Odstavec předpisu 38/2001 Sb.
Vyhláška č. 38/2001 Sb., o hygienických požadavcích na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy
Příl.4

Příloha 4
Zkoušení celkové a specifické migrace plastů a výrobků z plastů
Základní pravidla pro zkoušení celkové a specifické migrace
1.
"Zkoušky migrace" pro stanovení celkové a specifické migrace se provedou za použití "simulantů potravin" uvedených v kapitole I této přílohy a za "konvenčních zkušebních podmínek migrace" uvedených v kapitole II této přílohy.
2.
Pokud z technických důvodů, souvisejících s použitou analytickou metodou, nelze provést "zkoušku migrace" za použití tukových simulantů potravin (podle kapitoly I) mohou být provedeny "náhradní zkoušky", při nichž se použijí zkušební media za konvenčních podmínek náhradních zkoušek, které jsou uvedeny v kapitole III této přílohy.
3.
"Alternativní zkoušky" uvedené v kapitole IV je přípustné použít místo zkoušek migrace s tukovými simulanty potravin tehdy, pokud jsou splněny podmínky, specifikované v kapitole IV této přílohy.
4.
Ve všech třech výše uvedených případech je přípustné:
4.1 omezit počet zkoušek, které mají být provedeny, na ty, které jsou ve zvláštním zkoumaném případě na základě vědeckých důkazů obecně považovány za nejpřísnější,
4.2 vynechat zkoušky migrace nebo náhradní či alternativní zkoušky v případě, že existuje nezvratný důkaz, že migrační limity nemohou být za žádných předvídatelných podmínek použití materiálu nebo výrobku překročeny.
Kapitola I
Simulanty potravin
1.
Úvod
1.1 Vzhledem k tomu, že při zkoušení materiálů nebo výrobků určených pro styk s potravinami není vždy možné použít přímo potraviny, zavádějí se simulanty potravin. Simulanty potravin jsou konvenčně klasifikovány podle charakteristik jednoho nebo více druhů potravin. Druhy potravin a příslušné simulanty potravin, které mají být použity, jsou uvedeny v tabulce 1.
1.2 V praxi se vyskytují rovněž různé směsi druhů potravin, například tukové a vodné potraviny. Tyto směsi potravin, doprovázené výčtem simulantů potravin, které mají být vybrány a použity pro provedení migračních zkoušek, jsou popsány v tabulce 2.
TABULKA 1

Druhy potravin a simulantů potravin

---------------------------------------------------------------------------------------
Druh potraviny         Konvenční klasifikace   Simulant potravin             Zkratka
---------------------------------------------------------------------------------------
Vodné potraviny        Potraviny se zkouší     Destilovaná voda nebo voda    Simulant A
(tj. vodné             za použití simulantu A  odpovídající kvality
potraviny mající       podle kapitoly II
pH > 4,5
---------------------------------------------------------------------------------------
Kyselé potraviny       Potraviny se zkouší     Kyselina octová 3 %           Simulant B
(tj. vodné             za použití simulantu B  (hmotnost/objem)
potraviny mající       podle kapitoly II
pH =< 4,5
---------------------------------------------------------------------------------------
Alkoholické            Potraviny se zkouší     Ethanol 10 % (V/V)            Simulant C
potraviny              za použití simulantu C  Tato koncentrace musí být
                       podle kapitoly II       upravena podle skutečné
                                               koncentrace alkoholu
                                               v potravině, jestliže
                                               překročí 10 % (V/V)
---------------------------------------------------------------------------------------
Tukové potraviny       Potraviny se zkouší     Rektifikovaný olivový olej    Simulant D
                       za použití simulantu D  nebo jiný tukový potravinový
                       podle kapitoly II       simulant
---------------------------------------------------------------------------------------
Suché potraviny                                Žádný                         Žádná
---------------------------------------------------------------------------------------
2.
Výběr simulantů potravin
2.1. Výrobky přicházející do styku se všemi druhy potravin
Zkoušky migrace se provedou s použitím níže uvedených simulantů potravin, přičemž se vyberou ty, které jsou považovány za nejpřísnější při zkušebních podmínkách uvedených v kapitole II. Pro každý simulant potravin se musí vzít vždy nový vzorek materiálu nebo výrobku z plastu:
2.1.1 3% (hmotnost/objem) vodný roztok kyseliny octové
2.1.2 10% (V/V) vodný roztok ethanolu
2.1.3 rektifikovaný olivový olej ("referenční simulant D")
Referenční simulant D, uvedený v bodě 2.1.3, může být nahrazen "jinými tukovými simulanty potravin", nazývané "simulanty D", a to:
2.1.3.1 syntetickou směsí triglyceridů
2.1.3.2 slunečnicovým olejem
2.1.3.3 kukuřičným olejem
Tyto simulanty D musí mít odpovídající specifikaci a čistotu. Charakteristiky těchto "jiných tukových simulantů" jsou uvedeny v odstavci 2.1.4.
Jestliže je při použití kteréhokoliv z výše uvedených jiných simulantů potravin zjištěno překročení migračního limitu, je pro posouzení nedodržení limitu povinné, pokud je to technicky možné, potvrdit výsledek zkouškou za použití referenčního simulantu D, tj. rektifikovaného olivového oleje. Pokud toto kontrolní stanovení není technicky proveditelné a zjištěná hodnota migrace materiálu nebo výrobku překračuje migrační limit, výrobek je považován za nevyhovující požadavkům § 10 vyhlášky.
2.1.4 Specifikace a požadavky na čistotu "tukových simulantů D"
2.1.4.1 Charakteristika rektifikovaného olivového oleje: Jodové číslo (podle Wijse) 80 až 88, Index lomu při 25 st. C = 1,4665 až 1,4679, Kyselost (vyjádřená v % kyseliny olejové) = nejvýše 0,5 %, Peroxidové číslo (vyjádřené v miliekvivalentech kyslíku na kg oleje) = nejvýše 10.
2.1.4.2 Složení směsi syntetických triglyceridů Rozdělení mastných kyselin
        Počet atomů C zbytku mastných kyselin     6     8     10    12    14    16    18    ostatní
        Plocha píku v GLC chromatogramu [%]    přibl.1 6-9   8-11  45-52 12-15 8-10  8-12     =<1
                 Čistota
                 Obsah monoglyceridů (enzymaticky)       =< 0,2 %
                 Obsah diglyceridů (enzymaticky)         =< 2,0 %
                 Nezmýdelnitelné látky                   =< 0,2 %
                 Jodové číslo (podle Wijse)              =< 0,1 %
                 Číslo kyselosti                         =< 0,1 %
                 Obsah vody (metoda podle K. Fischera)   =< 0,1 %
                 Bod tání                                 28 +/- 2 st. C
                 Charakteristické  absorpční   spektrum  (tloušťka
                 vrstvy: d  = 1 cm, referenční  látka: voda při 35
                 st. C)
        Vlnová délka (nm)  290      310      330      350      370      390      430      470      510
        Transmitance (%) přibl.2 přibl.15 přibl.37 přibl.64 přibl.80 přibl.88 přibl.95 přibl.97 přibl.98
        Minimálně  10  %  transmitance  při  310  nm (kyveta 1 cm,
        referenční látka: voda při 35 st. C)
2.1.4.3 Charakteristika slunečnicového oleje
           Jodové číslo (podle Wijse)          120 až 145
           Index lomu při 20 st. C             1,474 až 1,476
           Číslo zmýdelnění                    188 až 193
           Relativní hustota při 20 st.         C      0,918 až 0,925
           Nezmýdelnitelné složky              0,5 % až 1,5 %
2.2. Výrobky přicházející do styku s určitými typy potravin Tento případ se týká pouze následujících situací:
2.2.1 výrobek je již ve styku se známou potravinou
2.2.2 výrobek je doprovázen v souladu s požadavky uvedenými v § 8, odstavec (1) písm. b) vyhlášky specifickým údajem, se kterými druhy potravin uvedenými v tabulce 1 smí nebo nesmí přijít do styku, např. "pouze pro vodné potraviny".
2.2.3 výrobek je doprovázen zvláštním údajem v souladu s § 8, odstavec (1) písm. b) této vyhlášky uvádějícím pro kterou potravinu nebo skupinu potravin, uvedenou v tabulce 3, smí nebo nesmí být použit Toto použití lze vyjádřit následujícími způsoby:
2.2.3.1 na úrovni obchodní činnosti, s výjimkou prodeje spotřebiteli - použitím "referenčního čísla" nebo "popisu potravin", uvedených v tabulce 3
2.2.3.2 na úrovni prodeje spotřebiteli - použitím údaje, který bude odkazovat na několik potravin či skupiny potravin. Přednost je dána příkladům, kterým spotřebitel snadno porozumí.
V případě situací uvedených v odstavcích 2.2.1 až 2.2.3 se migrační zkoušky provedou následovně:
- v situaci uvedené v bodě 2.2.2 se výrobky zkouší za použití simulantů potravin uvedených jako příklady v tabulce 2
- pro situace uvedené v bodech 2.2.1 a 2.2.3 se použijí simulanty potravin podle tabulky 3
V případech, kdy potravina nebo skupiny potravin nejsou zahrnuty v seznamu uvedeném v tabulce 3, se vybere položka z tabulky 2, která nejblíže odpovídá potravině, potravinám či skupině potravin, se kterými zkoušený výrobek je či má být ve styku.
Jestliže materiál nebo výrobek má přicházet do styku s více než jednou potravinou či více jak jednou skupinou potravin a tyto mají různé redukční faktory, uvedené pro jednotlivé potraviny či skupiny potravin v tabulce č. 3, je nutné ke stanovení konečného výsledku zkoušky aplikovat pro každou potravinu příslušný redukční faktor. Jestliže jeden nebo více výsledků zjištěných tímto způsobem přesahuje migrační limit, pak výrobek je pro tuto potravinu nebo skupinu potravin nevyhovující.
TABULKA 2


Potravinové simulanty

------------------------------------------------------------------
Potraviny přicházející do styku                Simulant
------------------------------------------------------------------
Pouze vodné potraviny                          Simulant A
------------------------------------------------------------------
Pouze kyselé potraviny                         Simulant B
------------------------------------------------------------------
Pouze alkoholické potraviny                    Simulant C
------------------------------------------------------------------
Pouze tukové potraviny                         Simulant D
------------------------------------------------------------------
Všechny vodné a kyselé potraviny               Simulant B
------------------------------------------------------------------
Všechny alkoholické a vodné potraviny          Simulant C
------------------------------------------------------------------
Všechny alkoholické a kyselé potraviny         Simulanty C a B
------------------------------------------------------------------
Všechny tukové a vodné potraviny               Simulanty D a A
------------------------------------------------------------------
Všechny tukové a kyselé potraviny              Simulanty D a B
------------------------------------------------------------------
Všechny tukové a alkoholické
a vodné potraviny                              Simulanty D a C
------------------------------------------------------------------
Všechny tukové a alkoholické
a kyselé potraviny                             Simulanty D, C a B
------------------------------------------------------------------
TABULKA 3

Vymezení  simulantů  používaných  ke  stanovení  velikosti migrace
složek z plastů a plastových výrobků pro jednotlivé potraviny nebo
skupiny potravin

------------------------------------------------------------------------------------
Referenční Popis potravin                                  Použité simulanty
číslo                                                -------------------------------
                                                           A     B     C     D
------------------------------------------------------------------------------------
01         Nápoje
------------------------------------------------------------------------------------
01.01      Nealkoholické nápoje nebo alkoholické
           nápoje s obsahem alkoholu nižším než
           5 % V/V:
           Vody, jablečné mošty, ovocné a
           zeleninové šťávy, přírodní nebo
           koncentrované, mošty, ovocné nektary,
           limonády a minerální vody, sirupy,
           hořčinové nápoje, extrakty, káva,
           čaj, nápoje z čokolády, piva aj.                X(a)  X(a)
------------------------------------------------------------------------------------
01.02      Alkoholické nápoje s obsahem alkoholu
           rovném nebo vyšším než 5 % V/V:
           Nápoje uvedené v položce 01.01, ale
           o obsahu alkoholu rovném nebo vyšším
           než 5 % V/V:
           Vína, lihoviny a likéry                               X(*)  X(**)
------------------------------------------------------------------------------------
01.03      Různé: nedenaturovaný etylalkohol                     X(*)  X(**)
------------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------
02         Obiloviny, obilné výrobky, pečivo, sušenky, moučníky a jiné pekařské
           výrobky
------------------------------------------------------------------------------------
02.01      Škroby
------------------------------------------------------------------------------------
02.02      Obiloviny, nezpracované, expandované
           (pufované), ve vločkách (včetně pražené
           kukuřice, kukuřičných lupínků a
           podobných výrobků.)
------------------------------------------------------------------------------------
02.03      Obilná mouka a krupice
------------------------------------------------------------------------------------
02.04      Makarony, špagety a podobné výrobky
------------------------------------------------------------------------------------
02.05      Trvanlivé pečivo, sušenky, moučníky
           a jiné trvanlivé pekařské výrobky:
           A. S tukovými látkami na povrchu                                  X/5
           B. Ostatní
------------------------------------------------------------------------------------
02.06      Čerstvé pečivo, moučníky a jiné čerstvé
           pekařské výrobky:
           A. S tukovými látkami na povrchu                                  X/5
           B. Ostatní                                      X
------------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------
03         Čokoláda, cukr a výrobky z nich
           Cukrářské výrobky, cukrovinky
------------------------------------------------------------------------------------
03.01      Čokoláda, výrobky polévané čokoládou,
           náhražky čokolády, výrobky polévané
           náhražkami                                                        X/5
------------------------------------------------------------------------------------
03.02      Cukrářské výrobky, cukrovinky:
           A. V pevné formě:
               I. S tukovými látkami na povrchu                              X/5
              II. Ostatní
           B. V pastovité formě:
               I. S tukovými látkami na povrchu                              X/3
              II. S vyšším obsahem vlhkosti                X
------------------------------------------------------------------------------------
03.03      Cukr a výrobky z cukru:
           A. V pevné formě
           B. Med a podobné výrobky                        X
           C. Melasy a cukerné sirupy                      X
------------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------
04         Ovoce, zelenina a výrobky z nich
------------------------------------------------------------------------------------
04.01      Celé plody ovoce, čerstvé nebo chlazené
------------------------------------------------------------------------------------
04.02      Zpracované ovoce:
           A. Sušené nebo dehydratované ovoce, celé
              nebo ve formě moučky nebo prášku
           B. Ovoce ve formě kousků ovocných
              plodů, pyré, protlaku nebo pasty
           C. Ovoce konzervované (džemy a obdobné          X(a)  X(a)
              výrobky - celé plody nebo kousky
              plodů, nebo ve formě moučky nebo
              prášku, konzervované v tekutém nálevu):
                I. Ve vodném nálevu                                X(a)  X(a)
               II. V olejovém nálevu                       X(a)  X(a)        X
              III. V alkoholovém nálevu
                   (>= 5 % V/V)                                  X(*)  X
------------------------------------------------------------------------------------
04.03      Ořechy (burské oříšky, kaštany, mandle,
           lískové ořechy, vlašské ořechy, piniová
           jádra a další):
           A. Loupané, sušené
           B. Loupané a pražené                                              X/5(**)
           C. Ve formě pasty nebo krému                    X                 X/3(**)
------------------------------------------------------------------------------------
04.04      Celá zelenina, čerstvá nebo chlazená
------------------------------------------------------------------------------------
04.05      Zpracovaná zelenina:
           A. Sušená nebo dehydrovaná zelenina, celá
              nebo ve formě moučky nebo prášku
           B. Zelenina krájená, ve formě protlaku          X(a)  X(a)
           C. Konzervovaná zelenina:
                I. Ve vodném nálevu                        X(a)  X(a)
               II. V olejovém nálevu                       X(a)  X(a)        X
              III. V alkoholovém nálevu
                   (>= 5 % V/V)                                   X(*)  X
------------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------
05         Tuky a oleje
------------------------------------------------------------------------------------
05.01      Živočišné a rostlinné tuky a oleje,
           přírodní nebo zpracované (včetně
           kakaového másla, vepřového sádla,
           přepouštěného másla)                                              X
------------------------------------------------------------------------------------
05.02      Margarin, máslo a jiné tuky a oleje
           vyrobené z vodných emulzí v oleji                                 X/2
------------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------
06         Živočišné produkty a vejce
------------------------------------------------------------------------------------
06.01      Ryby
           A. Čerstvé, chlazené, solené, uzené             X                 X/3(*)
           B. Ve formě pasty                               X                 X/3(*)
------------------------------------------------------------------------------------
06.02      Korýši a měkkýši (včetně ústřic, slávek
           jedlých, hlemýžďů), bez přirozené
           ochrany svými ulitami, krunýři nebo
           schránkami                                      X
------------------------------------------------------------------------------------
06.03      Maso ze všech zoologických druhů (včetně
           drůbeže a zvěřiny):
           A. Čerstvé, chlazené, solené, uzené             X                 X/4
           B. Ve formě pasty nebo krémů                    X                 X/4
------------------------------------------------------------------------------------
06.04      Zpracované masné výrobky (šunka, salám,
           slanina a jiné výrobky)                         X                 X/4
------------------------------------------------------------------------------------
06.05      Masné a rybí konzervy a polokonzervy:
            I. Ve vodném nálevu                            X(a)  X(a)
           II. V olejovém nálevu                           X(a)  X(a)        X
------------------------------------------------------------------------------------
06.06      Vejce bez skořápky
           A. V prášku nebo sušené
           B. Ostatní                                      X
------------------------------------------------------------------------------------
06.07      Vaječné žloutky:
           A. Tekuté                                       X
           B. V prášku nebo mražené
------------------------------------------------------------------------------------
06.08      Sušený vaječný bílek
------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------
07     Mléčné výrobky                                              
------------------------------------------------------------------------------------
07.01   Mléko:                                                      
        A. Plnotučné                                                         X(b)
        B. Zahuštěné                                                         X(b)
        C. Odtučněné                                                         X(b)
        D. Sušené                                                   
------------------------------------------------------------------------------------
07.02   Kysané  mléko, jako je jogurt, podmáslí                  X           X(b)
        a podobné výrobky 
------------------------------------------------------------------------------------
07.03   Smetana a kysaná smetana                                 X(a)        X(b)
------------------------------------------------------------------------------------
07.04   Sýry:                                                       
        A. Bloky, s nepoživatelnou kůrou                            
        B. Všechny ostatní                                 X(a)  X(a)        X/3*
------------------------------------------------------------------------------------
07.05   Syřidla:                                                    
        A. V tekuté nebo viskózní formě                    X(a)  X(a)  
        B. V prášku nebo sušené.                                  
------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------
08         Různé výrobky
------------------------------------------------------------------------------------
08.01      Ocet                                                  X
------------------------------------------------------------------------------------
08.02      Smažené a pečené poživatiny:
           A. Smažené brambory, koblihy, taštičky
              s masovou nebo ovocnou náplní
              a podobné výrobky                                              X/5
           B. Výrobky živočišného původu                                     X/4
------------------------------------------------------------------------------------
08.03      Přípravky pro polévky, vývarů, v tekuté,
           pevné nebo práškové formě (výtažky,
           koncentráty); homogenizované směsi
           pro přípravu pokrmů, hotové pokrmy:
           A. V prášku nebo sušené:
               I. S tukovými látkami na povrchu                              X/5
                      II. Ostatní
           B. Tekuté nebo pastovité:
               I. S tukovými látkami na povrchu            X(a)  X(a)        X/3
              II. Ostatní                                  X(a)  X(a)
------------------------------------------------------------------------------------
08.04      Droždí a kypřící prostředky:
           A. Pastovité                                    X(a)  X(a)
           B. Sušené
------------------------------------------------------------------------------------
08.05      Jedlá sůl
------------------------------------------------------------------------------------
08.06      Omáčky
           A. Bez tukových látek na povrchu                X(a)  X(a)
           B. Majonéza, majonézové omáčky,
              salátové dresingy a jiné emulze oleje
              ve vodě                                      X(a)  X(a)        X/3
           C. Neemulgované omáčky obsahující
              olej a vodu                                  X(a)  X(a)        X
------------------------------------------------------------------------------------
08.07      Hořčice (kromě hořčice v prášku
           uvedené v položce 08.17)                        X(a)  X(a)        X/3(*)
------------------------------------------------------------------------------------
08.08      Sendviče, toastový chléb a podobné
           výrobky, obsahující jakýkoli druh
           potraviny:
           A. S tukovými látkami na povrchu                                  X/5
           B. Ostatní
------------------------------------------------------------------------------------
08.09      Zmrzliny                                        X
------------------------------------------------------------------------------------
08.10      Sušené potraviny:
           A. S tukovými látkami na povrchu                                  X/5
           B. Ostatní
------------------------------------------------------------------------------------
08.11      Zmrazené nebo hluboce zmrazené potraviny
------------------------------------------------------------------------------------
08.12      Koncentrované výtažky s obsahem
           alkoholu rovným nebo přesahujícím
           5 % V/V                                               X(**) X
------------------------------------------------------------------------------------
08.13      Kakao:
           A. Kakaový prášek                                                 X/5(*)
           B. Kakaová hmota                                                  X/3(*)
------------------------------------------------------------------------------------
08.14      Káva, pražená nebo nepražená, bez
           kofeinu nebo rozpustná, náhrady kávy,
           granulované nebo v prášku
------------------------------------------------------------------------------------
08.15      Kapalné kávové výtažky                          X
------------------------------------------------------------------------------------
08.16      Aromatické a jiné byliny:
           heřmánek, sléz, máta, čaj, lípový květ
           a jiné
------------------------------------------------------------------------------------
08.17      Koření a ochucovací přípravky celé
           nebo v prášku v přírodním stavu:
           skořice, hřebíček, hořčice v prášku,
           pepř, vanilka, šafrán a jiné
------------------------------------------------------------------------------------
Poznámka:

 (*) Jestliže lze  vhodnou zkouškou prokázat, že  nedojde ke styku
     mezi tukem a plastem, lze od zkoušky se simulantem D upustit.
(**) Tato zkouška se provede pouze  tehdy, pokud je hodnota pH 4,5
     nebo nižší.
2.3 Pravidla pro aplikaci tabulky 3 při provádění migračních zkoušek
2.3.1 Pro každou látku nebo skupinu látek se používá pouze ten simulant (či simulanty), který je označen "X". Pro každý simulant se používá vždy nový vzorek výrobku. Pokud není "X" uvedeno, není vyžadována pro dotyčnou skupinu nebo podskupinu potravin migrační zkouška.
2.3.2 Následuje-li za písmenem "X" lomítko a číslice, dělí se výsledek zkoušky migrace uvedenou číslicí. V případě určitých typů tukových potravin je tato konvenční číslice, tzv. "redukční faktor simulantu D" (DRF), používána k zohlednění větší vyluhovací schopnosti simulantu v porovnání s potravinou.
2.3.3 Je-li za "X" uvedeno v závorce písmeno "a", používá se pouze jeden z uvedených simulantů a to podle následujících pravidel:
2.3.3.1 - je-li hodnota pH potraviny větší než 4,5, používá se simulant A
2.3.3.2 - je-li hodnota pH potraviny 4,5 nebo menší, používá se simulant B.
2.3.4 Pokud za písmenem "X" následuje v závorkách písmeno (b), vykoná se uvedená zkouška s ethanolem 50 % (V/V).
2.3.5 Je-li potravina uvedena pod specifickým i pod obecným názvem, používá se pouze simulant(y) uvedený(é) u specifického názvu.
--------------------------------
*) Pozn. ASPI: Změna Kapitoly I prováděná vyhláškou Ministerstva zdravotnictví č. 386/2008 Sb. byla již provedena novelou 271/2008 Sb., a proto nebyla zapracována.
Kapitola II
Podmínky migračních zkoušek: teplota a doba
1
Základní pravidla
Migrační zkoušky musí být provedeny za takových zkušebních podmínek, aby z časů trvání zkoušky a teplot uvedených v tabulce 4 byly vybrány ty, které odpovídají nejhorším předvídatelným podmínkám, při kterých testovaný výrobek je či bude ve skutečnosti používán, např. údajům o maximální teplotě použití výrobku uvedených na jeho etiketě.
2
Pravidla pro výběr zkušebních podmínek
Migrační  zkoušky  se  obecně   provádějí  za  použití  zkušebních
podmínek  tj.  teploty a času,  které jsou ve  specifickém případě
považovány  za  nejhorší.  Některé  specifické  příklady  aplikace
těchto pravidel jsou uvedeny v následujících odstavcích 2.1 a 2.2.
2.1 Výrobky, určené pro styk s potravinami bez udání teploty a doby styku s potravinami U výrobků, u nichž nejsou na etiketě, návodech či instrukcích pro použití uvedeny teploty kontaktu s potravinami a ani doba vlastního použití, musí být zvoleny v závislosti na typu potraviny či potravin následující zkušební podmínky, které jsou na základě vědeckých zkoumání považovány za nejhorší: potravinový simulant A a/nebo B a/nebo C po dobu 4 hodin při teplotě 100 st. C nebo 4 hodin při teplotě refluxu a/nebo tukový simulant D po dobu 2 hodin při teplotě 175 st. C. Tyto hodnoty času a teploty jsou pro tento případ obvykle považovány za nejhorší.
2.2 Výrobky přicházející do styku s potravinami při nižší nebo pokojové teplotě po nestanovenou dobu Výrobky, které jsou podle návodu na použití určeny pro používání při pokojové teplotě nebo teplotě nižší než pokojové, nebo tam, kde výrobek svou povahou je jednoznačně možno použít pouze při těchto teplotách a doba kontaktu není určena, musí být migrační zkoušky provedeny při teplotě 40 st. C po dobu 10 dnů. Tyto podmínky jsou pro tento případ považovány za nejhorší.
3
Stanovení těkavých migrujících látek
Při zkouškách specifické migrace těkavých látek ze vzorků výrobků, se zkoušky se simulanty potravin provedou způsobem, který zohlední ztráty těkavých migrantů, které mohou nastat při nejhorších předvídatelných podmínkách použití výrobku.
4
Zvláštní případy
4.1 Při migračních zkouškách výrobků určených pro použití v mikrovlnných troubách lze použít jak konvenční tak mikrovlnné trouby za předpokladu, že budou správně vybrány zkušební podmínky (doba a teplota) z tabulky 4.
4.2 Pokud se během migrační zkoušky zjistí, že provádění testů za podmínek styku uvedených v tabulce 4 způsobuje fyzikální nebo jiné změny v testovaném vzorku, které nastávají za nejhorších předvídatelných podmínek použití výrobku, provedou se zkoušky migrace za nejhorších předvídatelných podmínek používání, při kterých tyto fyzikální či jiné změny nenastávají. Podmínky použití výrobku musí být poté upraveny v návodech či instrukcích pro použití výrobku, podle skutečností zjištěných během migrační zkoušky.
4.3 Úprava zkušebních podmínek migrační zkoušky uvedených v tabulce 4 pro případ testování výrobků, které ve skutečnosti mají být používány v časových úsecích kratších než 15 minut a při teplotách mezi 70 st. C a 100 st. C (například plnění za horka, definice viz příloha č. 1) a tento údaj je uveden současně i na etiketě výrobku nebo na jeho návodu na použití se provede tak, že je aplikován pouze 2 hodinový test při teplotě 70 st. C. Pokud jsou však tyto výrobky určeny také pro uchovávání potravin při pokojové teplotě, zkušební podmínky testu se nahradí vhodnějšími, které jsou považovány za nejhorší pro tento případ užití a migrační zkouška se provede při teplotě 40 st. C po dobu 10 dnů.
4.4 V těch případech, kdy konvenční podmínky pro migrační zkoušky nejsou pokryty zkušebními podmínkami uvedenými v tabulce 4 (například: teploty použití jsou vyšší než 175 st. C či doba kontaktu výrobku s potravinami je kratší než 5 minut), lze použít jiných zkušebních podmínek, které více odpovídají skutečnému použití testovaného výrobku. Takto vybrané zkušební podmínky musí však představovat nejhorší předvídatelné podmínky při reálném použití výrobku.
TABULKA 4

Zkušební podmínky pro migrační zkoušky se simulanty potravin

---------------------------------------------------------------------------
Podmínky nejnepříznivějšího předvídatelného    Podmínky migrační zkoušky
způsobu použití zkoušeného výrobku
---------------------------------------------------------------------------
Nejdelší doba předvídatelného použití          Doba migrační zkoušky
výrobku
---------------------------------------------------------------------------
        T =< 5 min                             Viz. podmínky v kapitole II,
                                               bod 4.4
---------------------------------------------------------------------------
5 min < t =< 0,5 h                              0,5 h
---------------------------------------------------------------------------
0,5 h < t =< 1 h                                1 h
---------------------------------------------------------------------------
  1 h < t =< 2 h                                2 h
---------------------------------------------------------------------------
  2 h < t =< 4 h                                4 h
---------------------------------------------------------------------------
  4 h < t =< 24 h                              24 h
---------------------------------------------------------------------------
        t > 24 h                               10 dnů
---------------------------------------------------------------------------

---------------------------------------------------------------------------
Nejvyšší teplota předvídatelného použití       Teplota migrační zkoušky
výrobku
---------------------------------------------------------------------------
            T =<   5 st. C                       5 st. C
---------------------------------------------------------------------------
  5 st. C < T =<  20 st. C                      20 st. C
---------------------------------------------------------------------------
 20 st. C < T =<  40 st. C                      40 st. C
---------------------------------------------------------------------------
 40 st. C < T =<  70 st. C                      70 st. C
---------------------------------------------------------------------------
 70 st. C < T =< 100 st. C                     100 st. C nebo teplota
                                                              refluxu
---------------------------------------------------------------------------
100 st. C < T =< 121 st. C                     121 st. C (*)
---------------------------------------------------------------------------
121 st. C < T =< 130 st. C                     130 st. C (*)
---------------------------------------------------------------------------
130 st. C < T =< 150 st. C                     150 st. C (*)
---------------------------------------------------------------------------
            T > 150 st. C                      175 st. C (*)
---------------------------------------------------------------------------
(*) Tuto  teplotu  lze  použít  pouze  pro  simulant  D. V případě
    použití potravinových simulantů A, B  nebo C musí být migrační
    zkoušky  provedeny při  teplotě 100  st. C  nebo při  refluxní
    teplotě  po   čtyřnásobnou  dobu  vybranou   podle  základních
    pravidel uvedených v kapitole II odstavci 1.
Kapitola III
Náhradní zkoušky pro stanovení celkové a specifické migrace za použití tukových simulantů
1.
Pokud nelze z technických důvodů, spojených s metodou analýzy sledovaného migrantu, použít tukové simulanty potravin, lze je nahradit testovacími médii, které jsou uvedené v tabulce 5 a to za zkušebních podmínek, které odpovídají zkušebním podmínkám pro tukové simulanty D. V tabulce 5 jsou uvedeny některé příklady nejdůležitějších podmínek migračních zkoušek a k nim příslušející konvenční podmínky, které je nutno použít při realizaci náhradních testů. Pro jiné zkušební podmínky, které nejsou uvedené v tabulce 5 je nutné vzít v úvahu následující příklady, jakož i existující zkušenosti se zkoušeným typem polymeru:
1.1 Pro každý test je nutné použít vždy nový vzorek výrobku.
1.2 Je nutné aplikovat pro každé testovací médium stejná pravidla předepsaná v kapitolách I. a II. pro tukové simulanty D. Tam, kde je to vhodné, se použijí podle ustanovení tabulky 3 redukční faktory pro tukové simulanty potravin.
1.3 K vyhodnocení zkoušeného vzorku se pro porovnání výsledku migrace se stanoveným migračním limitem vybere nejvyšší migrační hodnota získaná při použití všech testovacích médií.
1.4 Avšak, zjistí-li se, že při provádění migračních testů s těmito testovacími medii způsobuje některé z těchto medií fyzikální či jiné změny ve zkoušeném vzorku a tyto změny za nejhorších předvídatelných podmínek používání výrobku nenastávají, výsledek s tímto testovacím médiem se vypustí a bude vybrána nejvyšší hodnota ze zbývajících migračních testů.
2.
Je přípustné vynechat jeden nebo dva náhradní migrační testy specifikované v tabulce 5 za předpokladu, že tyto testy nejsou pro zkoušený vzorek na základě vědeckých důkazů vhodné.
TABULKA 5

Konvenční podmínky pro náhradní migrační zkoušky

------------------------------------------------------------------------------------------------
Testovací podmínky     Testovací podmínky      Testovací podmínky      Testovací podmínky
se simulantem D        s isooktanem            s 95% ethanolem         s MPPO (*)
------------------------------------------------------------------------------------------------
10 dnů při 5 st. C     0,5 dne při 5 st. C     10 dnů při 5 st. C      -
------------------------------------------------------------------------------------------------
10 dnů při 20 st. C    1 den při 20 st. C      10 dnů při 20 st. C     -
------------------------------------------------------------------------------------------------
10 dnů při 40 st. C    2 dny při 20 st. C      10 dnů při 40 st. C     -
------------------------------------------------------------------------------------------------
2 h při 70 st. C       0,5 h při 40 st. C      2 h při 60 st. C        -
------------------------------------------------------------------------------------------------
0,5 h při 100 st. C    0,5 h při 60 st. C (**) 2,5 h při 60 st. C      0,5 h při 100 st. C
------------------------------------------------------------------------------------------------
1 h při 100 st. C      1 h při 60 st. C (**)   3 h při 60 st. C (**)   1 h při 100 st. C
------------------------------------------------------------------------------------------------
2 h při 100 st. C      1,5 h při 60 st. C (**) 3,5 h při 60 st. C (**) 2 h při 100 st. C
------------------------------------------------------------------------------------------------
0,5 h při 121 st. C    1,5 h při 60 st. C (**) 3,5 h při 60 st. C (**) 0,5 h při 121 st. C
------------------------------------------------------------------------------------------------
1 h při 121 st. C      2 h při 60 st. C (**)   4 h při 60 st. C (**)   1 h při 121 st. C
------------------------------------------------------------------------------------------------
2 h při 121 st. C      2,5 h při 60 st. C (**) 4,5 h při 60 st. C (**) 2 h při 121 st. C
------------------------------------------------------------------------------------------------
0,5 h při 130 st. C    2 h při 60 st. C (**)   4 h při 60 st. C (**)   0,5 h při 130 st. C
------------------------------------------------------------------------------------------------
        1 h při 130 st. C      2,5 h při 60 st. C (**) 4,5 h při 60 st. C (**) 1 h při 130 st. C
------------------------------------------------------------------------------------------------
2 h při 150 st. C      3 h při 60 st. C (**)   5 h při 60 st. C (**)   2 h při 150 st. C
------------------------------------------------------------------------------------------------
2 h při 175 st. C      4 h při 60 st. C (**)   6 h při 60 st. C (**)   2 h při 175 st. C
------------------------------------------------------------------------------------------------

 (*) MPPO = modifikovaný polyfenylenoxid
(**) Těkavá testovací media jsou používána až do maximální teploty
     60 st. C
Kapitola IV
Alternativní zkoušky s tukovými simulanty potravin pro stanovení celkové a specifické migrace
1.
Je přípustné použít výsledky alternativních migračních zkoušek, jak je specifikováno v této kapitole, pokud jsou splněny následující podmínky:
1.1 výsledky získané ve "srovnávací zkoušce" jsou vyšší nebo shodné s hodnotami získanými při zkoušce se simulantem D
1.2 hodnota migrace stanovená alternativními zkouškami nesmí po aplikaci příslušných redukčních faktorů uvedených v tabulce 3 překračovat migrační limity Pokud jedna z podmínek uvedených v bodech 1.1 a 1.2 této kapitoly není splněna, musí se provést migrační zkoušky s tukovými potravinovými simulanty D.
2.
Je možné vynechat "srovnávací zkoušky" uvedené v odstavci 1.1, pokud existuje jiný nezvratný důkaz, že hodnoty získané v alternativních zkouškách se rovnají nebo jsou větší než hodnoty získané migračními zkouškami.
3.
Alternativní zkoušky
3.1 Alternativní zkoušky s těkavými medii Zkoušky používající těkavá media jako isooktan nebo 95% ethylalkohol nebo jiná těkavá rozpouštědla nebo směs rozpouštědel se provedou za takových zkušebních podmínek, aby byla splněna podmínka bodu 1.1 této kapitoly.
3.2 "Extrakční zkoušky" Další zkoušky, kterými může být provedeno ověření stanovených migračních limitů jsou zkoušky, které používají media s velmi silnou extrakční schopností za velmi přísných zkušebních podmínek. Tyto zkoušky mohou být aplikovány za předpokladu, že na základě vědeckých poznatků je ověřeno, že výsledky těchto "extrakčních zkoušek" se rovnají nebo jsou vyšší než výsledky získané v průběhu migračních zkoušek se simulanty potravin.
Kapitola V
PRAVIDLA PRO KONTROLU DODRŽENÍ MIGRAČNÍCH LIMITŮ
1.
Všeobecná ustanovení
1.1 Při porovnávání výsledků zkoušek migrace specifikovaných v této příloze by měla být specifická hmotnost všech simulantů konvenčně rovna 1. Počet miligramů látky (látek) uvolněné (uvolněných) do litru simulantu (mg/l) tak bude číselně odpovídat počtu miligramů látky (látek) uvolněné (uvolněných) na kilogram simulantu a s ohledem na ustanovení kapitoly I. této přílohy, počtu miligramů látky (látek) uvolněné (uvolněných) na kilogramu potraviny.
1.2 Jestliže jsou zkoušky migrace prováděny na vzorcích odebraných z výrobků nebo na vzorcích vyrobených k tomuto účelu a množství potraviny nebo simulantu, které je uvedeno do styku se vzorkem, se liší od množství použitého za skutečných podmínek použití výrobku, musí být získané výsledky korigovány podle následujícího vzorce:
 

                             m . a
2
M = ------ . 1000 a
1
. q
kde:
M je migrace v mg/kg,
m hmotnost látky uvolněné ze vzorku v mg a stanovená zkouškou migrace,
a
1
velikost povrchu vzorku v dm
2
, který je ve styku s potravinou nebo simulantem při zkoušce migrace,
a
2
velikost povrchu výrobku v dm
2
za skutečných podmínek použití,
q množství potraviny v gramech, které je ve styku s výrobkem za skutečných podmínek použití.
Stanovení migrace se provádí s výrobkem, nebo není-li to možné, se vzorkem odebraným z výrobku, nebo případně s jeho reprezentativním vzorkem.
1.3 Vzorek musí být uveden do styku s potravinou nebo simulantem potravin způsobem, který odpovídá podmínkám při skutečném použití. Za tímto účelem musí být zkouška provedena tak, aby ve styku s potravinou nebo simulantem potravin byly pouze ty části vzorku, které jsou určeny pro styk s potravinami při skutečném použití. Tyto podmínky jsou zvláště důležité v případě výrobků sestávajících z několika vrstev, např. uzávěrů, folií, atd. Zkoušení migrace u vík, těsnicích kroužků, zátek a podobných uzávěrů musí být prováděno jejich použitím s nádobami, pro něž jsou určeny, a způsobem odpovídajícím podmínkám uzavření za normálního nebo předvídatelného použití.
V každém případě je přípustné prokázat dodržení migračních limitů jednou nebo několika přísnějšími zkouškami.
1.4 V souladu s ustanoveními kapitoly II této přílohy se vzorek výrobku uvádí do styku s potravinou nebo odpovídajícím simulantem potravin na dobu a při teplotě, jež jsou zvoleny podle podmínek styku při skutečném použití a podle pravidel tam stanovených. Na konci předepsané doby se v potravině nebo simulantu provede analytické stanovení celkového množství látek (celková migrace) a/nebo specifického množství jedné nebo více látek (specifická migrace) uvolněných vzorkem.
1.5 Jestliže je výrobek určen k opakovanému styku s potravinami, provede se zkouška migrace (zkoušky migrace) třikrát s tímtéž vzorkem za podmínek stanovených v této příloze, přičemž se pokaždé použije nový vzorek potraviny nebo simulantu (simulantů) potravin. Dodržení limitů se posoudí podle velikosti migrace zjištěné při třetí zkoušce. Jestliže existuje nezvratný důkaz, že se migrace při druhé a třetí zkoušce nezvyšuje, a jestliže při první zkoušce není migrační limit překročen (nejsou limity migrace překročeny), nejsou další zkoušky nezbytné.
2.
Zvláštní ustanovení týkající se celkové migrace
2.1 Jestliže jsou použity vodné simulanty specifikované v kapitole I této přílohy, může být analytické stanovení celkového množství látek uvolněných vzorkem provedeno odpařením simulantu a zvážením netěkavého zbytku.
2.2 Jestliže je použit rektifikovaný olivový olej nebo kterákoliv jeho náhrada, lze postupovat následujícím postupem.
Vzorek výrobku se zváží před stykem se simulantem a po něm. Simulant absorbovaný vzorkem se extrahuje a kvantitativně stanoví. Zjištěné množství simulantu se odečte od hmotnosti vzorku stanovené po styku se simulantem. Rozdíl mezi počáteční a korigovanou konečnou hmotností vyjadřuje celkovou migraci vztahující se ke zkoušenému vzorku.
2.3 Jestliže je výrobek určen k opakovanému styku s potravinami a zkoušku popsanou v odstavci 1.5 této kapitoly nelze technicky provést, jsou přípustné úpravy výše uvedené zkoušky za předpokladu, že umožňují stanovit velikost migrace při třetí zkoušce. Jedna z možných úprav je popsána níže.
Zkouška se provede se třemi totožnými vzorky výrobku. Jeden z nich se podrobí příslušné zkoušce a stanoví se celková migrace (M1). Druhý a třetí vzorek se za téže teploty uvede do styku na dobu, která je dvakrát, resp. třikrát delší než doba specifikovaná pro stanovení celkové migrace (M1), a v obou případech se stanoví celková migrace (M2 resp. M3). Výrobek se považuje za vyhovující, pokud hodnota M1 ani hodnota rozdílu M3 - m
2
nepřekračují celkový migrační limit.
2.4 Materiál nebo předmět, který překračuje celkový migrační limit nejvýše o hodnotu odchylky analýzy, by měl být považován za vyhovující této vyhlášce. Byly zjištěny následující hodnoty odchylek analýzy:
- 20 mg/kg nebo 3 mg/dm
2
při zkouškách migrace s rektifikovaným olivovým olejem nebo tukovými náhradami,
- 6 mg/kg nebo 1 mg/dm
2
při zkouškách migrace s jinými simulanty uvedenými v kapitole I.
2.5 Zkoušky migrace pro kontrolu dodržení celkového migračního limitu s použitím rektifikovaného olivového oleje nebo náhražek se neprovádějí, pokud existuje nezvratný důkaz, že analytická metoda je z technického hlediska nevhodná.
2.6 Ve všech těchto případech se na látky, pro něž není stanoven specifický limit migrace nebo jiné omezení, vztahuje všeobecný specifický migrační limit 60 mg/kg, případně 10 mg/dm
2
. Avšak součet všech stanovených hodnot specifických migrací nesmí překročit celkový migrační limit.
3.
Zvláštní pravidla pro ustanovení týkajících se specifických migrací látek
3.1 Oprava specifické migrace v potravinách obsahujících více než 20 % tuku použitím faktoru snížení tuku (FRF):
"Faktorem snížení tuku" (FRF) se rozumí faktor mezi 1 a 5, kterým se vydělí naměřená migrace lipofilních látek do tukových potravin nebo do simulantu D a jejich náhrad před srovnáním se specifickými migračními limity.
Obecná pravidla
Látky považované za "lipofilní" látky, pro které se použije faktor FRF, jsou uvedeny v dodatku IV přílohy č.3 k této vyhlášce. Specifická migrace lipofilních látek v mg/kg (M) se opraví použitím faktoru FRF, který se pohybuje mezi 1 a 5 (M
FRF
). Před srovnáním se stanoveným limitem se použijí tyto rovnice:
M
FRF
= M / FRF (1) a FRF = (g tuku v potravině/kg potraviny)/200= (% tuku x 5)/100 (2)
Tato oprava použitím faktoru FRF není použitelná v těchto případech:
3.1.1 Pokud je materiál nebo předmět ve styku s potravinami obsahujícími méně než 20 % tuku nebo s těmito potravinami má přijít do styku;
3.1.2 Pokud je materiál nebo předmět ve styku s potravinami určenými pro kojence a malé děti podle zvláštního právního předpisu4) nebo s těmito potravinami má přijít do styku;
3.1.3 V případě látek uvedených v seznamech přílohy č. 3, které mají ve sloupci (4) omezení SML= ND, nebo látek, které v seznamech nejsou uvedeny, použitých za funkční bariérou z plastu s migračním limitem 0,01 mg/kg;
3.1.4 V případě materiálů a předmětů, u nichž nelze odhadnout poměr mezi velikostí povrchu a množstvím potraviny, která je s ním ve styku, např. z důvodu jejich tvaru nebo použití, se migrace vypočte použitím konvenčního přepočítávacího faktoru povrch/objem 6 dm
2
/kg.
Tato oprava použitím faktoru FRF je za určitých podmínek použitelná v tomto případě:
V případě nádob nebo jiných předmětů, které lze naplnit, o objemu méně než 500 mililitrů nebo více než 10 litrů a v případě desek a fólií, které jsou ve styku s potravinami obsahujícími více než 20 % tuku, se migrace buď vypočte jako koncentrace v potravině nebo potravinovém simulantu (mg/kg) a opraví použitím faktoru FRF nebo se znovu vypočte jako mg/dm
2
bez použití faktoru FRF. Je-li jedna ze dvou hodnot nižší než SML, má se za to, že materiál nebo předmět je v souladu."
Použití faktoru FRF nesmí vést ke specifické migraci přesahující celkový migrační limit. "
3.2. Oprava specifické migrace v potravinovém simulantu D:
Specifická migrace lipofilních látek do simulantu D a jeho náhrad se opraví použitím těchto faktorů:
3.2.1 redukčního faktoru podle bodu 2.3.2 této přílohy, dále uváděného jako redukční faktor simulantu D (DRF). Faktor DRF není použitelný, pokud je specifická migrace do simulantu D vyšší než 80 % obsahu látky v konečném materiálu nebo předmětu (např. tenké fólie). K určení toho, zda je faktor DRF použitelný, jsou zapotřebí vědecké nebo experimentální důkazy (např. zkoušení nejkritičtějších potravin). Použitelný není ani v případě látek uvedených v seznamech Společenství, které mají ve sloupci (4) omezení SML= ND, nebo látek, které v seznamech nejsou uvedeny, použitých za funkční bariérou z plastu s migračním limitem 0,01 mg/kg;
3.2.2 faktoru FRF, který je použitelný pro migraci do simulantů, pokud je znám obsah tuku v potravině, která má být zabalena, a splněny požadavky uvedené v bodu 3.1;
3.2.3 celkového redukčního faktoru (TRF), kterým se rozumí faktor s maximální hodnotou 5, kterým se vydělí naměřená specifická migrace do simulantu D nebo náhrady před srovnáním se stanoveným limitem. Celkový redukční faktor se získává vynásobením faktoru DRF faktorem FRF, jsou-li použitelné oba faktory."
3.3. Víka, víčka, těsnicí kroužky, zátky a podobné uzávěry
3.3.1 Je-li známo jejich určené použití, zkouší se tyto předměty za použití nádob, pro něž jsou určeny, za podmínek uzavření odpovídajících normálnímu nebo předvídatelnému použití. Předpokládá se, že tyto předměty jsou ve styku s množstvím potraviny, kterou je nádoba naplněna. Výsledky jsou vyjádřeny v mg/kg nebo mg/dm
2
v souladu s pravidly uvedenými v § 12, odstavcích 1 a 2 s přihlédnutím k celému dotykovému povrchu uzávěru a nádoby.
3.3.2 Není-li známo jejich určené použití, zkouší se tyto předměty v samostatné zkoušce a výsledek je vyjádřen v mg/předmět. Získaná hodnota se případně přičte k množství, které migruje z nádoby, pro kterou má být tento předmět použit.
--------------------------------
*) Pozn. ASPI: Změna Kapitoly V prováděná vyhláškou Ministerstva zdravotnictví č. 386/2008 Sb. byla již provedena novelou 271/2008 Sb., a proto nebyla zapracována.
4) Vyhláška č. 54/2004 Sb., o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití, ve znění pozdějších předpisů.

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.