Odstavec předpisu 326/2001 Sb.
Vyhláška č. 326/2001 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), g), h), i) a j) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, pro maso, masné výrobky, ryby, ostaní živočichy a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich
Příl.10

Příl.10
Požadavky na jakost majonéz
Tabulka 1
Smyslové požadavky na jakost majonéz
+---------------------+--------------------------------------------------+
|Znak                 |                                                  |
+---------------------+--------------------------------------------------+
|konzistence a barva  |v závislosti na obsahu oleje - pastovitá,         |
|                     |krémovitá až polotekutá stejnorodá hmota,         |
|                     |olej neoddělen, částice kusovitých přísad         |
|                     |rovnoměrně  rozptýlené, menší vzduchové           |
|                     |dutinky přípustné, výrobky nesmějí                |
|                     |obsahovat zbytky vaječných skořápek,              |
|                     |nečistot, cizích předmětů a hrudek vaječné        |
|                     |hmoty                                             |
+---------------------+--------------------------------------------------+
|vůně                 |typická pro  majonézy,mírně nakyslá, případně     |
|                     |po použitých přísadách a koření                   |
+---------------------+--------------------------------------------------+
|chuť                 |nakyslá, po použitých přísadách, bez cizích       |
|                     |pachutí                                           |
+---------------------+--------------------------------------------------+

Tabulka 2
Fyzikální a chemické požadavky na jakost majonéz
+---------------+---------------------------------+
|Ukazatel       |Hmotnostní %                     |
+---------------+---------------------------------+
|obsah tuku     |podle tržních druhů 10,0 až 85,0 |
+---------------+---------------------------------+
|obsah žloutku  |nejméně              2,0         |
+---------------+---------------------------------+
|hodnota pH     |nejvýše              4,5         |
+---------------+---------------------------------+

Tabulka 3
Přípustné hmotnostní a objemové odchylky majonéz
+---------------------------------------+----------------------------------+
|Obsah spotřebního balení               |Přípustná záporná hmotnostní nebo |
|deklarovaný na obale (v g nebo ml)     |objemová odchylka (v %)           |
+---------------------------------------+----------------------------------+
|do 100                                 |            - 6                   |
+---------------------------------------+----------------------------------+
|nad 100 do 250                         |            - 5                   |
+---------------------------------------+----------------------------------+
|nad 250 do 500                         |            - 4                   |
+---------------------------------------+----------------------------------+
|nad 500                                |            - 2                   |
+---------------------------------------+----------------------------------+

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.