Odstavec předpisu 166/1999 Sb.
Zákon Parlamentu České republiky č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně souvisejících zákonů (veterinární zákon)
§ 27a
§ 27a
(1) Chovatel může v malých množstvích prodávat
a) živou drůbež, živé králíky a živé nutrie z vlastního chovu ve
svém hospodářství přímo spotřebiteli,
b) čerstvé drůbeží maso, čerstvé králičí maso nebo čerstvé maso
z nutrií, pocházející z drůbeže, králíků nebo nutrií z vlastního hospodářství a poražených
v tomto hospodářství, ve svém hospodářství, v tržnici nebo na tržišti, které se nacházejí
na území České republiky, a to přímo spotřebiteli, anebo je dodávat do místního maloobchodu;
drůbeží maso nemusí být tříděno podle jakosti a hmotnosti52),
c) nebalená čerstvá vejce pocházející z vlastního hospodářství
ve svém hospodářství, v tržnici nebo na tržišti, které se nacházejí na území České
republiky, nebo prostřednictvím prodejního automatu, a to přímo spotřebiteli, anebo
je dodávat do místního maloobchodu. Chovatel, který použije vejce v jím provozovaném
zařízení stravovacích služeb53) nemusí vejce označovat stanoveným způsobem54). Chovatel,
který chová nejvíce 50 nosnic, prodávající vejce ve svém hospodářství, v tržnici
nebo na tržišti, které se nacházejí na území České republiky, nebo prostřednictvím
prodejního automatu nemusí vejce označit kódem producenta, jsou-li jméno a adresa
chovatele uvedena v místě prodeje. Povinnost třídit nebalená čerstvá vejce podle
jakosti a hmotnosti55), se nevztahuje na
1. prodej v tržnici nebo na tržišti, které
se nacházejí na území České republiky,
2. prodej ve svém hospodářství,
3. prodej prostřednictvím
prodejního automatu, nebo
4. chovatele, který použije vejce v jím provozovaném zařízení
stravovacích služeb,
d) med, mateří kašičku nebo včelí vosk pocházející z vlastního
chovu včelstev ve své domácnosti, ve svém hospodářství, v tržnici nebo na tržišti,
které se nacházejí na území České republiky, a to přímo spotřebiteli, anebo jej dodávat
do místního maloobchodu. Chovatel včel, který med použije v jím provozovaném zařízení
stravovacích služeb53), nemusí med označit stanoveným způsobem56),
e) se souhlasem krajské veterinární správy syrové, mlékárensky
neošetřené mléko a syrovou smetanu (dále jen "syrové mléko") pocházející od zvířat
z vlastního chovu ve svém hospodářství v místě výroby nebo prostřednictvím prodejního
automatu přímo spotřebiteli pro spotřebu v jeho domácnosti, anebo jej po tepelném
ošetření uvádět na trh při poskytování stravovacích služeb53). Chovatel zajistí,
aby
1. syrové mléko bylo získáváno v souladu s požadavky na prvovýrobu syrového mléka
a mleziva, stanovenými předpisy Evropské unie, které upravují zvláštní hygienická
pravidla pro potraviny živočišného původu57),
2. celkový počet mikroorganizmů v získaném
mléce při 30 °C nepřesahoval počet 100 000 v 1 ml, jde-li o kravské mléko, nebo 500
000 v 1 ml, jde-li o mléko jiného druhu, a celkový počet somatických buněk nepřesahoval
400 000 v 1 ml, jde-li o kravské mléko,
3. syrové mléko bylo vyšetřeno na základě
analýzy nebezpečí a s přihlédnutím k předchozím výsledkům a jejich trendům, zejména
při podání žádosti o souhlas krajské veterinární správy k prodeji syrového mléka
a při každé změně v chovu zvířat nebo ve způsobu získávání, ošetřování a zpracovávání
syrového mléka, jež by mohla ovlivnit jeho zdravotní nezávadnost, nejméně však dvakrát
ročně, a to z hlediska dodržování limitů uvedených v bodě 2 a patogenních mikroorganizmů,
stanovených prováděcím právním předpisem, a
4. obsah reziduí inhibičních látek v syrovém
mléce odpovídal požadavkům stanoveným předpisy Evropské unie58),
f) živé ryby nebo jiné živočichy pocházející z akvakultury z vlastního
chovu ve svém hospodářství přímo spotřebiteli nebo uvádět čerstvé produkty rybolovu59)
na trh při poskytování stravovacích služeb53).
(2) Za místní maloobchod podle odstavce 1 písm. b), c) a d) se považuje
maloobchod podle předpisu Evropské unie, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky
potravinového práva a zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví
postupy týkající se bezpečnosti potravin60) s odpovídajícím sortimentem živočišných
produktů, který se nachází na území České republiky a který produkty uvedené v odstavci
1 písm. b), c) a d) dodává přímo spotřebiteli.
(3) Živočišné produkty uvedené v odstavci 1 musí pocházet od zdravých
zvířat a musí být zdravotně nezávadné a bezpečné z hlediska ochrany zdraví lidí a
zvířat, zejména nesmí být zdrojem nákaz a nemocí přenosných ze zvířat na člověka.
Živočišné produkty uvedené v odstavci 1 provozovatel místního maloobchodu nesmí uvádět
na trh prostřednictvím zásilkového prodeje.
(4) Chovatel, který prodává nebo dodává vlastní produkty z prvovýroby
podle odstavce 1, je povinen zajistit, aby byly doprovázeny obchodním dokladem podle
prováděcího nařízení Komise (EU) č. 931/2011, s výjimkou případů, kdy chovatel tyto
produkty prodává ve svém hospodářství nebo ve své domácnosti.
(5) Chovatel, který prodává nebo dodává vlastní produkty z prvovýroby
podle odstavce 1, musí zajistit, aby tyto produkty byly
a) vyráběny, skladovány a přepravovány v čistém prostředí s používáním
zařízení a pracovních nástrojů a pomůcek udržovaných v čistotě a
b) chráněny před vlivy, které by mohly nepříznivě působit na jejich
zdravotní nezávadnost, zejména před kontaminací.
(6) Chovatel nutrií je povinen zabezpečit vyšetření jejich masa na
přítomnost svalovce (trichinel), a to v laboratoři, které bylo vydáno osvědčení o
akreditaci k provádění tohoto vyšetření, nebo ve státním ústavu pro veterinární laboratorní
diagnostiku (dále jen "státní veterinární ústav"), anebo v laboratoři, které bylo
krajskou veterinární správou vydáno podle § 50 odst. 3 povolení pro tento druh vyšetření.
Laboratoř je povinna vydat chovateli protokol o laboratorním vyšetření nutrií a jednou
ročně předkládat krajské veterinární správě prostřednictvím informačního systému
Státní veterinární správy údaje o provedených vyšetřeních stanovené prováděcím právním
předpisem. Chovatel nutrií je povinen uchovávat protokol o laboratorním vyšetření
masa nutrií po dobu nejméně 2 let a na požádání jej předložit úřednímu veterinárnímu
lékaři. Chovatel nutrií může čerstvé maso z nutrií prodávat konečnému spotřebiteli
nebo dodávat do místního maloobchodu způsobem uvedeným v odstavci 1 písm. b) až po
vyhovujícím vyšetření masa nutrií na přítomnost svalovce (trichinel).
(7) Chovatel, který prodává syrové mléko podle odstavce 1 písm.
e), je povinen
a) zpracovat a dodržovat provozní a sanitační řád a na požádání
jej předložit krajské veterinární správě a
b) zajistit, aby obsah celkového počtu mikroorganismů v syrovém
kravském mléce prodávaném spotřebiteli nebyl vyšší, než stanoví předpisy Evropské
unie, které upravují zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu61),
pro syrové kravské mléko určené k výrobě mléčných výrobků, nebo nebyl vyšší než 1
500 000 v 1 ml, jde-li o syrové mléko jiného druhu.
(8) Jestliže chovatel zjistí při vyšetření vzorků, že byly překročeny
limity uvedené v odstavci 1 písm. e) bodě 2 nebo v odstavci 7 písm. b), přijme neprodleně
nápravná opatření a informuje o tom krajskou veterinární správu, která může nařídit
zvýšení četnosti vyšetřování až do doby dosažení nápravy.
(9) Zjistí-li krajská veterinární správa, že chovatel postupuje při
prodeji syrového mléka v rozporu s tímto zákonem nebo předpisy Evropské unie, odejme
chovateli souhlas k prodeji syrového mléka.
(10) Prováděcí právní předpis stanoví
a) veterinární a hygienická pravidla pro prodej a dodávání malých
množství vlastních produktů z prvovýroby, uvedených v odstavci 1, a pro zacházení
s těmito produkty,
b) co se rozumí malým množstvím podle odstavce 1,
c) rozsah a limity vyšetřování syrového mléka ke zjištění přítomnosti
patogenních mikroorganismů ohrožujících zdraví lidí,
d) údaje o provedených vyšetřeních, jež jsou laboratoře povinny
předkládat krajské veterinární správě, včetně termínu jejich předložení.
17a) Nařízení Rady (EHS) č. 1907/90 ze dne 26. června 1990 o některých obchodních
normách pro vejce, v platném znění.
Nařízení Komise (ES) č. 2295/2003 ze dne 23. prosince 2003, kterým se zavádí
prováděcí pravidla k nařízení Rady (EHS) č. 1907/90 o některých obchodních normách
pro vejce, v platném znění.
Vyhláška č. 326/2001 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), g), h), i) a
j) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění
některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, pro maso, masné výrobky,
ryby, ostatní vodní živočichy a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich, ve znění
vyhlášky č. 264/2003 Sb.
17c) Příloha III nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004.
37) Příloha III oddíl IX kapitola I nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES)
č. 853/2004.
38) Příloha III oddíl IX kapitola II část III bod 1 písm. a) nařízení Evropského
parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004.
52) Příloha XIV část B bod I odst. 3 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES)
č. 1234/2007 ze dne 22. října 2007, kterým se stanoví společná organizace zemědělských
trhů a zvláštní ustanovení pro některé zemědělské produkty (jednotné nařízení o společné
organizaci trhů), v platném znění.
53) § 23 odst. 1 zákona č. 258/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů.
54) § 8 zákona č. 110/1997 Sb., ve znění pozdějších předpisů.
55) Příloha VII část VI nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1308/2013
ze dne 17. prosince 2013, kterým se stanoví společná organizace trhů se zemědělskými
produkty a zrušují nařízení Rady (EHS) č. 922/72, (EHS) č. 234/79, (ES) č. 1037/2001
a (ES) č. 1234/2007, v platném znění.
56) § 6 zákona č. 110/1997 Sb., ve znění pozdějších předpisů.
57) Příloha III oddíl IX kapitola I část I a II nařízení Evropského parlamentu
a Rady (ES) č. 853/2004.
58) Příloha III oddíl IX kapitola I část III odst. 4 nařízení Evropského parlamentu
a Rady (ES) č. 853/2004.
59) Bod 3.5 přílohy I nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004.
60) Čl. 3 bod 7 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002.
61) Příloha III oddíl IX kapitola II část III bod 1 písm. a) nařízení Evropského
parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004.".