Odstavec předpisu 326/2001 Sb.
Vyhláška č. 326/2001 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), g), h), i) a j) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, pro maso, masné výrobky, ryby, ostaní živočichy a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich
Příl.10
Příl.10
Požadavky na jakost majonéz
Tabulka 1 Smyslové požadavky na jakost majonéz +---------------------+--------------------------------------------------+ |Znak | | +---------------------+--------------------------------------------------+ |konzistence a barva |v závislosti na obsahu oleje - pastovitá, | | |krémovitá až polotekutá stejnorodá hmota, | | |olej neoddělen, částice kusovitých přísad | | |rovnoměrně rozptýlené, menší vzduchové | | |dutinky přípustné, výrobky nesmějí | | |obsahovat zbytky vaječných skořápek, | | |nečistot, cizích předmětů a hrudek vaječné | | |hmoty | +---------------------+--------------------------------------------------+ |vůně |typická pro majonézy,mírně nakyslá, případně | | |po použitých přísadách a koření | +---------------------+--------------------------------------------------+ |chuť |nakyslá, po použitých přísadách, bez cizích | | |pachutí | +---------------------+--------------------------------------------------+ Tabulka 2 Fyzikální a chemické požadavky na jakost majonéz +---------------+---------------------------------+ |Ukazatel |Hmotnostní % | +---------------+---------------------------------+ |obsah tuku |podle tržních druhů 10,0 až 85,0 | +---------------+---------------------------------+ |obsah žloutku |nejméně 2,0 | +---------------+---------------------------------+ |hodnota pH |nejvýše 4,5 | +---------------+---------------------------------+ Tabulka 3 Přípustné hmotnostní a objemové odchylky majonéz +---------------------------------------+----------------------------------+ |Obsah spotřebního balení |Přípustná záporná hmotnostní nebo | |deklarovaný na obale (v g nebo ml) |objemová odchylka (v %) | +---------------------------------------+----------------------------------+ |do 100 | - 6 | +---------------------------------------+----------------------------------+ |nad 100 do 250 | - 5 | +---------------------------------------+----------------------------------+ |nad 250 do 500 | - 4 | +---------------------------------------+----------------------------------+ |nad 500 | - 2 | +---------------------------------------+----------------------------------+