Odstavec předpisu 38/2001 Sb.
Vyhláška č. 38/2001 Sb., o hygienických požadavcích na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy
Příl.10
Příloha 10
Seznam přípustných materiálů a technologií
pro povrchové úpravy výrobků
1.
Materiály
K úpravě povrchů určených pro styk s potravinami je ve smyslu této
vyhlášky povoleno použít:
1.1 Metalizace zdravotně nezávadným kovem nebo slitinou podle
přílohy č. 8, s případnými uvedenými omezeními.
1.2 Pocínování povrchů, které přicházejí s potravinami jen do
krátkodobého styku. Použitý cín smí obsahovat nejvýše 1 %
olova, 0,05 % arsenu, 0,1 % vizmutu a 0,05 % antimonu.
1.3 Pokrytí povrchů nitridem titaničitým.
1.4 Pokrytí povrchů oxidem zirkoničitým.
1.5 Chromování a niklování, avšak pouze pro krátkodobý styk s
potravinami (včetně nápojů) nebo pro styk se suchými
potravinami (s nejvýše 20% vlhkostí).
1.6 Plasty vyhovující hygienickým požadavkům §
10 vyhlášky.
1.7 Elastomery vyhovující hygienickým požadavkům §
15 a § 16
vyhlášky.
1.8 Křemičité a titaničité smalty odpovídající požadavkům § 19
vyhlášky.
1.9 Laky odpovídající požadavkům § 20
vyhlášky.
1.10 Vosky, mikrovosky, parafíny, cerezíny a jiné ropné výrobky.
1/
2.
Technologické postupy
Technologické postupy, po kterých musí být z povrchů materiálů
odstraněny zbytky používaných prostředků, roztoků a lázní:
2.1 Pískování
2.2 Omílání
2.3 Broušení
2.4 Leštění
2.5 Kartáčování
2.6 Odmašťování organickými nebo alkalickými prostředky (např.
benzínem, petrolejem, trichlorethylenem, louhem sodným nebo
draselným, fosforečnanem sodným, roztoky různých tenzidů,
detergentů a jejich směsí a anorganickými a organickými
látkami) s následným odstraněním (např. omytím) odmašťovacích
prostředků z povrchu
2.7 Moření (např. ve zředěné kyselině sírové, zředěné kyselině
chlorovodíkové apod.)
2.8 Černění (tzv. brynýrování)
2.9 Anodická pasivace
2.10 Fosfatizace
2.11 Pasivace lázní s alkalickým chromanem nebo dvojchromanem. 2/
Poznámky
1/ Schválené orgánem ochrany veřejného zdraví.
2/ Z takto upraveného povrchu nesmí být ve výluhu z 1 dm
2
do
destilované vody po dobu 24 h při teplotě 20 - 22 st. C
detekován chrom při citlivosti metody 0,001 mg.l-1
.