Odstavec předpisu 38/2001 Sb.
Vyhláška č. 38/2001 Sb., o hygienických požadavcích na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy
§ 20
§ 20
(1) Povrchová úprava (zejména lakováním, pocínováním,
povlakem z plastů, glazováním, smaltováním) musí být souvislá,
stejnoměrně nanesená, s minimálním množstvím mikroskopických pórů,
dobře lpící na výrobku. Po dobu používání výrobku určeného pro
styk s potravinami se při předepsaných podmínkách používání
povrchová úprava nesmí odlupovat, mít zjevné rýhy, trhliny,
puchýřky nebo jiná porušení. Pokud se povrch výrobků moří, nesmějí
se vyskytovat nemořená místa.
(2) Seznam přípustných materiálů a technologií pro povrchové
úpravy výrobků určených pro styk s potravinami je uveden v příloze č. 10.
(3) Povrchová úprava výrobků lakováním musí být vyrobena
z látek uvedených v příloze č. 11.
(4) Nesilikátové a nekovové povrchové úpravy výrobků určených
pro styk s potravinami musí splňovat hygienické požadavky uvedené
v bodě 7 přílohy č. 11.
(5) Na výrobu kovových výrobků určených pro
styk
s potravinami je přípustné oboustranné olejování plechů
dioktylsebakátem, butylstearátem, vazelínovým olejem, methylestery
mastných kyselin C12-C18 z přírodních olejů a tuků
a polypropylénovým olejem. Množství maziva na jedné straně smí být
nejvýše 0,25 g.dm
-2
.(6) Na výrobu kovových výrobků určených pro styk
s potravinami je přípustná pasivace pocínovaných plechů v lázni
s obsahem chromanu nebo dvojchromanu. Zbytky pasivační lázně musí
být z plechu odstraněny řádným vymytím.