Odstavec předpisu 38/2001 Sb.
Vyhláška č. 38/2001 Sb., o hygienických požadavcích na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy
§ 3
§ 3
Požadavky na složení výrobků
určených pro styk s potravinami
(1) Výrobky určené pro styk s potravinami musí
splňovat požadavky přímo použitelného předpisu
Evropských společenství1b), hygienické požadavky a limity
stanovené v této vyhlášce a podle povahy výrobku
požadavky k ochraně lidského zdraví před riziky, která
by mohla vyplývat z orálního kontaktu s výrobky, podle
požadavků stanovených v § 15 písm. a) a přílohy č. 9.
(2) Hygienické požadavky a limity na výrobky
určené pro styk s potravinami musí být ověřovány za
podmínek a podle pravidel stanovených touto vyhláškou
a přímo použitelného předpisu Evropských společenství1c).
(3) Při výrobě výrobků určených pro styk s potravinami
smějí být použity pouze přírodní materiály,
jako například korek nebo dřevo nejedovatých dřevin,
bez kazů, zbytků kůry a výronů pryskyřic, s hladkým
nepopraskaným povrchem. Tyto materiály nesmějí vykazovat
známky napadení škůdci nebo mikroorganismy,
zejména mikroskopickými vláknitými houbami.
(4) Materiály a výrobky z
plastů, laky, nátěrové
hmoty a výrobky opatřené povrchovou úpravou, jakož
i lepidla, která obsahují, nebo jsou vyrobena z jedné
nebo více následujících látek
a) 2,2-bis[4-(2,3-epoxypropoxy)fenyl]propan a některé
jeho deriváty,
b) bis(2,3-epoxypropyl)ethery bis(hydroxyfenyl)methanu
a některé jejich deriváty,
c) novolac-glycidylethery a některé jejich deriváty
musí vyhovovat požadavkům přímo použitelného
předpisu Evropských společenství1d).
(5) Požadavky uvedené v odstavci 4 se nevztahují
na kontejnery a zásobní nádrže o objemu vyšším než
10 000 litrů, jakož i na jejich potrubí a na potrubí s nimi
spojené, které je upraveno vysocezátěžovým povlakem.
1b) Článek 3 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES)
č. 1935/2004.
1c) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 882/2004.
1d) Nařízení Komise (ES) č. 1895/2005 ze
dne 18. listopadu
2005 o omezení použití některých epoxyderivátů v materiálech
a předmětech určených pro styk s potravinami.