Odstavec předpisu 326/2001 Sb.
Vyhláška č. 326/2001 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), g), h), i) a j) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, pro maso, masné výrobky, ryby, ostaní živočichy a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich
Příl.5
Příl.5
Technologické požadavky na jednotlivé skupiny masných výrobků
+-----------------+-----------------------------+-------------------------------------------------------------------------+ |Druh | Skupina | Charakteristika a technologické požadavky | +-----------------+-----------------------------+-------------------------------------------------------------------------+ | | tepelně | Výrobek, u kterého bylo ve všech částech dosaženo minimálně tepelného | | | opracovaný | účinku odpovídajícímu působení teploty plus 70 st.C po dobu 10 minut. | | +-----------------------------+-------------------------------------------------------------------------+ | | tepelně | Výrobek určený k přímé spotřebě bez další úpravy, u něhož neproběhlo | | | neopracovaný | tepelné opracování surovin ani výrobku. | | +-----------------------------+-------------------------------------------------------------------------+ | | trvanlivý | Výrobek, u kterého bylo ve všech částech dosaženo minimálně tepelného | | | tepelně | účinku odpovídajícímu působení teploty plus 70 st.C po dobu 10 minut | | | opracovaný | a navazujícím technologickým opracováním (zráním, uzením a sušením za | | | | definovaných podmínek) došlo k poklesu aktivity vody na hodnotu | | | | aw (max.) = 0,93 a k prodloužení minimální doby trvanlivosti na 21 | | | | dní při teplotě skladování plus 20 st.C. | |masný +-----------------------------+-------------------------------------------------------------------------+ |výrobek | fermentovaný | Výrobek tepelně neopracovaný určený k přímé spotřebě, u kterého v | | | trvanlivý | průběhu fermentace, zrání, sušení a uzení za definovaných podmínek | | | | došlo ke snížení aktivity vody na hodnotu aw (max.) = 0,93 s minimální | | | | dobou trvanlivosti 21 dní při teplotě plus 20 st.C. | | +-----------------------------+-------------------------------------------------------------------------+ | | masný | maso podle § 1 písm. a) tepelně neopracované, u kterého zůstala | | | polotovar | zachována vnitřní buněčná struktura masa a vlastnosti čerstvého masa, a | | | | ke kterému byly přidány potraviny, kořenící přípravky nebo přídatné | | | | látky,8c) a které jsou určeny k tepelné nebo jiné kuchyňské úpravě | | | | před spotřebou, a splňují požadavky zvláštního právního předpisu 2)3); | | | | za masný polotovar se považuje i výrobek z mletého masa s přídavkem | | | | jedlé soli vyšším než 1% hmot. | | +-----------------------------+-------------------------------------------------------------------------+ | | kuchyňský | částečně tepelně opracované upravené maso nebo směsi mas, přídatných | | | masný polotovar | a pomocných látek, popřípadě dalších surovin a látek určených k | | | | aromatizaci,8c) určené k tepelné kuchyňské úpravě | | +-----------------------------+-------------------------------------------------------------------------+ | | konzerva | Výrobek neprodyšně uzavřený v obalu, sterilovaný za podmínek uvedených | | | | ve zvláštním právním předpise7a) tak, aby byla zachována obchodní | | | | sterilita.9) | | +-----------------------------+-------------------------------------------------------------------------+ | | polokonzerva | Výrobek neprodyšně uzavřený v obalu, pasterovaný za podmínek uvedených | | | | ve zvláštním právním předpise.7a) | +-----------------+-----------------------------+-------------------------------------------------------------------------+
7a) Vyhláška č. 287/1997 Sb., o veterinárních požadavcích na živočišné produkty.
8c) Vyhláška č. 53/2002 Sb., kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní
nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky použití
látek přídatných, pomocných a potravních doplňků, ve znění vyhlášky č. 233/2002 Sb.
9) Vyhláška č. 294/1997 Sb., o mikrobiologických požadavcích na potraviny, způsobu
jejich kontroly a hodnocení, ve znění vyhlášky č. 91/1997 Sb.