Odstavec předpisu 124/2001 Sb.
Vyhláška č. 124/2001 Sb., kterou se stanoví požadavky na odběr vzorků a principy metod laboratorního zkoušení krmiv, doplňkových látek a premixů a způsob uchovávání vzorků
Příl.9
Příl.9
Metody laboratorního zkoušení krmiv, doplňkových látek a premixů
Seznam chemických metod laboratorního zkoušení krmiv
1. Vlhkost, těkavé látky
1.1. Stanovení obsahu vlhkosti, metoda převzatá ze směrnice Komise 71/393/EHS,
doplněná směrnicí Komise 73/46/EHS
1.2. Stanovení obsahu vlhkosti v olejích a tucích, metoda převzatá ze
směrnice Komise 73/46/EHS
2. Dusíkaté sloučeniny
2.1. Stanovení obsahu dusíkatých látek, metoda převzatá ze směrnice Komise
93/28/EHS
2.2. Stanovení obsahu bílkovin
2.3. Stanovení obsahu aminokyselin, metoda převzatá ze směrnice Komise
98/64/ES
2.4. Stanovení obsahu močoviny, metoda převzatá ze směrnice Komise 71/250/EHS
2.5. Stanovení obsahu těkavých dusíkatých látek, metoda převzatá ze směrnice
Komise 71/393/EHS
2.6. Stanovení aktivity ureázy v sóji a jejích produktech, metoda převzatá
ze směrnice Komise 71/250/EHS
2.7. Ureázový test
2.8. Stanovení obsahu biuretu
2.9. Stanovení obsahu hydroxyanalogu methioninu
2.10. Stanovení obsahu dusíkatých látek rozpustných působením pepsinu,
metoda převzatá ze směrnice Komise 72/199/EHS
2.11. Stanovení aktivity pepsinu, metoda převzatá ze směrnice Komise
72/199/EHS
2.12. Stanovení obsahu methioninu v premixech
2.13. Stanovení obsahu tryptofanu, metoda převzatá ze směrnice Komise
2000/45/ES
3. Tuk
3.1. Stanovení obsahu oleje a tuku, metoda převzatá ze směrnice Komise
98/64/ES
3.2. Stanovení čísla kyselosti tuku
3.3. Stanovení obsahu nerozpustných nečistot v tucích a olejích
3.4. Stanovení obsahu nezmýdelnitelných látek v tucích a olejích
3.5. Stanovení peroxidového čísla
3.6. Stanovení obsahu lecitinu
3.7. Stanovení obsahu mastných kyselin
4. Polysacharidy
4.1. Stanovení obsahu vlákniny, metoda převzatá ze směrnice Komise 92/89/ES
5. Bezdusíkaté látky výtažkové
5.1. Stanovení obsahu škrobu, metoda převzatá ze směrnice Komise 99/79/ES
5.2. Stanovení obsahu cukrů, metoda převzatá ze směrnice Komise 71/250/EHS
5.3. Stanovení obsahu laktosy, metoda převzatá ze směrnice Komise 71/250/EHS
5.4. Stanovení obsahu bezdusíkatých látek výtažkových výpočtem
6. Popel
6.1. Stanovení obsahu popele, metoda převzatá ze směrnice Komise 71/250/EHS
6.2. Stanovení obsahu popele nerozpustného v kyselině chlorovodíkové,
metoda převzatá ze směrnice Komise 71/250/EHS
7. Makroprvky
7.1. Stanovení obsahu fosforu, metoda převzatá ze směrnice Komise 71/393/EHS
7.2. Stanovení obsahu hořčíku, metoda převzatá ze směrnice Komise 73/46/EHS
7.3. Stanovení obsahu draslíku, metoda převzatá ze směrnice Komise 71/250/EHS
7.4. Stanovení obsahu sodíku, metoda převzatá ze směrnice Komise 71/250/EHS
7.5. Stanovení obsahu ve vodě rozpustných chloridů, metoda převzatá ze
směrnice Komise 71/250/EHS
7.6. Stanovení obsahu celkových uhličitanů, metoda převzatá ze směrnice
Komise 71/250/EHS
7.7. Stanovení celkového obsahu síry
7.8. Stanovení obsahu vápníku, metoda převzatá ze směrnice Komise 71/250/EHS
8. Mikroprvky
8.1. Stanovení obsahu mědi, železa, manganu a zinku, metoda převzatá
ze směrnice Komise 78/633/EHS
9. Kyselost
9.1. Stanovení volné, vázané a celkové kyselosti vodního výluhu
9.2. Stanovení kyselosti vodního výluhu v mléčných krmných směsích
10. Nežádoucí látky
10.1. Stanovení obsahu kyanovodíku, metoda převzatá ze směrnice Komise
71/250/EHS
10.2. Stanovení obsahu glukosinolátů v řepce
10.3. Stanovení obsahu 5-vinyl-2-thiooxazolidonu
10.4. Stanovení obsahu kyseliny erukové
10.5. Stanovení obsahu olova a kadmia
10.6. Stanovení obsahu ricinových slupek
10.7. Stanovení obsahu reziduí organochlorových pesticidů
10.8. Stanovení obsahu indikačních kongenerů polychlorovaných bifenylů
(PCB)
10.9. Stanovení obsahu toxaphenu
10.10. Stanovení obsahu rtuti
10.11. Stanovení obsahu aflatoxinu B1, metoda převzatá ze směrnice Komise
76/372/EHS, doplněná směrnicí Komise 92/95/EHS a 94/14/ES
10.12. Stanovení obsahu arsenu
10.13. Stanovení obsahu gossypolu, metoda převzatá ze směrnice Komise
72/199/EHS
10.14. Stanovení obsahu theobrominu
11. Zkoušení siláží
11.1. Zkoušení jakosti siláží
1.
Vlhkost, těkavé látky
1.1. Stanovení obsahu vlhkosti
Účel, rozsah a princip
Metoda umožňuje stanovení
obsahu vlhkosti v krmivech.
Metoda není vhodná pro stanovení obsahu vlhkosti v mléčných
produktech pro přímé zkrmování, pro minerální látky a směsi, které jsou tvořeny převážně
minerálními látkami, pro živočišné a rostlinné tuky a oleje nebo pro analýzy olejnatých
semen a plodů.
Vzorky se suší za předepsaných podmínek, které závisí na původu krmiva.
Obsah vlhkosti se stanoví vážkově jako úbytek hmotnosti. U pevných krmiv s vysokým
obsahem vlhkosti je nutné provést předsoušení.
Opakovatelnost
Rozdíl mezi dvěma paralelními
stanoveními prováděnými na stejném vzorku nesmí překročit 0,2 %.
Reprodukovatelnost
Nestanovena.
1.2. Stanovení obsahu vlhkosti v olejích a tucích
Účel, rozsah a princip
Metoda
umožňuje stanovení obsahu vody a těkavých látek v živočišných a rostlinných tucích
a olejích.
Vzorek je sušen do konstantní hmotnosti při 103 st. C. Úbytek hmotnosti
je zjištěn vážením.
Opakovatelnost
Rozdíl mezi dvěma paralelními stanoveními prováděnými
na stejném vzorku nesmí překročit 0,05 %.
Reprodukovatelnost
Nestanovena.
2.
Dusíkaté sloučeniny
2.1. Stanovení obsahu dusíkatých látek
Účel, rozsah a princip
Metoda specifikuje
podmínky pro stanovení obsahu dusíkatých látek v krmivech na základě stanovení obsahu
dusíku metodou podle Kjeldahla.
Vzorek se mineralizuje horkou kyselinou sírovou za
přítomnosti katalyzátoru. Kyselý roztok se alkalizuje roztokem hydroxidu sodného.
Amoniak se vydestiluje a jímá se do odměřeného množství kyseliny sírové a přebytek
se titruje odměrným roztokem hydroxidu sodného.
Opakovatelnost
Rozdíl mezi dvěma paralelními
stanoveními prováděnými na stejném vzorku nesmí překročit při obsahu dusíkatých látek:
do
20 % 0,2 %
od 20 do 40 % 1 % relat.
nad 40 % 0,4 %
Reprodukovatelnost
Nestanovena.
2.2. Stanovení obsahu bílkovin
Účel, rozsah a princip
Metoda specifikuje podmínky
pro stanovení obsahu bílkovin v krmivech a je použitelný pro všechna krmiva organického
původu.
Obsah bílkovin se stanoví metodou podle Barnsteina po jejich oddělení od dusíkatých
látek nebílkovinného původu vysrážením měďnatou solí.
Opakovatelnost
Nestanovena.
Reprodukovatelnost
Nestanovena.
2.3. Stanovení obsahu aminokyselin
Účel, rozsah a princip
Tato metoda slouží
ke stanovení obsahu volných (syntetických a přirozených) a veškerých (vázaných peptidickou
vazbou a volných) aminokyselin v krmivech za použití analyzátoru aminokyselin. Metoda
je vhodná pro tyto aminokyseliny: cyst(e)in, methionin, lysin, threonin, alanin,
arginin, kyselinu asparagovou, kyselinu glutamovou, glycin, histidin, isoleucin,
leucin, fenylalanin, prolin, serin, tyrosin a valin.
Tato metoda nerozlišuje mezi
solemi aminokyselin a nemůže také u aminokyselin rozlišovat mezi formami D a L. Není
vhodná pro stanovení tryptofanu nebo hydroxyanalogů aminokyselin.
Volné aminokyseliny
Volné
aminokyseliny se extrahují zředěnou kyselinou chlorovodíkovou. Současně extrahované
dusíkaté makromolekulární látky se srážejí kyselinou sulfosalicylovou a odstraňují
se filtrací. Zfiltrovaný roztok se upraví na pH 2,20. Aminokyseliny se separují iontoměničovou
chromatografií a stanoví se po reakci s ninhydrinem fotometrickou detekcí při 570
nm.
Veškeré aminokyseliny
Zvolený postup závisí na stanovovaných aminokyselinách. Cyst(e)in
a methionin se musí před hydrolýzou oxidovat na kyselinu cysteovou a na methioninsulfon.
Tyrosin se musí stanovovat v hydrolyzátech neoxidovaných vzorků. Ostatní aminokyseliny
uvedené v bodě 1 se mohou stanovovat buď v oxidovaném nebo v neoxidovaném vzorku.
Oxidace
se provádí při 0 st. C směsí kyseliny permravenčí a fenolu. Nadbytečné oxidační činidlo
se rozloží disiřičitanem sodným. Oxidovaný nebo neoxidovaný vzorek se hydrolyzuje
kyselinou chlorovodíkovou (c = 6 mol/l) po 23 hodin. Hydrolyzát se upraví na pH 2,20.
Aminokyseliny se separují iontoměničovou chromatografií a stanovují se po reakci
s ninhydrinem fotometrickou detekcí při 570 nm (440 nm pro prolin).
Opakovatelnost
Hodnoty
opakovatelnosti pro různé aminokyseliny a různá krmiva jsou součástí úplného znění
metody.
Reprodukovatelnost
Hodnoty reprodukovatelnosti pro různé aminokyseliny a různá
krmiva jsou součástí úplného znění metody.
2.4. Stanovení obsahu močoviny
Účel, rozsah a princip
Metoda specifikuje podmínky
pro stanovení obsahu močoviny v krmivech s aditivním obsahem této látky.
Obsah močoviny
se stanoví, po vyčeření vodního výluhu vzorku Carresovými činidly, reakcí s p-dimethylaminobenzaldehydem
spektrofotometricky při vlnové délce 420 nm.
Opakovatelnost
Nestanovena.
Reprodukovatelnost
Nestanovena.
2.5. Stanovení obsahu těkavých dusíkatých látek
Účel, rozsah a princip
A.
Mikrodifúze
Účel, rozsah a princip
Metoda specifikuje podmínky pro stanovení obsahu
těkavých dusíkatých látek vyjádřených jako amoniak v krmivech.
Vzorek se extrahuje
vodou, roztok se vyčeří a zfiltruje se. Těkavé dusíkaté báze se po přidání roztoku
uhličitanu draselného vytěsní a mikrodifuzí se zachycují v roztoku kyseliny borité
a titrují se kyselinou sírovou.
B. Destilace
Účel, rozsah a princip
Metoda umožňuje
stanovení obsahu těkavých dusíkatých látek, vyjádřených jako amoniak, v rybí moučce,
která neobsahuje prakticky žádnou močovinu. Metoda je použitelná pouze u obsahů nižších
než 0,25 % amoniaku.
Vzorek se extrahuje vodou, roztok se vyčeří a zfiltruje se. Těkavé
dusíkaté báze se vytěsní za varu po přidání oxidu hořečnatého a zachycují se v předepsaném
množství kyseliny sírové. Přebytek kyseliny sírové se titruje roztokem hydroxidu
sodného.
Opakovatelnost
Mikrodifúze
Rozdíl mezi dvěma paralelními stanoveními prováděnými
na stejném vzorku nesmí překročit při obsahu těkavých dusíkatých látek:
do 1,0 % 10,0
% relat.
nad 1,0 % 0,1 %
Destilace
Rozdíl mezi dvěma paralelními stanoveními prováděnými
na stejném vzorku nesmí překročit pro všechny obsahy těkavých dusíkatých látek 10,0
% relat.
Reprodukovatelnost
Nestanovena.
2.6. Stanovení aktivity ureázy v sóji a jejích produktech
Účel, rozsah a
princip
Postup specifikuje podmínky pro stanovení aktivity ureázy v sóji a jejích
produktech pro ověření, zda tyto produkty byly tepelně upravovány po dostatečně dlouhou
dobu. Aktivita ureázy se stanoví určením množství amoniakálního dusíku, uvolněného
z roztoku močoviny jedním gramem zkoušeného vzorku za jednu minutu při teplotě 30
st. C.
Opakovatelnost
Nestanovena.
Reprodukovatelnost
Nestanovena.
2.7. Ureázový test
Účel, rozsah a princip
Metoda specifikuje podmínky pro
stanovení aktivity ureázy v sóji a jejích produktech.
Aktivita ureázy se stanoví titračně
alkalimetricky určením množství amoniaku, uvolněného z roztoku močoviny ureázou ze
zkoušeného vzorku za 1 hodinu.
Opakovatelnost
Nestanovena.
Reprodukovatelnost
Nestanovena.
2.8. Stanovení obsahu biuretu
Účel, rozsah a princip
Metoda specifikuje podmínky
pro stanovení obsahu biuretu v močovině.
Metoda je založena na tvorbě barevného komplexu
biuretu se síranem měďnatým a měření absorbance vybarveného roztoku při vlnové délce
540 nm.
Opakovatelnost
Rozdíl mezi dvěma paralelními stanoveními prováděnými na stejném
vzorku nesmí překročit 0,03 %.
Reprodukovatelnost
Nestanovena.
2.9. Stanovení obsahu hydroxyanalogu methioninu
Účel, rozsah a princip
Obsah
hydroxyanalogu methioninu se stanoví po extrakci vzorku směsí voda-acetonitril a
následné hydrolýze metodou HPLC na reverzní fázi s použitím UV detekce.
Opakovatelnost
Nestanovena.
Reprodukovatelnost
Nestanovena.
2.10. Stanovení obsahu dusíkatých látek rozpustných působením pepsinu
Účel,
rozsah a princip
Metoda je použitelná pro stanovení podílu dusíkatých látek rozpustných
působením pepsinu a kyseliny chlorovodíkové za definovaných podmínek.
Vzorek krmiva
v roztoku zředěné kyseliny chlorovodíkové a pepsinu se zahřívá po dobu 48 hodin na
teplotu 40 st. C. Suspense se zfiltruje a ve filtrátu se stanoví obsah dusíkatých
látek metodou 2.1.
Opakovatelnost
Rozdíl mezi dvěma paralelními stanoveními prováděnými
na stejném vzorku nesmí překročit při obsahu dusíkatých látek rozpustných působením
pepsinu:
do 20 % 0,4 %
od 20 do 40 % 2 % relat.
nad 40 % 0,8 %
Reprodukovatelnost
Nestanovena.
2.11. Stanovení aktivity pepsinu
Účel, rozsah a princip
Metoda specifikuje
podmínky pro stanovení aktivity pepsinu, který se používá k určení obsahu dusíkatých
látek rozpustných působením roztoku pepsinu v kyselině chlorovodíkové.
Na hemoglobin
se působí roztokem zředěné kyseliny chlorovodíkové a pepsinu za definovaných podmínek.
Nezhydrolyzovaný podíl dusíkatých látek se vysráží kyselinou trichloroctovou. K filtrátu
se přidá hydroxid sodný a Folin-Ciocalteuovou činidlo. Zabarvení roztoku se proměří
při 750 nm a odpovídající množství tyrosinu se odečte z kalibrační křivky.
Opakovatelnost
Nestanovena.
Reprodukovatelnost
Nestanovena.
2.12. Stanovení obsahu methioninu v premixech
Účel, rozsah a princip
Metoda
specifikuje podmínky pro stanovení obsahu methioninu v premixech.
Obsah methioninu
se stanoví po extrakci vzorku fosfátovým pufrem a následné reakci s jodem za vzniku
komplexu methionin - jod při pH 6,5. Komplex se reverzibilně rozkládá při pH 1 zpět
na jod a methionin. Uvolněný jod se stanoví titračně jodometricky.
Opakovatelnost
Nestanovena.
Reprodukovatelnost
Nestanovena.
2.13. Stanovení obsahu tryptofanu
Účel, rozsah a princip
Metoda určuje podmínky
pro stanovení obsahu celkového a volného tryptofanu v krmivech. Metoda nerozlišuje
mezi D- a L-formou.
Pro stanovení obsahu celkového tryptofanu se vzorek hydrolyzuje
za alkalických podmínek hydroxidem barnatým při 110 st. C po dobu 20 hodin. Po hydrolýze
se přidá interní standard.
Pro stanovení volného tryptofanu se vzorek extrahuje za
mírně kyselých podmínek za přítomnosti vnitřního standardu.
Tryptofan v hydrolyzátu
nebo extraktu se stanoví metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie s fluorescenční
detekcí.
Opakovatelnost
Rozdíl mezi dvěma paralelními stanoveními prováděnými na stejném
vzorku nesmí překročit 10 % relat. z vyššího výsledku.
Reprodukovatelnost
Hodnoty reprodukovatelnosti
pro a různá krmiva jsou součástí úplného znění metody.
3.
Tuk
3.1. Stanovení obsahu oleje a tuku
Účel, rozsah a princip
Touto metodou se
stanoví obsah tuku v krmivech. Metoda se nevztahuje na analýzu olejnatých semen a
plodin.
Podle druhu a složení krmiva se pro analýzu použije jeden ze dvou následujících
postupů:
Postup A - přímo extrahovatelné tuky
Tato metoda je použitelná pro krmiva
rostlinného původu, s výjimkou těch, které jsou uvedeny v postupu B.
Postup B - celkový
obsah tuku
Tato metoda je použitelná pro krmiva živočišného původu a pro všechny
krmné směsi. Používá se pro všechny materiály, z nichž není možno tuk úplně extrahovat
bez předchozí hydrolýzy (např. lepky, kvasnice, bramborové proteiny a výrobky, které
byly podrobeny zpracování, jako vytlačování, vločkování a zahřívání).
1.1. Interpretace
výsledků
Ve všech případech, kdy se dosáhlo vyššího výsledku postupem B, než postupem
A, je třeba považovat za platnou hodnotu podle postupu B.
Postup A
Vzorek se extrahuje
petroletherem. Rozpouštědlo se oddestiluje a zbytek se vysuší a zváží.
Postup B
Vzorek
se zahřívá s kyselinou chlorovodíkovou. Směs se ochladí a zfiltruje. Promytý a usušený
zbytek se pak zpracuje podle postupu A.
Opakovatelnost
Rozdíl mezi dvěma paralelními
stanoveními prováděnými na stejném vzorku nesmí překročit při obsahu tuku:
do 5 %
0,2 %
od 5 do 10 % 4 % relat. z vyššího výsledku
nad 10 % 0,4 %
Reprodukovatelnost
Nestanovena.
3.2. Stanovení čísla kyselosti tuku
Účel, rozsah a princip
Metoda specifikuje
podmínky pro stanovení čísla kyselosti tuku v krmivech.
Číslo kyselosti tuku se stanoví
titračně alkalimetricky, po rozpuštění tuku vyextrahovaného z krmiva směsí extrakčního
činidla a ethanolu. Způsob extrakce tuku závisí na druhu zkoušeného krmiva.
Opakovatelnost
Rozdíl
mezi dvěma paralelními stanoveními prováděnými na stejném vzorku pro hodnoty větší
než 4 mg KOH/g (resp. 0,07 mmol/g) nesmí překročit 5 % relat.
Reprodukovatelnost
Rozdíl
mezi dvěma výsledky zkoušek stejného vzorku prováděnými ve dvou laboratořích nesmí
při hodnotě nad 4 mg KOH/g tuku překročit hodnotu 15 % relat.
3.3. Stanovení obsahu nerozpustných nečistot v tucích a olejích
Účel, rozsah
a princip
Metoda specifikuje podmínky pro stanovení obsahu nerozpustných nečistot
v živočišných a rostlinných tucích nebo olejích.
Obsah nerozpustných nečistot se stanoví
rozpuštěním vzorku v přebytku n-hexanu nebo petroletheru nebo diethyletheru, filtrací
získaného roztoku a zvážením vysušeného filtru s nerozpustnými nečistotami.
Opakovatelnost
Rozdíl
mezi dvěma paralelními stanoveními prováděnými na stejném vzorku nesmí překročit
při obsahu nerozpustných nečistot:
do 0,3 % 0,02 %
nad 0,3 % 0,05 %
Reprodukovatelnost
Nestanovena.
3.4. Stanovení obsahu nezmýdelnitelných látek v tucích a olejích
Účel, rozsah
a princip
Metoda specifikuje podmínky pro stanovení nezmýdelnitelného podílu v živočišných
a rostlinných tucích a olejích. Metoda není použitelná pro vosky a dává přibližné
výsledky u určitých tuků s vyšším obsahem nezmýdelnitelného podílu, např. u tuků
pocházejících z mořských živočichů.
Tuk nebo olej se zmýdelní varem s ethanolickým
roztokem hydroxidu draselného pod zpětným chladičem. Nezmýdelnitelný podíl se vyextrahuje
z roztoku mýdla diethyletherem a po oddestilování rozpouštědla a vysušení se zváží.
Opakovatelnost
Rozdíl
mezi dvěma paralelními stanoveními prováděnými na stejném vzorku nesmí překročit
při obsahu nezmýdelnitelných látek:
do 5 % 0,05 %
od 5 do 10 % 0,1 %
Reprodukovatelnost
Nestanovena.
3.5. Stanovení peroxidového čísla
Účel, rozsah a princip
Metoda specifikuje
podmínky pro stanovení peroxidového čísla v živočišných a rostlinných tucích a olejích.
Peroxidové
číslo se určí reakcí chloroformového extraktu vzorku s jodidem draselným v roztoku
kyseliny octové a chloroformu a následnou titrací uvolněného jodu odměrným roztokem
thiosíranu sodného.
Opakovatelnost
Rozdíl mezi dvěma paralelními stanoveními prováděnými
na stejném vzorku nesmí překročit při hodnotě peroxidového čísla:
méně než 0,5 mmol/kg
0,1 mmol/kg
od 0,5 do 3 mmol/kg 0,2 mmol/kg
od 3 do 6 mmol/kg 0,5 mmol/kg
větší než
6 mmol/kg 1,0 mmol/kg
Reprodukovatelnost
Nestanovena.
3.6. Stanovení obsahu lecitinu
Účel, rozsah a princip
Metoda je určena ke
stanovení obsahu lecitinu v technických a potravinářských produktech.
Stanoví se obsah
látek rozpustných v acetonu, obsah látek nerozpustných v benzenu nebo toluenu a obsah
vody s těkavými látkami a jejich součet se odečte od 100.
Opakovatelnost
Rozdíl mezi
dvěma paralelními stanoveními prováděnými na stejném vzorku nesmí překročit 1 %.
Reprodukovatelnost
Nestanovena.
3.7. Stanovení obsahu mastných kyselin
Účel, rozsah a princip
Metoda určuje
podmínky pro stanovení obsahu jednotlivých mastných kyselin v krmivech.
Mastné kyseliny
se stanovují ve formě svých methylesterů metodou plynové chromatografie.
Opakovatelnost
Rozdíl
mezi dvěma paralelními stanoveními prováděnými na stejném vzorku nesmí překročit
13 % relat.
Reprodukovatelnost
Rozdíl mezi dvěma výsledky zkoušek stejného vzorku prováděnými
ve dvou laboratořích nesmí překročit hodnotu 31 % relat.
4.
Polysacharidy
4.1. Stanovení obsahu vlákniny
Účel, rozsah a princip
Metoda umožňuje stanovit
v krmivech organické látky, které neobsahují tuk a jsou nerozpustné v roztoku kyseliny
a louhu a jsou nazývány vláknina.
Vzorek se, pokud je to nutné, odtuční a potom se
na něj působí postupně vroucím roztokem kyseliny sírové a hydroxidu draselného o
přesně stanovené koncentraci. Zbytek je oddělen filtrací přes skleněný filtrační
kelímek, promyt, vysušen, zvážen a spálen při teplotě 475 - 500 st. C. Úbytek váhy
po spálení odpovídá obsahu vlákniny ve zkoušeném vzorku.
Opakovatelnost
Rozdíl mezi
dvěma paralelními stanoveními prováděnými na stejném vzorku nesmí překročit pro obsah
vlákniny:
do 10 % 0,3 %
nad 10 % 3 % relat.
Reprodukovatelnost
Nestanovena.
5.
Bezdusíkaté látky výtažkové
5.1. Stanovení obsahu škrobu
Účel, rozsah a princip
Tato metoda dává možnost
stanovit hladiny škrobu a vysokomolekulárních degradačních produktů škrobu v krmivech
za účelem kontroly obsahu metabolizovatelné energie podle přílohy č. 28 vyhlášky
č. 451/2000 Sb., ve znění vyhlášky č. 184/2004 Sb. a kontrolu požadavků podle přílohy
č. 11 téže vyhlášky.
Metoda zahrnuje dvě stanovení. Nejprve je vzorek podroben působení
horké zředěné kyseliny chlorovodíkové. Po vyčeření a filtraci je optická rotace roztoku
měřena polarimetricky.
Potom je vzorek extrahován 40 % ethanolem. Po okyselení filtrátu
kyselinou chlorovodíkovou, vyčeření a filtraci je optická rotace roztoku měřena polarimetricky.
Rozdíl
mezi těmito dvěma měřeními násobený známým faktorem udává obsah škrobu ve vzorku.
Opakovatelnost
Rozdíl
mezi dvěma paralelními stanoveními prováděnými na stejném vzorku nesmí překročit
pro obsahy škrobu:
do 40 % 0,4 %
nad 40 % 1 % relat.
Reprodukovatelnost
Nestanovena.
5.2. Stanovení obsahu cukrů
Účel, rozsah a princip
Tato metoda umožňuje stanovit
množství redukujících cukrů a celkové cukry po inverzi vyjádřené jako glukosa nebo
určené jako sacharosa použitím faktoru 0,95. Je použitelná pro krmné směsi. Pro ostatní
krmiva jsou používány speciální metody. Je-li to nutné, může být zjištěn obsah laktosy
zvlášť a potom zahrnut do celkového výsledku.
Cukry jsou extrahovány zředěným ethanolem.
Roztok je vyčiřen Carrezovými činidly I a II. Odstraní se ethanol a množství cukru
před a po inversi se určí Luff-Schoorlovou metodou.
Opakovatelnost
Nestanovena.
Reprodukovatelnost
Nestanovena.
5.3. Stanovení obsahu laktosy
Účel, rozsah a princip
Metoda specifikuje podmínky
pro stanovení obsahu laktosy v krmivech. Metoda je použitelná pro krmiva obsahující
více než 0,5 % laktosy.
Cukry se vyextrahují ze vzorku vodou, extrakt se vystaví fermentačnímu
účinku kvasinek Saccharomyces cerevisiae, které ponechají laktosu v nezměněném stavu.
Po vyčeření Carresovými činidly se laktosa stanoví titračně jodometricky podle Luff-Schoorla.
Opakovatelnost
Nestanovena.
Reprodukovatelnost
Nestanovena.
5.4. Stanovení obsahu bezdusíkatých látek výtažkových výpočtem
Účel, rozsah
a princip
Metoda uvádí způsob výpočtu obsahu bezdusíkatých látek výtažkových z výsledků
stanovení základních složek krmiv, a to vlhkosti, dusíkatých látek (N x 6,25), tuku,
popele a vlákniny, případně močoviny a amoniaku.
Opakovatelnost
Nestanovena.
Reprodukovatelnost
Nestanovena.
6.
Popel
6.1. Stanovení obsahu popele
Účel, rozsah a princip
Tato metoda dává možnost
stanovit obsah popela v krmivech.
Vzorek je zpopelněn při 550 st. C a zbytek je zvážen.
Opakovatelnost
Nestanovena.
Reprodukovatelnost
Nestanovena.
6.2. Stanovení obsahu popele nerozpustného v kyselině chlorovodíkové
Účel,
rozsah a princip
Metoda umožňuje stanovení obsahu minerálních látek, nerozpustných
v kyselině chlorovodíkové v krmivech. Podle původu vzorku mohou být použity dvě různé
metody.
Metoda A: použitelná pro organická krmiva a pro většinu krmných směsí. Vzorek
se zpopelní, popel se povaří s kyselinou chlorovodíkovou a nerozpuštěný zbytek se
zfiltruje a zváží.
Metoda B: použitelná pro minerální suroviny nebo minerální doplňková
krmiva a krmné směsi s obsahem látek nerozpustných v kyselině chlorovodíkové, stanovených
metodou A, vyšší než 1 %.
Vzorek se rozpouští v kyselině chlorovodíkové. Roztok se
zfiltruje, zbytek na filtru se zpopelní a dále se postupuje podle metody A.
Opakovatelnost
Nestanovena.
Reprodukovatelnost
Nestanovena.
7.
Makroprvky
7.1. Stanovení obsahu fosforu
Účel, rozsah a princip
Metoda specifikuje podmínky
pro stanovení obsahu fosforu v krmivech.
Je zvláště vhodná pro analýzu látek s nízkým
obsahem fosforu. V určitých případech (produktech bohatých na fosfor) je vhodné použít
vážkovou metodu.
Vzorek je mineralizován a převeden do kyselého roztoku buď suchým
spalováním (v případě organických krmiv), nebo kyselou digescí (v případě minerálních
sloučenin a kapalných krmiv). Roztok je podroben působení molybdátovanadátového činidla.
Absorbance takto vzniklého žlutého roztoku je měřena spektrofotometricky při 430
nm.
Opakovatelnost
Rozdíl mezi dvěma paralelními spektrofotometrickými stanoveními
prováděnými na stejném vzorku nesmí překročit při obsahu fosforu:
do 5 % 3 % relat.
nad
5 % 0,15 %
Reprodukovatelnost
Nestanovena.
7.2. Stanovení obsahu hořčíku
Účel, rozsah a princip
Metoda specifikuje podmínky
pro stanovení obsahu hořčíku v krmivech. Metoda je vhodná zejména pro obsahy do 5
%.
Vzorek po zpopelnění je rozpuštěn v kyselině chlorovodíkové. Jestliže nejsou přítomny
organické látky, je vzorek rozpuštěn přímo v kyselině chlorovodíkové. Roztok je naředěn
a obsah hořčíku je stanoven atomovou absorpční spektrofotometrií při 285,2 nm pomocí
standardních roztoků.
Opakovatelnost
Rozdíl mezi dvěma paralelními stanoveními prováděnými
na stejném vzorku nesmí překročit 5 % relat.
Reprodukovatelnost
Nestanovena.
7.3. Stanovení obsahu draslíku
Účel, rozsah a princip
Metoda specifikuje podmínky
pro stanovení obsahu draslíku v krmivech.
Vzorek je zpopelněn, popel rozpuštěn v kyselině
chlorovodíkové. Obsah draslíku v roztoku je stanoven plamenovou fotometrií v přítomnosti
chloridu cesného a dusičnanu hlinitého. Přídavek těchto látek z velké části odstraňuje
interferenci rušivých prvků.
Opakovatelnost
Nestanovena.
Reprodukovatelnost
Nestanovena.
7.4. Stanovení obsahu sodíku
Účel, rozsah a princip
Metoda specifikuje podmínky
pro stanovení obsahu sodíku v krmivech.
Vzorek je zpopelněn, popel rozpuštěn v kyselině
chlorovodíkové. Obsah sodíku v roztoku je stanoven plamenovou fotometrií v přítomnosti
chloridu cesného a dusičnanu hlinitého. Přídavek těchto látek z velké části odstraňuje
interferenci rušivých prvků.
Opakovatelnost
Nestanovena.
Reprodukovatelnost
Nestanovena.
7.5. Stanovení obsahu ve vodě rozpustných chloridů
Účel, rozsah a princip
Metoda
specifikuje podmínky pro stanovení ve vodě rozpustných chloridů (vyjádřených jako
chlorid sodný) v krmivech. Je vhodná pro všechna krmiva.
Chloridy jsou rozpuštěny
ve vodě. Jestliže produkt obsahuje organické látky, je vyčeřen. Roztok je slabě okyselen
kyselinou dusičnou a chloridy jsou vysráženy jako chlorid stříbrný přídavkem roztoku
dusičnanu stříbrného. Přebytek dusičnanu stříbrného je titrován roztokem thiokyanatanu
amonného podle Volharda.
Opakovatelnost
Nestanovena.
Reprodukovatelnost
Nestanovena.
7.6. Stanovení obsahu celkových uhličitanů
Účel, rozsah a princip
Metoda specifikuje
podmínky pro stanovení obsahu uhličitanů (vyjádřeno jako uhličitan vápenatý) ve většině
krmiv.
Obsah celkových uhličitanů se stanoví po rozkladu vzorku kyselinou chlorovodíkovou
a vzniklý oxid uhličitý se změří v kalibrované trubici a jeho objem se porovná s
objemem plynu uvolněného za stejných podmínek ze známého množství uhličitanu vápenatého.
Opakovatelnost
Nestanovena.
Reprodukovatelnost
Nestanovena.
7.7. Stanovení celkového obsahu síry
Účel, rozsah a princip
Metoda specifikuje
podmínky pro stanovení celkového obsahu síry v krmivech. Je vhodný pro všechny obsahy
síry v krmivech.
Obsah síry se stanoví v chloridovém výluhu po zpopelnění vzorku vážkově
jako síran barnatý.
Opakovatelnost
Nestanovena.
Reprodukovatelnost
Nestanovena.
7.8. Stanovení obsahu vápníku
Účel, rozsah a princip
Metoda umožňuje stanovení
obsahu vápníku v krmivech.
Vzorek se zpopelní, popel se rozpustí v kyselině chlorovodíkové
a vápník se vysráží jako šťavelan vápenatý. Sraženina se rozpustí v kyselině sírové
a uvolněná kyselina šťavelová se titruje manganistanem draselným.
Opakovatelnost
Nestanovena.
Reprodukovatelnost
Nestanovena.
8.
Mikroprvky
8.1. Stanovení obsahů železa, mědi, manganu a zinku
Účel, rozsah a princip
Metoda
specifikuje podmínky pro stanovení obsahu železa, mědi, manganu a zinku.
Vzorek se
rozpustí v kyselině chlorovodíkové, nebo se jinak odstraní organická matrice. Železo,
měď, mangan a zinek se po vhodném naředění stanoví atomovou absorpční spektrofotometrií.
Opakovatelnost
Rozdíl
mezi dvěma paralelními stanoveními prováděnými na stejném vzorku nesmí překročit
při obsahu mědi, železa, manganu a zinku:
do 50 mg/kg 5 mg/kg
od 50 do 100 mg/kg 10
% relat.
od 100 do 200 mg/kg 10 mg/kg
nad 200 mg/kg 5 % relat.
Reprodukovatelnost
Nestanovena.
Mez
stanovitelnosti
Mez stanovitelnosti pro stanovení železa je 20 mg/kg, pro stanovení
mědi je 10 mg/kg, pro stanovení manganu je 20 mg/kg, pro stanovení zinku je 20 mg/kg.
9.
Kyselost
9.1. Stanovení volné, vázané a celkové kyselosti vodního výluhu
Účel, rozsah
a princip
Metoda specifikuje podmínky pro stanovení volné, vázané i celkové kyselosti
vodního výluhu. Je použitelný pro všechna krmiva.
Volná kyselost vodního výluhu se
stanoví přímo alkalimetrickou titrací vodního výluhu vzorku do hodnoty pH = 8,5 nebo
na indikátor fenolftalein.
Vázaná kyselost vodního výluhu se stanoví po uvolnění vazeb
vnitřní neutralizace formaldehydem alkalimetrickou titrací do hodnoty pH = 8,5 nebo
na indikátor fenolftalein.
Celková kyselost vodního výluhu se určí součtem výsledků
volné a vázané kyselosti vodního výluhu.
Opakovatelnost
Rozdíl mezi dvěma paralelními
stanoveními prováděnými na stejném vzorku nesmí překročit 15 % relat.
Reprodukovatelnost
Nestanovena.
9.2. Stanovení kyselosti vodního výluhu v mléčných krmných směsích
Účel,
rozsah a princip
Metoda specifikuje podmínky pro stanovení kyselosti vodního výluhu
v mléčných krmných směsích. Je použitelný pro všechny druhy mléčných krmných směsí
a všechny obsahy kyselosti.
Kyselost vodního výluhu se stanoví ve vodním výluhu vzorku
přímo alkalimetrickou titrací na indikátor fenolftalein pomocí určení bodu ekvivalence
srovnávacím roztokem kobaltnaté soli.
Opakovatelnost
Nestanovena.
Reprodukovatelnost
Nestanovena.
10.
Nežádoucí látky
10.1. Stanovení obsahu kyanovodíku
Účel, rozsah a princip
Metoda specifikuje
podmínky pro stanovení obsahu kyanovodíku volného i vázaného v glukosinolátech v
krmivech, zejména v lněném semeni, maniokové mouce a v některých druzích bobů.
Vzorek
se rozmíchá ve vodě, kyanovodík se uvolní enzymaticky a vodní parou se předestiluje
do okyseleného roztoku dusičnanu stříbrného. Kyanid stříbrný se oddělí filtrací a
zbylý dusičnan stříbrný se stanoví titračně thiokyanatanem amonným.
Opakovatelnost
Nestanovena.
Reprodukovatelnost
Nestanovena.
10.2. Stanovení obsahu glukosinolátů v řepce
Účel, rozsah a princip
Metoda
specifikuje podmínky pro stanovení nejdůležitějších glukosinolátů v řepce a jejích
produktech.
Glukosinoláty se extrahují horkým methanolem a po přečištění a enzymatické
desulfataci na ionexové pryskyřici se stanoví metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie
s elučním gradientem a UV detekcí.
Opakovatelnost
Nestanovena.
Reprodukovatelnost
Nestanovena.
10.3. Stanovení obsahu 5-vinyl-2-thiooxazolidonu
Účel, rozsah a princip
Metoda
specifikuje podmínky pro stanovení obsahu vinylthiooxazolidonu (VOT) v krmivech a
je použitelný pro obsahy od 200 mg/kg.
Ze vzorku krmiva je enzymaticky uvolněn 2-hydroxy-3-butenyl-isothiokyanát,
ze kterého vzniká VOT a jeho obsah se stanoví metodou plynové chromatografie (GC)
nebo vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC).
Opakovatelnost
Rozdíl mezi dvěma
paralelními stanoveními prováděnými na stejném vzorku nesmí překročit při obsahu
vinylthiooxazolidonu:
do 1000 mg/kg 24 mg/kg
od 1000 do 1500 mg/kg 36 mg/kg
nad 1500
mg/kg 45 mg/kg
Reprodukovatelnost
Rozdíl mezi dvěma výsledky zkoušek stejného vzorku
prováděnými ve dvou laboratořích nesmí pro všechny obsahy 5-vinyl-2-thiooxazolidonu
překročit 20 % relat.
10.4. Stanovení obsahu kyseliny erukové
Účel, rozsah a princip
Metoda specifikuje
podmínky pro stanovení kyseliny erukové ve všech druzích rostlinných tuků a olejů
různého stupně čištění. Obsah kyseliny erukové (kyselin cis, trans-11 dokosenové
a cis, trans-13 dokosenové) je vyjádřen jako hmotnostní podíl mastných kyselin C
22 : 1 z celého spektra mastných kyselin ve vzorku.
Obsah kyseliny erukové se stanoví
po esterifikaci mastných kyselin metodou plynové chromatografie.
Opakovatelnost
Nestanovena.
Reprodukovatelnost
Nestanovena.
10.5. Stanovení obsahu olova a kadmia
Účel, rozsah a princip
Metoda specifikuje
podmínky pro stanovení obsahu olova a kadmia v krmivech. Metoda není vhodná pro premixy.
Obsah
olova a kadmia se stanoví po mineralizaci vzorku metodou atomové absorpční spektrometrie
(AAS).
Opakovatelnost
Rozdíl mezi dvěma paralelními stanoveními prováděnými metodou
AAS na stejném vzorku nesmí překročit při obsahu olova:
od 1 do 3 mg/kg 25 % relat.
od
3 do 10 mg/kg 0,75 mg/kg
nad 10 mg/kg 7,5 % relat.
Reprodukovatelnost
Rozdíl mezi dvěma
výsledky zkoušek stejného vzorku prováděnými metodou AAS ve dvou laboratořích nesmí
překročit při obsahu olova:
od 1 do 3 mg/kg 50 % relat.
od 3 do 5 mg/kg 1,5 mg/kg
od
5 do 10 mg/kg 30 % relat.
od 10 do 20 mg/kg 3 mg/kg
od 20 do 40 mg/kg 15 % relat.
od
40 do 60 mg/kg 6 mg/kg
nad 60 mg/kg 10 % relat.
Opakovatelnost
Rozdíl mezi dvěma paralelními
stanoveními prováděnými metodou AAS na stejném vzorku nesmí překročit při obsahu
kadmia:
od 0,1 do 0,5 mg/kg 30 % relat.
od 0,5 do 1 mg/kg 0,15 mg/kg
nad 1 mg/kg 15
% relat.
Reprodukovatelnost
Rozdíl mezi dvěma výsledky zkoušek stejného vzorku prováděnými
metodou AAS ve dvou laboratořích nesmí překročit při obsahu kadmia:
od 0,1 do 0,2
mg/kg 50 % relat.
od 0,2 do 0,4 mg/kg 0,1 mg/kg
od 0,4 do 1 mg/kg 25 % relat.
od 1 do
2,5 mg/kg 0,25 mg/kg
nad 2,5 mg/kg 10 % relat.
10.6. Stanovení obsahu ricinových slupek
Účel, rozsah a princip
Metoda specifikuje
podmínky pro stanovení obsahu ricinových slupek v krmivech a zejména v olejnatých
semenech.
Ricinové slupky se uvolní vyvařením zkušebního vzorku v kyselém a alkalickém
prostředí a jejich obsah se stanoví vážkově.
Opakovatelnost
Nestanovena.
Reprodukovatelnost
Nestanovena.
10.7. Stanovení obsahu reziduí organochlorových pesticidů
Účel, rozsah a
princip
Metoda specifikuje podmínky pro stanovení obsahu DDT, DDE, DDD, HCB, alfa,
beta, gamma, delta izomerů HCH, aldrinu, dieldrinu, endrinu, isodrinu, heptachloru,
endosulfanu a chlordanu v krmivech.
Residua organochlorových pesticidů se extrahují
z krmiv vhodným rozpouštědlem a přečištěný extrakt se analyzuje metodou plynové chromatografie
s hmotnostní detekcí.
Opakovatelnost
Nestanovena.
Reprodukovatelnost
Nestanovena.
10.8. Stanovení obsahu indikačních kongenerů polychlorovaných bifenylů (PCB)
Účel, rozsah a princip
Metoda specifikuje podmínky pro stanovení obsahu sedmi indikačních
kongenerů PCB (PCB 28, 52, 101, 118, 138, 153, 180) v krmivech.
Residua indikačních
kongenerů PCB se extrahují z krmiv vhodným rozpouštědlem a přečištěný extrakt se
analyzuje metodou plynové chromatografie s hmotnostní detekcí.
Opakovatelnost
Nestanovena.
Reprodukovatelnost
Nestanovena.
10.9. Stanovení obsahu toxaphenu
Účel, rozsah a princip
Metoda specifikuje
podmínky pro stanovení obsahu persistentních kongenerů toxaphenu (P 26, 50, 62) v
krmivech.
Rezidua toxaphenu se extrahují z krmiv nepolárním rozpouštědlem, vícestupňovým
čištěním na sloupci vhodných sorbentů se odstraní nečistoty a přebytek ostatních
chlorovaných látek a obsah persistentních kongenerů toxaphenu se stanoví metodou
plynové chromatografie s hmotnostní detekcí.
Opakovatelnost
Nestanovena.
Reprodukovatelnost
Nestanovena.
10.10. Stanovení obsahu rtuti
Účel, rozsah a princip
Metoda specifikuje podmínky
pro stanovení rtuti v krmivech.
Rtuť v krmivech se stanoví metodou studených par na
rtuťovém analyzátoru TMA (AMA).
Opakovatelnost
Rozdíl mezi dvěma paralelními stanoveními
prováděnými na stejném vzorku nesmí překročit pro všechny obsahy rtuti 10,9 % relat.
Reprodukovatelnost
Nestanovena.
10.11. Stanovení obsahu aflatoxinu B1
Účel, rozsah a princip
Pro stanovení
aflatoxinu B1 jsou popsány Metoda A a Metoda B:
Metoda A
Metoda dává možnost stanovit
obsah aflatoxinu B1 v surovinách a v jednosložkových krmivech. Metoda nemůže být
použita za přítomnosti slupek citrusu. Mez stanovitelnosti je 0,01 mg/kg. Za přítomnosti
interferujících látek je nutné opakovat analýzu Metodou B (vysokoúčinná kapalinová
chromatografie).
Vzorek se extrahuje chloroformem. Extrakt se zfiltruje a alikvotní
díl se přečistí na chromatografické koloně se silikagelem. Eluát se odpaří a zbytek
se rozpustí v definovaném objemu chloroformu nebo ve směsi benzenu a acetonitrilu.
Alikvotní podíl roztoku se analyzuje metodou tenkovrstvé chromatografie. Množství
aflatoxinu B1 se určí po ozáření UV lampou, buď vizuálně, nebo fluorometricky porovnáním
se známým množstvím aflatoxinu B1. Totožnost aflatoxinu B1 extrahovaného z krmiva
musí být potvrzena určeným postupem.
Opakovatelnost
Rozdíl mezi dvěma paralelními stanoveními
prováděnými na stejném vzorku nesmí překročit při obsahu aflatoxinu B1
od 10 do 20
mikrog/kg 25 % relat. z nejvyššího výsledku
od 20 do 50 mikrog/kg 5 mikrog/kg
nad 50
mikrog/kg 10 % relat. z nejvyššího výsledku
Reprodukovatelnost
Rozdíl mezi dvěma výsledky
zkoušek stejného vzorku prováděnými ve dvou laboratořích nesmí překročit při obsahu
aflatoxinu
od 10 do 20 mikrog/kg 50 % relat.
od 20 do 50 mikrog/kg 10 mikrog/kg
nad
50 mikrog/kg 20 % relat.
Mez stanovitelnosti
Mez stanovitelnosti je 10 mikrog/kg.
Metoda
B
Metoda se používá pro stanovení aflatoxinu B1 v živočišných krmivech včetně krmiv
obsahujících citrusovou slupku. Mez stanovitelnosti je 0,001 mg/kg.
Vzorek se extrahuje
chloroformem. Extrakt se zfiltruje a alikvotní podíl se přečistí na florisilové kolonce
a potom na kolonce C18. Konečná separace a stanovení se provede vysokoúčinnou kapalinovou
chromatografií na reverzní fázi C18, následné postkolonové derivatizaci vodným roztokem
jodu a fluorescenční detekci.
Opakovatelnost
Rozdíl mezi dvěma paralelními stanoveními
prováděnými na stejném vzorku nesmí překročit 11 % relat.
Reprodukovatelnost
Rozdíl
mezi dvěma výsledky zkoušek stejného vzorku prováděnými ve dvou laboratořích nesmí
překročit při obsahu aflatoxinu B1:
do 10 mikrog/kg 50 % relat.
od 20 mikrog/kg do
50 mikrog/kg 10 mikrog/kg
nad 50 mikrog/kg 20 % relat.
Mez stanovitelnosti
Mez stanovitelnosti
je 1 mikrog/kg.
10.12. Stanovení obsahu arsenu
Účel, rozsah a princip
Metoda specifikuje podmínky
pro stanovení arsenu v krmivech.
Ve vzorku se po rozkladu kyselinou dusičnou v uzavřeném
systému stanoví obsah arsenu metodou atomové absorpční spektrometrie (AAS) s hydridovou
technikou.
Opakovatelnost
Rozdíl mezi dvěma paralelními stanoveními prováděnými na
stejném vzorku nesmí překročit při obsahu arsenu nad 1 mg/kg hodnotu 6 % relativních.
Reprodukovatelnost
Nestanovena.
10.13. Stanovení obsahu gossypolu
Účel, rozsah a princip
Metoda specifikuje
podmínky pro stanovení obsahu volného a celkového gossypolu a chemicky příbuzných
látek v koncentraci nad 20 mg/kg v bavlníku a krmných směsích, které bavlník obsahují.
Gossypol
se extrahuje buď za přítomnosti 3-amino-1-propanolu (při stanovení volného gossypolu)
nebo dimethylformamidu (při stanovení celkového gossypolu). Gossypol je reakcí s
anilinem převeden na gossypol-dianilid a absorbance roztoku je měřena při 440 nm.
Opakovatelnost
Nestanovena.
Reprodukovatelnost
Nestanovena.
10.14. Stanovení obsahu theobrominu
Účel, rozsah a princip
Metoda specifikuje
podmínky pro stanovení theobrominu v krmivech.
Obsah theobrominu se stanoví po extrakci
vzorku směsným rozpouštědlem chloroformamoniak metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie
(HPLC) na reverzní fázi.
Opakovatelnost
Nestanovena.
Reprodukovatelnost
Nestanovena.
Mez
stanovitelnosti
Nestanovena.
11.
Zkoušení siláží
11.1. Zkoušení jakosti siláží
Účel, rozsah a princip
Metoda specifikuje podmínky
pro zkoušení jakosti konzervace silážovaných krmiv. Uvedené postupy zkoušení jsou
použitelné pro všechny druhy silážovaných krmiv.
Ze vzorku siláže se připraví vodní
výluh. Ve výluhu se určí hodnota pH elektrometricky, obsah amoniaku se stanoví difusní
Conwayovou metodou, obsah alkoholu se stanoví metodou plynové chromatografie a obsah
silážních kyselin metodou kapilární izotachoforézy.
Stanovení stlačitelnosti u řízkových
siláží se provádí z upraveného vzorku.
Opakovatelnost
Rozdíl mezi dvěma paralelními
stanoveními prováděnými na stejném vzorku nesmí překročit u stanovení
pH 0,05
formolové
titrace 0,1 g/kg
obsahu amoniaku jako NH3 0,1 g/kg
obsahu silážních kyselin 1,0 g/kg
U
stanovení obsahu alkoholu a stlačitelnosti siláží opakovatelnost nestanovena.
Reprodukovatelnost
Nestanovena.