávadnosti potravin při jejich uvádění do oběhu; identifikace
nebezpečí se provede podle
1. možného výskytu nebezpečí a stupně jeho závažnosti,
2. kvalitativního nebo kvantitativního hodnocení výskytu
nebezpečí,
3. možnosti přežívání a množení mikroorganismů,
4. výskytu a přetrvávání toxinů, nežádoucích chemických látek
a fyzikálních vlastností v potravinách a podle podmínek
k tomuto nebezpečí vedoucích,
c) stanovení ovládacích opatření pro každé z identifikovaných
významných nebezpečí.
(7) Pokud provozovatel potravinářského podniku uplatní pravidla
správné hygienické praxe podle odstavce 1 a analýzou nebezpečí
prokáže schopnost těmito pravidly toto nebezpečí ovládat, může
systém a rozsah kritických bodů těmto pravidlům přizpůsobit.
(8) Pro každý kritický bod se určí jeden nebo více znaků
a hodnoty jejich kritických mezí, které musí být specifikovány.
Kritické meze se uvádějí zejména v hodnotách teploty, času,
vlhkosti, pH, aktivity vody a dále podle výsledků senzorických
zkoušek.
(9) Vymezí se systém sledování pro každý kritický bod tak, aby
a) sledování bylo způsobilé odhalit každé ohrožení zvládnutého
stavu v kritickém bodě a umožnilo podle zjištěných údajů včas
provést potřebné seřízení pro zvládnutí výrobního procesu nebo
procesu uvádění do oběhu a předejít překročení kritických mezí,
b) výsledky sledování umožnily seřízení příslušného procesu, a to
v případech, kdy se projevuje pouze nepříznivý trend nebo
nadměrné rozptýlení údajů ještě před dosažením kritické meze,
c) údaje zjištěné při sledování byly zhodnoceny pracovníkem
pověřeným provozovatelem potravinářského podniku a způsobilým
k provádění nápravných činností,
d) záznamy související se sledováním byly podepisovány ve
stanovených intervalech pracovníkem provádějícím sledování
a záznamy související s přezkoumáváním systému podepisovány
pracovníkem pověřeným přezkoumáváním, a to vždy po provedení
činnosti,
e) u provozovatele potravinářského podniku nezapsaného v obchodním
rejstříku byl na záznamech uvedených pod písmenem d) podpis
provozovatele potravinářského podniku nebo osoby odpovědné za
sledování v kritických bodech.
(10) Pro každý kritický bod se vypracují nápravná opatření
zajišťující uvedení kritického bodu do zvládnutého stavu ihned,
jakmile dojde k překročení kritické meze. Nápravná opatření
zahrnují opatření pro nakládání s potravinou, nebo skupinou
potravin stejného charakteru, vyrobenou nebo uvedenou do oběhu
v nezvládnutém stavu, včetně zjištění, zda vyhovuje z hlediska
zdravotní nezávadnosti. Překročení kritických mezí a postupy pro
nakládání s výrobkem musí být dokladovány v udržovaných záznamech
systému kritických bodů.
(11) Dále se stanoví časový harmonogram ověřovacích postupů
a vnitřních auditů, kterými se zjišťuje správnost plánu a účinnost
systému kritických bodů. Ověřovací postupy zahrnují zejména
a) ověření správnosti plánu kritických bodů (přezkoumání
jednotlivých prvků plánu, analýza nebezpečí, určení sledovaných
znaků, metody a četnost sledování, hodnoty kritických mezí
a nápravná opatření, časový harmonogram ověřovacích postupů
a vnitřních auditů),
b) ověřování metod sledování v kritických bodech při provozování
systému kritických bodů (použití jiných metod, ověřování čidel,
kontrola správnosti),
c) ověřování funkce systému kritických bodů (přezkoumávání systému
kritických bodů a jeho záznamů, přezkoumávání překročení
kritických mezí a způsobu rozhodnutí o nakládání s výrobkem,
potvrzení, že kritické body jsou ve zvládnutém stavu,
vyhodnocování dalších souvisejících informací, výsledků
výstupní kontroly, rozborů výrobků, reklamací).
(12) Vytvoří se systém evidence obsahující dokumentaci, všechny
podklady ze zavádění systému kritických bodů a následné záznamy
z jeho fungování. Evidence zahrnuje:
a) dokumentaci, zejména o
1. vymezení výrobní činnosti a odpovědnosti provozovatele
potravinářského podniku,
2. specifikaci výrobku,
3. diagramech procesů,
4. analýze nebezpečí včetně ovládacích opatření v kritických
bodech,
5. stanovení kritických bodů,
6. stanovení kritických mezí,
7. postupech při sledování,
8. stanovení nápravných opatření,
9. časovém harmonogramu ověřovacích postupů a vnitřních auditů,
b) záznamy, zejména o
1. modifikování systému kritických bodů,
2. sledování v kritických bodech,
3. překročení kritických mezí a souvisejících nápravných
opatření,
4. výsledcích použitých ověřovacích postupů a vnitřních auditů,
5. nakládání s výrobkem vyrobeným v nezvládnutém stavu.
(13) Provozovatel potravinářského podniku, který vyrábí
potraviny, uchovává dokumentaci nejméně 1 rok po ukončení výroby
dané potraviny a záznamy nejméně 1 rok po ukončení data minimální
trvanlivosti nebo použitelnosti. U potravin, které se datem
minimální trvanlivosti podle zvláštního právního předpisu4) nemusí
označovat, se záznamy uchovávají nejméně 1 rok od data jejich
výroby, s výjimkou konzumního lihu, lihovin a ostatních
alkoholických nápojů s obsahem alkoholu 10 % objemových a více
a přírodních sladidel5) v pevném stavu, kde se záznamy uchovávají
nejméně 5 let od data jejich výroby.
(14) Provozovatel potravinářského podniku, který uvádí potraviny
do oběhu, uchovává dokumentaci a záznamy 1 rok po uvedení
potraviny nebo skupiny potravin stejného charakteru do oběhu.
3) Čl. 3 bod 3 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č.
178/2002 ze dne 28. ledna 2002, kterým se stanoví obecné zásady
a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro
bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti
potravin.
4) Vyhláška č. 324/1997 Sb., o způsobu označování potravin
a tabákových výrobků, o přípustné odchylce od údajů o množství
výrobku označeného symbolem "e", ve znění vyhlášky č. 24/2001
Sb. a vyhlášky č. 259/2003 Sb.
5) Vyhláška č. 76/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro
přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi
kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové bonbony.