Odstavec předpisu 124/2001 Sb.
Vyhláška č. 124/2001 Sb., kterou se stanoví požadavky na odběr vzorků a principy metod laboratorního zkoušení krmiv, doplňkových látek a premixů a způsob uchovávání vzorků
Příl.13
Příl.13
Laboratorní zkoušení krmiv, doplňkových látek a premixů
Seznam postupů speciálního zkoušení krmiv
1. Mikroskopie krmiv 2. Stanovení škůdců v obilovinách, luštěninách a olejninách 3. Stanovení škůdců v krmných směsích 4. Stanovení snětivosti pšenice 5. Stanovení druhové čistoty, nečistot a škodlivých nečistot u obilovin, luštěnin a olejnin 6. Mikroskopická identifikace a určování složek živočišného původu
1.
Mikroskopie krmiv
Slouží k identifikaci jednotlivých druhů krmiv a k určení přítomnosti semen
a plodů, uvedených jako nežádoucí látky ve vyhlášce Ministerstva zemědělství č. 194/1996
Sb., ve znění pozdějších předpisů, kterou se provádí zákon o krmivech. Buněčné struktury
se posuzují mikroskopicky porovnáním s preparáty připravenými z jednotlivých druhů
krmiv, zbavených všech cizích příměsí.
2.
Stanovení škůdců v obilovinách, luštěninách a olejninách
Princip
Živí škůdci se zjišťují po prosátí vzorku v propadu, popř. v podílu na sítě
buď pouhým okem, popř. pomocí lupy nebo stereoskopickým mikroskopem. Seznam škůdců
je uveden v příloze č. 2 vyhlášky Ministerstva zemědělství č. 194/1996 Sb., ve znění
pozdějších předpisů, kterou se provádí zákon o krmivech.
3.
Stanovení škůdců v krmných směsích
Princip
Živý škůdci se zjišťují po prosátí vzorku v propadu, popř. v podílu na sítě
buď pouhým okem, popř. pomocí lupy nebo stereoskopickým mikroskopem. Seznam škůdců
je uveden v příloze č. 2 vyhlášky Ministerstva zemědělství č. 194/1996 Sb., ve znění
pozdějších předpisů, kterou se provádí zákon o krmivech.
4.
Stanovení snětivosti pšenice
Princip
Za snětivou se považuje pšenice, která obsahuje zrna napadená snětí, snětivé
kuličky, případně vykazuje pach po sněti. Konečný vzorek se vysype na světlou podložku
a smyslově se posuzuje zamazání zrn sporami sněti, výskyt snětivých kuliček a pachu
po sněti. Jestliže vzorek vykazuje kterýkoliv z uvedených znaků, označí se pšenice
za snětivou.
5.
Stanovení botanické čistoty, nečistot a škodlivých nečistot u krmných surovin.
Princip
Mechanicky nebo ručně se z poměrné části konečného vzorku oddělí botanické
nečistoty (přirozené neškodné nečistoty a škodlivé nečistoty a škodlivá olejnatá
semena, tj. semena a plody plevelů uvedené v příloze č. 3 vyhlášky č. 451/2000 Sb.,
kterou se provádí zákon č. 91/1996 Sb., o krmivech, ve znění zákona č. 244/2000 Sb.,
ve znění pozdějších předpisů) a cizí předměty a vyjadřují se jako procentní podíl.
6.
Podmínky pro mikroskopické stanovení, identifikaci nebo určování složek živočišného
původu v krmivech.
Účel, rozsah a princip
Tato metoda je určena pro stanovení složek živočišného původu (definovaných
jako produkty zpracování těl nebo částí těl savců, ptáků a ryb) v krmivech, prováděné
pomocí mikroskopického zkoušení v rámci systému koordinovaného inspekčního programu
v oblasti výživy zvířat v souladu s § 16 zákona č. 91/1996 Sb., o krmivech, ve znění
pozdějších předpisů.
Stanovení prováděná podle této metody jsou používána k provádění odborného
dozoru a zkoušení krmiv. Ke zlepšení určování určitých typů živočišných konstituentů
nebo určení původu živočišné složky mohou být použity v další zkoušce upravené nebo
alternativní metody. Při zkoušení určitých specifických živočišných konstituentů
jako např. plasma nebo kosti v tuku (viz také bod 9) mohou být také použity další
metody za předpokladu, že tyto zkoušky budou provedeny jako doplněk ke zkouškám uváděným
v koordinačním inspekčním programu.
Citlivost stanovení v krmivech může být v závislosti na původu složek živočišného
původu velmi nízká - 0,01 %.
K identifikaci se použije vhodně upravený reprezentativní vzorek, odebraný
podle postupu uvedeného v § 1 až 6. Dále uvedená metoda je vhodná pro krmiva s nízkým
obsahem vlhkosti. Krmiva s vyšším obsahem vlhkosti než 14 % musí být předem předsušena.
Zejména některá krmiva a krmné suroviny (např. tuky a oleje) vyžadují uvedenou úpravu.
Složky živočišného původu jsou identifikovány na základě typických, mikroskopicky
identifikovatelných charakteristik (např. svalových vláken nebo jiných částí masa,
chrupavek, kostí, rohů, chlupů, štětin, krve, peří, vaječných skořápek, rybích kostí,
šupin).
Identifikace musí být provedena jak v sítové frakci, tak v koncentrovaném
sedimentu vzorku.