Odstavec předpisu 38/2001 Sb.
Vyhláška č. 38/2001 Sb., o hygienických požadavcích na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy
§ 2
§ 2
Výklad některých pojmů
Pro účely této vyhlášky se rozumí
1. celkovou migrací celkové hmotnostní množství složek plastu
nebo výrobku z plastu, které se uvolní v průběhu vyluhovací
zkoušky a za přesně definovaných podmínek do potraviny nebo
simulantu potravin, vztažené na jednotku plochy plastu nebo
výrobku z plastu nebo na hmotnost použitého množství potravin
nebo simulantu potravin;
2. specifickou migrací přechod určité látky z výrobku do
potraviny nebo na potravinu nebo do simulantu potraviny, pokud
není specifikováno jinak;
3. simulantem potravin zkušební roztok přesně definovaného
složení a přesně definovaných vlastností, nahrazující určitou
potravinu nebo skupinu potravin při ověřování celkové nebo
specifické migrace;
4. specifickým migračním limitem nejvyšší povolená hodnota
specifické migrace látky z výrobku do potraviny nebo na
potravinu nebo do simulantu potraviny, pokud není
specifikováno jinak;
5. krátkodobým stykem styk nepřesahující 4 hodiny pro
nápoje
a potraviny tekuté konzistence a 48 hodin pro potraviny tuhé
nebo pastovité konzistence;
6. tuky kromě tuků též oleje, emulze vody v tucích a olejích
a potraviny, u nichž se samovolně odděluje tuková fáze;
7. kyselou potravinou potravina o pH nižším než 4,5;
8. silně kyselou potravinou potravina o pH nižším než 3,7;
9. suchou potravinou potravina, která svým vzhledem a vlastnostmi
odpovídá tomuto označení a v níž obsah vody je takový, že
nepřispívá k urychlení jejího kažení nebo poklesu biologické
hodnoty;
10. používáním za "nízkých teplot" kontakt materiálu a
potravin
s teplotou nižší než +5 st. C;
11. používáním za "vyšší teploty" kontakt materiálu a
potraviny
s teplotou nad 45 st. C;
12. plněním za horka kontakt potraviny s materiálem při
teplotě
45 st. až 100 st. C, přičemž systém není déle ohříván;
13. varným materiálem výrobek sloužící k přípravě pokrmu
nebo
úpravě potravin při teplotách nad 90 st. C;
14. kontaktem za varu kontakt potraviny a materiálu s
teplotou
vyšší než 90 st. C;
15. funkční plochou část povrchu výrobku, která při
normálním
použití výrobku přichází do přímého styku s potravinami;
16. okrajem pro pití 20 mm široký pás podél horního
okraje na
vnější straně naplnitelných výrobků, který může při pití
z těchto výrobků přicházet do styku s ústy;
17. škodlivým vlivem vliv, kterým je způsobeno podstatné
snížení
poživatelnosti potraviny (například z chemické látky,
patogenního nebo jiného nežádoucího mikroorganismu, toxinu,
škůdců, domácích zvířat a ostatních kontaminant);
18. senzorickou analýzou zkoušení organoleptických vlastností
výrobku smyslovými orgány;
19. elastomery kompletní spektrum elastických polymerů
nebo
polymerů s kaučukovitým chováním, nesystematicky nazývaných:
pryže, syntetické kaučuky nebo elastomery;
20. kaučukem polymer, který lze vulkanizací převést na pryž;
21. přírodním kaučukem kaučuk získaný z latexu kaučukodárných
rostlin (například Hevea Brasiliensis). Podstatou je
cis-1,4-polyisopren, s malým množstvím nekaučukovitých
příměsí;
22. syntetickým kaučukem kaučuk vyrobený polyreakcemi,
hlavně
polymerací a kopolymerací;
23. pryží zvulkanizovaná kaučuková směs nebo kaučuk;
24. keramickými výrobky předměty vyrobené ze směsi anorganických
materiálů s obecně vysokým obsahem jílů nebo křemičitanů, do
nichž může být přidáno malé množství organických látek. Tyto
předměty jsou nejdříve tvarovány a takto získaný tvar je
trvale ustálen vypálením. Výrobky mohou být glazovány,
emailovány, popřípadě zdobeny;
25. sklem anorganický materiál vyrobený úplným roztavením
surovin
při vysokých teplotách na homogenní kapalinu, která se
následně ochladí do tekutého stavu, aniž by došlo k podstatné
krystalizaci;
26. sklokeramikou anorganický materiál vyrobený úplným roztavením
surovin při vysokých teplotách na homogenní kapalinu, která se
následně ochladí do tuhého stavu za vzniku určitého podílu
krystalů;
27. smaltem sklovitý, anorganický povlak, který je nataven
na kov
při teplotě nad 500 st. C.
28. plasty, organické makromolekulární sloučeniny,
získané
polymerací, polykondenzací, polyadicí nebo jinými obdobnými
procesy z molekul s nižší molekulovou hmotností nebo chemickou
přeměnou přírodních makromolekul. K těmto makromolekulárním
sloučeninám mohou být přidány další látky nebo materiály,
uvedené v příloze č. 3 k této vyhlášce, a to za podmínek této
vyhlášky,
29. přísadou polymeru látka, která je v polymerech
fyzikálně
dispergována, aniž by významně ovlivňovala strukturu polymeru,
a je přidávána z důvodu ovlivnění zpracovatelských vlastností
nebo za účelem modifikace užitných vlastností polymeru,
30. správnou výrobní praxí, zavedený a udržovaný soubor
opatření,
který zaručuje řízení výrobních procesů a reprodukovatelnou
jakost výrobků s požadovanými vlastnostmi.
31. vícevrstvým materiálem nebo předmětem z plastu
materiál nebo výrobek z plastu, který je složen ze
dvou či více vrstev materiálů, z nichž každá sestává
výhradně z plastu a které jsou spolu spojeny
lepidly nebo jinak,
32. funkční bariérou z plastu bariéra, která je tvořena
jednou nebo více vrstvami z plastu a zajišťuje, aby
konečný výrobek odpovídal požadavkům této vyhlášky
a přímo použitelného předpisu Evropských
společenství1b),
33. beztukovými potravinami potraviny, pro něž příloha č. 4 k této vyhlášce stanoví
pro zkoušení migrace
jiné simulanty než simulant D.
1b) Článek 3 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES)
č. 1935/2004.