Odstavec předpisu 381/2000 Sb.
Vyhláška č. 381/2000 Sb., o metodice zkoušek odrůd brambor pro zápis do Seznamu doporučených odrůd
Příl.3
Příl.3
1.
Rozčlenění odrůd brambor podle užití
------------------------------------------------------------------
Konzumní rané Pro přímý konzum - velmi
rané odrůdy
-------------------------------------------------
Konzumní pozdní Pro přímý konzum - velmi
rané až polopozdní odrůdy
BRAMBORY -------------------------------
Pro potravinářské výrobky -
velmi rané až polopozdní odrůdy
-------------------------------------------------
Průmyslové Pro výrobu škrobu - rané až
polopozdní odrůdy
------------------------------------------------------------------
2.
Základní kritéria pro zařazení odrůdy do Seznamu
a) Výnos tržních hlíz brambor konzumních raných podle sklizňových
termínů
------------------------------------------------------------------
Sklizňový termín Výnos Velikost tržních hlíz
------------------------------------------------------------------
První sklizňový termín 12 t/ha >= 30 mm oválných,
------------------------------------- dlouzeoválných a
Druhý sklizňový termín 18 t/ha kulovitooválných hlíz
>= 35 mm u kulovitých hlíz
------------------------------------------------------------------
Třetí sklizňový termín 35 t/ha >= 35 mm oválných,
dlouzeoválných a
kulovitooválných hlíz
>= 40 mm u kulovitých hlíz
------------------------------------------------------------------
Kvalitativní parametry hlíz
------------------------------------------------------------------
Vady hlíz Rozprasky, rzivost, Celkem do 3 %
dutost
-------------------------------------------------
Mokrá hniloba Nepřipouští se
-------------------------------------------------
Plíseň Celkem do 1 %
------------------------------------------------------------------
b) Brambory konzumní pozdní - výnos tržních hlíz
------------------------------------------------------------------
Odrůdy dle ranosti Minimální výnos Velikost tržních hlíz
------------------------------------------------------------------
Velmi rané odrůdy 35 t/ha
---------------------------------------- >= 35 <= 70 mm
Rané odrůdy 36 t/ha U oválných a
---------------------------------------- dlouzeoválných
Polorané odrůdy 38 t/ha
---------------------------------------- >= 40 <= 70
Polopozdní odrůdy 40 t/ha u kulovitých a
kulovitooválných
------------------------------------------------------------------
Kvalitativní parametry hlíz
------------------------------------------------------------------
Vady hlíz (dutost, rzivost, rozprasky) Celkem do 3 %
------------------------------------------------------------------
Hniloby (plíseň na hlízách, mokrá
hniloba, suchá hniloba) Celkem do 2 %
------------------------------------------------------------------
Odolnost strupovitosti 7 - 9*)
------------------------------------------------------------------
Skladovatelnost 5 - 9*)
------------------------------------------------------------------
Varný typ A, B, C
------------------------------------------------------------------
*) 9 - Nejvyšší odolnost.
9 - Nejlepší skladovatelnost.
c) Kvalitativní parametry pro hlízy určené na loupání za syrova
------------------------------------------------------------------
Vyrovnanost hlíz 5 - 9**)
------------------------------------------------------------------
Kvalita tvaru hlíz (hloubka oček) 7 - 9**)
------------------------------------------------------------------
Suchá hniloba, mokrá hniloba, plíseň
na hlízách Celkem do 2 %
------------------------------------------------------------------
Tmavnutí hlíz po loupání 7 - 9**)
------------------------------------------------------------------
Varný typ A, B, C
------------------------------------------------------------------
**) 9 - Nejvyšší vyrovnanost.
9 - Mělká očka.
9 - Netmavne.3.
Pozdní konzumní brambory pro potravinářské výrobky
a) Lupínky
------------------------------------------------------------------
Odrůdy dle ranosti Minimální výnos Velikost tržních hlíz
------------------------------------------------------------------
U raných odrůd 32 t/ha >= 40 =< 70 mm
----------------------------------------
U poloraných odrůd 34 t/ha
----------------------------------------
U polopozdních odrůd 36 t/ha
------------------------------------------------------------------
Kvalitativní parametry hlíz
------------------------------------------------------------------
Barva lupínků 6 - 9x)
------------------------------------------------------------------
Tvar hlíz Kulovitý a kulovitooválný
------------------------------------------------------------------
Vady hlíz (dutost, rzivost,
rozprasky) Celkem do 3 %
------------------------------------------------------------------
Hniloby (suchá hniloba, mokrá
hniloba, plíseň na hlízách) Celkem do 2 %
------------------------------------------------------------------
Obsah redukujících cukrů Pod 0,3 %
------------------------------------------------------------------
Obsah sušiny 20 - 26 %
------------------------------------------------------------------
x) 9 - Bez barevných změn.
b) Hranolky
------------------------------------------------------------------
Odrůdy dle ranosti Minimální výnos Velikost tržních hlíz
------------------------------------------------------------------
U raných odrůd 36 t/ha >= 40 mm
----------------------------------------
U poloraných odrůd 38 t/ha
----------------------------------------
U polopozdních odrůd 40 t/ha
------------------------------------------------------------------
Kvalitativní parametry hlíz
------------------------------------------------------------------
Barva hranolků 6 - 9x)
------------------------------------------------------------------
Tvar hlíz Kulovitooválný, oválný až
dlouze oválný
------------------------------------------------------------------
Hniloby (suchá hniloba, mokrá
hniloba, plíseň na hlízách) Celkem do 2 %
------------------------------------------------------------------
Obsah redukujících cukrů Pod 0,5 %
------------------------------------------------------------------
Obsah sušiny 19 - 23 %
------------------------------------------------------------------
x) 9 - Bez barevných změn.
c) Kaše
------------------------------------------------------------------
Odrůdy podle ranosti Minimální výnos Velikost tržních hlíz
------------------------------------------------------------------
U raných odrůd 36 t/ha Není omezena
----------------------------------------
U poloraných odrůd 38 t/ha
----------------------------------------
U polopozdních odrůd 40 t/ha
------------------------------------------------------------------
Kvalitativní parametry hlíz
------------------------------------------------------------------
Hniloby (suchá hniloba, mokrá
hniloba, plíseň na hlízách Celkem do 2 %
------------------------------------------------------------------
Obsah redukujících cukrů Pod 0,5 %
------------------------------------------------------------------
Obsah sušiny 20 - 25 %
------------------------------------------------------------------4.
Brambory průmyslové z hlediska výnosu škrobu a kvalitativní
parametry
------------------------------------------------------------------
Brambory Výnos škrobu Nad 8,5 t/ha
průmyslové -------------------------------------------------
Obsah škrobu Nad 17 %
-------------------------------------------------
Kvalitativní parametry hlíz
-------------------------------------------------
Suchá a mokrá hniloba,
plíseň na hlízách Celkem do 2 %
------------------------------------------------------------------